| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 243056 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2839 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StickmanHook |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1789 la data de Joi Aug 27, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Armand Popa Moderator

Data inscrierii: 30 Mar 2017 Mesaje: 609
|
Trimis: 18 Sep 2026 22:45 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Seestar |
|
|
|
Sunt observator vizual si, din mai multe motive, m-am tinut pana acum destul de departe de astrofotografie. Asta nu inseamna insa ca nu apreciez enorm domeniul si ca nu urmaresc cu interes ce se intampla in lumea astrofotografiei.
De fiecare data cand am avut ceva bani disponibili pentru a-mi cumpara echipament cu care sa incep, intr-un fel sau altul, astrofotografia, am ajuns pana la urma sa cumpar ceva pentru observatii vizuale: cautatoare, oculare, accesorii etc. )
Am o pasiune destul de mare pentru observatiile vizuale si pentru mine exista ceva aparte in faptul ca lumina unui obiect aflat la zeci, sute sau mii de ani-lumina distanta ajunge direct pe retina mea. E o senzatie pe care o apreciez enorm si care, intr-un fel, ma face sa simt ca ma conectez direct cu Universul.
In ceea ce priveste astrofotografia, am ajuns la concluzia ca, pentru a obtine rezultate cu adevarat bune, ai nevoie de echipament cat mai performant, iar asta inseamna de multe ori si destul de scump. Mai ales cand vezi ce rezultate obtin altii si realizezi ca, uneori, cu ceva mai multi bani investiti, poti obtine rezultate de cateva ori mai bune.
Si, bineinteles, internetul este plin de imagini spectaculoase.
Totusi, dorinta de a fotografia cerul nu m-a lasat in pace.
Probabil este acelasi “virus” pe care il avem cu totii. Nu trece zi fara sa fotografiem ceva cu telefonul, uneori zeci sau sute de fotografii, pentru ca pur si simplu ne place sa pastram si sa imortalizam lucrurile care ne plac.
Asa ca, una peste alta, mi-am cumparat un Seestar S50 Pro.
Ideea mea este destul de simpla: in timp ce eu fac observatii vizuale prin telescoape Dobson cu apertura cat mai mare ), il pun pe micutul Seestar la treaba.
Nu cere foarte multa atentie. Il pui intr-un loc, ii dai drumul si il lasi sa integreze. Iar intre timp eu imi vad de ceea ce imi place cel mai mult: observatia vizuala.
In felul acesta, un observator vizual poate gusta si putin din astrofotografie fara sa renunte la ceea ce ii place cel mai mult.
Cu prelucrarea imaginilor nu sunt chiar strain. M-am jucat destul de mult cu fisiere FITS provenite de la diferite observatoare remote si am avut ocazia sa ma familiarizez cu diverse aplicatii de prelucrare a imaginilor astronomice.
Nu mi-am cumparat Seestar-ul neaparat ca sa fac “poze frumoase”. Desi am deja in minte si planuri de a integra cate 2-3 luni anumite obiecte.
As vrea insa sa gust si partea stiintifica a lucrurilor.
Am vazut ca multi folosesc Seestar pentru astrometrie si fotometrie, pentru observarea stelelor variabile, stelelor duble, cometelor etc. Altii merg chiar mai departe si folosesc datele pentru determinarea orbitelor si raportari MPC.
Asta mi se pare foarte interesant.
Practic, jucaria asta mica poate deveni nu doar un aparat cu care faci imagini dragute ale cerului, ci si un instrument cu ajutorul caruia poti face observatii si masuratori reale.
Daca iubesti astronomia si, pe deasupra, iti plac si gadgeturile, cred ca este aproape imposibil sa nu te prinda jucaria asta. Pe mine m-a convins.
Si vad ca, incet-incet, tot mai multi pasionati din domeniul asta se aleg cu cate un Seestar.
Sunt curios cati dintre voi folositi un Seestar si, mai ales, daca il folositi si pentru partea stiintifica: fotometrie, astrometrie, variabile, comete, stele duble etc.
Ce aplicatii si fluxuri de lucru folositi? _________________ https://armandpopa.blogspot.ro/
https://www.facebook.com/astroclub.galaxis/
L Celestron 102/500
B 10x50, 8x40, 8x30, 15x50, 20x80 |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|