Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
registax3b.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 237846
Numar de utilizatori inregistrati: 2899
Cel mai nou utilizator inregistrat: ywa
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Observatii la planete pe timp de zi

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii pe timp de zi

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 23 Noi 2025 11:10 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc Mircea Smile Da, am verificat acum dimineata si se confirma terminatorul pe vest. Interesant, pana acum nu am bagat in seama fenomenul ... Probabil ieri din cauza poluarii mai accentuate cu particule mari si/sau umiditate excesiva, a devenit mai pregnant si chiar deranjant la ocular.
Din pacate spre seara cerul s-a inchis din nou si va ramane asa o vreme ... Sad

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 23 Noi 2025 15:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Silviu

Tu observi exclusiv prin lunete si binocluri. Eu observ aproape exclusiv prin reflectoare. Poate ca la nivel de asemenea detalii se simte cu adevarat diferenta dintre luneta si reflector si aici ma refer la obstructia centrala. Aceasta este o realitate fizica ce nu tine cont de aiureli de genul cine e producatorul si care este pretul instrumentului. Obstructia centrala afecteaza negativ reflectoarele. Tu nu ai asa ceva in lunete, deci ai rezolutie si contrast mai bun.
Reflectoarele - butoi sunt acum la moda, dintre care multe sunt sistem ''legatura de vreascuri = stai si faci lego in loc de observatii'' iar altele sunt ''briceag elvetian, inchis/deschis dupa plac= colimare unde esti''. Doar circumstante agravante ...

Pentru o luneta zdravana nu am montura. Ce ar fi sa-mi trag un Mak Bresser de 127mm F/15 ? Dar are obstructie centrala ca ''Ratusca'' mea, adica 28%. Aflu totusi ca-s tare bune la planete si Luna. Dar au marirea minima pe la 60x ... Asa ca nu mai bine raman eu cu ce am ?

Mircea

Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 24 Noi 2025 09:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea, dincolo de marca, design optic si marime mai sunt o sumedenie de factori in alegerea unui telescop. Sa nu uitam de preferintele personale, de conditionarile puse de locatia de observare, de starea cerului si multe altele ... Toti factorii sunt la fel de importanti.
Sigur ca lunetele au contrast mai bun in unele cazuri dar strang lumina putina pe cand boilerele au contrast mai scazut dar strang multa lumina, ambele sunt potrivite pentru observatii dar nici unul nu este perfect. Eu am luat RFT-ul in special pentru asteroizi pentru ca acolo am nevoie ca la avioanele de atac de geometrie variabila care pleaca de la campuri largi. Am observat ca se descurca excelent si la observatiile diurne si la cele solare, este mic, compact, usor si nu cere montura mare deci bifeaza foarte multe din conditionarile pe care le am. La observatiile in sine un mak s-ar descurca la fel de bine insa ce te faci la cautarea obiectului pe care vrei sa-l observi daca nu ai acces la campuri largi? Ar trebui sa recurgi la GoTo iar asta consider ca-mi rapeste o buna parte din placerea observatiei si anume gasirea obiectului...
In concluzie as zice sa te bazezi si pe mai departe pe "ratusca" din dotare pentru ca iti asigura toate conditiile de care ai nevoie.

Cer senin!

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii pe timp de zi Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3

Download topic
Pagina 3 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact