Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m31aaff2finalklein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233954
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Teme de observatii

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 20, 21, 22, 23  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
tudor
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015

MesajTrimis: 26 Aug 2024 05:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

23 Aql încă nu am incercat-o. Dar ca să imi fac temele măcar pe jumatate am ales să fac noua temă, mult mai ușoară, dar mai frumoasă: Luna în Pleiade.
Acum jumătate de oră (5:30) am ieșit la o scurtă plimbare pe străduțe cu binoclul 10x42 SF. Cu toată strălucirea Lunii în pupila 4.2mm, am reușit totusi să număr 11 stele din Pleiade, dintre care 4 erau mai palide, de magnitudine mai mare. Dintre acestea patru, două se arătau în binoclul 10x42 ca dublă.

Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 26 Aug 2024 17:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dimineata a fost un spectacol frumos pe cerul de est si sud-est. Luna, Pleiadele, Hyadele in care m-am ratacit cu placere si incantare, Jupiter cu lunile lui, Marte si spre rusinea mea am uitat complet de Uranus.
Nu m-am implicat in nimic special, nu am urmarit nicio ocultatie, am fost doar spectator anonim in loja mea din jungla urbana. Totul a fost frumos, mai putin trezirea. Imi pusesem alarma la 4.10 si ca orice masinarie imbecila, fara judecata sau sentimente, chiar am fost ridicat in picioare la ora aia. Mai mult pe pilot automat decat constient, am pus de cafea si am instalat jucariile pentru observatii. Prichindel impreuna cu doua oculare au fost suficienti. Pe la 4.30 cand a inceput cafeaua sa-si faca efectul, Luna dadea sa intre in Pleiade. A urmat o ora de conteplatie, apoi dupa 5.30 orizontul estic a inceput sa se lumineze usor.
Scurt dar frumos, nici nu stiu cand a trecut timpul ...

Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016

MesajTrimis: 26 Aug 2024 17:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Azi dimineata am iesit cu telescopul Gigant de 245mm sa observ tranzitul Lunii prin Pleiade si am facut si cateva poze cu ocultatia unor stele din Pleiade cu aparatul foto Canon 450D montat pe telescopul Gigant.
Am reusit sa observ ocultatia a doua stele din Pleiade si anume Merope si Alcyone.

-Ocultatia stelei Merope (imersia) a avut loc la ora 05:40:42 TLR (02:40:42 UT). Ora precisa am aflat-o comparand timestamp-ul din exif-ul pozei facut in momentul contactului stelei cu limbul selenar si ora precisa de pe net si diferenta era de 55 minute si 1 secunda, adica ora pe aparatul foto era cu 55 minute si o secunda in urma, desi data, luna si anul erau setate corect pe aparatul foto. De aici am aflat apoi ora exacta adaugand acea diferenta la valoarea orei de pe timestamp-ul pozei.

-Ocultatia stelei Alcyone a avut loc la ora 06:29:33 TLR (03:29:33 UT), ora exacta afland-o cu aceeasi metoda ca si in cazul ocultatiei stelei Merope.
Din pacate emersia ambelor stele nu am putut sa o observ din pricina luminii cerului care crescuse mult inainte de rasaritul Soarelui.
Am mai observat apoi si planetele Jupiter si Marte pana la rasaritul Soarelui.

Merope-Moon ocultation 2024-08-26_024042UT.jpg
 Descriere:
Ocultatia (imersia) stelei Merope de catre Luna, in data de 26-08-2024 la ora 05:40:42 TLR (02:40:42 UT).
 Marime fisier:  382.45 kb
 Vizualizat:  de 4287 ori

Merope-Moon ocultation 2024-08-26_024042UT.jpg

Merope-Moon ocultation 2024-08-26.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  354.39 kb

Merope-Moon ocultation 2024-08-26.jpg

Alcyone-moon ocultation 2024-08-26_032933UT.jpg
 Descriere:
Ocultatia (imersia) stelei Alcyone de catre Luna, in data de 26-08-2024 la ora 06:29:33 TLR (03:29:33 UT).
 Marime fisier:  227.86 kb

Alcyone-moon ocultation 2024-08-26_032933UT.jpg

Alcyone-moon ocultation 2024-08-26.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  409.63 kb

Alcyone-moon ocultation 2024-08-26.jpg

Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 26 Aug 2024 23:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari lui Tudor, Silviu si Iulian si multumesc pentru rapoartele voastre prin care am participat si eu oleaca la eveniment.
Mi-a fost imposibil sa ma scol dupa ce m-am culcat pe la ora doua. A fost o seara pierduta. Din cauza norilor de mare altitudine, am reusit sa vad vreo cinci obiecte, rezultatele negative fiind mai numeroase ca cele pozitive. Macar la voi a fost bine si interesant.

