Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Plato_(2).jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233875
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Nou setup-trimul test-M31&--

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
dmtr69
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011

MesajTrimis: 22 Aug 2012 16:17 Download mesaj
Titlul subiectului: Nou setup-trimul test-M31&--
Raspunde cu citat (quote)

Noaptea trecuta am facut primul test cu noul setup:HEQ5 Pro-Syntrek+TS Photoline 80ED APO(dublet, 3"focuser,f/7-560mm focala)+Canon 1100D.Fara ghidaj. Am folosit si FR/FF 0,8x-TS. Deci focala a ajuns la 448mm(f/5,6). FOV=2,83°x1,89°. .
A fost si prima mea aliniere polara(ever!) si am facut-o exclusiv prin drift(pe balcon am vizibilitate doar in E-S-W). Am folosit doar un ocular cu reticul iluminat, fara barlow, 5' timp de drift. M-am bazat pe faptul ca la un FOV mare driftul este mai putin vizibil. Oricum mi-a luat mult timp-vreo 3h din care 1,5h a fost cerul noros- am incurcat la inceput suruburile de reglaj AziMut(MAD). Pe la 01:00 m-am apucat de poze-mai mult ca test de drift. Am inceput cu M31, apoi m-am lacomit si am incercat si M33 & M45- trecuse de ora 04 cand am terminat.
Temperatura cam 15°C, umiditatea mare dupa o zi caniculara a facut focusarea mai dificila-stele cetoase- si a crescut nivelul poluarii luminoase. Am constatat si ca sunt mai putine stele vizibile si mai greu de focalizat decat cu vechiul Dob de 6" f/8. Deh,apertura bat-o vina!
Pentru M31: 8x120" la ISO1600(ar fi trebuit totusi numai 800, zgomotul este mare la 1600, 15°C si un cer suburban).Cosmetizate cu dark,flat si offset.Softuri de prelucrare: DSS, Nebulosity(background colour adjust, curves, noise red.) si putin Gimp.
Pentru M33 si M45 am incercat serii la ISO1600 si ISO800 dar inca nu le-am prelucrat(am sa pun pozele si cu ele-daca iese ceva). Oare cu DSS se pot stivui serii diferite de cadre light(cu darkurile aferente) cu ISO diferit sau trase in zile diferite printr-o singura trecere? Sau se stivuiesc separat si apoi rezultatele se stivuiesc inca o data?

M31-20120822 resize.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  762.19 kb
 Vizualizat:  de 4073 ori

M31-20120822 resize.jpg

Sus
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 22 Aug 2012 18:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Foarte tare !!!
Bravo, din toata inima, excelent. Se vede treaba ca esti mancat de microb, nu te-ai lasat pana nu ai facut un upgrade serios pentru astrofoto.
Da-i inainte, arata-ne ce poti, sunt convins ca o sa fie multe de aratat.
Bravo !
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 22 Aug 2012 19:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

@jimao22-Merci de apreciere, dar mai am ani lumina pana la nivelul veteranilor.
Testul cu M33: 6x120" ISO1600+3x180"ISO800. A doua poza numai cu 3x180" ISO800-zgomotul este vizibil mai mic. Evident este necesar mai mult semnal util-cred ca mai mult de o ora pentru un rezultat decent.Un timp mai lung de expunere(deci probabil si ghidaj)si ISO mai mic.

M33.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  872.81 kb
 Vizualizat:  de 4007 ori

M33.jpg

M33-3x3'-ISO800.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  958.8 kb
 Vizualizat:  de 4007 ori

M33-3x3'-ISO800.jpg

Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 24 Aug 2012 15:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si M45-prea putin din nebulozitate este revelata si zgomot prea mare=>este necesar un timp mai mare de expunere si multe cadre. Plus se pare ca focalizarea nu a fost prea buna-sau umiditatea excesiva din atmosfera e de vina.
4x120" la ISO 1600+2x180" la ISO 800.

M45-2012_08_22.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  877.94 kb
 Vizualizat:  de 3934 ori

M45-2012_08_22.jpg

Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 29 Aug 2012 22:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Inca o poza cu M31 facuta noaptea trecuta.Un cer limpede, umiditate f.redusa, temperatura destul de scazuta, cam 10°C pe la ora 3. Nu am parte de 15 nopti adunate pe an cu aceste conditii. DAR... Luna era aproape plina, asa ca mi-a cam stricat planurile.
Am incercat expuneri mai lungi cu ISO800, dar si la 180" histograma depasea mijlocul graficului. Asa ca m-am limitat la 120". Nu am strans prea multe cadre-doar 24x120"=44min(era tarziu si tinta ajunsese aproape de meridian). Nimica toata fata de 10 ore cat a strans cineva la avansati. Dar ceva mai bine decat cea dinainte.

M31(2012-08-28).jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  664.13 kb
 Vizualizat:  de 3858 ori

M31(2012-08-28).jpg

Sus
ovi1001
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2009

MesajTrimis: 06 Sep 2012 18:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Arata foarte bine. Felicitari.

Pun si eu o imagine cu M31 din niste cadre luate in data de 5 Septembrie 2012 pe la ora 22.30

Echipament:
Montura: CGEM
Telescop: 9.25 Edge HD + Hyperstar 3 F/2.3
Foto: QHY8PRo @ -15°C
Ghidaj: Celestron 9x50 finderscope cu QHY5
Expuneri: 15 x 300 sec
Stackare Maxim DL, postprocesare PixInsight, Photoshop.

m31_300s_flat_DBE.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  568.36 kb
 Vizualizat:  de 3767 ori

m31_300s_flat_DBE.jpg

Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 09 Iul 2008

Motto: Nihil Sine Deo

MesajTrimis: 06 Sep 2012 21:52 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Nou setup-trimul test-M31&--

dmtr69 a scris:
Oare cu DSS se pot stivui serii diferite de cadre light(cu darkurile aferente) cu ISO diferit sau trase in zile diferite printr-o singura trecere? Sau se stivuiesc separat si apoi rezultatele se stivuiesc inca o data?

Felicitari!
varianta a2a este corecta
spor!

Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 06 Sep 2012 23:38 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Nou setup-trimul test-M31&--

sabin fota a scris:
dmtr69 a scris:
Oare cu DSS se pot stivui serii diferite de cadre light(cu darkurile aferente) cu ISO diferit sau trase in zile diferite printr-o singura trecere? Sau se stivuiesc separat si apoi rezultatele se stivuiesc inca o data?

varianta a2a este corecta

Varianta a 2-a nu prea e corecta, daca difera mult calitatea celor doua stack-uri nu faci decat sa strici imaginea mai buna.

DSS stie de "File Groups". Poti sa incarci imaginile la ISO/temperatura/expuneri diferite in grupuri (cu cadrele de calibrare aferente) si vor fi reduse separat inainte de-a fi combinate toate la un loc. Cum mie mi-a luat o vreme sa ma prind cum se creeaza grupuri (tab-ul de sub lista de imagini) iti spun doar atat: nu le creezi tu, ci atunci cand incarci imagini in "Main Group" se va crea automat un grup nou gol, samd. Mai departe detaliile le gasesti in manualul DSS, citeste-l ca sunt niste chichite.

Nu stiu insa cat de bine functioneaza (de ex. normalizarea bg?!), nu folosesc DSS curent. In teorie insa, e mai bine sa le combini pe toate la un loc, nu sa combini stack-uri.
Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 07 Sep 2012 10:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

In animatia de mai jos sunt a) un stack din toate 16 cadrele si b) stack de 2 stack-uri (14 + 2), pentru a ilustra diferenta. Zgomotul este mai redus in stack-ul cu toate 16 cadrele la un loc.

Explicatia, pe scurt: http://www.astro.uni-bonn.de/~mischa/datareduction/noise.html

stack-compare2.gif
 Descriere:
 Marime fisier:  541.11 kb
 Vizualizat:  de 3668 ori

stack-compare2.gif

Sus
sabin fota
Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 09 Iul 2008

Motto: Nihil Sine Deo

MesajTrimis: 07 Sep 2012 11:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

buna chestia aia cu grupuri, trebuie sa o studiez si eu, cat priveste stivuirea separata, niciodata nu le-am bagat la gramada.

ex: citesc temperaturile capturilor si le grupez pe temperaturi si in functie de temperatura lor folosesc dark-urile, alea sunt cele mai importante (cu Darklibrary poti sa iti faci o arhiva de darkuri, eu asa am facut si le-am grupat pe temperaturi, am de la 1 grad pana la 30 de grade), apoi rezultatele finale le stack-uiesc impreuna asa mi se pare ca este cel mai corect deoarece exista diferente mari intre dark-urile la temperaturi diferite (vezi mai jos)

LE: mai nou o sa folosesc PI pentru Preprocesare, mi se pare mai bun decat DSS

dark_12grd.jpg
 Descriere:
12 grade crop
 Marime fisier:  369.37 kb
 Vizualizat:  de 3637 ori

dark_12grd.jpg

dark_25grd.jpg
 Descriere:
25 de grade crop
 Marime fisier:  426 kb
 Vizualizat:  de 3637 ori

dark_25grd.jpg

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 11 Sep 2012 18:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Va rog iertati-ma ca nu am mai rasfoit topicul in ultimele zile.
@ovi1001
Merci pt. apreciere. In poza ta se vad mai bine detaliile/nebulozitatile. Se cunoaste diferenta de apertura+ timpul ceva mai mare de expunere+CCD racita. Am mai incercat pe 7sept, inainte de a rasari Luna, sa adun mai mult semnal. Am strans vreo 70' la ISO 800, dar rezultatul final nu difera cu mult de cel anterior-dar nu am lucrat prea mult la procesare. Am testat si ghidajul cu ocazia asta- merge fara probleme 300". Mai mult nu am testat,dar oricum cu DSLR-ul nu prea are rost la un cer cu LP.
@sabin fota & @cmatei
Am descoperit si eu in cele din urma folosirea grupurilor in DSS. Am testat-o cu M31. Am avut cadre din 3 zile, in total peste doua ore. Le-am grupat dupa ISO si timpul de expunere -fiecare grup cosmetizat cu cadre dark, flat si bias corespunzatoare. Rezultatul nu a fost mai bun decat stack-ul unei singure sesiuni. Din contra, gradientul era mai pronuntat. Este posibil sa fi atins si pragul unde nu mai creste SNR-ul cu adaugarea de semnal- tinand cont ca folosesc un DSLR. Cred ca pe viitor am sa folosesc un grup cu acelasi ISO si timp de expunere.
Cadrele folosite pentru stack au fost TIFF-uri provenite din conversia CR2. Am incercat stack direct din CR2 dar DSS incarca numai un crop din imagine. Se pare ca este o solutie-folosirea unei versiuni beta DSS- trebuie sa o incerc.
Am incercat si IRIS la preprocesare, dar este mult mai laborios si nu cred ca merge cu grupuri
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - incepatori

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum