Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
panstars.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 242400
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: andyITA
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Doua reflectoare

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 13, 14, 15
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 26 Iul 2026 16:06 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Despre costuri, esti pe aproape. Sa luam acelasi distribuitor. Un Parracor 2 costa 3700 lei iar Hudini de 20mm = 2090 lei iar cel de 12mm = 1880 lei.
Dar Parracor este util doar la reflectoare foarte scurte. La F/5 e un moft iar la F/6 nu se justifica. De la F/7 incolo este inutil. La lunete nu se foloseste. Deci, la mine, ar fi 3700 lei pentru un singur telescop.

Ocularele Houdini sunt utile, asa cum le-am ales eu, pe orice instrument care are focuser 2''/ 1.25'' si care la mine ar fi reflectoarele de 300mm, 250mm, 200mm, 125mm si luneta zoth 90x600mm.

Despre Houdini 30mm suntem de acord, este nepotrivit pentru mine si newtonianul T 300mm F/4, pupila de iesire e prea mare.

Dar de ce consideri, te rog, ca Houdini 20mm ar fi rar folosit ? Eu pe acela il voi considera ocularul de baza pe acest telescop.
Ce alternative as avea ? Decat Morpheus 17,5mm sau De Lite 18,2mm dar care au nevoie de corector. Sau marginea campului va fi dantelata, in cipca.

Fara Houdini ma invartesc in jurul cozii.

In cazul meu, desi ''suna bine'', corectorul de coma ES iasa din calcul deoarece nu am oculare parfocale. Nici ocularele Radian nu sunt parfocale. In nici un caz n-o sa ma apuc sa carpesc alungiri si scurtari cu zeci de bucse, de cate ori ( foarte des) schimb ocularele.
Off-topic: Ar fi ca la astrofoto, tu zici - iar lumea te crede - ca observi cerul dar tu stai si tot bajbai si surubaresti si reglezi la lumina lanternei. Si apoi mergi la culcare iar in saptamana urmatoare prelucrezi, si iar prelucrezi. Si mai are si iarna multe seri noroase, ai vreme sa termini observatia, candva.

Mircea

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 27 Iul 2026 12:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

N-am mai auzit de aceste oculare Houdini, si-au luat numele de la celebrul magician? Inca nu am testat suficient newtonianul meu de 200 dar este F/5, nu F/4. Asadar sper sa scap fara corector sau "prestidigitatii" scumpe. Razz
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 27 Iul 2026 23:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pentru comentariu Erwin !

Houdini este fie numele, fie userul celui care a creat acest tip de ocular care corecteaza coma.
Este potrivit pentru newtoniene scurte, testat la focalele de 20mm si 12mm pana la F/ 3.6, SCT-uri si lunete lungi. Inadecvat pentru lunete apo F/5. Ocularul de 20mm este pe 2'' , cel de 12mm pe 1.25''.

https://www.cloudynights.com/forums/topic/...orts-here/

si, de acolo, alt link:

https://www.cloudynights.com/forums/topic/...pril-10th/

Se gaseste usor si in Romanica ... (daca ai cascavalul).

Cat priveste newtonienele F/5 ... RFT-ul meu este Yutani cu D= 148mm F/5. Acum are focuserul englezesc excelent 100% metalic de la tine.
Desigur ca exteriorul campului are imagini stelare aberate dar zona centrala este foarte buna.
Lucrez foarte bine cu el la variabile. Pur si simplu, contrar celor recomandate de AAVSO, pun cele doua stele de comparat la distanta egala de axa. Asa ca stelele sunt aberate in aceeasi proportie, doar ca anti-simetric. Nu am simtit nici o influenta iar rezultatele mele se incadreaza de cele mai multe ori in marja.

Pentru a folosi Houdini 20mm pe acest telescop voi avea nevoie de focuser de 2'' cu inaltime in stare inchisa si adaptor 2''/1.25'' inclus de 65mm. Stii tu, stiti voi despre asa focuser ?

Dobsonianul Sky Watcher D= 250mm F/4.8 este al meu din Martie 2022. Rara este acea sesiune de observatii in care sa nu sparg duble subarc cu el. La corector nu m-am gandit serios pentru ca nu i-am simtit lipsa. In aceasta perioada recomand, usor de gasit si rezolvat: Lambda Cyg/ 0,92'' sau 16 Vul/ 0,85'' sau STT 410/ 0,86''. In T 250mm traverseaza campul, splendid rezolvate, de la o margine la cealalta. Acestea vor fi sifon si pentru Hinds al tau, incearca-le.

In plus, ceva foarte important. De ani de zile folosesc oculare zoom, cel mai frecvent Baader Mark III si Svbony # 135. Sa folosesc focala de 20mm la primul si cea de 21mm la al doilea, a devenit un fel de a doua natura. Deci focala de 20mm a lui Houdini nu va fi mare noutate pentru mine dar campul de 86 grade, da.
In plus, de cand am primit ''Revue des constellations'' de la Istvan si Eva, prietenii mei din Ungaria, am demarat proiectul cu acelasi nume. Acolo folosesc reflectorul standard D= 200mm F/6 exclusiv cu oculare Plossl. Oho, cerul sa fien senin, sa vezi ce bine se pot observa DSO si in camp mic.

Deci pe de o parte, sunt gata antrenat pentru folosirea extensiva, ca ocular de baza, a unuia cu focala de 20mm, adica Houdini 20mm. Houdini 12mm va fi ocularul meu ''de babe''.
Iar pe de alta parte ma antrenez intens in folosirea campurilor mici - cum vreau sa folosesc T300mm cu seria Radian 6/5/4/3 mm, fara corector.

Acesta e planul meu. Dar, vorba unchiesului Napoleon: ''... oricare plan de lupta este bun pana la prima lovitura de tun''. Am sa va povestesc cat de bun plan a fost ...

Mircea

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 13, 14, 15

Download topic
Pagina 15 din 15

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact