Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
danto1313 Membru

Data inscrierii: 27 Mai 2007 Mesaje: 352
|
Trimis: 08 Oct 2009 18:41 Download mesaj |
Titlul subiectului: Autocolimator |
|
|
|
Vreau sa va mai prezint ceva ce am realizat si care da rezultate foarte bune la colimare.
Materiale:-capac protectie focuser 1"1/4 sau piesa realizata la strung
-oglinda recuperata dintr-un aparat foto
Alte conditii:-oarece indemanare
Descriere: |
|
Marime fisier: |
78.75 kb |
Vizualizat: |
de 7128 ori |

|
|
84.46 kb |
de 7128 ori |

|
|
77.81 kb |
de 7128 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6901
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 09 Oct 2009 03:01 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
E o constructie foarte buna pentru colimare. Problema e alta. Esti sigur ca oglinda se aseaza strict perpendiculara pe axa optica? La fel, esti sigur ca orificiul de colimare este exact centrat?
Si cel mai important, ai testat-o, sa faci eventual si un test pe stea dupa autocolimare, pentru comparatie?
Din ce am citit, aceasta este cea mai precisa matoda de colimare, dar necesita o lucratura de mare precizie.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11287
|
Trimis: 09 Oct 2009 11:29 Download mesaj |
|
|
|
Ca sa verifici daca e perfect perpendiculara pe axa optica, poti roti capacelul in jurul axei lui (sau portocularul, cu totul in focuserul de 2" daca ai asa). Eu asa verific daca colimatorul cu laser e fix in centru si in lungul axei optice..si nu prea e...descrie un cerc de 1-2 cm pe oglinda primara (am newton). Daca tot sistemul e ok, mai putin gaura sau oglinda, atunci asa cred ca te poti prinde ca e descentrat si poti regla.
|
|
Sus |
|
 |
danto1313 Membru

|
Trimis: 09 Oct 2009 11:51 Download mesaj |
|
|
|
Gaura este foarte bine centrata,perpendicularitatea am verificat-o cum spunea "valy" si in plus am verificat paralelismul capac-oglinda cu micrometrul.Am facut verificare si cu laserul cu barlow.Totul este ok.N-am facut test pe stea.
|
|
Sus |
|
 |
danto1313 Membru

|
Trimis: 04 Iul 2010 16:19 Download mesaj |
|
|
|
Am construit un nou autocolimator,de data asta in corp metalic.Oglinda este recuperata de la un copiator.Rezultatele sunt,fara a ma lauda,excelente.
|
94.14 kb |
de 6585 ori |

|
|
121.37 kb |
de 6585 ori |

|
|
101.55 kb |
de 6585 ori |

|
|
101.94 kb |
de 6585 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Iul 2010 20:07 Download mesaj |
|
|
|
Super bine. Felicitari.
Oglinda ai gaurit-o tu, sau asa ai gasit-o. Te intreb ca am gaurit si eu o oglinda tot pentru un autocolimator, dupa care mi-a alunecat din mana si am facut -o in trei.
|
Sus |
|
 |
danto1313 Membru

|
Trimis: 04 Iul 2010 21:01 Download mesaj |
|
|
|
Am gaurit-o eu cu un burghiu de 1.5 mm diamantat.Totusi au aparut mici ciobituri pe margine.
|
|
Sus |
|
 |
marcel jinca Membru

Data inscrierii: 16 Apr 2009 Mesaje: 411
|
Trimis: 05 Iul 2010 07:08 Download mesaj |
|
|
|
@dragos.n, sa sti ca orificiul nu trebuie sa fie obligatoriu central. dupa cum se vede in imaginea atasata, cei de la http://www.catseyecollimation.com/
au facut mai nou, un autocolimator cu ambele orificii offset.
Si eu, cu oglinda mea "mobila" fac offset cu amandoua, ca sa am o reflexie buna a triunghiului. Totul e, sa fie perpendiculara pe axa optica.
Ca @dante1313 fac si eu. Se foloseste acea rotire o capacului pentru a vedea daca sunt abateri. Daca oglinda nu este perpendiculara, iti va aparea evidenta deplasarea secundarei si implicit punctul central "gogoasa" se va separa in patru imagini (proiectii) distincte.
Verificarea preciziei accesoriului se poate face cu un alt accesoriu. Nu cred ca este posibil (chiar self-made) ca doua accesorii sa aiba exact aceasi abatere si sa te insele amandoua. Eu am 4 tipuri de accesori + laser. Din moment ce toate arata acelasi lucru nu ramane loc de indoiala asupra calitatii (preciziei) lor.
|
12.83 kb |
de 6488 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 05 Iul 2010 11:58 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc Marcel. Celelate accesorii ce sunt, daca nu sunt prea curios?
Si inca ceva. Dupa o colimare cu Autocolimatorul, ai mai facut test pe stea, sa verifici? Cum a dat?
|
Sus |
|
 |
danto1313 Membru

|
Trimis: 05 Iul 2010 16:52 Download mesaj |
|
|
|
marcel jinca a scris: | @dragos.n, sa sti ca orificiul nu trebuie sa fie obligatoriu central. dupa cum se vede in imaginea atasata, cei de la http://www.catseyecollimation.com/
au facut mai nou, un autocolimator cu ambele orificii offset.
Si eu, cu oglinda mea "mobila" fac offset cu amandoua, ca sa am o reflexie buna a triunghiului. Totul e, sa fie perpendiculara pe axa optica.
|
Din cate stiu eu doar un orificiu este offset.Cum s-ar face colimarea cu ambele offset?
|
|
Sus |
|
 |
marcel jinca Membru

Data inscrierii: 16 Apr 2009 Mesaje: 411
|
Trimis: 05 Iul 2010 16:57 Download mesaj |
|
|
|
@dragos.n, nu ma deranjeaza. Ai aici linkul in care prezentam accesorile de care dispun si care, crede-ma au facut ca sa obtin imagini stelare mult mai clare (fara coma) fata de un 254mm sau un 300mm, colimate doar cu un capac colimator sau cu laser. Ce-i drept eu am f/6 pe cand celelalte, f/4.7 si f/5.
Nu nu fac in mod special verificare extrafocala pe stea. Doar asa, daca in bezna dau invers de focuser, zic: hai s-o fac si pe asta si pe cuvant ca e ok.
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=55101#55101
Eu, pregatesc 4 kituri cu aceste accesorii si am sa le pun in curand spre vanzare.
@danto1313, daca te uiti la linkul de mai sus, la poza "REFLEXIE P_P2, vei observa ca am facut putin offset ca sa se reflecte cum trebuie in aparatul foto. Daca misti oglinda vei observa ca reflexiile raman in acelasi loc, normal nu? Totul e sa suprapui reflexiile perfect, iar cu capul colimator sau cu Cheshire verifici ca centrul oglinzii primare sa coincida cu centrul focuserului (trimite-mi in pm un nr de telefon si stam de vorba).
Cer senin!
|
|
Sus |
|
 |
danto1313 Membru

|
Trimis: 05 Iul 2010 17:47 Download mesaj |
|
|
|
Corect ce spui ca reflexiile nu se misca numai ca avind ambele orificii offset tu vezi erorile reziduale.Cred ca e mai greu de lucrat fara orificiul central.Pe CN este un articol excelent.Caut link.
|
|
Sus |
|
 |
|