| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239005 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2915 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Jokerxx |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9887
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 29 Ian 2026 21:13 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Silviu
Ma bucur ca ti-a placut citatul din nota bio despre Darquier.
Cat despre luneta de tranzit, abia acum am remarcat ca cea din poza tinteste spre antipozi, e in pozitie de microscop, nu de telescop. Nu prea isi bat capul cu studiul individual muzeografii astia ...
Ma intreb daca luneta Sisson din imagine o fi avand obiectiv acromat sau simplet. Partea cea mai dificila sa construiesti una este ... locul de amplasare. Apoi cercurile gradate,mai exact vernierul.
Pe cercuri gradate manual,simple, eu am ajuns la o precizie de citire de 15' - 20'.
De aici in jos trebuie vernier. Sau metoda anterioara vernierului, a oblicelor.
Iar daca vrem sa lucram stil sec. XXI atunci se pot folosi senzori, encodere etc ca la masinile unelte.
Cer senin, Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6103
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Ian 2026 10:40 Download mesaj |
|
|
|
Si inca ceva despre care am vrut sa scriu in interventia de ieri dar am uitat: Daca Darquier a vazut Mercur la o distanta de 2-3 grade de Soare insemna ca e o performanta deosebita, motiv suficient sa-mi scot basca in fata lui inca o data!
Dincolo de instrumentarul folosit poluarea atmosferica din ziua de azi cred ca face imposibila o astfel de performanta. L-am vazut pe Mercur la meridian abia la o distanta de 5,7 grade de Soare si atunci ca pe o naluca ... _________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR80 F15; TS102SD F7 |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9855
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Ian 2026 11:36 Download mesaj |
|
|
|
Cu tehnologia actuala pare a fi simplu, totul este sa nu iti bata Soarele in ochi/instrument. Transparenta buna se gaseste iarna, la munte, nicidecum in mijlocul orasului.
Lunete meridian se gasesc la noi la Institut, dar sunt piese de muzeu, nu mai lucreaza nimeni cu ele, oamenii care stiau sa le foloseasca s-au pensionat demult... Mircea, sunt convins ca ti-ar placea sa le vezi, cand ne faci o vizita?  _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|