Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna0404_5b_p.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233928
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Refractor 83/900

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 20 Ian 2025 13:30 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

O gramada de surubareala la focuserul ala Smile Felicitari!
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016

MesajTrimis: 20 Ian 2025 19:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Interesant proiectul de refractor de 83/900mm DIY si buna ideea cu surubelnita folosita la focuser ca si ax pentru actionarea tubului portocular al focuserului. Are atat tija cilindrica destul de dreapta si fina ce poate fi folosita ca ax pentru antrenarea focuserului, cat si maner, deci o simpla surubelnita poate rezolva ambele treburi in cadrul mecanismului focuserului, in cazul in care un ax cu rotite de focuser Crayford poate fi greu de procurat uneori. Felicitari si din partea mea. Smile
Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50.
Sus
dreammer54
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Feb 2014

MesajTrimis: 20 Ian 2025 20:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Va multumesc inca o data.
Ideea cu surubelnita am vazut-o mai demult, cred ca pe cloudynights,
In traducere libera si din amintire, afirmatia suna cam asa: "Unii au folosit chiar si o surubelnita pentru ax focuser".
Am vazut in Le Roy Merlin tija din otel de 4 mm. Relativ ok parea.
Problema lea a.fost (si este in continuare): cum fixez o rotita pe un astfel de ax?
De aceea am folosit surubelnita.
Din maner a mai ramas o bicatica mica, lata de aprox.1 cm., ca era deja fixat bine pe ax.
E mic in diametru, evident, dar pot sa fixez peste caaptul ala o roata mai mare...orice roata, facuta din lemn, placaj, improvizata etc.
Nu stiu in celalalt capat cum sa fixez o alta rotita.
Pilit sa iasa rectangular, batut cu ciocanul sa se aplatizeze si altfel sa devina mai lat, ca sa intre un surubel M3 care sa fixeze roata. Filetat (dar cat de dur e axul?) si aplicat Epoxy...desi nu e practic, la epste 30 de lei un Epoxy pe care nu prea am la ce altceva sa-l folosesc apoi.

@Mircea Pteancu: am salvat, intr-un fisier text, ce ati scris despre optimizarea ocularului - ca procedura de retinut pentru orice ocular, in general, care ar cere imbunatatiri.
Eu nu stiu daca e Plossl sau Barium/Super, ideea e ca nu sunt nemultumit de performante, dimpotriva.
Spun doar ca niciodata nu m-am putut bucura cu adevarat de ocularele de 25 mm.din cauza ca am folosit instrumentele numai din oras si niciodata cerul nu a fost atat de negru pe cat mi-as fi dorit, la puterea de marire daca de un ocular de 25 mm.
N-am observat lumina parazita, dar nu va contrazic, foarte posibil sa vad o imbunatatire evidenta aplicand optimizarile spuse de dvs.
Doar ca inca nu am curaj, e foarte usor sa scap surubelnita peste lentile cand incerc sa desurubez inelul. Alta scula cu 2 capete nu am, ma bazez pe suribelnite de-alea mici din truse de ceasornicar.
Intr-o zi voi incerca. Dar chiar si asa, e mai mult decat ok, cam 80% din camp arata stele punctiforme. Si, intr-adevar, e neasteptat de clar, transparent ocularul asta.
Iar dupa innegririle pe care le-am facut aseara (suruburi, L-uri metalice etc), cu marker si tub termocontractil, culmea, chiar si ocularul asta de 25 a aratat un imagine de fundal mult mai neagra. Nu ma asteptam, mai ales ca am.un stalp stradal exact langa mine, ma rog, la 20-30 de metri si am presupus ca de acolo e problema.
Sigur ca mi-ar placea sa am niste ghiduri pentru observatii.
Dvs.mi-ati trimis si mai demult, cu ani in urma, carti si ghiduri, cand aveam Heritage-ul.
Nu zic ca le-am asimilat suta la suta, nici pe deaprte, dar au fost de foarte mare ajutor ca linii directoare, ca schimbare a modului de a gandi/privi cu ochiul liber prin telescop versus foto Hubble...asteptari realiste si cultivarea rabdarii...cam asta incerc sa spun.
Ca urmare, cu refractorul asta parca nu mai exista nimic pentru mine decat Jupiter acum 😊. Bine, e si greu altceva din oras, nici macar Perseu sau Casiopeea nu le vad prea bine cu ochiul liber din cuza stalpului de care va ziceam, dar asta e. Si cand imi aminteec ce fain am.vazut Roiul dublu din Perseu prin primul refractor, cel de 72/900...
Dar va veni si ocazii de cer curat rabdare sa fie.

@mmarin: sigur ca da, stiu prea bine; pana si la telescoapele cumparate (Heritage 130/650 si apoi Heritage 150/750) tot se gasea ceva de optimizat mereu, daca nu la tub in sine, macar la monturile home-made, mai un suport inaltat pentru RDF ca originalul era prea jos etc.
Mereu se gaseste cate o idee cu potential de optimizare, numai buna de incercat.

@Erwin: cum am scris mai sus, nu am.lasat manerul intreg, doar o bucatita lata de vreun centimetru.
Capatul celalalt inca nu l-am taiat.
Deci incape si in cutoe de protectie, daca nu lasi surubelnita intreaga, ci o tai la dimensiunea unui...ax de focuser normal.
Oricum inca nu am cutie, nu stiu/nu sunt hotarat inca ce sa folosesc.
Rotite de masinuta de jucarie? Foarte interesanta ideea.
N-ar fi prea greu sa tai la traforaj niste rotite din lemn, totusi...uneori te saturi sa tot bricolezi atatea piese si mai vrei o pauza.
Chiar am sa caut cele mai ieftine jucarii, sa cumpar o masinuta simpla, daca o sa para potrivite rotile.

@zoth: focuser-ul a fost cu emotii.
Pe tub de 110 a fost mai putin stresant, ca aveam un pic mai mult spatiu intre gauri.
Asa, cand lucrezi pe lemn...ai emotii cand vezi ca trebuie atatea gauri, te intrebi ce rezistenta mai are, daca nu crapa dupa primele utilizari.
Ideal e sa-mi fac singur o potcoava din metal (am idei, dar trebuie rabdare sa tai si sa lipesc cu Epoxy 3-4-5 metale ca sa obtin grosimea necesara), iar placa de baza sa o fac din textolit de 10 mm.grosime.
O voi face, poate, candva, ca ma tenteaza sa vad ce mi-ar iesi.

@iulian90: cum am.zis mai sus, ideea am vazut-o pe cloudynights, cred - si da, de asta am ales surubelnita, ca deja avea maner bine fixat. Scurtat manerul, pana la o grosime de aprox.1 cm., a iesot o "rotita", mica in diametru, dar am de ce sa invart.

La primul refractor, de 72/900 de acum multi ani, am folosit un ax de imprimanta - ideea mi-ati dat-o tot voi, aici, pe forum.

Va multumesc inca o data.

I-am facut suportul RDF-ului a.i.sa-l pot (de-)monta rapid si fara riscul de a pierde piulite prin noapte...cred ca stim cu totii cum e, din cand in cand 😊.
Practic, dupa ce am dat gaura, m-am dus cu panza de bomfaier de la gaura pana la marginea platbandei de aluminiu.
Slabesc un pic piulita-fluture, glisez pe surub platbanda de aluminiu (pe care sta RDF-ul) si strang surubul.
Nu mai trebuie sa desfac de tot piulita, deci nu mai risc sa o pierd/sa am grija sa plec cu vreo 3-4 piulite dupa mine cand folosesc luneta, cum faceam mai demult.
I-am mai facut rapid un parasolar, o coala A4 de carton buretat negru. Cilidrului rezultat i-am lipit capetele cu bamda izolier negru, pe generatoare.
Sta pliat pe tub intre doua elastice.
Cand folosesc luneta, il pun pe celula obiectivului, pun un elastic acolo, asa, sa fie, ca deocamdata sta fix si gata! Simplu si greutate inexistenta.
O sa iau niste elastic negru mai lat, 10-15 mm, o sa-l cos la capete sa formeze un inel si va fi mult mai bine decat acum, cu elastice de bani atat de fragile.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 20 Ian 2025 20:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

dreamer54

Te descurci foarte bine iar daca vei avea nevoie de documentatie, ma gasesti aici asa cum am vorbit.
Am inteles eu gresit, ocularul de 25mm din una dintre pozele incarcate de tine este un Plossl. Pe asta lasa-l asa, e OK. Spor la finalizarea instrumentului si cer senin la observatii, Mircea

Sus
dreammer54
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Ian 2025 21:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Astea sunt ultimele poze cu ce am facut.
Am terminat de facut cam toate elementele de care avea nevoie ca sa fie functionala (focuser, sina Vixen, suport de cautator, parasolar etc.).
Ce va fi de acum vor fi imbunatatiri, inlocuiri etc.

IMG20250120195505_copy_768x1020.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  81.8 kb
 Vizualizat:  de 2434 ori

IMG20250120195505_copy_768x1020.jpg

IMG20250120195501_copy_768x1020.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  64.1 kb

IMG20250120195501_copy_768x1020.jpg

IMG20250120191830_copy_1020x768.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  86.76 kb

IMG20250120191830_copy_1020x768.jpg

IMG20250120191803_copy_768x1020.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  82.46 kb

IMG20250120191803_copy_768x1020.jpg

IMG20250120191725_copy_1020x768.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  76.36 kb

IMG20250120191725_copy_1020x768.jpg

IMG20250120191721_copy_768x1020.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  81.32 kb

IMG20250120191721_copy_768x1020.jpg

IMG20250120191645_copy_768x1020.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  74.4 kb

IMG20250120191645_copy_768x1020.jpg

IMG20250120191634_copy_768x1020.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  83.5 kb

IMG20250120191634_copy_768x1020.jpg

Sus
dreammer54
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Ian 2025 00:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ieri curierul mi-a adus un filtru GSO 23A, unul 82A si un ocular Lacerts de 7,5 mm (Lacerta Premium Flat Field e denumirea completa).
Azi le-am pus pe cer.
Marte: e mult mai bine cu filtru, dar tot fara detalii. Stiu ce pot vedea, am vazut mai demult (dar si instrumentul era altul) vag o forma pe centrul planetei, ca un V larg (sau semnul de "Bifat", tot aia).
Si rar, nu de fiecare data cand m-am.uitat la Marte.
In schimb n-am sa uit imaginea calotelor polare, mai ales cea din Nord (nordul ocularului, in newtonian).
Voi avea rabdare si o sa ma uit de fiecare data cand voi putea, poate seeing-ul, poate pozitia, distanta planetei etc.

Oricum, de cand am inceput sa ma uit cu luneta asta la Marte, mi s-a parut, nu o data, ca parca s-ar vedea ceva-ceva, foarte mic, foarte vag si pentru fractiuni de secunda - ceva foarte deschis la culoare, undeva in NE imaginii din ocular (sau mai precis intre ora 1 si 2 daca e sa ne imaginam un cadran de ceas). Am zis ca mi se pare, ca ochii mei etc, dar prea de fiecare data aveam momente cand parca se vedea ceva.
Azi cu filtru au fost vreo 2-3 momente cand am fost sigur ca nu mi se pare.
Bine, e atat de mica si greu vizibila, incat e mai mult "am bifat-o si pe asta" decat "wow, ce bine se observa".
Nu-i nimic, o sa tot privesc, desi Marte la asemenea apertura si marire nu ma astept sa ma tenteze prea mult.

Jupiter: filtrul intuneca imaginea si schimba culoarea planetei, totodata se pierde aproape tot spectacolul dat de staeliti (imaginea de ansamblu - planeta + sateliti). Daaar...daca vreau sa observ detalii pe discul planetei, e mult mai bine cu filtru. Imaginea castiga vizibil la contrast, iar privitul e mult mai relaxant.
In seara asta: zonele nordica si mai ales sudica, atat de bine colorate in alte seri, nu s-au mai vazut aproape deloc, erau foarte, foarte palide (cu sau fara filtru). Nici formatiunea aceea despre care m-am intrebat daca e Marea Pata Rosie nu am mai vazut-o.
In schimb cele 2 benzi principale si o a treia subtire, foarte deschisa la culoare, se vad mult mai bine. Nu am vazut detalii in plus, dar a fost mult mai usor si relaxant de privit.

Deci, pentru mine, daca vreau detalii mai usor, atunci cu filtru.

Dar daca vreau doar sa admir imaginea de ansamblu (si ce spectacol e arunci cand satelitii sunt asezati in anumite pozitii!!!), atunci fara filtru.

Multumit de achizitii, imagini clare, comod de privit (nu stiu ce relief ocular are, dar e bine).
Doar uneori niste reflexii deranjante, ce pareau sa fie lumina reflectata de pe globul ocular...dar cu 2 stalpi in apropiere, nici nu ma mai mir. Oricum, am rezolvat-o cat de cat cu gluga trasa peste cap.

Eu, unul abia astept Luna...daca m-am uitat bine, pe la sfarsitul lunii e la o ora si intr-o faza potrivite.
Acolo ma astept la un alt fel de spectacol...desi si Jupiter a fost o surpriza foarte placuta, neasteptat (parca e 3D, parca are volum fata de imaginea vazuta prin Heritage 130/650).
Sus
dreammer54
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Ian 2025 06:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si tot aseara, dar am uitat sa zic in postul initial, am vazut Castor, dubla.
Impresionant, cu steaua mai stralucitoare in vestul campului si ambele stele in acelasi plan orizontal. Si aproape una de cealalta.
Si abia astept sa revad Albireo. Prin binoclu 10x50 a fost superba.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 28 Ian 2025 11:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Roțile pentru focusere se fixează pe ax de obicei cu ajutorul unui știft filetat, într-o gaură radială în butucul roții care este mai lat decât roata. Poți găsi o roată de curea dințată de dimensiune potrivită, are deja știftul.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
dreammer54
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Ian 2025 20:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Erwin: multumesc pentru pont.
Nu m-as fi gandit in veci la roti dintate, de fapt nici nu mi-a dat prin cap ca s-ar putea cumpara din magazin.

Deocamdata nu am rezistat tentatiei si mi-am cumparat un Baader Classic Ortho de 6 mm., cu tot relieful lui ocular mic.
Pentru ca mi-a placut cum a fost pe Heritage 130/650 si alta varianta calitate in banii astia nu cred ca aveam.
Deocamdata atat cu cheltuielile o perioada, ca e prea destul in momentul asta si, ca oculare, am cam tot ce-mi trebuie. Adica 25 mm.pentru cautat (de fapt, cel mai mult ma ajuta, in conditiile cerului asta, sa aliniez Red Dot Finder-ul...), apoi 7,5 mm (120x) si 6 mm.(150x). Teoretic ar mai fi bun un 12 mm., pentru putere de marire de 75x, pentru roiuri deschise (la 75x le-am privit prin Heritage 130/650, de aia zic), dar cum cerul de oras nu e deloc grozav, oculare de 12 mm, eventual de 9-10 mm mai bun decat Plossl-ul Skywatcher pe care il am acum, mai pot astepta muult si bine.
Practic am facut-o/gandit-o, luneta, pentru oras, deci Luna, planete (atatea cate sunt, putine si nu tot timpul). Daca mai iese si cate o tinta usoara ca Orion Nebula sau altele asemenea, cu atat mai bine...dar fara asteptari prea mari.

Luneta e in balcon acum, de unde Venus mi-a oferit o imagine superba la 150x, dar a contat foarte mult si umezeala-ceata din atmosfera. Cu ochiul liber Venus se vede in seara asta inconjurata de un halo, ceea ce in cazul lui Venus e foarte bine, pentru ca taie aproape complet stralucirea/glow-ul...si mult din aberatia cromatica.
A fost superba, asa, fara detalii, cum e Venus, dar...lipsita de stralucirea aia orbitoare si cu semiluna cu coarnele in sus-dreapta, a fost o imagine foarte placuta. Iar ceata, cel mai bun filtru natural, m-a scutit de insurubat filtre (pe care oricum nu le am - la filtre ND ma refer).
Si prin BCO-ul de 6 mm., la 150x a fost exact cat trebuie de mare in campul vizual.
Pe Saturn nu l-am mai prins la ora asta, dar nu cred ca mai conteaza, fiind prea jos pe cer pentru atmosfera asta.

Jupiter se vedea cu ochiul liber, sus, dar nu puteam orienta luneta din balcon.
Poate mai tarziu sau sa cobor cu luneta, nu stiu, vad cum e cerul.
Sus
dreammer54
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Feb 2025 23:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

In seara asta am mai avut parte de niste surprize cu luneta.
In primul rand, Luna.
Din pacate am vazit-o prea tarziu, cand era prea jos - asa ca am privit-o pe deasupra unei case.
Atmosfera fierbea, asa ca n-am insistat prea mult.
Destul de intunecoasa (asta da surpriza!!! Stiu ca nu e cine stie ce apertura, dar vorbim.de Luna, totusi.) si cu o tenta ciudata, verzuie parca - probabil luminozitatea mai scazuta decat ma asteptam mi-a dat impresia asta de tenta ciudata.
Am mai vazut-o cu nuanta asta cand am privit printr-un ortoscopic Castell de 7,7 mm., pus pe Heritage 130/650.
Acum am pus direct ortoscopicul de 6 mm.(150x) pe refractor, dar fierbea prea tare. Altfel...cred ca ar fi interesant d.p.d.v.al detaliilor pe care le-ar putea arata.
La fel si cu ocularul de 7,5 mm.(120x), fierbea prea mult ca sa nu ma mai intereseze
Oricum, ma steptam sa fie mai sharp, dar am avut surpriza sa constat ca prin reflector 130/650 Luna s-a aratat considerabil mai sharp. Si, da, si prin reflector am privit-o cand atmosfera fierbea, asa ca pot aprecia sharpness-ul.
Surpriza a fost ca pana si Jupiter a fost mai sharp decat Luna, culmea!
In incheiere o sa spun ca maine o sa incerc sa ies mai devreme, poate reusesc sa o vad mai sus si nu indreptul vreunei case.

Surpriza cea mai mare a fost Marte.
Pe ocularul BCO de 6 mm.am pus un filtru Baader (pe cutie scrie Moon&Sky Glow, pe filtru scrie Neodimium &IR cut) si peste asta am mai pus filtrul GSO rosu 23A.
Ce am vazut, vedeti in poza atasata.
Calota polara din centru-dreapta sus e clar ce e.
Poate si zona aia in "V" intors cu varful in sus, daca n-ar fi pozitia in care am vazut-o....pentru ca nu prea corespunde cu ce se arata pe Internet privind relieful/atmosfera martiana. Forma aia ma asteptam sa o vad pe centrul discului, nu in stanga sus.
Mai departe, in partea de sud-vest a planetei am vazut o zona intinsa clar mai inchisa la culoare decat restul discului.

Chestiile astea le-am vazut atat cu ocularul orto de 6 mm (150x) cat si cu ocularul de 7,5 mm (120x), cu cele doua filtre suprapuse.
Acum luneta e la aclimatizat (condens cand am adus-o in casa), dar maine o sa inspectez obiectivul si diagonala sa vad daca n-am vreo pata pe undeva.
Desi nici pe Luna si nici pe Jupiter nu s-a vazut nimic in zona aia (centru-stanga jos), iar pe oculare si filtre n-am vazut nimic dubios.

Dar un lucru mi-e confirmat acum: pentru ochii mei trebuie filtre care sa taie cat mai mult din luminozitatea planetei Marte. Prin Heritage 130/650 am reusit sa vad calotele polare clar numai dupa ce am pus jnul peste altul doua filtre ND (unul de 0,6, celalat de 0,9). Foarte intunecat, dar numai asa am putut vedea ce am vazut atunci.

IMG20250203222714~3.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  79.19 kb
 Vizualizat:  de 1470 ori

IMG20250203222714~3.jpg

Sus
dreammer54
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Feb 2025 14:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Revin cu o alta intrebare legata de constructia unui focuser.
As vrea sa incerc un focuser realizat pe imprimanta 3D.
Nu voi avea oculare grele, nu voi pune camera foto (sau doar foarte rar, un mirrorless de aprox.400 g).
Ma tenteaza de mult, dar o parere preconceputa imi zice, pe de o parte, sa stau cuminte, in pofida faptului ca pe internet pare ca au oarece popularitate si sunt destui care le folosesc.

Nu am.nevoie de low-profile de newtonian, dar nici nu ma deranjeaza daca nu are cursa foarte lunga, ca la Crayford metalic de refractor.

Ma tot gandesc la modelul asta, de aici:
https://docs-google-com.translate.goog/doc...r_pto=wapp

https://www.thingiverse.com/thing:5807218

A folosit cineva de pe acest forum focuser crayford facut pe imprimanta 3D?

Multumesc.
Sus
varadinagypal
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Iul 2013

MesajTrimis: 05 Feb 2025 17:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Avand experienta cu diferite materiale, eu m-as intreba cat de utila este o astfel de jucarie: cum reactioneaza la frig/ger, daca bate soarele din lateral (ca ne uitam la Luna pe cerul de zi) etc.

Am Sol'Ex imprimat 3d, de catre baietii francezi de la AzurePrint, cu filament selectat special pentru aplicatia asta si... IT SUCKS BIG TIME, se flexeaza de numa, gaurile si inserturile is cum is, a trebuit sa montez sine de sustinere, din V-Slot, fiind la indemana, ca sa pot folosi spectroheliograful calumea.

ps: am comandat versiunea de CNC din aluminiu
Sus
mmarin
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014

MesajTrimis: 05 Feb 2025 23:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Imprimantele 3D și materialele dedicate au evoluat serios în ultimii ani; încă nu oferă soluții ieftine pentru prototipuri/serie mică dar măcar oferă calitate decentă și rezistență mecanică OK. Așa cum e proiectat, focuserul pe care ai pus ochii e superior celui pe care l-am avut pe primul meu telescop adevărat, dar nu-l văd să suporte o cameră. Poate fi însă modificat: tubul culisant poate fi metalic - un segment de țeavă de 1,5” sau tub de 40 mm inox sau aluminiu; corpul focuserului poate fi alungit cu 15-25mm pentru a mări distanța între axele rulmenților, adăugate niște contraforturi (gusee) la flanșă, etc...
După cum a sugerat și varadinagypal, PLA nu e materialul ideal pentru așa ceva: e ieftin, are proprietăți mecanice bune, nu cere imprimantă cu cameră încălzită nici tratament termic după printare dar devine casant la frig și se înmoaie la 45-50˚C. Materiale mai adecvate cer o imprimantă mai scumpă și nici ele nu-s ieftine. Nu te grăbi, studiază oferta, vezi cam pe unde ieși cu costurile și, mai ales, asigură-te că nu-i mai ieftin să cumperi un focuser gata construit; din când în când mai apar la vânzare S/H.
Sus
dreammer54
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Feb 2025 00:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pentru raspunsuri.
In domeniul asta chiar nu ma pricep deloc si chiar nu mai am rabdare sa ma documentez serios, mai ales ca, repet, aveam oarece dubii.

Ce as fi dispus sa invat ar fi cum sa modific fisierele, caci exact la asta m-am gandit si eu: cum sa fac mai lung/inalt corpul focuser-ului, ca sa am distanta mai mare intre rulmenti.

Costuri...am vorbit mai demult la astrovest si mi s-a parut bun pretul pentru print. Acum depinde, cred, si de complexitatea proiectului, eu n-am vorbit concret, pe un model specific de focuser, dar de principiu pretul a fost foarte bun.

Ma mai uit din cand in cand pe rubrica de vanzari, tocmai din motivul asta: poate apare un focuser Crayford la vanzare.
Era cat pe ce sa cumpar un Crayford, dar de newtonian.
Parea ca se poate adapta relativ usor (adica nu mai trebuie sa tai cu bomfaierul sau minifreza, pentru ca baza aia pentru tuburi de newtoniene parea sa fie detasabila), dar parca m-am saturat de improvizatii sau sa constata ca am omis ceva (vorba aia, experimentata din pacate de multe ori: socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ).
Daca e sa fac compromisuri sau teste, improvizatii, atunci macar sa fie pe bani mai putini, cum e focusul actual.
Merge bine, nu zic nu, dar parca as vrea altceva.

Cel mai mult as vrea sa gasesc/fac un disc de aluminiu gros de vreo 2 mm.(sau tabla de fier/otel gros de 1 mm), cu diametrul de 86 mm, care sa fie placa de baza a focuser-ului si sa-l reconstruiesc pe asta de il am acum, cu alti suporti pentru rulmenti.
Ori textolit, cred ca si ala ar fi bun, doar sa fie mai gros de 2 mm., evident.
Nu ma pricep, am apreciat si eu, asa, ca o grosime de 1 mm.pe tabla de otel sau 2 mm.pe tabla de aluminiu ar fi sufocoente. E ok sau ar trebui sa fie mai groasa, daca totusi am noroc sa gasesc ceva convenabil?
Ca nu e chiar asa de greu sa iasa ceva bun, fiabil, chiar nu e. Rabdare sa fie si materiale adecvate, se poate sa iasa si fara freze sau strunguri (ma rog, strung trebuie daca chiar nu ai tub portocular sau pentru bucsa adaptoare pentru oculare, daca tubul e pe alt diametru), doar ca as vrea ceva mai sigur decat blaturi de lemn/placaj cu nenumarate gauri prin ele.
Sus
varadinagypal
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Iul 2013

MesajTrimis: 06 Feb 2025 00:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

legat de precizie si acuratete, pentru fiecare cifra extra dupa virgula, nu lucrezi de doua ori mai mult, nici macar de zece ori, ce de vreo 100x. Nu e de gluma. Vrei o teava care gliseaza intr-o alta teava? Sigur. Vrei fara flexare si usor... se poate. Vrei cu paralelism, coaxialitate de 0.01 grade? (sa nu uitam, Luna are 0.5 grade) si treaba devine un royal pain in the ass. Ca faci lung tubul si iti taie din con, vignettand. Faci scurt si mare tubul si nu mai ai parghiilee lui arhimede care sa ajute la forte.

eu as lua un focuser gata facut, gata pentru a fi motorizat. De fapt, nu am tub -- desi am cateva tuburi, cateva... -- care sa nu fie cu focuser motorizat, una de fabrica si restul motorizarilor facute de mine. Pana si cea de fabrica e controlata de hand controller-ul meu.

revenind la subiect. exercitiile astea ne trezesc la realitatea sumbra ca lucrurile sunt complicate si noi visam pana cand ne cade mana din pat, fix in oala de noapte
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 3 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact