Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234009 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
URANUS7 Membru

Data inscrierii: 21 Iun 2011 Mesaje: 3142
Motto: NICIODATA NU ESTI DESTUL DE PRICEPUT, NICIODATA NU STII SUFICIENT DE MULT DAR ...INCEARCA MEREU SA TE PERFECTIONEZI CRITICANDU-TE FARA MILA! :>) Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Mar 2025 13:03 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Protuberanta pe limbul vestic, capturata in condițiile de ieri.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
783.44 kb |
Vizualizat: |
de 1687 ori |

|
|
1.14 MB |
de 1687 ori |

|
_________________ Gabriel |
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

Motto: NICIODATA NU ESTI DESTUL DE PRICEPUT, NICIODATA NU STII SUFICIENT DE MULT DAR ...INCEARCA MEREU SA TE PERFECTIONEZI CRITICANDU-TE FARA MILA! :>) Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Mar 2025 13:51 Download mesaj |
|
|
|
O alta protuberanta pe limbul nord-vestic, capturata in condițiile de ieri.
Procesare pe un singur cadru, singurul acceptabil.
|
698.96 kb |
de 1671 ori |

|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5879
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Mar 2025 16:25 Download mesaj |
|
|
|
URANUS7 a scris: | Probabil transparenta variabila 3/10- 5/10. |
Zilele astea avem si mult praf saharian, cel putin aici prin sud, asa ca e mai mult decat bine ce a iesit.
Spor!
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80 F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 2808
|
Trimis: 27 Mar 2025 00:10 Download mesaj |
|
|
|
Si aici la Braila prezenta prafului saharian s-a facut simtita prin aspectul laptos al cerului, mai ales cand s-a inseninat pentru scurt timp dupa amiaza, insa dupa vreo ora de cer senin au revenit norii.
Insa in intervalul de o ora, cu cer senin nu am ezitat sa scot spectroheliograful si sa fac o incercare la Soare, in conditiile date, prin stratul de praf saharian si ceva pacla si iata ca m-am ales cu rezultate bune. Am scanat discul solar cu spectroheliogreful de 80mm numai in banda H-alpha dar am facut 15 scanari pentru stacking (seeingul a fost mai bun ca ieri) pana cand s-au stricat iar conditiile, iar norii au navalit peste Soare.
Am vizat partea centrala a discului intrucat nu incape in intregime pe senzorul camerei, si am surprins protuberanta cea mare de pe limbul vestic, care era vizibila si ieri, astazi avand un aspect diferit. Incolo, un peisaj diferit pe discul solar; locul regiunilor foarte active din apropierea limbului vestic de ieri, l-au luat astazi alte regiuni din partea estica a discului si anume AR 4041 si AR 4043, cele mai active, apoi si alte regiuni din apropiere ca AR 4038, AR 4039, AR 4040 si AR 4042, nu la fel de active ca primele doua mentionate. Si pe limbul estic se poate observa o protuberanta mica dar luminoasa, probabil produsa de vreo eruptie.
|
1004.58 kb |
de 1534 ori |

|
|
1.23 MB |
de 1534 ori |

|
|
1.1 MB |
de 1534 ori |

|
|
162.35 kb |
de 1534 ori |

|
|
240.46 kb |
de 1534 ori |

|
_________________ Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9699
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 27 Mar 2025 11:32 Download mesaj |
|
|
|
Bravo! Din ce-am constatat practic, de-a lungul timpului, seeing-ul bun este asociat cu transparența slabă. La Soare seeing-ul contează să fie cât mai bun, detaliile nu se pierd dacă este pâclă, praf sau cirruși.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 27 Mar 2025 17:23 Download mesaj |
|
|
|
Sorry Tavi, sper sa nu te superi însa din experienta mea știu ca...detaliile fine se pierd prin ceață sau cirruși mai transparenți.
Dar desigur, nu cele vizibile "din avion".
Când vezi o imagine la scara mica sau la focala mica, evident nu ai cum sa vezi diferența.
Dar acum, concret, discut despre situația când nu sunt turbulente. Caci daca sunt...problema succesului cade pe "responsabilitatea" modului cum filtrez frecventele, cu etalon sau cu un SHG.
Pentru sistemele SHG presupun ca-i de preferat o atmosfera (cer) calma, chiar cu ceață (poate chiar Ciruși transparenți) caci asta oferă omogenitate in condiții, achiziționarea făcându-se mult mai încet.
Pentru cele cu etalon, atmosfera poate fi chiar agitata, cu ceata sau cirrusi caci achiziția se face direct, la viteze (FPS) uneori foarte mari beneficiind de tehnica lucky imaging (din sute de mii de cadre sunt selectate cele mai bune si apoi stăcuite).
Calitatea pentru ambele tehnologii este afectata de transparenta slaba. Frecventa H-alfa știam ca-i foarte penetrantă in atmosfera, dar asta nu înseamnă ca nu "pierde" mai ales la transparenta slaba. Detaliile se vad mai îngroșate in astfel de condiții. Contrastul scade.
Personal, cu mult entuziasm am vrut sa-mi cumpăr un MLAstro SHG, cu un Kit optic SHG 700 (880$) care promite chiar o lățime a benzii de 0.3 A. După ce am văzut multe imagini făcute cu SHG, mai ales pe FB, m-am liniștit. Ele sunt foarte frumoase dar...văzute doar la scara mica. Nu au o rezoluție fina. Nu poți vedea "in adâncime" detalii bine definite. Aici, la SHL, deja am sărit peste problemele legate de reglajele multiple si cadența cadrelor capturate. Acum, ele au avantajul lucrului pe mai multe frecvente si al prețului, fața de familia etaloanelor (in special DayStar). Urmăresc multe imagini H-alfa făcute in lățimea de banda 0.3A. Sunt cu mult mai detaliate si curate comparativ cu cele din linia SHG. Dar cele de gen SHG sunt perfecte pentru diverse analize de specialitate, pe un spectru larg, rezoluția nefiind strict necesara si evident, bune pentru un început. Aștept un salt calitativ pentru linia SHG (scanare la o densitate mai mare, viteza mare, etc) ca sa-mi cumpăr si eu.
|
Sus |
|
 |
Teo B01 Membru

Data inscrierii: 26 Sep 2019 Mesaje: 679
|
Trimis: 28 Mar 2025 18:34 Download mesaj |
|
|
|
Astazi
|
1.04 MB |
de 1181 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 28 Mar 2025 23:47 Download mesaj |
|
|
|
Azi AR4043 tras la o transparență permanent variabilă, probabil cu valori intre 25-35% (premieră pentru mine).
Praf saharian, ceață, nori.
Am tras si 2 protuberante pe care le voi prelucra mâine (dificile si ele din cauza transparenței).
|
971.52 kb |
de 1115 ori |

|
|
1.24 MB |
de 1115 ori |

|
|
Sus |
|
 |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 2808
|
Trimis: 28 Mar 2025 23:51 Download mesaj |
|
|
|
Subscriu si eu la cele spuse de Gabriel; in conditii de transparenta slaba , prin ceata, praf si mai ales prin nori semitransparenti Cirrus detaliile foarte fine se pierd ca urmare a scaderii contrastului dar si a raportului semnal-zgomot mai scazut ca urmare a scaderii luminozitatii imaginii discului solar produsa de transparenta slaba a cerului, deci si zgomotul mai ridicat poate sa "manance" din detaliile fine, cel putin asta am observat si eu in imaginile in lumina alba facute cu diverse camere si instrumente (Philips Toucam modat, Celestron NexImage, Point Grey Chameleon si ASI178MM - 114/900mm , 130/900mm cu fltru solar).
Din ce am observat pana acum ,de regula, cand cerul e limpede si curat turbulenta e mai proasta si poate strica detaliile fine mai mult decat transparenta slaba asociata cu seeing bun, dar sunt si zile cu cer senin curat si seeing bun, destul de rar ce-i drept si numai pe la orele diminetii, in care se pot obtine cele mai bune rezultate in materie de imagini solare la focale mari. Sau mai pot fi si zile cu transparenta slaba si seeing prost, am avut parte si de asemenea zile.
In ceea ce priveste tehnologia SHG , intr-adevar, un spectroheliograf are de regula o rezolutie spatiala inferioara celei obtinute cu un setup clasic (cu etalon sau filtru solar clasic) si depinde in mai mare masura de latimea fantei in raport cu diametrul imaginii discului solar focalizat pe aceasta, decat de rezolutia maxima a instrumentului la care este atasat SHG-ul.
Cu cat fanta e mai ingusta cu atat rezolutia unui SHG e mai mare, acelasi lucru este valabil si cu cat imaginea discului solar focalizata pe fanta e mai mare in raport cu latimea fantei, deci pentru a creste rezolutia unui SHG (pentru a o aduce macar aproape de rezolutia instrumentului pe care este montat SHG-ul) fie trebuie utilizata o fanta cat mai ingusta, ceea ce este greu de indeplinit pentru latimi sub 15 microni (fantele cu lamele prezinta neregularitati microscopice care genereaza linii si benzi transversale pe spectru, plus ca nu prea mentine un paralelism riguros intre lamele la asemenea latimi atat de mici, cele de inalta calitate pe suport de sticla sau mai ales cuart sunt scumpe - mai exista si varianta cu fanta reflectiva cilindrica - confectionata dintr-un ac de cusut cu suprafata de calitate care prezinta un paralelism bun asigurat prin forma cilindica a suprafetei reflective - solutie la care am recus si eu si a dat rezultate bune), fie o focala efectiva cat mai mare (ultima solutie e mai la indemana, intercaland un Barlow inaintea fantei, insa poate mari cam mult imaginea si scade destul de mult campul real pe senzorul camerei). In rest ,un SHG e mai ieftin si mai versatil decat un etalon cand vine vorba de gama de frecvente de lucru, dar si banda de trecere, care la focale mari pe partea de spectroscop a unui SHG (colimator/obiectiv de camera), respectiv cu retele de difractie cu nr. de linii/mm mai mare si deci cu dispersie mare, poate fi uneori superioara benzii de trecere a unui etalon.
Teo. Faina imaginea cu Soarele in H-alpha. Aici la Braila s-a stricat vremea de vreo doua zile, abia duminica s-ar ivi ceva sanse de cer partial senin in care as putea sa mai fac o serie rapida de scanari la Soare, insa nimic nu e sigur cu vremea aceasta capricioasa si tot mai imprevizibila.
Gabriel. Imaginile au iesit destul de bune in ciuda conditiilor meteo nefavorabile.
_________________ Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
Sus |
|
 |
Teo B01 Membru

|
Trimis: 29 Mar 2025 01:14 Download mesaj |
|
|
|
Iulian, Multumesc
Nici Ploiestiul, nu are parte de conditi bune
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9699
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 29 Mar 2025 08:47 Download mesaj |
|
|
|
Mulțumesc pentru explicații, Gabriel și Iulian!
Într-adevăr, pe mine nu mă interesează detaliile foarte fine, fac imagini sinoptice unde se văd bine detaliile mari ca filamente, pete, fluxuri de plasmă, bombe Elerman, erupții ș.a.m.d. Noi nu facem niciodată stack sau lucky imaging, cadența mică a imaginilor nu permite treaba asta.
Observația mea a fost mai mult legată de fenomenul atmosferic în sine, că transparența bună nu este asociată cu seeing bun decât foarte rar și că un pic de ceață, praf sau cirruși nu strică, drept dovadă imaginile obținute de Gabriel mai mereu în aceste condiții. Evident că, dacă vrei să scoți maximum din aceste imagini, e mult mai multă muncă iar eu nu fac niciodată așa ceva...
Soarele s-a trezit după câteva luni de ațipeală, noua regiune AR 4046 a dat ieri un X1.14 și este foarte activă, urmează să devină geoefectivă în următoarele zile. Cer senin!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 30 Mar 2025 00:14 Download mesaj |
|
|
|
O încercare de prelucrare a capturii cu protuberanța uriașă de ieri, 28 Martie, aflate pe limbul estic.
Raportul semnal/zgomot foarte mic.
Am procesat pe singurul cadru care avea o calitate decentă.
Orice adăugare de cadre nu ar fi făcut la stacking decât să adauge zgomot si să denatureze detaliile.
|
483.42 kb |
de 968 ori |

|
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 31 Mar 2025 01:32 Download mesaj |
|
|
|
Azi, AR4047, după ora de vara 17, când, in sfarsit, am prins câteva spatii libere printre nori.
|
928.92 kb |
de 821 ori |

|
|
1.14 MB |
de 821 ori |

|
|
967.44 kb |
de 821 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Teo B01 Membru

|
Trimis: 31 Mar 2025 18:07 Download mesaj |
|
|
|
Astazi
|
985.15 kb |
de 673 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 01 Apr 2025 01:21 Download mesaj |
|
|
|
Azi, AR4046. Close-up si o vedere larga.
Faceți zoom maxim pe ele.
|
1.34 MB |
de 626 ori |

|
|
858.42 kb |
de 626 ori |

|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|