| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 242338 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2821 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: jackmarvia689 |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10191
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 21 Iul 2026 12:09 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Nu am mai scris aici de aproape trei ani. Dar, ce-i drept, nici reflectoare ''nu am facut''.
Dar, asta e, intreaga lume e stapanita de obsesia pentru cursa inarmarilor. Asa ca am devenit si eu si am achizitionat de la unul din corifeii acestui forum un tub optic newtonian D= 300mm F/4. Este cam la limita de sus a abilitatilor mele macaragiste. Mai mult, adica un OTA de 300mm F/5, este deja prea mult pentru mine.
Am avut placerea sa degustez asa ceva la prietenul si colegul de astroclub Armand Popa. Si mi-a pierit apetitul pentru un telescop de 300mm. Apoi a aparut aceasta posibilitate F/4 si am sarit ''fejes'' in ea.
Reactivez acest topic ca semn ca am inceput sa actionez la punerea in functiune a lui T300mm F/4.
Tubul este dotat cu oglinda principala, barillet, focuser cu doua viteze.
Am primit doua secundare, de 75mm si 80mm si paianjen care trebuie insa instalat.
Asa cum a iesit OTA de la mama lui englezoaica ( ORION UK), secundara statea pe un brat, nu pe paianjen. O fi ''all right'' in UK dar in Romanica nu este acceptabil.
Tubul principal este prea scurt. Trebuie sa gasesc o solutie sa maresc distanta dintre secundara si OP.
Prima solutie, spre care am inclinat pana aseara, ar fi sa prelungesc tubul la capatul OP.
Aseara insa am decis altceva: voi muta focuserul spre capatul superior. In plus, voi face ''rotatia cadrelor'' si voi pune pe T300mm focuserul Crayford elicoidal Kine Optic primit de la Alin Tolea pe Toleascop. Iar focuserul cu doua viteze va trece pe Toleascop.
De ce ? Deoarece focuserul are o inaltime minima, in stare inchisa de 80mm. Daca adaug 10mm cursa de reglaj ajunge planul focal la 255mm de axa si scade campul de plina lumina la 11mm.
Daca pun Kine Optic pe T300 si il mut in sus, campul de plina lumina se dubleaza, va ajunge la 22mm.
Placa focuserului va atinge inelul de rigidizare de sus dar tubul principal va deveni suficient, nu mai trebuie sa prelungesc, sa mut OP.
Va trebuie insa sa adaug un parasolar la capatul de sus.
Nu am scris toate calculele, ma veti crede pe cuvant.
Si, sa nu uit, mai am si o montura Dobson de facut ... In poza, T300 sprijinit de ceea ce nu-i apartine, era doar comparat cu T250.
Fizic nu am facut aseara decat masuratori amanuntite. Dar acum stiu ce am de facut.
Gata, la ''Hauz O' Pain'' cu T300mm ! "Jump around !!! Jump around !!!!!''
https://www.youtube.com/watch?v=jrL_LzX5wv...rt_radio=1
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
498.24 kb |
| Vizualizat: |
de 173 ori |

|
|
845.15 kb |
de 173 ori |

|
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 3014
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: la poalele Chetricicai
|
Trimis: 21 Iul 2026 23:17 Download mesaj |
|
|
|
Spor la mesterit ,nene Mircea !!
Si la cat mai multa putere ! Recomand dieta cu Muscat de Hamburg si pastrama de pulpa de curcan . Fara paine , ca painea blegeshte organismul si creeaza somnolenta .
Sa vezi ce usoare vor fi telescoapele dupa vreo saptamana .
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 21 Iul 2026 23:42 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc frumos Catalin !
Atat pentru urare cat si pentru recomandarea care suna foarte bine.
Asa cum este acum, acest OTA ar trebui sa cantareasca vreo 15 kg. Ceea ce mi-a dat curaj a fost faptul ca din 2017 manuiesc frecvent dobsonianul Toleascop D= 200mm. Tubul echipat complet cantareste 12 kg.
Noa, am zis, pentru 10 cm in plus la apertura, voi suporta cele trei kg in plus.
Acum am o imagine clara despre toate celelalte numai corectorul de coma este decocamdata in regiuni cetoase ale mintii mele.
Dupa ce am citit recomandarile lui Mel Bartels pe aceasta tema, pricep inca si mai putin ...
Sper ca in aceasta toamna ....'' e lucevan le stelle'' prin acest telescop.
https://www.youtube.com/watch?v=UuQdEyz6b6...rt_radio=1
Toate cele bune, Mircea
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9924
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 22 Iul 2026 08:05 Download mesaj |
|
|
|
Succes, Mircea! Stiu ca nu iti este prea usor sa te lupti cu kilogramele, asadar iti doresc mai intai multa sanatate si destul senin sa te poti bucura de acest efort! Apertura suplimentara la F/4 it va lumina noptile!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
|
| Sus |
|
 |
mihaig Membru

Data inscrierii: 20 Noi 2012 Mesaje: 315
|
Trimis: 22 Iul 2026 15:07 Download mesaj |
|
|
|
Succesuri multe,nea Mircea! 300-le e o piesa tare,desi la f/4 nu e tocmai prietenos cu vizualul...
Baga-i o montura actionata cu OnStep,ca nu-i mare filozofie,si o sa fie o placere trackingul la mariri mari.
Si eu tin un 300 f/5, facut acu vreo 28 de ani ani in Taiwan cu o optica excelenta,pentru vremea cind nu o sa mai pot manevra 500-le.
_________________ EQ/AltAz mount "heavy duty",EQ5 reconstruit,OnStep GO TO +Smart Hand Controller-,refractor 6" f/10,3" f/11,Dall-Kirkham 7" f/26.Dobs 12"/16"/20" cu OnStep goto.Toate hand-made.SW Newt 10"goto, |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 22 Iul 2026 21:15 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc Mihai !
Eh, sa nu ne gandim la vremuri d'alea, e vara, berea e rece, carnaciorii lui Matache Macelarul sunt durdulii ...
Sunt foarte curios sa aflu cum va functiona acest telescop, il voi folosi numai vizual, nu am de gand sa-mi iau matahala d-aia de montura motorizata.
Azi m-am decis, dupa ce am studiat cu atentie tabelele din ''Newtonian Notes'' si, in baza lor, am decis ca nu voi folosi corector de coma.
Ocularele care le voi folosi, dintre cele deja aflate in posesie, sunt Radian 6mm, Radian 5mm, De Lite 4mm, Radian 3mm.
Rationamentul:
Camp A= camp imagini perfecte, coma = 0
Camp B= camp imagini excelente ( citat Peter Francis, ''Newtonian Notes'' =: '' ... the circle of excellent image quqlity with little detectable coma'' )
- Cazul cel mai defavorabil
Radian 6mm: G= 200x. Camp real = 18' adica 6,3mm
Camp A= 4' adica 1,5mm
Camp B = 25' adica 9,1 mm
18' < 25' dupa cum 6,3mm < 9,1mm
- Cazul cel mai favorabil
Radian 3mm: G= 400x. Camp real = 9' adica 3,3mm
Camp A= 4' adica 1,5mm
Camp B = 25' adica 9,1 mm.
Cifrele sunt un pic mai relaxate in realitate deoarece Peter Francis a inclus in tabelul sau doar newtonian cu apertura de 12,5'' adica 318mm, nu 300mm.
(Nota: asa e in America si in tot occidentu' ... toate chestiile colturoase sunt considerate rotunde, barbatii sunt femei sau de-a dreptul coorve iar femeile ce poftesc ele ...)
https://www.youtube.com/watch?v=b8OsNyQFi-g
Concluzie: la 200x voi folosi campul A de coma zero si 66% din campul de imagini excelente
La 400x, voi folosi Campul A de coma zero si doar 36% din campul B de imagini excelente.
La ce-mi mai trebuie mie corector de coma ? La nimic.
Mircea
|
93.59 kb |
de 15 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|