Mircea

Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Sep 2024 08:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu-mi aduc aminte din lecturile de pe forum daca cineva dintre observatorii vizuali l-a splitat pe Rotanev (beta Del). Ma gandeam sa ne prostim nitel si sa facem o incercare. Personal nu am instrument capabil de asa ceva dar as incerca sa vad daca pot percepe macar o alungire a discului Airy.
La prima strigare l-am gasit pe beta Del pe net cu o separatie de 0,44" dar in atlasul de stele duble a lui Taki apare cu 0,6". Nu stiu daca datele sunt corecte dar tot as face o incercare.
Sigur, colegii cu telescoape mari pot face treaba buna la acest subiect. Ce ziceti?

PS. Avem si pentru matinali un eveniment, maine dimineata (09.09.2024) planeta Mercur va trece la aproximativ un diametru lunar de steaua Regulus. Inaltimea pe elevatie e mica dar cine are orizontul estic deschis poate urmari evenimentul chiar si la ora 7 pe est la o inaltime de aprox 17 grade.

Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Sep 2024 09:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am incercat aseara cu Orca dar evident fara nici un rezultat. Se pare ca Rotanev este o nuca prea tare pentru jucarelele mele. Conditiile au fost decente, cerul senin, turbulenta relativ redusa. Doar transparenta nu a fost extraordinara dar pentru cazul de fata nu era un factor determinant.
La 200x discul Airy parea perfect rotund insa la 300x nu am mai putut sa-mi dau seama daca acesta isi pastreaza forma pentru ca apareau usoare deformari aleatorii datorate cred momentelor de turbulenta mai mare. Mai sus nu am mers.
Dimineata situl stelledoppie mi-a explicat de ce nu am vazut mare lucru: separatia pentru anul asta este undeva in intervalul 0,3-0,4".
https://www.stelledoppie.it/index2.php?iddoppia=90054

Cer senin!

Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Sep 2024 14:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Voi incerca si eu sa rezolv aceasta stea cu telescopul Gigant de 245mm diseara, daca va fi senin, sau in alta seara, depinde de vreme si de seeing, care trebuie sa fie cat mai bun pentru a rezolva macar acesta stea (componete lipite de forma cifrei 8 ) ,de splitat nici vorba la aceasta separatie de mai putin de 0,4" chiar si cu Gigantul de 245mm. Totusi separatia stelei Rotanev e in crestere si va atinge maximul de 0,589" in 2030 conform datelor din Stelle Doppie, atunci va putea putea fi splitata complet cu instrumente de la 200mm in sus.
Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 09 Sep 2024 20:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tema propusa de colegul zoth m-a determinat sa-mi verific jurnalul de observatii. Nu ca as fi sperat sa fi rezolvat asa o bestie cum pare sa fie Beta Del dar imi aminteam de stelele duble din Delfinul din reobservarea ISWATIT.

Intradevar, pe 10 si 11 Iulie am observat stele duble in Delfinul cu newtonianul de 148mm: Gamma Del si OR Del in acelasi camp /10Iulie. Iar in 11 Iulie am adaugat si pe Alfa Del, dubla de langa Epsilon si tripla de la SV de Zeta Del.
Despre Beta Del, Olcott su sppune nimic si nu aveam habar ca este o stea subarc. Mari sperante n-am dar voi incerca atunci cand se vor ''alinia planetele''.
De ce am scris toata aceasta lunga introducere: complementar cu tema Beta Del, va propun sa adaugam pe Alfa Del. Olcott scrie despre un companion la Alfa Del, de magnitudinea 9 si cu o separatie de 35''.
Pe 10 Iulie am dat chix, nici urma de acest companion.
Pe 11 Iulie, cerul fiind mai bun, am vazut dubla mentionata de Olcott, adica HJ 1554 AC dar mai exista si alti companioni acolo.
Propun deci Alfa Del ca tema complementara la Beta Del. Gandul la dificultatea acesteia aduce cativa fiori din gheata iernii care inca e departe ... dar nu foarte.

Mircea

alfdelv3_203.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  58.66 kb
 Vizualizat:  de 3457 ori

alfdelv3_203.jpg

Sus
iulian90
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Sep 2024 09:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aseara am scos telescopul Gigant 245mm afara si am inceput sa observ stelele Alfa si Beta Del intrucat a fost cam ultima seara senina, urmeaza cateva zile cu innorari asa ca am profitat de ocazie.

La steaua Beta Del /Rotanev am observat urmatoarele aspecte: la steaua principala A am observat clar o alungire spre N-W , in directia in care trebuie sa se vada companionul B deci s-ar confirma astfel detectarea acestui companion , la grosismentul de 643x (oc. TS UWA 4mm + barlow 2x) . Mai departe, am observat si companionii D si E ai stelei Rotanev. Companionul D se vedea spre N-W ca si B la o distanta destul de mare de steaua A si destul de slab luminos. Companionul E se vedea si mai departe de A , dar spre W de aceasta, tot slab luminos.

La steaua Alfa Del am zarit companionii C, D su F. Companionul mentionat de dl. Pteancu, cel cu separatia de 35" este B si are defapt magnitudinea de 13,4 , de aceea nu a fost vizibil nici in Gigantul de 245mm. Companionul C s-a vazut destul de slab luminos si de departat de A spre W de aceasta , companionul D s-a vazut cam la fel de slab , dar spre S-W de steaua A, iar companionul F era ceva mai luminos decat ceilalti doi , situat spre E de steaua A, mai departat decat ceilalti doi companioni.

In afara de aceste stele am mai observat si altele , precum :

-Gamma Del , s-a vazut destul de fain.
-OR Del ( nu-i mentionata in Atlasul lui Taki, asadar nu-i stiu denumirea STF) o dubla din apropierea lui Gamma Del , care are o separatie mai mica decat Gamma Del dar e aproape simetrica iar componenta A e o stea variabila eruptiva conform Stellarium.
-23 Aql la care am zarit companionii B si C,
-Pi Aql care s-a vazut fain cu separatie destul de mica iar B avea o culoare nai rece decat A,
-Zeta Aqr la fel de frumoasa dar mai luminoasa si cu separatie mai mare decat Pi Aql,
-Epsilon Lyr la care am zarit toti companionii pana la G si H,
-Miu Dra, o alta dubla frumoasa, cu separatie maricica pentru Gigant
-Gamma Arietis cu separatie mare pentru Gigant,
-Iota Cas, o tripla frumoasa si luminoasa, la care s-au vazut ambii companioni destul de bine,
-Gamma And la care companionul B avea o culoare rece in timp ce A avea o culoare calda,
-Iota Tri, o alta dubla interesanta ,
-36 And , o dubla frumoasa, cu separatie mica , simetrica si cu componente de culoare calda.
Cu aceasta dubla frumoasa am incheiat observatiile, pe la miezul noptii .

Screenshot_20240910_084828_Chrome.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  137.36 kb
 Vizualizat:  de 3426 ori

Screenshot_20240910_084828_Chrome.jpg

20240910_092536.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  202.9 kb

20240910_092536.jpg

Screenshot_20240910_085127_Chrome.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  115.16 kb

Screenshot_20240910_085127_Chrome.jpg

20240910_085224.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  183.63 kb
 Vizualizat:  de 3425 ori

20240910_085224.jpg

Screenshot_20240910_094639_Chrome.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  317.76 kb
 Vizualizat:  de 3420 ori

Screenshot_20240910_094639_Chrome.jpg

Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Sep 2024 11:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Iulian, Mircea, multumesc pentru feedback Smile Poate multi dintre colegi au stat de o parte considerand ca tema de fata este nerealista sau chiar SF. Si cu toate astea Iulian s-a descurcat mai mult decat onorabil:

Citat:
.. la steaua principala A am observat clar o alungire spre N-W , in directia in care trebuie sa se vada companionul B deci s-ar confirma astfel detectarea acestui companion ..

Pentru posesorii de telescoape mari si foarte mari, beta Del poate sa ramana un subiect deschis. De acord si cu suplimentarea observatiei la alfa Del.
La noi cerul s-a inchis pentru observatii inca de ieri din timpul zilei si va ramane asa pentru o perioada bunicica. Nu-i nimic, asteptam vremuri mai bune si meditam asupra observatiilor facute pana acum...

Cer senin!

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 10 Sep 2024 14:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari Iulian !

Si la noi au venit norii si , har Domnului si ploaia. Saptamana trecuta nu prea am avut vreme de observatii deoarece ma pregateam pentru Conferinta SRPAC. Cand reuseam sa pun ochiul la ocular, am vazut imagini de groaza, turbulentele au fost atat de mari incat chiar si cu ocularul de 21mm, pe Ratusca cu apertura de 125mm, stelele aveaua aspect astigmatic si cetos. Asa a fost si Duminica, nu mai aveam presiunea conferintei in carca dar cerul a fost necooperant, seeing foarte prost. Abia- abia am putut rezolva cu Grond de 250mm dubla Pi Aql. Nici o sansa deci pentru Beta Del.

Ref. la Alfa Del, tot nu-i bine. Nu stiu pe unde mi-or fi patinat ochisorii dar nici unul din companionii acesteia nu corespunde cu nota lui Olcott. Stelele de magnitudinea 13,5 nu-s accesibile lunetelor de 76mm, oricat de bunE ar fi.
De (re)studiat ...

Numele OR Del este cel de stea variabila. Numele de dubla este STF 2725.

Mircea

Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 12 Sep 2024 23:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Identificari cu StelleDoppie.
Acum observ fantoma lui AB a lui Rotanev cu dobsonianul D = 250mm. Nici vorba de rezolvare, discul Airy este deformat, alungit spre , sa zicem, 330*. Alungirea este ovoidala, ca si cum o sfera mai mica este contopita cu una ceva mai mare, mai mare ca diametru dar nu cu mult .

Un companion la 1/5 raza campului - acela este D, undeva tot pe la 330 * si altul mai slab, la jumatate raza campului, spre Vest, este E.

Cu notatiile mele: Vest la ora 10, Nord la ora 7. Companion D la 1/5 R si are PA = aprox. ora 8, AB are PA = aprox. ora 8. Companion E la 1/2 R spre Vest, are PA = aprox. ora 10.

Marirea este 480x/ TMB Planetary 2,5mm cu filtru albastru sau neutru, camp vizual real 7 minute.
Cica exista si un companion C spre Sud dar cerul este noros, slabe sanse sa fie vizibil.
Daca Forta va fi cu mine, voi face schita.

Imagini foarte urate, agitatie cat incape, nori, Luna ... moartea pasiunii, nu alta.

Trebuie sa aplic cele trei reguli ale stelelor duble:
Regula 1 = rabdare
Regula 2 = rabdare
Daca nu functioneaza regula 1 si nici regula 2, se aplica
Regula 3= rabdare !

Mircea

Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Sep 2024 08:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea Pteancu a scris:
Acum observ fantoma lui AB a lui Rotanev cu dobsonianul D = 250mm. Nici vorba de rezolvare, discul Airy este deformat, alungit spre , sa zicem, 330*.

Eram sigur ca o sa te zgandare curiozitatea si o sa-l scoti pe Grond la aer ... Smile
Despre cum arata componentele AB ale lui beta Del cred ca numai MihaiG o sa ne poata povesti dupa ce pune la lucru noul telescop super gigantic.

Cer senin!

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 13 Sep 2024 21:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ai dreptate Silviu, este o tema prea interesanta ca sa nu ma atraga.
Chiar ai lipici la teme de observatii, ai fler sa alegi teme de observatii. Te rog sa faci asta in continuare deoarece o faci foarte bine.

Mihai are operational un telescop de 400mm, asa tin minte. Si cu cata atentie acorda el la detaliile tehnice, va putea rezolva Rotanev cu acel telescop. Ce sa vorbim de mamutul de 500mm.

Sper insa ca si eu si Iulian sa vedem mai bine sistemul cand vom prinde un cer bun, cu turbulenta scazuta. Fara sperante la separatii cat sa treci cu motocicleta. Dar va fi suficient sa vedem starea, pozitia reciproca si luminozitatile diferite ale discurilor Airy de la AB.
Cand ai parte de asa ceva, se vede partial companionul ''pitit'' langa sau dupa discul Airy al stelei primare. E o imagine de o frumusete si raritate de iti taie respiratia. Mi s-a intamplat asta de cateva ori, nu am vanat asemenea momente ci ele s-au intamplat natural, in perioadele cand faceam multe observatii de duble.

Atasez schita de aseara, de la observarea lui Rotanev si etichetarea companionilor dupa cum am inteles StelleDoppie.
Dupa ce am scris aici, am continuat observatia de la 240x/ Radian 5mm la 480x/ TMB Planetary 2,5mm, cu mariri intermediare de 300x/ TMB Planetary 4mm si 400x/ Radian 3mm dar n-am vazut urma din companionul C care trebuia sa se vada pe la un sfert din separatia lui D, undeva la dreapta sus dar relativ aproape de AB. Nada ...

Mircea

Rotanev.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  75.97 kb
 Vizualizat:  de 3159 ori

Rotanev.jpg

Rotanev - etichete.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  67.39 kb
 Vizualizat:  de 3159 ori

Rotanev - etichete.jpg

Sus
iulian90
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Sep 2024 00:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Faina observatie dl. Pteancu, exct asa am observat si eu companionul B al stelei Rotanev, ca o alungire a stelei principale spre N-W, tot in aceeasi directie dar mult mai departe am zarit companionul D iar spre W si mai departe companionul E, exact ca in desenul dv. Nici eu nu am reusit sa zaresc companionul C in acea seara can am observat steaua Rotanev. Deoacamdata se strica vremea pentru cateva zile, sper sa mai prindem vreo seara cu cer senin dar si turbulenta scazuta sa mai observam acesta stea interesanta. Pana atunci o sa mai caut si alte stele dificile prin atlasul lui Taki .
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 20, 21, 22, 23  Urmatoare

Download topic
Pagina 21 din 23

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact