Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna0404_3a_p.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233990
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Mecanism focalizare bino Van seria ED4

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5 ... 10, 11, 12  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Binocluri / Spottingscope

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 07 Oct 2024 19:11 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Aia e tablă de aluminiu, se uzează prea repede. Am luat din târg acum vreo 2 săptămâni o bucată de tablă de aliaj de cupru din care se fac contactele de releu, este oțelită dar s-ar putea să fie prea groasă, are în jur de 0.3-0.5 mm.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 09 Oct 2024 09:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

xxx! Evil or Very Mad Evil or Very Mad .. nu am evaluat bine toleranta de cuplare cu pistonul stang, se pare ca este ceva mai mica de 0,1mm. Drept urmare, tablita mea de alpaca utila in multe imprejurari pana acum, de data asta s-a dovedit a fi prea groasa. Masurata cu micrometrul imi arata 0,15mm. Am incercat o lama de berberit care are fix 0,1mm dar nu vrea sa intre intre piston si umarul piesei filetate. Trebuie sa gasesc ceva mai subtire ...
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018

MesajTrimis: 09 Oct 2024 11:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Incerca cu tabla din doza de suc/bere, acolo nu exista nici un fel de miscare nu are nici un motiv sa se uzeze indiferent ca e din aluminiu, cupru sau altceva, e un simplu distantier, te tine 1000 de ani si daca e din aluminiu.
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Oct 2024 16:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tabla de la dozele de bere ori suc este prea groasa, nu merge folosita. Din intamplare dimineata am descoperit ca tigarile astea de se fumeaza reci, contin in compartimentul de tutun o tablita de 4/11mm si groasa dupa masuratorile mele de 0,06mm. Prima proba a aratat ca tablita intra intre cele doua piese dar metalul din care sunt facute este atat de moale incat nu se poate lucra cu el. Am incercat toata dimineata si in cele din urma am renuntat. Abaterea e suficient de mica si daca reglez dioptria pe o pozitie convenabila pot sincroniza focusul rezonabil de bine in ambele sensuri. Cred ca ma voi opri aici cu interventia asupra binoclului.

Cer senin!

ttn.jpg
 Descriere:
Bune pentru spacere ultrasubtiri la obiectivele refractive
 Marime fisier:  111.42 kb
 Vizualizat:  de 1525 ori

ttn.jpg

Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Oct 2024 19:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Lipeste pistonul de piesa cu brat care il antreneaza, nu ai nici cel mai mic motiv sa nu le lipesti intre ele, acolo ideal este sa fie fix fara joc, iar in cazul teoretic in care vrei sa il desfaci bucati, picatura de lipici indiferent de ce lipici o fi, nu o sa te incurce, aia o poti da jos oricand. Deci lipeste-le intre ele cat mai repede si spune ce rezultat ai obtinut.
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Oct 2024 08:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ar fi fost bine sa-l pot lipi dar ai uitat un amanunt, mecanismul de focus e solidar cu canalul drept al binoclului iar cel stang impreuna cu pistonul si cuplajul lui executa o miscare de rotatie in jurul axului central pentru a facilita reglarea distantei interpupilare. Cu alte cuvinte spus, cuplajul pistonului pe piesa filetata cu umar nu se face intr-un singur punct ci pe un arc de cerc. Prima reactie cand cineva ia un binoclu in mana e sa-i cracaneze sau sa-i stranga canalele astfel incat sa-si potriveasca distanta interpupilara. Din ce am vazut la mecanismul asta, nu cred ca piesa filetata cu umar e atat de zdravana incat sa reziste la o asemenea torsiune in caz ca zona de cuplaj cu pistonul ar fi lipita.

Aseara mi-a venit ideea de a darui acest binoclu unui prieten care oricum e mai priceput decat mine la mecanica lor. In caz ca i-o placea optica lui dar nu i-o placea prestatia mecanica, sunt sigur ca o sa gaseasca solutia potrivita. Pe mine doua lucruri ma indispun la acest binoclu, faptul ca nu am reusit sa-i anulez total toleranta de cuplare pe pistonul stang si faptul ca mecanismul de focus este prea complicat iar mie nu-mi plac lucrurile complicate.

Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 10 Oct 2024 10:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Toleranța din stânga o poți elimina doar dacă retezi capul pistonului , dai gaură , filetezi , după care plasezi acolo un șurub adecvat , cu cap plat, asigurat cu loctite . Dacă e destul loc pe verticală , pe axul șurubului și între cele două suprafețe ale piesei cu umăr ar merge câte o șaibă super subțire din alea de oțel lustruit , de pe la mecanismele aparatelor foto .
La o strângere corectă a șurubelului , ai obține eliminarea jocului și totodată o tendință (benefică) de rotire a celor două șaibe/distanțiere , totul pe o unsoare nu prea vâscoasă .

Șurubelul ar trebui să fie dintr-un oțel zdravăn cred, eu neavând idee despre rezistența pe care o opune pistonul în lucru .

Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Oct 2024 14:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aaaa, mi-a scapat treaba cu reglajul DIP. Totusi nu trebuia sa renunti.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 10 Oct 2024 18:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Poate că unsoarea vâscoasă este tot ce-i trebuie... Chinezii o pun peste tot... Very Happy
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Oct 2024 19:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Va multumesc pentru idei, mai am si eu cateva .. Smile .. insa indiferent de varianta, o toleranta atat de mica e dificil de "redus la tacere".. si mai mult de atat, nu mai sunt sigur ca merita, ma mai gandesc..
In urma cu doua seri am vazut un Saturn foarte frumos in Van. Am sa iau o pauza de observatii, dar va tin la curent daca apar noutati.

Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Oct 2024 15:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

O noua idee: faci o mini teava (lungime 3-4 mm sa zicem, nu stiu cum sa ii zic, pe care o bagi pe piston in capat si o bagi atat cat e necesar sa elimini jocul, apoi o fixezi cu lipici in capat la piston, e destul si de 1mm in perete ca sa nu ai probleme cand bagi capacul de care invarti cu mana, daca te incurca la exterior cand pui capacul poti sa polizezi din ea. Nu ai de desfacut nimic, cel putin teoretic suna foarte bine. Ce zici? Sper ca ai inteles cum am zis, cum ai baga o saiba pe capat la piston si apoi sa tina fix piesa cu brat, poti elimina la zero jocul in acel loc. Daca nu ai teava faci dintr-un surub, ii dai gaura pe mijloc si tai cat ai nevoie apoi din el. Succes! Nu te da batut! (Pana faci ros de teava poti proba cu o bucatica din ceva capac carioca care are la interior cote diferite....sau altceva ce ai prin casa chiar daca e plastic, improvizezi ceva,doar pt test)
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Oct 2024 17:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc. Am sa incerc, am inteles. Era si mai bine daca teava ar fi avut filet interior si pistonul exterior .. Mi-au mai venit si mie cateva idei si ca sa le pot rejecta din start pe cele nepotrivite am facut azi niste masuratori in interiorul butonului de focus.
In imaginea de mai jos, in stanga sus este pozitia cu pistonul bagat la limita, in dreapta jos pistonul scos la limita iar in partea dreapta a imaginii am incercat sa apreciez distanta dintre piston si interiorul butonului de focus (este o estimare vizuala deoarece nu mi-a incaput sublerul acolo).
Daca nu am mai scris, diametrul pistonului este de 4mm, grosimea umarului piesei filetate 1,2mm, la fel si lamajul din capatul pistonului. Masuratorile au fost facute cu sublerul.

dimensiuni interioare.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  67.8 kb
 Vizualizat:  de 1303 ori

dimensiuni interioare.jpg

Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Oct 2024 15:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Se pare ca lucrurile au tendinta de a se complica .. am facut azi un experiment care mi-a dat de gandit: am scos butonul de focus si cu mecanismul dezbracat am focalizat pe o tinta aflata pe la 100 si ceva de metri. Am bagat apoi ghiara la pistonul stang sa ma dumiresc cat conteaza pe focus acea toleranta de cuplaj de sub 0,1mm. Am tras si am impins de piston in limita acelei tolerante si cu toate ca am repetat de mai multe ori miscarea, pe imagine nu am simtit nici o modificare.
Sa se miste oare lentila de focus din alta pricina, din alta imbinare? .. nu mai inteleg nimic!

Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Oct 2024 21:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aici sunt doua variante: ori lentila nu se misca pt ca mai are undeva joc, ori profunzimea de camp e destul de mare la acest binoclu incat sa nu observi diferenta la o miscare de 0,1mm. Eu propun sa verifici in felul urmator, alege ceva tinta mai mica cu detalii mai sensibile la o distanta mai mare apoi, reglezi clarul exact cum iti spun eu acum, fii foarte atent sa faci intocmai: 1) duci lentilele pt clar la maxim spre obiective din reglajul central; 2) duci lentila tubului drept la maxim spre obiectiv din reglajul dioptriei; 3) in acest moment avem lentiele pt clar la maxim spre obiective; 4) reglezi clarul pe tubul stang din rotita centrala FARA SA TRECI DE CLAR adica sa nu mai trebuiasca sa dai invers de rotita, daca totusi treci de clar o iei de la capat incat sa atingi clarul ducand lentila spre ocular nu spre obiectiv, acum e clar pe stangul, nu mai atingi rotita centrala; 5) reglezi clarul pe tubul drept din reglaj dioptrie dar tot asa incat sa nu treci de clar, daca treci de clar dai inapoi mai mult si refaci clarul incat sa il obtii in timp ce duci lentila spre ocular nu spre obiectiv, acum e clar pe ambele tuburi; 6) rotesti foarte foarte usor de rotita centrala incat sa duci lentilele de clar spre obiective, (vezi sa nu gresesti directia de rotati ca trebuie sa o iei de la capat) si vezi care tub iese primul din focus, care iese primul din focus acela e cu problema, acolo ai joc. Chiar daca dupa masuratori noi vb tot de tubul stang, nu e sigur pana nu faci acest test, sa stim singur care tub e cu problema. Apoi vedem mai departe... Poate e mai usor de facut testul pe un bec la distanta, il vezi usor cand e defocalizat....
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Oct 2024 11:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu mai e nevoie sa parcurg pasii de mai sus, am constatat ca lentila de focus de pe canalul stang se misca independent de piston. Nu stiu daca miscarea e doar a lentilei sau se misca cu tot cu celula in tub. Cred ca va trebui sa scot obiectivul stang sa vad ce se intampla acolo. Am vreo alta cale mai putin distructiva?

Mi-am dat seama de asta dupa ce am imobilizat pistonul de umarul piesei filetate. Am facut focus pe o tinta cu vizibilitate orizontala si am pus apoi binoclul pe obiective (vertical). Cand l-am dus la ochi, canalul stang era defocusat. Daca repet figura dar pun binoclul pe oculare (tot vertical), imaginea este ok cand il duc la ochi. Asa se explica si de ce binoclul se comporta absolut normal cand ma uitam in sus la stele.

Am cautat pe net sa vad cum se face actionarea dintre piston si lentila de focus dar evident ca nu am gasit ceva util. O singura imagine dar care nu seamana deloc cu ce am eu acolo:

roof-prism-binocular-internal-bbr-Large.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  174.5 kb
 Vizualizat:  de 1074 ori

roof-prism-binocular-internal-bbr-Large.jpg

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Binocluri / Spottingscope Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5 ... 10, 11, 12  Urmatoare

Download topic
Pagina 4 din 12

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact