Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Ovidiu M. Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007 Mesaje: 1289
Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies." Localitate: Buzau
|
Trimis: 03 Sep 2008 18:51 Download mesaj |
Titlul subiectului: Vand optica pentru Dobson! |
|
|
|
Vand oglinda primara de 203mm si secundara Skywatcher. Au aproximativ 1 luna vechime. Motivul este upgrade-ul.
Pret - 500 de lei pentru amandoua. Practic cine se pricepe sa-si faca ieftin o montura Dobson poate iesi la 6-7 milioane cu un Dob de 8 inch. |
|
Sus |
|
 |
mcuzic2002 Membru

Data inscrierii: 06 Ian 2007 Mesaje: 443
Motto: - Localitate: Sibiu
|
Trimis: 03 Sep 2008 19:53 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut,in cei 500 RON e inclusa si celula oglinzii principale si spiderul secundarei?....Oglinda e f/5 sau f/6?...De ce nu vinzi tubul intreg,oricum n-ai ce face cu un tub gol,fara oglinzi? |
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies." Localitate: Buzau
|
Trimis: 03 Sep 2008 20:22 Download mesaj |
|
|
|
In cei 500 de lei este inclusa doar primara si secundara fara accesorii.F/6. |
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2285
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 04 Sep 2008 15:47 Download mesaj |
|
|
|
Frumusel telescop Cataline ! Spider curbat, focuser Crayford. Dupa regulile artei !
 _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

|
Trimis: 04 Sep 2008 17:09 Download mesaj |
|
|
|
Catalin oferta ta este foarte rezonabila. Pacat ca nu sunt incepatori care sa aprecieze calitatea executiei telescopului tau. Insa mie imi trebuie apertura pentru ca din oras abia vad cateva DSO-uri cu 8 inch si de asta cu 6 inch nu am ce sa fac. Mersi oricum:) |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 04 Sep 2008 18:30 Download mesaj |
|
|
|
Ovidiu nu se lasa: vrea telescop de 100 cm  _________________ Laurentiu
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

|
Trimis: 04 Sep 2008 18:45 Download mesaj |
|
|
|
Laurentiu a scris: | Ovidiu nu se lasa: vrea telescop de 100 cm  |
Nu Laurentiu. Deocamdata raman cu asta si daca se poate ii schimb optica. Oricum imaginile la care speram sunt posibile doar de la 15 inch in sus asa...
Dar la urma urmei, tu nu ai vrea unul de 100cm in observatorul personal? Modestule:) |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

|
Trimis: 04 Sep 2008 19:02 Download mesaj |
|
|
|
Eh, acum si tu
Redevenind serios, sunt multi cei care zic ca diferenta intre 200 mm si 250 mm este nu foarte mare (eu pot sa iti confirm acest lucru din propria experienta - imagini mult mai bune decat cu 200-le meu si, mai ales, mult mai detaliate, am vazut doar cu un 380 mm). Asa ca un 250 mm probabil ca nu te va satisface
Daca tot vrei sa treci peste "etapa 200 mm" atunci, pentru a vedea diferenta, iti trebuie, poate, mai degraba un 300 mm sau mai mult (ceea ce imi doresc si mie ).
Eu imi mentin parerea exprimata anterior. Cu un 200 mm vei vedea multe lucruri daca iesi din oras. Trecerea spre "urmatorul nivel" se merita a fi facuta, desigur - nu are rost sa fim ipocriti, numai ca "urmatorul nivel", in opinia mea, este un telescop de peste 300 mm apertura iar saltul implica, nu in ultimul rand, niste costuri destul de substantiale. De asemenea, sunt convins ca daca nu iesi prea des din oras cu 200-le, cu atat mai rar vei iesi afara de sub becuri cu 300 mm - prin definitie, un telescop destul de mare si de greu de transportat (si, im plus, trebuie demontat si apoi montat la locul de observatii - sa nu iti imaginezi ca-l vei putea transporta intr-o singura bucata !).
Revin si spun ca si eu mi-as dori un telescop de "300 mm plus". Asta dupa ce am folosit, mai des sau mai rar, 200 mm vreme de 5 ani. Dar un telescop MARE are unele neajunsuri (din care cateva ti le-am expus mai inainte). _________________ Laurentiu
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

|
Trimis: 04 Sep 2008 19:18 Download mesaj |
|
|
|
Pai cam asta ziceam si eu Laurentiu. Sunt convins ca pe ceruri negre cu 8-ul vezi mult mai multe si am experimentat si eu asta la o iesire recenta pe ceruri de aprox. 6.5 mag (am relatat pe topicul "ce am vazut aseara).
Cu toate ca am vazut mult mai multe decat ce pot vedea in oras totusi calitatea imaginii unor obiecte principale nu s-a imbunatatit foarte mult. Spre exemplu M13 s-a vazut putin mai sters decat ce se vede aici:
http://www.obsessiontelescopes.com/telescopes/15/index.html
Vezi mai jos poza. Eu as vrea ca imaginea sa arate cam ca in cel de 15"
Nu ma intelege gresit. Sunt extaziat cand gasesc cateceva nou pe cer indiferent cat de faint smudge este. Dar mi-ar placea si putin eye candy:)
Deocamdata asta e....
Hai ca sa nu fim si offtopic. Optica se vinde in continuare  |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

|
Trimis: 04 Sep 2008 20:08 Download mesaj |
|
|
|
Solutia este sa faci comparatie. Mai precis, sa faci comparatie intre ce vezi tu prin 200 mm si un telescop mai mare. Puse unul langa altul. Poza de pe link-ul tau este o... poza - comparatia intre aceasta imagine si observatia vizuala nu-si are locul !
Incheiem aci off-topicul.
Spor la vanzare ! _________________ Laurentiu
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1204
|
Trimis: 04 Sep 2008 20:08 Download mesaj |
|
|
|
In loc sa vinzi oglinzile, mai bine vorbeste cu Octavian Stanescu sa iti refigureze si realuminizeze primara si eventual o schimbi pe cea secundara cu una certificata optic cu transmisie >96%. Asa o sa ai o optica superba. Oricum am impresia ca nu vrei momentan un instrument mai mare de 20cm. _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

|
Trimis: 04 Sep 2008 20:16 Download mesaj |
|
|
|
@Laurentiu - easy said than done:)
@skywatcher - vreau, insa ce vreau eu sub 60-70 de milioane nu se poate, si n-am banii astia acum. Cred ca o sa urmez sfatul tau cu optica.10x |
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

|
Trimis: 05 Sep 2008 06:28 Download mesaj |
|
|
|
Optica nu se mai vinde. |
|
Sus |
|
 |
ionescu_george_bz Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2008 Mesaje: 17
|
Trimis: 10 Sep 2008 00:24 Download mesaj |
|
|
|
Nu stiu de ce vezi tu M13 atat de slab...eu il vad perfect de la mine din curte... |
|
Sus |
|
 |
|