Mercur atinge pe 20 iulie o distanta unghiulara maxima fata de Soare (20°.3) si poate fi observat pe aceasta data foarte aproape de orizontul estic.Deoarece in aceasta perioada a anului, pe cerul matinal unghiul dintre ecliptica si orizont creste de la o zi la alta, conditiile de observare ale planetei Mercur se vor imbunatati, cu toate ca acesta va continua sa se apropie de Soare.
Magnitudinea lui Mercur va fi pe 20 iulie de +0.5 unitati, iar pe 26 iulie, aceasta va ajunge la -0.3 unitati. De aceea perioada ideala, din aceasta luna, de observare a planetei Mercur va fi 26 -29 iulie.
Venus va putea fi observat pana catre mijlocul lunii ca si luceafar de seara. Deoarece acesta se va apropria in continuare de Soare si deoarece, in aceasta perioada a anului pe cerul nocturn, distanta dintre ecliptica si orizont va scade repede, nu vom mai putea observa planeta Venus pe cerul crepusculului de seara.
Totusi ne putem bucura de apropierea aparenta dintre Venus si Saturn, care va avea loc in noaptea de 1 iulie, cand cele doua planete se vor afla la o distanta de 45′.
Marte va atinge catre sfarsitul lunii iulie o inaltime suficienta deasupra orizontului pentru a putea fi observat la crepusculul de dimineata. La un diamentru aparent de maxim 7″, totusi nu vor putea fi observate multe structuri pe suprafata sa.
Jupiter va putea fi observat in continuare in prima parte a noptii. Stralucirea si diametrul aparent al acestuia vor continua si in aceasta luna sa scada.
Saturn va putea fi observat pana catre sfarsitul lunii la crepusculul de seara, in vecinatatea lui Venus.
Uranus poate fi observat in ultimele ore ale noptii.
Neptun poate fi observat in a doua parte a noptii. |
Adauga comentariu