Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11252
|
Trimis: 30 Iul 2024 00:44 Download mesaj |
Titlul subiectului: O noapte de test |
|
|
|
Am reusit sa adun componentele necesare unui setup complet, sa le montez la un loc, sa am senin si timp. Astfel am dedicat noaptea trecuta pentru testarea si verificarea elementelor si a ansamblului intreg. Am mers pe varianta cu telescop principal si camera, telescop de ghidaj si camera conectata prin portul ST4 direct la montura, PHD2 pentru autoguiding.
Cateva chestiuni mi-au dat batai de cap la inceput:
- camera principala genera imaginea oglindita si m-a indus in eroare in procedura de aliniere cu luneta de gidaj, pana am gasit un obiect care sa poata fi verificat in ambele lunete a durat ceva
- PHD nu stie se ia o camera anume, n-am vazut optiune sa o pot selecta explicit, ci doar "ASI camera", asa ca pana sa ma prind de problema am bajbait. Solutia a fost sa scot camera principala din portul USB si sa o las conectata doar pe cea de la autoguider
- PHD se confuzeaza daca montura nu e pusa in pol. Era mult pe langa N, aprox 15', si ba nu gasea steaua, ba nu gasea axele, ba dadea cu zarurile si misca aleator axele, ba zicea ca una din axe nu merge. Am reverificat tot, am restartat PHD, n-a fost chip sa fac sa mearga autoguidingul. Noroc ca la un mom. dat mi-a venit ideea sa verific orientarea si parea destul de departe de orientarea corecta spre N asa ca am adus-o mai aproape de pozitia ideala. Brusc totul a inceput sa mearga, doua ore a ghidat fara nicio eroare.
Am pozat cateva stele, nimic extraordinar, decat Pleiadele si Marte, in vecinatatea lor fiind Luna.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
277.93 kb |
Vizualizat: |
de 2333 ori |

|
|
404.88 kb |
de 2333 ori |

|
|
426.37 kb |
de 2333 ori |

|
|
482.23 kb |
de 2333 ori |

|
|
433.09 kb |
de 2333 ori |

|
|
651.44 kb |
de 2333 ori |

|
|
832.68 kb |
de 2333 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5154
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 30 Iul 2024 01:11 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: O noapte de test |
|
|
|
valy a scris: | - PHD nu stie se ia o camera anume, n-am vazut optiune sa o pot selecta explicit, ci doar "ASI camera", asa ca pana sa ma prind de problema am bajbait. Solutia a fost sa scot camera principala din portul USB si sa o las conectata doar pe cea de la autoguider |
Ai incercat butonul magic ? https://groups.google.com/g/open-phd-guiding/c/kcwnngkfV14
Spor la treaba !
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2731
|
Trimis: 30 Iul 2024 08:41 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Frumos setup. Spor la treaba "valy"!
Si mie mi s-a intamplat cand am folosit ASI224 la ghidaj, pe langa principala ASI294 (sau 1600), sa nu vad una din camere in meniu (in PHD sau SharpCap). Daca le conectam in ordinea: principala apoi de ghidaj, le vedeam. Daca aparea vreo problema si pierdeam conexiunea cu camera principala, desi era conectata, nu o mai gaseam pe lista si tebuia sa refac conexiunile in ordine.
De aceea folosesc acum folosesc la ghidaj o camera de la alt producator (QHY, Altair).
_________________ Marius |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 30 Iul 2024 08:54 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc.
Nu m-am documentat in prealabil ref la PHD, ca eram ferm convins ca in SharpCap pot face guiding prin ST4, dar nu are. E un "feature traking" insa in modul Pro, pe bani.
SharpCap nu incurca camerele, le mentioneaza explicit in lista din meniu, ce-i drept nu am doua identice sa vad cum se comporta.
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 31 Iul 2024 20:27 Download mesaj |
|
|
|
Aseara am retestat procedurile, a mers ok. Am gasit si butonul magic!
Luna era jos asa ca am avut timp suficient sa testez Andromeda. N-a iesit mai nimic, mai am de lucru, o sa vad eu ce si cum...in ce directie o sa o apuc, pe cine sa dau vina etc
|
199.27 kb |
de 2191 ori |

