| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239828 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2920 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: bogdan nicu |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6140
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 11 Mar 2026 15:18 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Nikon 10x35 EC pe scurt |
|
|
|
Nu am in intentie un review extins ci doar cateva note pe care le consider esentiale asupra acestui model care din pacate nu se mai afla in fabricatie.
Nu am sa spun nimic nici despre firma Nikon, multi colegi fiind suficient de documentati in privinta ei si cunoscandu-i faptele de arme.
Nikon 10x35 E circle C (Criterion) este un clasic atat prin formula optica Porro cat si prin sticlele folosite fiind un bino acromat. Modelul Criterion a fost fabricat in ultimul sau ultimii ani inainte de aparitia seriei EII si a beneficiat de tratamente moderne AR. Acest fapt ii confera o transmisie foarte buna a luminii si un raspuns spectral foarte uniform in gama.
Singurul binoclu cu care pot sa compar este Fujinon 10x50 FMTR-sx fiind si singurul pe care il mai am in dotare.
Mecanic are o constructie clasica, eleganta si precisa cu finisaje atent executate. Functionarea este ferma dar si fluida iar jocurile lipsesc. Focalizarea este mult mai rapida decat la Fujinon fara insa sa fie critica si sa necesite iteratii de reglaj. Singurul lucru pe care mi l-as fi dorit ar fi fost ca rotita de reglaj dioptric de pe ocularul drept sa mearga mai greu dar e bine si asa cum este. Alinierea optica este fara repros si din cate am vazut se poate face din excentricele obiectivelor, prismele fiind cimentate pe pozitie. Masa binoclului fara harnasamente este undeva la 630-650 grame iar campul vizual aparent de 66 grade.
Optic iarasi o formula simpla care impreuna cu AR-ul modern asigura o transmisie mare a luminii. Comparat intr-o zi insorita cu Fujinonul este foarte greu sa spui care din ele este mai luminos. Evident ca in aceasta ecuatie intra si pupila ochiului care se adapteaza la lumina primita. Spectral da o imagine mai neutra decat Fujinonul care este un pic cald. Nu am vazut virari ale nuantei inspre culorile reci (verde sau albastru).
Corectia cromatica impresioneaza de-a dreptul parandumi-se mai buna decat la Fujinon in schimb distorsiile geometrice sunt usor mai mari dar fara sa sara in ochi sau sa deranjeze. Corectia la marginea campului este sub Fujinon dar este total acceptata ziua de ochii mei care sunt cam pretentiosi la capitolul asta. Pe undeva este normal, modelul asta nu e dotat cu FF precum binoclurile moderne. Seara pe camp stelar am detectat si ceva astigmatism sagital la marginea campului.
Una peste alta un bino micut, elegant, usor de tinut in mana sau de dus la gat in drumetii montane. Imagine placuta, clara si foarte sharp care impresioneaza. Strange bine lumina stelelor si nu denatureaza realitatea, un bino pe care il recomand.
Exemplarul din dotare a intrat deja in "paine" ieri cand i-am vazut pe timp de zi atat pe Venus pe la ora 12.40 cat si pe Jupiter la 16.20 iar seara a fost ajutorul de nadejde cu care am centrat rft-ul de 4 toli pe stelele de referinta pentru observatii la asteroizi.
Am primit si documentatia originala din care am inteles "tot" asa cum puteti constata si voi
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
1.06 MB |
| Vizualizat: |
de 312 ori |

|
|
760.18 kb |
de 312 ori |

|
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR80 F15; TS102SD F7 |
|
| Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3397
|
Trimis: 13 Mar 2026 13:09 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Seriile E de la Nikon au fost foarte reușite, în special modelele mai noi care au beneficiat de îmbunătățiri ale coatingului, cum este exemplarul tău Criterion. Eu am avut varianta 7x35 cu coating vechi, dar tot mi-a placut acel binoclu. Avea fix aceeași meteahna ca al tău, adică se misca reglajul dioptriei foarte ușor, mișcându-se la cea mai mică atingere. Eu i-am pus un zgârci elastic care îl bloca pe poziție
_________________ Un binoscop mare, o lunetă ED mica, un Maksutov rusesc și ceva binocluri mici si foarte mici!
Fără nemurire nu există adevăr! |
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

|
|
| Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 14 Mar 2026 09:40 Download mesaj |
|
|
|
Faine jucarele Tudor Jos palaria pentru pozele artistice facute binoclului tau!
Un comentariu as face dupa ce am citit testele comparative de luminozitate pe care le-ai facut si dupa ce am trecut si eu prin ele. Testul pe timp de zi insorita il consider unul pur calitativ care nu poate decela diferenta reala de luminozitate dintre doua binocluri diferite ci eventual poate decela vreo problema grava de transmisie. Drept dovada nici tu si nici eu nu am putut determina clar diferente de luminozitate intre binoclurile testate. Treaba se datoreaza faptului ca ziua ochii nostri isi adapteaza pupila pentru o anumita cantitate de lumina si vor diafragma fiecare binoclu in parte astfel incat sa pastreze acest echilibru. Din pacate nu putem cunoaste valoarea la care ochii nostri diafragmeaza ziua fiecare binoclu in parte si in consecinta daca jucarelele nu au probleme grave cu transmisia vor aparea cam la fel de luminoase.
Am repetat testul de luminozitate pe seara si el a relevat clar faptul ca Nikonul cu o pupila de 3,5mm in cazul meu a ramas vizibil in urma Fujinonului care are o pupila de 5mm. Deci cand ochii nu mai limiteaza cantitatea de lumina primita va avea castig de cauza tot mereu binoclul cu pupila de iesire mai mare, Nikon E in cazul tau si Fujinon in cazul meu.
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR80 F15; TS102SD F7 |
|
| Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 15 Mar 2026 15:14 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc! Uite un supliment cu niste poze de comparatie intre aceste frumoase "clasice" Nikon E 7x35 si Nikon EII 8x30.
|
987.78 kb |
de 37 ori |

|
|
1.01 MB |
de 37 ori |

|
|
1.02 MB |
de 37 ori |

|
_________________ Un binoscop mare, o lunetă ED mica, un Maksutov rusesc și ceva binocluri mici si foarte mici!
Fără nemurire nu există adevăr! |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|