Cometa din Ajunul Craciunului

De multe ori, descrierea biblica a Ajunului Craciunului este asociata cu aparitia unei comete sau a unei supernove, care a calauzit cei trei Crai, aflati in cautarea lui Iisus Christos. Aceasta informatie este deseori controversata. Totusi maine, in ajunul Craciunului, vom putea observa pe cerul nocturn cometa C/2004 Q2 Machholz; Cometa C/2004 Q2 a fost [...]

De multe ori, descrierea biblica a Ajunului Craciunului este asociata cu aparitia unei comete sau a unei supernove, care a calauzit cei trei Crai, aflati in cautarea lui Iisus Christos. Aceasta informatie este deseori controversata. Totusi maine, in ajunul Craciunului, vom putea observa pe cerul nocturn cometa C/2004 Q2 Machholz;

Cometa C/2004 Q2 a fost descoperita pe 27 august, de catre cunoscutul vanator de comete american, Donald E. Machholz.

Nu este prima cometa descoperita de catre Machholz, acesta mai avand la activ inca 9 comete descoperite intre 1978 si 1994. Circa 1457 ore si-a petrecut Machholz de atunci, langa telecopul sau de 15 cm, in incercarea de a descoperi cea de-a zecea cometa.

Cometa Machholz va avea cea mai mare apropiere de Soare pe 24 ianuarie 2005, cand aceasta se va afla la 180 milioane km de astrul central. Insa, deoarece cometa se va afla pe 5 ianuarie la circa 52 milioane km de Pamant, aceasta va fi vizibila si cu ochiul liber, la cumpana dintre ani.

Ultimele calcule arata ca orbita cometei in jurul Soarelui are loc de-a lungul a 120 000 ani. Actualmente cometa Machholz poate fi observata in partea de sud a boltii ceresti, in constelatia Eridanus, la dreapta-jos de constelatia Orion.

In urmatoarele zile aceasta se va deplasa destul de repede catre nord, in directia constelatiilor Taur si Perseu. De Craciun cometa se va afla in jurul orei 22 la circa 35 grade deasupra orizontului, catre sud si se poate observa fara probleme, chiar si cu ajutorul unui binoclu.
Din pacate, in caz de cer senin, imaginiea va fi estompata de catre Luna care se va afla in faza de luna plina. Dupa anul nou insa, aceasta influenta se va diminua, astfel ca vom putea observa cometa si cu ochiul liber.

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

m45-concurs.jpg

Recomandari

Evenimente astronomice

Keine bevorstehenden Events

Calendar

Fazele Lunii



Vechime Luna: 10 zile

Distanta: 63 raze terestre
Latitudine ecliptica: 3°
Longitudine ecliptica: 160°

Arhiva