| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241393 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2931 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: DorinLuca |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9896
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 06 Ian 2026 10:30 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Anul acesta am zis "pas" la prima ieșire din București la observații. Felicitări colegilor astromaniaci care au îndurat frigul. La Jupiter și M42 m-am uitat din balcon și am fugit în casă la căldurică atunci când mă lua frigul.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10107
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 13 Mai 2026 00:03 Download mesaj |
|
|
|
Astronomul amator nu face observatii practice din mai multe motive: nu are telescop, nu are cer bun, nu are chef etc.
Exista insa o cale comoda de a avea activitate astronomica practica prin participarea la campaniile gen Galaxy Zoo.
Telescopul Vera Rubin este inca in curs de calibrare pentru domeniul galactic dar au aparut primele loturi de imagini care trebuie clasificate.
Noi, amatorii de astronomie ne putem inscrie, putem participa la clasificari si prin aceasta ajutam profesionistii la selectarea obiectelor interesante pentru studii detaliate ulterioare. Este o mare placere intelectuala sa stii ca lucrezi cu imagini obtinute cu un telescop cu apertura de 8,4 metri, aflat pe un munte in Chile.
Urmeaza sa primim de la acest telescop, si timp de zece ani, o avalansa uriasa de imagini, de date.
Este foarte probabil sa fim primii din acest Univers care vom privim fotografia multor galaxii.
Daca doresti, sau pentru vreun proiect studentesc, primesti certificat personalizat de voluntariat pentru timpul petrecut lucrand la Galaxy Zoo.
Haideti, frati de stele ... bagati warp 7 !!!
https://www.zooniverse.org/projects/zookee...flow/29283
Atasez o poza a Observatorului Rubin, un exemplu de certificat de voluntariat si o captura a ecranului de lucru in care se fac clasificarile. Gasiti toate detaliile, tutorialele pe Zooniverse unde Astronomia este doar una dintre numeroasele activitati.
https://www.zooniverse.org/projects
Mircea
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
107.93 kb |
| Vizualizat: |
de 218 ori |

|
|
117.6 kb |
de 218 ori |

|
|
166.71 kb |
de 218 ori |

|
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10107
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 19 Mai 2026 12:10 Download mesaj |
|
|
|
Luni 18 Mai a.c. n-a mai fost cazul de Galaxy Zoo si nici de sapat la catalogul lui Bela Szentmartoni. A fost caz de observatii !
In crepuscul am observat Luna si Venus pe cerul vestic, folosind binoclul Habicht 7x42mm. Am facut o schita si am si pozat ''aproape conjunctia'' cu aparatul Canon EOS D5. Dar, spre supararea mea, PC-ul meu nu se intelege cu Canonul si nu am putut descarca pozele...
Apoi am trecut la dobsonianul Grond D= 250mm si am petrecut restul serii vanand pe un cer destul de paclos obiecte Herschel 400. Am si reusit sa gasesc si sa vad trei galaxii nou-noute: NGC 4179, NGC 4371 si NGC 4429.
NGC 4179 se afla spre Sud-Est de Tsze-Tseang, i-am facut desen, un obiect mic si difuz, fara detalii, aflat la Sud de un asterism frant de trei stelute. In rest, campul vizual era pustiu.
NGC 4371 mi-ar fi scos peri albi daca nu eram chel. Pur si simplu din cauza paclei. A trebuit sa astept pana cand cerul s-a mai limpezit si atunci am vazut galaxia cu vedere directa. La ocular mi s-a parut ovala pe directia E-V. Fane a lu' Miere ( cunoscut international drept Steve O'Meara) insa spune ca este o galaxie barata si poate ca asta am zarit si eu.
NGC 4371 se afla in imediata vecinatate a lui M87. Se afla la Sud de un asterism rombic de stele.
De la NGC 4371 a fost doar o formalitate sa gasesc pe NGC 4429, cea mai marunta galaxie a serii, aflata intre doua stele orientate N-S, mai apropiata si usor spre Vest de steaua nordica.
Ca sa ajung la NGC 4371 si NGC 4429, am trecut prin asterismul ''T'' al lui M99, abia vizibil. De acolo, in campul urmator sunt M84-M86 si apoi M87. Le-am aruncat ochiade si acestora dar asa, in trecere.
Am reobservat si doua stele duble/ multiple::
La Mu Sco/ Jabbah, BU 120/ 1,35'' si MTL 2 CD/ 2,4'' se vedeau ca o ''dubla-dubla'' superba, rezolvate si separate de zoomul # 135 la 171x.
Lambda Oph/ Marfik/ ST 2055/ 1,3'' a fost doar rezolvata in semnul infinitului.
Jabbah este in Catalogul Szentmartoni, Marfik nu.
Am incheiat cu o mica parada de roiuri sferice: M5, M80, M10, M12. Numai M80 nu a fost rezolvat, nici macar partial, in stele desi umbla vorba in targul astronomic ca poate fi.
Luna cu Venus au fost prima bucurie a serii iar cele trei obiecte H400, a doua. Contorul meu a ajuns deci la 303. ''97'' au mai ramas !
Cer senin, Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|