Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Saturn_15_Mai_2011.png
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239757
Numar de utilizatori inregistrati: 2917
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Observatii astronomice cu SkyWatcher DOB 8''

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 13, 14, 15
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
tudor
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015

MesajTrimis: 01 Mar 2026 07:26 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Gabriel, îmi imaginez ce frumoase au fost la ocular Jupiter și Luna. Dacă ai putut să mergi peste 400x înseamnă că a fost un cer de excepție!
Gaman Gabriel
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Oct 2011

MesajTrimis: 01 Mar 2026 13:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tudor : Da, a fost super. Am observat că seeing-ul în perioada asta, la mine, e bun după lăsarea serii și începutul nopții, apoi se cam strică dar nu e o regulă.

------------------------------

Am scos azi telescopul la Soare, din fericire se văd câteva pete solare frumoase. A fost curată suprafața solară cu câteva zile în urmă. N-am mai scos filtrul solar din dulap de ceva timp, am unul făcut de mine cu suport din carton, are un diametru de 5cm și îl prind pe capacul telescopului unde vine scos căpăcelul mic, deci nu e pe toată apertura. Filtru e sigur, adică n-am avut probleme să cadă sau să se înțepe, oricum nu am prea mare încredere să pun altceva prin telescop decât camera foto, evit să pun ochiul, sunt foarte anxios pe partea cu Soarele Laughing

Sper să vă placă imaginea.
E un stack din 31 cadre făcute cu un Canon 1100D în prime focus, adică proiecția imaginii direct pe cipul camerei, fără ocular (telescopul devine un obiectiv uriaș). Fac asta când pot pentru că rezultatul e mult mai bun decât atunci când încerci să pui un DSLR la ocular, nu prea se împacă.

Nu observați Soarele prin telescop fără filtru solar!

1 martie 2026, ora 13:10
Locație : Poduri, Bacău
Telescop : SkyWatcher Dobson 200/1200
Filtru solar Baader ND-5 5cm diametru
Cameră : Canon 1100D în prime focus cu adaptor
31 cadre trecute prin PIPP, Autostakkert și Photoshop

Soare1martie2026.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  921.85 kb
 Vizualizat:  de 438 ori

Soare1martie2026.jpg

Sus
Gaman Gabriel
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Mar 2026 20:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Primăvara asta a început super, e senin aproape seară de seară.
La ora 19:30 am ieșit să prind tranzitul umbrei satelitului Io pe Jupiter. Am verificat înainte cu o ora să văd dacă e ceva frumos la Jupiter în seara asta și chiar a fost. Cerul era și încă e destul de turbulent, seeing-ul nu e grozav. M-am uitat la puterea de mărire 436x (cu tot cu turbulență) și mi-a plăcut mult ce am văzut, chiar dacă erau momente foarte scurte de claritate. Umbra lui Io era foarte bine definită.

Am un iPhone 6S, pe lângă acel 5C (nu le folosesc zi de zi ci le țin pentru telescop), și nu înțeleg de ce nu prea l-am folosit până acuma pentru filmări la ocular. Am uitat că filmează 4K și am reușit să filmez Jupiter, apoi să fac un stack din câteva filmări și să obțin o poză frumușică, dar foarte modestă (mă ocup de pozele astea mai mult ca un experiment, să nu vin cu mâna goală).

Cer senin tuturor!

Detalii pentru poză :

3 martie 2026, ora 19:35
Ocular : Meade 5.5mm Series 5000 UWA + Barlow Celestron 2X
Cameră : iPhone 6S + adaptor pentru ocular
Stack din 4 filmări (la rezoluție 4K) scurte ce au în total 1 minut și 22 secunde
Programe : PIPP, Autostakkert, Photoshop

Jupiter3martie2026.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  225.97 kb
 Vizualizat:  de 326 ori

Jupiter3martie2026.jpg

Sus
Gaman Gabriel
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Mar 2026 21:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salutare tuturor!

Am iesit in seara asta sub cerul liber, voiam in special sa vad Marea Pata Rosie de pe Jupiter dar dupa aia am ramas sa mai vad cate una, cate alta. Constelatiile de iarna inca se vad frumos.
In urma cu vreo doua zile am mai umblat un pic pe la montura telescopului, sa o fac sa se miste si sa se roteasca mai bine. Din pacate nu am reusit mare lucru, mai trebuie umblat dar ii dau eu de cap.
Ieri am luat din nou laserul de colimare si am incercat sa fac o colimare cat de precisa se poate si mi-a iesit excelent, inca nu-mi vine sa cred ce usor a devenit.

Deci, sa incepem.... E ora 19:40.

Jupiter - Il ador pur si simplu. Chiar daca Saturn a fost mereu pe primul loc pentru mine, Jupiter e un pic mai interesant pentru ca atmosfera lui e mult mai dinamica, se vede mai mare, mai e si Marea Pata Rosie, si tranzitul umbrelor satelitilor. Ca sa nu mai repet de atat de multe ori Marea Pata Rosie, o sa o numesc direct GRS. Deci, GRS in seara aceasta era fix acolo unde ma asteptam si mi-a aratat Stellarium. Superb. Nu ma mai satur sa o privesc, e fascinant. Mi se pare incredibil ca Jupiter se afla la distanta la care se afla si il putem vedea atat de aproape de pe Pamant, inca nu pricep cum e posibil sa poti mari imaginea prin telescop chiar daca ma ocup de astronomie de ceva timp. Extraordinar Jupiter, ma voi mai intoarce la el zilele astea, trebuie observat bine bine. Am folosit 436x, seeing-ul era cand foarte bun, cand bun, cand rau, dar am avut parte de imagini foarte frumoase.

Marea Nebuloasa din Orion (Messier 42) - Nu am vazut-o de prea multe ori iarna asta, in general evit sa ies iarna cu telescopul pentru ca ori e foarte frig, ori se depune imediat condens de la respiratie pe ocular sau conditiile sunt pur si simplu aiurea. In fine, foarte frumoasa nebuloasa, ca de obicei. Cea mai multa nebulozitate am vazut la 200x, parca ma uitam la un norisor palid si ciudat. Am mai incercat sa ma duc spre nebuloasa Horsehead... m-am uitat prin zona aia dar nimic nimic, nici nu ma asteptam sa vad ceva oricum dar a meritat incercat.

Sirius - O stea fascinanta si foarte luminoasa, dupa cum stim cu totii. Mi-a placut mult cum se vedea spider-ul de la oglinda secundara la ea (daca asa se cheama, daca nu, ma scuzati). O stea, atat de departata, sa fie atat de luminoasa... Imi da creierul eroare.

Betelgeuse - O stea supergigantă cu o culoare foarte placuta, calda. Nu stiu daca o sa prind in viata mea momentul cand o sa devina supernova... Daca nu s-o fi intamplat deja dar lumina de la acel moment sa fie pe drum? Nimeni nu stie. La Betelgeuse am verificat si colimarea (la 200x), niste cercuri foarte frumoase, e fix ce voiam sa vad!

Messier 37 - Constelatia Auriga era intr-un loc ideal, deasupra mea. Practic ma invita sa o vizitez. Am inceput cu Messier 37 si l-am privit ceva timp, un roi deschis foarte imprastiat dar cu stelute oarecum similare in luminozitate. Nu ma mai saturam sa il privesc, efectiv, e ceva la el care iti ia privirea, un oras de stele. Am folosit si 50x si 85x, cel mai mult mi-a placut cum se vedea la 85x.

Messier 36 - Am oprit si aici, era in drumul meu. Alt roi fascinant.

Messier 38 - O oprire si aici.

Messier 51 - Am sarit brusc constelatiile, eram pe final de observatii. Cu trecerea anilor, cerul s-a degradat foarte mult aici, vorbind de poluare luminoasa. Imi amintesc noptile din urma cu 10 ani in care vedeam M51 fara probleme prin ocular Plossl, acum abia se vede la putere mica de marire. Totusi, Carul Mare era aproape de orizontul spre Bacau care e foarte luminat, la zenit nu s-ar fi vazut asa rau. Am simtit totusi nevoia sa privesc cele doua galaxii in coliziune, chiar daca se vedea foarte palid.

Mi-a placut mult sesiunea asta de observatii, am stat cam vreo ora dar am ajuns in casa cu zambetul pe buze. Sunt foarte multumit de colimare si repet, imi cer scuze daca v-am innebunit cu asta, e o mandrie si noutate pentru mine sa pot spune in sfarsit ca am un telescop bine colimat. Stelele se vad punctiforme acum, fara alungiri sau alte prostii, e o placere sa faci observatii astronomice.

Inainte sa incep sesiunea de observatii cu ochiul meu, la ocular, am reusit sa filmez Jupiter la 436x si sa fac un stack rapid din cateva filmari. Va las aici imaginea rezultata, sper sa va placa.

Cer senin tuturor, o primavara deosebita si multa sanatate!

----------------------------------
Detalii pentru poza :

7 martie 2026, ora 19:52
Ocular : Meade 5.5mm Series 5000 UWA + Barlow Celestron 2x
Cameră : iPhone 6S + adaptor pentru ocular
Stack din 7 filmări scurte, trecute prin PIPP, Autostakkert si Photoshop

Jupiter7martie2026.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  197.1 kb
 Vizualizat:  de 233 ori

Jupiter7martie2026.jpg

Sus
Gogu
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Feb 2024

MesajTrimis: 09 Mar 2026 10:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salutare,

Felicitari Gabriel pentru captura!

Tot seara pe 7 martie am reusit si eu sa scot dob-ul de 8 la stele, dupa multe luni. O colimare rapida si direct catre jupiter l-am inreptat.

Am incercat cu ES de 8.8 dar cumva nu am reusit sa prind o imagine curata, asa ca am incercat cu Celetrson de 18 mm cu filtru nd 0.6, si atunci am vazut prima data pata rosie, foarte micuta ce e drept.

Cum intre 18 si 8.8 nu am nimic, am pus barlow 2x de la TV si un sky-watcher de 23, si l-am vazut pe jupiter cum n-am reusit pana acum. Pana si copilul a fost absolut fascinat ca a reusit sa observe marea pata rosie.
Tot cu acest set-up m-am indreptat si catre Castor si Polux, mereu o placere sa observ, mai ales ca pe Castor am descoperit stelele duble prin telescop.

Dupa am ramas la 23 mm simplu si am observat Marea Nebuloasa din Orion, ca de obicei fascinanta!

Si pentru prima data am observat in Rac Beehive cluster.

Foto nu am reusit sa fac la obiectele observate, doar cu copilul cand se uita la Jupiter si era mai fascinat ca mine.

Cer senin tuturor!
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 09 Mar 2026 14:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Gabriel

Ai avut o sesiune de observatii excelenta, felicitari ! Nu numai ca nu trebuie sa te scuzi ca repeti despre colimare ci este foarte bine ca o faci. Reamintesti tuturor calea regala spre imagini superbe. Nu are nici un rost ca cineva sa-si doteze telescopul cu n-spe motoare si Go To, oculare exorbitante si focusere motorizarte. Daca optica nu este colimata, nu ajuta dar nu ajuta absolut deloc. Cu un telescop cu optica decenta si bine colimata chiar si ocularele Super ajuta deja sa vezi binisor. Si abia tunci merita sa aplici tot felul de imbunatatiri. Asa ca te invit sa ne tii la curent cu progresele in colimare dar si cum merge intretinerea ei. Ca telescopul cat o fiu de bine colimat, nu ramane asa pe vecie ...

Gogu

Felicitari pentru observatii si pentru impartasirea lor cu fiul tau. Sa va traiasca si sa-l vedem in viitor membru activ pe forum si in observatii !

Cer senin, Mircea

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - incepatori Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 13, 14, 15

Download topic
Pagina 15 din 15

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact