Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233955 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3102
|
Trimis: 05 Aug 2024 17:34 Download mesaj |
Titlul subiectului: Albatrosul - Binoscop Omegon Brightsky 100mm 90grade |
|
|
|
Binoscop Omegon Brightsky 100mm 90° Albatrosul
Introducere
Acest binoclu este fabricat in China. Scrie "China" la loc de cinste, chiar in "fruntea" binoclului, intre bariletele ocularelor. Mi se pare mai onest si mai cinstit asa! Nu ca cei de la APM, care au scris pe binocluri, mare cu litere de-o schioapa "Germany". Dar stim foarte bine ca toate aceste binoscopuri fie ca sunt APM, Omegon sau TS au iesit din aceeasi fabrica chinezeasca, fiind vopsite doar diferit. O alta onestitate Omegon este si faptul ca nu folosesc termenul "SemiAPO" ca la APM. E ca si cum ai zice "SemiPerfect". E bine ca Omegon nu recurge la astfel de SemiSmecherii.
Mecanica
Este o matahala de instrument cantarind 8kg cu placuta de prindere si capace fata spate. Acest instrument mare trebuie folosit obligatoriu pe o montura foarte stabila (o sa prezint cu alta ocazie ce trepied si cap de montura folosesc eu). M-am gandit sa-i zic "Albatrosul" pentru ca este pasarea cu anvergura aripilor cea mai mare, aproximativ 3.5m. Dar totodata si pentru a arata apartenenta la acelasi regn cu mult mai mica "Fregata" de 70mm. Amandoua au tuburile prinse intr-un corp monobloc, conferindu-le o mare rezistenta si robustete. Daca nu ar fi fost din magneziu, corpul ar fi cantarit cu siguranta si mai mult. Singurele elemente mobile sunt turelele metalice de reglare interpupilara si focuserele individuale de pe ele. La aceste barilete de focus se afla si calcaiul lui Ahile al acestor tipuri de binocluri. Aici precizia mecanicii ar fi trebuit sa fie mai mare, fiind elemente in miscare. Chiar daca au o constructie extrem de robusta cu miscari inchegate am observat ca bariletele de 1.25" prind ocularele nu tocmai central. Acest lucru este evident mai ales la perechea de oculare cu focala scurta 6mm ce imi dau magnificatia 91x. Aceste oculare trebuie rasucite putin inainte de a le strange cu inelul bariletului, pentru a fi centrate in axul optic, pentru o colimare perfecta! Absolut toate exemplarele testate de mine au aceasta problema indiferent ca sunt APM, TS sau Omegon, si indiferent ca sunt Achromate, ED sau SD. O alta problema comuna este faptul ca doar bariletul stang e putin mai stramt decat cel drept, facand introducerea anumitor oculare putin mai anevoioasa. APM SemiApo 70mm, APM SD 100mm, TC ED 100mm, Omegon Brightsky 100mm, toate au aceasta diferenta intre bariletul stang si cel drept, mai mult sau mai putin evidenta de la un exemplar la altul, dar in final perfect utilizabile. Doar un model APM SD 100mm a fost mai grav, fiind returnat de un prieten de stele, pentru ca nici nu putea introduce anumite oculare in bariletul stang. Aceasta problema este recunoscuta chiar de catre vanzatorii autorizati! La Omegonul meu se simte o impotrivire in momentul in care pun anumite oculare in bariletul stang, dar in final nu este ceva foarte grav. Am vrut sa semnalez aceasta ciudata situatie, care spune cate ceva despre lipsa preciziei executiei la aceste binoscopuri.
Optica
Obiectivele achromate au straturi antireflex verzi/albastrui cu o focala de 550mm f/5.5. Am vazut desfacute astfel de binocluri si prismele sunt enorme, de dimensiunea unei palme!
Luminozitatea
Datorita prismelor enorme acest binoclu este foarte luminos. La 91x binoclul nu da nici un semn ca ar fi satul de lumina. Nu este doar o impresie ci este chiar foarte luminos. Nebuloasa Voalul a fost foarte usor reperata si vizibila ca si cum as fi avut filtru UHC. Imi imaginez cum s-ar fi vazut cu filtru UHC daca il aveam la mine la teste. Ca o echivalenta de luminozitate acest binoscop este undeva simliar cu o luneta de 120mm. Pe timp de zi Albatrosul mi s-a parut chiar mai luminos si decat APM 28x110. Noaptea, apertura si pupila de iesire mai mari ale lui 28x110 fac per total sa se egalizeze competitia.
Claritatea si aberatiile cromatice
M-am bucurat foarte mult sa vad ca tuburile sunt cu adevarat gemene cand vine vorba de gestionarea astigmatismului, comei si colimarii. Isi merita numele de "TwinView" inscriptionat pe corp!
Obiectivele achromate ale Albatrosului, spre fericirea mea, au aberatia de sfericitate foarte bine tinuta in frau. Dar pretul platit este aparitia aberatiilor cromatice, vizibile mai mult la observatii terestre spre marginile FOVului in conditii de lumina puternica (dar pe vreme innorata nici urma de aberatii cromatice).
Testat pe planetele Jupiter si Saturn, nu ma asteptam ca prestatia Albatrosului sa fie atat de buna. Cu ocularele ortoscopice Fujiyama 6mm, la 91x planetele erau atat de curate si cu contrast ridicat incat nu imi venea sa cred. Deasemenea campurile stelare, cum ar fi Pleiadele, Roiul Dublu din Perseu, aveau o curatenie si stralucire aparte, lumina stelelor fiind bine stransa. Rezolutia si contrastul imaginii le-am remarcat din primele observatii, atat pe terestru cat si la astro. Nu am apucat inca sa ma uit cu el la Luna, dar cred ca o sa ma lase cu gura cascata, chiar daca o sa fie prezente ceva aberatii cromatice pe limbul Lunii!
Concluzii
Albatrosul este un binoscop mare si greu, necesitand montura serioasa si precisa, dar care ma rasplateste cu imagini foarte bune. Testele mi-au indicat faptul ca obiectivele si optica acestui binoscop achromat au fost proiectate cu intentia de a face un compromis cat mai mic cand vine vorba de claritatea imaginii, dar cu sacrificare un pic mai mare a corectiei cromatismului, care e sezisabil cel mai mult la observatii terestre. Dar oricum acest binoclu nu este gandit pentru observatii terestre, fiind specializat pe observatii astronomice de camp larg, exact cum il voi folosi si eu. Deasemenea este si instrumentul meu de cautat comete sau galaxii palide, inlocuindu-l cu brio la acest capitol pe APM 28x110.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
958.08 kb |
Vizualizat: |
de 3415 ori |

|
|
924.46 kb |
de 3415 ori |

|
|
875.56 kb |
de 3415 ori |

|
|
937.1 kb |
de 3415 ori |

|
|
961.25 kb |
de 3415 ori |

|
|
968.02 kb |
de 3415 ori |

|
|
987.7 kb |
de 3415 ori |

|
|
992.95 kb |
de 3415 ori |

|
|
889.25 kb |
de 3415 ori |

|
|
839.43 kb |
de 3415 ori |

|
|
992.07 kb |
de 3415 ori |

|
_________________ Fără nemurire nu există adevăr!
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc
Ultima modificare efectuata de catre tudor la 05 Aug 2024 22:04, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008 Mesaje: 1714
|
Trimis: 05 Aug 2024 18:42 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Felicitari pentru noul instrument Tudor, sa ai parte de cat mai multe momente fericite cu el. 😊
Daca as avea puterea sa te fac sa vezi in vis numerele castigatoare la loto cu siguranta ti le-as arata, in cazul tau se merita.
|
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2923
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 06 Aug 2024 00:24 Download mesaj |
|
|
|
Așa da, ăsta e un tun pe cinste . Îți urez distracție maximă !
Redresorul pare a fi prisma dreaptă cu acoperiș . Sper că traseul luminos nu "mușcă" din muchie...
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5154
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 06 Aug 2024 01:28 Download mesaj |
|
|
|
Asta clar intra la categoria SHIP-MOUNTED BINOCULARS.
Sa-l folosesti sanatos si sa nu-l scapi pe picioare.
|
|
Sus |
|
 |
Armand Popa Moderator

Data inscrierii: 30 Mar 2017 Mesaje: 573
|
Trimis: 06 Aug 2024 07:13 Download mesaj |
|
|
|
ooohhh, asta e instrumentul pe care l-am confundat cu o luneta cu binoviewer in celalalt topic (in poza nu sa vazut decat un obiectiv, probabil de aceea ))) )
Felicitari! Foarte fain si review-ul. Sa il stapanesti sanatos, cu cat mai multe observatii!!
_________________ https://armandpopa.blogspot.ro/
https://www.facebook.com/astroclub.galaxis/
L Celestron 102/500
B 10x50, 8x40, 8x30, 15x50, 20x80 |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5878
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 06 Aug 2024 10:46 Download mesaj |
|
|
|
Nu-mi pot imagina cat e de mare, niste poze comparative cu cel de 70 fara efecte de perspectiva ar fi bune. Multumesc.
Cat e de greu imi pot imagina. Orca, luneta mea de 130 care are peste 1 metru lungime si tub de 140, cantareste cu tot cu inele, sina si maner fix 7kg si nu pot sa spun ca a fost construita cu economie de material sau ca e fragila.
Corpul binoscopului mai mult ca sigur e turnat din aluminiu, nu din aliaj cu magneziu, cel putin asa am vazut la cel de 70.
Sa-l folosesti sanatos!
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80 F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 06 Aug 2024 13:26 Download mesaj |
|
|
|
Tudor
Sa folosest sanatos noul telescop, la cat mai multe observatii, cat mai interesante !
Da-o incolo de aberatie cromatica. Sunt putine obiecte pe cer unde ai sa o vezi, important este ca imaginea are rezolutie si contrast bun. Spor la observatii !
Cer senin, Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 06 Aug 2024 15:18 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc tuturor pentru reactii si ganduri bune!
Da, trebuie sa am grija sa nu-l scap pe picioare Apropo' am scapat un ocular APM UFF 24mm fix pe piciorul gol, doar cu ciorap. A cazut de la 50cm din scutecul dintre picioarele trepiedului. Am crezut ca imi opreste respiratia, si mi-a ramas ditamai vanataia. Si UFF 24mm este un borcanas de doar 347g
Acum o sa pun mai jos, la cererea lui Zoth, niste poze comparative cu Albatrosul langa Fregata de 70mm ca sa se vada mai bine raportul de marime si cat de masiv este!
Aceste doua instrumente formeaza nucleul flotei mele de instrumente observationale! Cu ele voi face cel mai fregvent observatii pe cer. Fregata este mai fasneata si compacta, buna pentru "lupta de gherila". Iar Albatrosul este mai lent, dar mai puternic si cu "bataie lunga", ca un cuirasat
|
869.46 kb |
de 3163 ori |

|
|
981.86 kb |
de 3163 ori |

|
|
953.68 kb |
de 3163 ori |

|
|
890.51 kb |
de 3163 ori |

|
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 06 Aug 2024 18:04 Download mesaj |
|
|
|
Tudor
Noi am vorbit si la telefon pe acesta tema.
Dupa pozele de mai sus, am doar un lucru de spus: eu vad acolo doua instrumente complet diferite. Dar complementare.
Ca sa vorbim in termeni de Stiintele Naturii, dupa parerea mea ambele sunt din Regnul Binocular dar sunt bestii din specii diferite.
Eu as tine de ambele, cu toate cele (???!!!) patru brate ale mele. Iar daca n-as avea patru, mi-as face rost.
Inca odata, strasnice instrumente, oameni v-ati facut cei care ati ''pus laba pe asa ceva'' ...
( Scuzati jargonu' dar acum recitesc ''Comoara din insula'', plina cu pirati rafinati ... ).
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 06 Aug 2024 22:25 Download mesaj |
|
|
|
Am facut o prezentare scurta monturii E-IMAGE pe care folosesc Binoscopul de 100mm
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.p...highlight=
|
884.67 kb |
de 3074 ori |

|
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc |
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008 Mesaje: 1714
|
Trimis: 06 Aug 2024 22:31 Download mesaj |
|
|
|
De ce un 90 de grade de aceasta data?
|
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 07 Aug 2024 01:13 Download mesaj |
|
|
|
Cristib,
Pentru astronomie este mai bun un binoscop la 90grade. Îți mulțumește cervicala. Și mai e o chestie, prismele de 90grade au mai puține probleme optice decât cele la 45grade, cum ar fi vignietare și reflexii interne!
‐------------------
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 09 Aug 2024 18:19 Download mesaj |
|
|
|
Ca sa amplific si mai mult aerul cazon al binoscopului am vopsit accesoriile in kaki. Acum Albatrosul arata si mai mult ca un binoclu de pe o nava de razboi!
Ca o completare a prezentarii binoclului am observat urmarind un alt topic https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=14726, ca modelele mai vechi ale acestui tip de binoscop aveau deschiderea prismelor de 23mm. Modelele noi au deschiderea prismelor de 28mm. Am masurat-o si pot confirma ca la al meu este de 28mm, exact ca in specificatiile oficiale ale modelelor noi. Acest lucru este imbucurator pentru ca poate indica o marire a prismelor. Tot astfel se explica si de ce TV Plossl 32mm nu mai vignieteaza pe acest instrument.
|
985.38 kb |
de 2773 ori |

|
‐------------------
|
Sus |
|
 |
mmarin Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014 Mesaje: 281
|
Trimis: 10 Aug 2024 23:35 Download mesaj |
|
|
|
Interesantă jucăria, îți doresc să te bucuri de ea cât mai mult și mai des cu putință. Pare să fie o versiune într-adevăr îmbunătățită a celor vândute nu cu mulți ani în urmă.
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|