|
20x30", 20x60", 20x90", 20x120", bin 2, ASI 294MC, SW 80 ED |
|
484.95 kb |
de 2191 ori |

|
|
639.28 kb |
de 2183 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 31 Iul 2024 21:14 Download mesaj |
|
|
|
Taie din background, baga un asinh sau gamma si incepe sa se contureze mai bine
|
167.68 kb |
de 2174 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
mmarin Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014 Mesaje: 281
|
Trimis: 31 Iul 2024 21:27 Download mesaj |
|
|
|
Două aspecte îmi sar în ochi examinând imaginea:
1. E „arsă”. Asta poate fi și din prelucrare dar cam la fel se vede și-n preview-ul de captură, bănuiala mea e că ai tras prea tare de „gain” și ai pierdut în consecință din gama dinamică.
2. Se vede un vârtej ciudat suprapus peste imagine. Dacă nu e un efect plastic adăugat de dragu' artei, alinierea polară e nu chiar optimă.
Merită să salvezi stiva finală ca FIT/TIFF 32bit; ai mai mult loc de întors la procesare.
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 31 Iul 2024 21:35 Download mesaj |
|
|
|
Andromeda asta le cam arde pe toate.
Vartejul pare un efect de stack ... poate rotirea camerei.
|
|
Sus |
|
 |
mmarin Membru

|
Trimis: 31 Iul 2024 21:50 Download mesaj |
|
|
|
nobody a scris: | Andromeda asta le cam arde pe toate. |
E adevărat că e o țintă dificilă cu gamă dinamică extinsă dar valy a folosit expuneri diferite în raport 1:4 iar preview-ul sugerează seeing decent. Gama dinamică din imaginea finala e mai mică decât am scos eu cu mirrorless-ul la 3200ISO (aprox gain 350- 400)
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 31 Iul 2024 21:55 Download mesaj |
|
|
|
Gain-ul a fost cam mare, 300 (cred ca max e 600 la ASI).
Vartejul ala e interesant, dar mai mult ca sigur provine de la faptul ca nu e pusa in pol si s-a rotit camera si implicit si pixelii morti/arsi.
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 31 Iul 2024 22:29 Download mesaj |
|
|
|
Mai trebuie luat in calcul si "bin 2" ... daca faci din camera, iti mareste semnalu' de 4 ori.
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 31 Iul 2024 22:37 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca renunt la bin, parea o jmecherie dar se pare ca nu, merge doar la EAA.
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 31 Iul 2024 23:35 Download mesaj |
|
|
|
Camera asta ASI294MC e cu senzor din ala de 47 MP si redus la 11MP in varianta color (IMX294CJK) ?
Asta se pare ca face bin2 sau HDR oricum, iar full-well e mai mare decat ADC.
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 31 Iul 2024 23:59 Download mesaj |
|
|
|
nobody a scris: | ..senzor din ala de 47 MP si redus la 11MP in varianta color . | Mai curand invers: cel mono e obtinut din cel color la care au elimat filtrul Bayer. Camera mea e color, are 4144x2820px. La camera mono au deblocat si merge si la 47mpx, nu doar bin2.
Deocamdata ma bucur ca am rezolvat partea de guiding/autoguiding, asta era scopul principal. Urmeaza si partea de achizitie si ulterior partea de procesare.
|
|
Sus |
|
 |
mmarin Membru

|
Trimis: 01 Aug 2024 00:16 Download mesaj |
|
|
|
nobody a scris: | Camera asta ASI294MC e cu senzor din ala de 47 MP si redus la 11MP in varianta color (IMX294CJK) ?
Asta se pare ca face bin2 sau HDR oricum, iar full-well e mai mare decat ADC. |
Cam toți senzorii de ultimă generație sunt Quad Pixel și pot fi folosiți la rezoluție dublă dar nu ajută prea mult. Sigur, când reduci un pixel de 5x5 microni la jumătate câștigi rezoluție în dauna gamei dinamice și a raportului semnal/zgomot; când ai un pixel de 3x3 e ca frecția la proverbialul picior de lemn...
Avantajul conceptului nu e creșterea de rezoluție ci reducerea diferenței de sensibilitate între pixeli și posibilitatea de a păstra gama dinamică optimă la ISO mic.
|
|
Sus |
|
 |
|