Calendarul astronomic al lunii iunie 2008

Vizibilitatea Lunii Inainte de faza de Luna noua, care va avea loc pe 3 iunie, semiluna in descrestere va putea fi observata pentru ultima data pe data de 2 iunie, cand aceasta va fi foarte aproape de orizont. Luna in crestere va reaparea pe firmament pe 4 iunie, cand aceasta va putea fi observata in [...]

Vizibilitatea Lunii

Luna, Marte, Saturn si Venus pe 22 mai 2004 Inainte de faza de Luna noua, care va avea loc pe 3 iunie, semiluna in descrestere va putea fi observata pentru ultima data pe data de 2 iunie, cand aceasta va fi foarte aproape de orizont. Luna in crestere va reaparea pe firmament pe 4 iunie, cand aceasta va putea fi observata in conditii optime in jurul orelor 22.Doua zile mai tarziu Luna va putea fi observata la circa 7°,6 sub steaua Pollux, din constelatia Gemeni. Pe 7 iunie Luna se va afla la 5°,8 de roiul deschis M44, in timp ce Marte se va afla la circa 4° de acesta.

O configuratie interesanta va putea fi observata pe 8 iunie, cand Luna se va afla aproape de Marte, Saturn si steaua Regulus din Leu.

In serile de 12 si 13 iunie gasim Luna la 7° de steaua Spica din constelatia Fecioara, iar pe 16 iunie Luna se va afla in vecinatatea stelei Antares din Scorpion. Pe 20 iunie Luna se va apropia de Jupiter, iar pe 30 iunie de Pleiade.

Cele 4 faze ale Lunii vor avea loc dupa cum urmeaza: Luna noua – 3 iunie, primul patrar – 10 iunie, Luna plina – 18 iunie, ultimul patrar – 26 iunie.

Vizibilitatea planetelor

Jupiter in opozitie - anul 2000Mercur se va afla pe 7 iunie in conjunctie inferioara, aflandu-se astfel intre Pamant si Soare. Datorita conjunctiei planeta nu va putea fi observata in aceasta luna.

Venus nu va putea fi observata in aceasta luna, datorita conjunctiei superioare, care va avea loc pe 9 iunie.

Marte va putea fi observat inca din primele ore ale noptii, la orizontul vestic. Stralucirea aparenta a planetei va scadea in aceasta luna la +1.6 unitati, iar diametrul aparent la 4.5″.

Jupiter aflandu-se inainte de opozitie, va atinge o stralucire aparenta maxima, de -2.7 magnitudini. La inceputul lunii rasare in jurul orei 23, iar catre sfarsitul lunii in jurul orei 21, fiind astfel vizibil de-a lungul intregii nopti.

Saturn poate fi observat doar la crepusculul de seara, foarte aproape de orizont, langa steaua Regulus din constelatia Leu.

Uranus rasare dupa miezul noptii si poate fi observat in conditii mai bune doar in ultimele ore ale noptii. Pana pe 27 iunie se va deplasa catre est, dupa care isi va incepe miscarea de opozitie, fiind observabil in directia opusa.

Neptun va putea fi observat in a doua parte a noptii, aflandu-se in vecinatatea constelatiei Capricorn si la circa 7° mai sus decat Uranus.

Vizibilitatea constelatiilor

Antares - constelatia Scorpion In aceasta luna crepusculul de seara se va incheia in jurul orei 22, cand pe firmament vor putea fi observate stelele cele mai stralucitoare.In vecinatatea orizontului sudic vom gasi nordul constelatiei Scorpion, in care se afla si Antares, cea mai stralucitoare stea a acestei constelatii.

Deasupra Scorpionului gasim constelatia Ophiuchus, iar catre zenit vom putea observa constelatiile de primavara Vacarul si Hercule.

Leul si Fecioara se vor gasi la orizontul vestic, iar catre est gasim constelatiile Lira, Lebada si Vulturul, aflate in partea sudica a Caii Lactee.

In partea de nord-est a boltii ceresti vom putea observa constelatia Cassiopeia, iar aproape de orizontul nordic gasim steaua circumpolara Capella, din constelatia Auriga.

Evenimentele astronomice ale lunii

Zi Ora Eveniment
02 03:50 Ultima vizibilitate a Lunii in descrestere.
03 15:00 Luna in perigeu, la o distanta de 357 251 km de Pamant.
21:23 Luna noua.
04 22:05 Prima vizibilitate a Lunii in crestere.
07 17:00 Mercur in conjunctie inferioara.
09 07:00 Venus in conjunctie superioara.
10 17:04 Luna in primul patrar.
16 20:00 Luna in apogeu, la o distanta de 406 228 km de Pamant.
18 19:31 Luna plina.
20 22:00 Pluto in opozitie.
21 01:59 Solstitiul de vara. Inceputul verii in emisfera nordica. Cea mai lunga zi a anului.
26 14:10 Luna in ultimul patrar.
Referinte:

Imagini:

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

sol_sp3_0_phone.jpg

Recomandari

Evenimente astronomice

Keine bevorstehenden Events

Calendar

Fazele Lunii


Semiluna in crestere
Semiluna in crestere

Vechime Luna: 3 zile

Distanta: 57 raze terestre
Latitudine ecliptica: 5°
Longitudine ecliptica: 92°

Arhiva