Anul acesta a inceput cu o eclipsa de soare pe care multi dintre noi am reusit sa o vedem direct, altii au putut sa o urmareasca in transmisiile TV sau de pe net. Si in continuare vom avea parte de ceva spectacol, chiar daca regalul unei eclipse totale de soare ne va ocoli tara foarte [...]
Anul acesta a inceput cu o eclipsa de soare pe care multi dintre noi am reusit sa o vedem direct, altii au putut sa o urmareasca in transmisiile TV sau de pe net. Si in continuare vom avea parte de ceva spectacol, chiar daca regalul unei eclipse totale de soare ne va ocoli tara foarte multi ani de acum incolo. Din pacate, prima la rand, eclipsa partiala de Soare din 1 Iunie nu numai ca nu se va vedea de la noi, dar va traversa in cea mai mare parte teritorii mai slab locuit.
Cu toate acestea, ne putem astepta la niste imagini deosebite, datoria conjucturii si locurilor deosebite pe care eclipsa le va traversa.
Astfel, inceputul va avea loc in Marea Chinei, la vest de Japonia, la rasaritul soarelui, ora 19.25.18 UT . Apoi umbra Lunii se va deplasa peste estul Chinei, vestul Mongoliei, apoi peste Siberia spre nordul extrem, atingand magnitudinea maxima de 0,601 deasupra coastei arctice in estul Siberiei la ora 21.16.11 UT. Va trece apoi peste nordul Finlandei, al Suediei si al Norvegiei, oferindu-le localnicilor un frumos spectacol al unei eclipse spre miez de noapte, cu soarele plasat aproape de asfintit. Traversand apoi Islanda, umbra eclipsei se va reintoarce spre vest, parasind pamantul la ora 23.06.56 UT in largul coastelor estice ale Canadei. Eclipsa insa va fi vizibila in proportii mai mici, si ma refer la zona de acoperire a soarelui de catre Luna de pana la 20% diametral, din tot nordul Japoniei, aproape toata Alaska, si nordul continental al Canadei. De acoperiri de peste 20% se vor bucura observatorii din Siberia, nordul extrem al Canadei, Groenlanda, si intreg oceanul Arctic, unde probabil se vor putea face fotografii de o frumusete deosebita.
Sa speram ca astronomii din zona nu ne vor dezamagi si vor reusi sa realizeze transmisii live ale acestei eclipse pe net. In masura in care voi afla detalii despre aceste transmisii, va voi anunta in timp util, prin comentarii la acest post. Pana atunci va recomand sa vizitati site-ul lui Manfred Bruenjes, care a facut o serie de fotografii in conditii similare, la eclipsa totala de soare din 2003 din Antarctica, la adresa
De altfel, fotografia inserata in acest articol ii apartine. Tot de aici puteti descarca un foarte interesant jurnal in format PDF al expeditiei desfasurate pentru observarea acelei eclipse, expeditie la care au participat printre altii si celebrul astronom David Levy.
Eclipsa din 1 Iunie 2011 este cea de a 68-a din ciclul SAROS cu numarul 118. Acest ciclu se intinde pe 1280 de ani, din anul 803 pana in 2083, si cuprinde 72 de eclipse, din care 15 partiale, 40 totale, 2 hibride, 15 inelare.
2 Responses
Asa cum am promis, am gasit si va impartasesc si voua doua adrese pe care se spera ca va fi transmisa, in masura in care conditiile meteo vor permite, aceasta eclipsa.
Prima este o adresa romaneasca, si apartine site-ului revistei ”Stiinta si Tehnica”, pentru care redactorul si astronomul Catalin Beldea s-a deplasat in nordul Finlandei.
http://www.stiintasitehnica.com/
Cea de a doua adresa este din Norvegia.
http://astro.viten.no/english.htm
Pe site-ul norvegian se va face transmisia din 3 locatii, dar din ce se vede acum, conditiile meteo nu sunt tocmai bune.
awesome post i love it keep posting more