Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2725
|
Trimis: 22 Aug 2012 16:17 Download mesaj |
Titlul subiectului: Nou setup-trimul test-M31&-- |
|
|
|
Noaptea trecuta am facut primul test cu noul setup:HEQ5 Pro-Syntrek+TS Photoline 80ED APO(dublet, 3"focuser,f/7-560mm focala)+Canon 1100D.Fara ghidaj. Am folosit si FR/FF 0,8x-TS. Deci focala a ajuns la 448mm(f/5,6). FOV=2,83°x1,89°. .
A fost si prima mea aliniere polara(ever!) si am facut-o exclusiv prin drift(pe balcon am vizibilitate doar in E-S-W). Am folosit doar un ocular cu reticul iluminat, fara barlow, 5' timp de drift. M-am bazat pe faptul ca la un FOV mare driftul este mai putin vizibil. Oricum mi-a luat mult timp-vreo 3h din care 1,5h a fost cerul noros- am incurcat la inceput suruburile de reglaj AziMut(MAD). Pe la 01:00 m-am apucat de poze-mai mult ca test de drift. Am inceput cu M31, apoi m-am lacomit si am incercat si M33 & M45- trecuse de ora 04 cand am terminat.
Temperatura cam 15°C, umiditatea mare dupa o zi caniculara a facut focusarea mai dificila-stele cetoase- si a crescut nivelul poluarii luminoase. Am constatat si ca sunt mai putine stele vizibile si mai greu de focalizat decat cu vechiul Dob de 6" f/8. Deh,apertura bat-o vina!
Pentru M31: 8x120" la ISO1600(ar fi trebuit totusi numai 800, zgomotul este mare la 1600, 15°C si un cer suburban).Cosmetizate cu dark,flat si offset.Softuri de prelucrare: DSS, Nebulosity(background colour adjust, curves, noise red.) si putin Gimp.
Pentru M33 si M45 am incercat serii la ISO1600 si ISO800 dar inca nu le-am prelucrat(am sa pun pozele si cu ele-daca iese ceva). Oare cu DSS se pot stivui serii diferite de cadre light(cu darkurile aferente) cu ISO diferit sau trase in zile diferite printr-o singura trecere? Sau se stivuiesc separat si apoi rezultatele se stivuiesc inca o data?
Descriere: |
|
Marime fisier: |
762.19 kb |
Vizualizat: |
de 4072 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2914
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 22 Aug 2012 18:29 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Foarte tare !!!
Bravo, din toata inima, excelent. Se vede treaba ca esti mancat de microb, nu te-ai lasat pana nu ai facut un upgrade serios pentru astrofoto.
Da-i inainte, arata-ne ce poti, sunt convins ca o sa fie multe de aratat.
Bravo !
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 22 Aug 2012 19:43 Download mesaj |
|
|
|
@jimao22-Merci de apreciere, dar mai am ani lumina pana la nivelul veteranilor.
Testul cu M33: 6x120" ISO1600+3x180"ISO800. A doua poza numai cu 3x180" ISO800-zgomotul este vizibil mai mic. Evident este necesar mai mult semnal util-cred ca mai mult de o ora pentru un rezultat decent.Un timp mai lung de expunere(deci probabil si ghidaj)si ISO mai mic.
|
872.81 kb |
de 4006 ori |

|
|
958.8 kb |
de 4006 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 24 Aug 2012 15:59 Download mesaj |
|
|
|
Si M45-prea putin din nebulozitate este revelata si zgomot prea mare=>este necesar un timp mai mare de expunere si multe cadre. Plus se pare ca focalizarea nu a fost prea buna-sau umiditatea excesiva din atmosfera e de vina.
4x120" la ISO 1600+2x180" la ISO 800.
|
877.94 kb |
de 3933 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 29 Aug 2012 22:11 Download mesaj |
|
|
|
Inca o poza cu M31 facuta noaptea trecuta.Un cer limpede, umiditate f.redusa, temperatura destul de scazuta, cam 10°C pe la ora 3. Nu am parte de 15 nopti adunate pe an cu aceste conditii. DAR... Luna era aproape plina, asa ca mi-a cam stricat planurile.
Am incercat expuneri mai lungi cu ISO800, dar si la 180" histograma depasea mijlocul graficului. Asa ca m-am limitat la 120". Nu am strans prea multe cadre-doar 24x120"=44min(era tarziu si tinta ajunsese aproape de meridian). Nimica toata fata de 10 ore cat a strans cineva la avansati. Dar ceva mai bine decat cea dinainte.
|
664.13 kb |
de 3857 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
ovi1001 Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2009 Mesaje: 134
|
Trimis: 06 Sep 2012 18:45 Download mesaj |
|
|
|
Arata foarte bine. Felicitari.
Pun si eu o imagine cu M31 din niste cadre luate in data de 5 Septembrie 2012 pe la ora 22.30
Echipament:
Montura: CGEM
Telescop: 9.25 Edge HD + Hyperstar 3 F/2.3
Foto: QHY8PRo @ -15°C
Ghidaj: Celestron 9x50 finderscope cu QHY5
Expuneri: 15 x 300 sec
Stackare Maxim DL, postprocesare PixInsight, Photoshop.
|
568.36 kb |
de 3766 ori |

|
_________________ CGEM 9.25 Edge HD |
|
Sus |
|
 |
sabin fota Membru de onoare

Data inscrierii: 09 Iul 2008 Mesaje: 747
Motto: Nihil Sine Deo Localitate: Drobeta Turnu Severin
|
Trimis: 06 Sep 2012 21:52 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Nou setup-trimul test-M31&-- |
|
|
|
dmtr69 a scris: | Oare cu DSS se pot stivui serii diferite de cadre light(cu darkurile aferente) cu ISO diferit sau trase in zile diferite printr-o singura trecere? Sau se stivuiesc separat si apoi rezultatele se stivuiesc inca o data? |
Felicitari!
varianta a2a este corecta
spor!
_________________ http://sabinfota.ro |
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 06 Sep 2012 23:38 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Nou setup-trimul test-M31&-- |
|
|
|
sabin fota a scris: | dmtr69 a scris: | Oare cu DSS se pot stivui serii diferite de cadre light(cu darkurile aferente) cu ISO diferit sau trase in zile diferite printr-o singura trecere? Sau se stivuiesc separat si apoi rezultatele se stivuiesc inca o data? |
varianta a2a este corecta
|
Varianta a 2-a nu prea e corecta, daca difera mult calitatea celor doua stack-uri nu faci decat sa strici imaginea mai buna.
DSS stie de "File Groups". Poti sa incarci imaginile la ISO/temperatura/expuneri diferite in grupuri (cu cadrele de calibrare aferente) si vor fi reduse separat inainte de-a fi combinate toate la un loc. Cum mie mi-a luat o vreme sa ma prind cum se creeaza grupuri (tab-ul de sub lista de imagini) iti spun doar atat: nu le creezi tu, ci atunci cand incarci imagini in "Main Group" se va crea automat un grup nou gol, samd. Mai departe detaliile le gasesti in manualul DSS, citeste-l ca sunt niste chichite.
Nu stiu insa cat de bine functioneaza (de ex. normalizarea bg?!), nu folosesc DSS curent. In teorie insa, e mai bine sa le combini pe toate la un loc, nu sa combini stack-uri.
|
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 07 Sep 2012 10:16 Download mesaj |
|
|
|
In animatia de mai jos sunt a) un stack din toate 16 cadrele si b) stack de 2 stack-uri (14 + 2), pentru a ilustra diferenta. Zgomotul este mai redus in stack-ul cu toate 16 cadrele la un loc.
Explicatia, pe scurt: http://www.astro.uni-bonn.de/~mischa/datareduction/noise.html
|
541.11 kb |
de 3667 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
sabin fota Membru de onoare

Data inscrierii: 09 Iul 2008 Mesaje: 747
Motto: Nihil Sine Deo Localitate: Drobeta Turnu Severin
|
Trimis: 07 Sep 2012 11:54 Download mesaj |
|
|
|
buna chestia aia cu grupuri, trebuie sa o studiez si eu, cat priveste stivuirea separata, niciodata nu le-am bagat la gramada.
ex: citesc temperaturile capturilor si le grupez pe temperaturi si in functie de temperatura lor folosesc dark-urile, alea sunt cele mai importante (cu Darklibrary poti sa iti faci o arhiva de darkuri, eu asa am facut si le-am grupat pe temperaturi, am de la 1 grad pana la 30 de grade), apoi rezultatele finale le stack-uiesc impreuna asa mi se pare ca este cel mai corect deoarece exista diferente mari intre dark-urile la temperaturi diferite (vezi mai jos)
LE: mai nou o sa folosesc PI pentru Preprocesare, mi se pare mai bun decat DSS
|
369.37 kb |
de 3636 ori |

|
|
426 kb |
de 3636 ori |

|
_________________ http://sabinfota.ro |
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 11 Sep 2012 18:51 Download mesaj |
|
|
|
Va rog iertati-ma ca nu am mai rasfoit topicul in ultimele zile.
@ovi1001
Merci pt. apreciere. In poza ta se vad mai bine detaliile/nebulozitatile. Se cunoaste diferenta de apertura+ timpul ceva mai mare de expunere+CCD racita. Am mai incercat pe 7sept, inainte de a rasari Luna, sa adun mai mult semnal. Am strans vreo 70' la ISO 800, dar rezultatul final nu difera cu mult de cel anterior-dar nu am lucrat prea mult la procesare. Am testat si ghidajul cu ocazia asta- merge fara probleme 300". Mai mult nu am testat,dar oricum cu DSLR-ul nu prea are rost la un cer cu LP.
@sabin fota & @cmatei
Am descoperit si eu in cele din urma folosirea grupurilor in DSS. Am testat-o cu M31. Am avut cadre din 3 zile, in total peste doua ore. Le-am grupat dupa ISO si timpul de expunere -fiecare grup cosmetizat cu cadre dark, flat si bias corespunzatoare. Rezultatul nu a fost mai bun decat stack-ul unei singure sesiuni. Din contra, gradientul era mai pronuntat. Este posibil sa fi atins si pragul unde nu mai creste SNR-ul cu adaugarea de semnal- tinand cont ca folosesc un DSLR. Cred ca pe viitor am sa folosesc un grup cu acelasi ISO si timp de expunere.
Cadrele folosite pentru stack au fost TIFF-uri provenite din conversia CR2. Am incercat stack direct din CR2 dar DSS incarca numai un crop din imagine. Se pare ca este o solutie-folosirea unei versiuni beta DSS- trebuie sa o incerc.
Am incercat si IRIS la preprocesare, dar este mult mai laborios si nu cred ca merge cu grupuri
|
|
Sus |
|
 |
|