Observatorul Virtual de Astrofizica

Capacitatile extraordinare si randamentul ultrainalt al noilor observatoare terestre si spatiale au generat o “explozie de date” care necesita metode inovationale de procesare, explorare si gestionare. Universul real este mai complex decat ne putem imagina. Diferitele observatii produc reprezentatii diferite ale realitatii. Descrierea noastra depinde de telescopul pe care-l folosim si de lungimea de unda [...]

AVO

Capacitatile extraordinare si randamentul ultrainalt al noilor observatoare terestre si spatiale au generat o “explozie de date” care necesita metode inovationale de procesare, explorare si gestionare.
Universul real este mai complex decat ne putem imagina. Diferitele observatii produc reprezentatii diferite ale realitatii. Descrierea noastra depinde de telescopul pe care-l folosim si de lungimea de unda a radiatiei electromagnetice pe care acesta o percepe. Cand un doctor examineaza plamanii unui pacient, el foloseste diferit metode si instrumente. In acelasi mod astronomii au nevoie de observatii facute in diferite lungimi de unda si cu diferite telescoape pentru a ne da o imagine mai buna a ceea ce se intampla in interiorul obiectului.

In prezent cercetatorii folosesc tehnici foarte sofisticate pentru a face observatii asupra Universului. Cantitati imense de imagini si spectre sunt stocate sub forma digitala in arhivele lumii. Totusi aceste informatii vin de la diferite telescoape si sunt facute in lungimi de unda diferite, facand anevoios procesul de colectare a datelor. Este nevoie de instrumente care vor permite astronomilor sa foloseasca fluxul de date si sa extraga o imagine a Universului cat mai complet posibila.

Astronomii trebuie sa urmeze paradigma GRID care presupune resurse si gestionare distribuita a datelor. Pentru a implementa aceasta noua teAVO Worldwidehnologie IT, ar trebui sa adunam datele din centrele astronomice si arhive intr-o unica unitate interoperationala. Aceste noi resurse astronomice vor forma un Observator Virtual astfel incat astronomii vor putea explora Universul digital folosind noua arhiva online. Asemeni observatorului real care este format din telscoape, fiecare posedand o colectie unica de informatii, Observatorul Virtual este format dintr-o colectie de centre de date, fiecare cu o colectie unica de date astronomice, sisteme logistice si capacitati de procesare.

Proiectul Observatorului Virtual de Astrofizica (AVO) are la origini un program de cercetare si demonstratie bazat pe cerintele stiintifice si tehnologice ale unui observator virtual pentru astronomia europeana.

Proiectul AVO a fost finantat de Comisia Europeana (programul FP5) impreuna cu 6 organizatii europene participand in prima etapa a proiectului care dureaza 3 ani si care a valorat 5 milioane de euro. Organizatiile care participa sunt European Southern Observatory (ESO) din München, European Space Agency (ESA), AstroGrid (finantat de PPARC ca fiind parte componenta a programului englez E-science), Centre de Donnees Astronomiques de Strasbourg (sprijinit de CNRS), Universitatea Louis Pasteur din Strasbourg, Institut d’Astrophysique din Paris, Jodrell Bank Observatory at Victoria University din Manchester.

Prima etapa a programului va urmari:

 • Elaborarea unei descrieri detaliate a necesitatilor stiintifice pentru AVO tinand cont de experienta obtinuta in programul ASTROVIRTEL.
 • Rezolvarea problemelor aparute in conceptul de interoperabilitate prin introducerea unor standarte pentru datele astronomice.
 • Vor fi testate si evaluate tehnologiile GRID necesare in cadrul AVO.

  Instrumentele oferite de Observatorul Virtual vor facilita:

  • Identificarea mai multor observatii diferite ale unui obiect dat.
  • Compararea diferitor observatii.
  • Compararea observatiilor facute la intervale de timp diferite.
  • Obtinerea de informatii de ultima ora despre un anumit obiect.

   Cateva facilitati stiintifice oferite de Observatorul Virtual:

   • O intelegere mai buna a realitatii fizice.
   • Identificarea de noi tipuri de obiecte cosmice.
   • Identificarea de noi stele variabile, novae, asteroizi.
   • Descoperiri neasteptate, rezultate din combinari diferite ale datelor.

    Observatorul Virtual va aduce astronomilor o librarie online de informatii standartizata si structurata, dar si acces spre o putere computationala enorma oferita de unul din centrele consistente de date din lume, pentru a face posibile noi descoperiri.

    Proiectul AVO lucreaza in conjunctie cu alte eforturi internationale din USA si regiunea Asia-Pacific si face parte din IVOA (International Virtual Observatory Alliance). Partenerii AVO impreuna cu toate centrele astronomice din Europa vor inainta o cerere de prioritate ridicata, pentru a face Observatorul Virtual european operabil pana la sfarsitul lui 2007.

    Referinte: www.euro-vo.org

    Adauga comentariu

    * Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

    Autentificare site

    Album astrofoto

    ngc7023_3awklein.jpg

    Discutii forum

    ATEL #11448 ( 24 Mar 2018 01:39 )
    Fenomene optice atmosferice ( 23 Mar 2018 22:58 )
    Ciudatenii ATM ( 23 Mar 2018 22:24 )
    Scurtare tub luneta 80/ f=600 pt binoviewer ( 23 Mar 2018 15:44 )
    Timpul ca vector ( 23 Mar 2018 12:44 )
    vand luneta Baader ( 23 Mar 2018 12:24 )
    Heritage 130/650 - noua achizitie ( 23 Mar 2018 10:07 )
    Canon full frame 5d mark2 ( 23 Mar 2018 08:39 )
    Planete ( 23 Mar 2018 08:26 )
    Achizitie telescop - Dobson 203/1200 Skywatcher Fl ... ( 23 Mar 2018 02:46 )
    Motor cautare forum ( 23 Mar 2018 00:12 )
    Fotografie cu un dobson ( 22 Mar 2018 23:57 )
    Vand obiectiv Canon 17-40mm ( 22 Mar 2018 12:40 )
    Luna ( 21 Mar 2018 22:21 )
    Salutare tuturor ( 21 Mar 2018 21:53 )

    Recomandari

    Publicatii

    STELE SI CONSTELATII, Marcel Jinca

    Fazele Lunii


    Luna in Primul Patrar
    Luna in Primul Patrar

    Vechime Luna: 7 zile

    Distanta: 58 raze terestre
    Latitudine ecliptica: -3°
    Longitudine ecliptica: 91°

    Arhiva