Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_r90_910_20180918_221754_113x_mare_imbrium.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234009
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Teste astrofotografie DSO

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 14, 15, 16  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 19 Noi 2023 02:12 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Pai tocmai aici te fura comparatiile ... nu sunt facute la aceeasi expunere.
Si de aici trage lumea concluzia ca de la ISO ar veni zgomotul, cand de fapt cauza este expunerea mult mai scurta.
La aceeasi expunere, pe senzor se aduna tot atata semnal si zgomot, indiferent de ISO.
Amplificarea intervine la citire, iar in cazul Canon-urilor s-a observat zgomot mai mic de citire la ISO mai mare.
Iar la semnal foarte slab, amplificarea ajuta si la cuantizere, poate sa-ti scoata detalii mai multe.
Desigur, la fel de bine poate sa-ti arda stelele. Ideea e sa gasesti punctul optim, in functie de tinta si conditii.

Dar fiecare crede ce vrea.
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011

MesajTrimis: 19 Noi 2023 12:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

La expuneri scurte zgomotul la citire este relevant. Si la Canon, si la noile camere CMOS, zgomotul la citire scade cu cresterea castigului/ISO. In practica, la o captura planetara, utilizand castigul maxim la o camera ASI si regland expunerea pentru o vizualizare buna (nici arsa, nici prea intunecata), imaginea va fi mai zgomotoasa decat una facuta cu castigul mediu (sa zicem 200 din 400) si expunerea ajustata pentru aceeasi histograma. Importanta este alegerea punctlui optim al fiecarei camere: vrei viteza mare sa compensezi seeingul- cresti castigul si scazi expunerea (dinamica poate scade chiar sub 6b la castig maxim), vrei o imagine curata cand ai seeing bun- scazi castigul, cresti expunerea. Vezi si aici : https://rk.edu.pl/en/what-better-short-exp...ower-gain/
CCD-urile, avand zgomotul la citire mai mare, nu sunt porivite pentru capturi planetare. Nici nu ai posibilitatea sa ajustezi castigul, este presetat un castig mic pentru a avea o dimamica mare (16b sau mai mult).
La expuneri lungi (DSO), zgomotul la citire are importanta mai mica. Prevaleaza "dark current" (termic), " "shot noise", poluarea luminoasa. https://dslr-astrophotography.com/detailed...otography/
Din experienta personala, cand foloseam Canon 1100D, cel mai mult foloseam ISO800. Aveam un echilibru intre durata expunerii si zgomot (histograma o tineam pe la 20%). Cand aveam nevoie de o dinamica mai buna (M42, M45, M31), foloseam ISO400, cresteam expunerea pentru a avea aceeasi histograma, zgomotul rezultat fiind evident mai mic, dar riscam sa am si avioane in multe cadre.
In ceea ce priveste expunerile lungi vs. expuneri scurte (la o expunere totala egala), s-au facut multe teste ( https://www.galactic-hunter.com/post/short...periment-3 ). Ideea este de a folosi expunerea maxima pe care montura- trackingul ti-o permite, fara a arde prea multe stele, tinand seama si de poluarea luminoasa sau alte probleme locale.

Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016

MesajTrimis: 19 Noi 2023 15:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Acum am inteles de ce la ISO mare imaginile par mai zgomotoase, fiindca la ISO ridicat ,pentru a obtine aceeasi luminozitate trebuie expunere mai mica decat la ISO mai mic, ceea ce duce la scaderea raportului semnal-zgomot si la un zgomot aparent mai mare. Deci, expunerea scurta si nu ISO este de vina pentru aceasta problema.

Am facut o comparatie mai clara intre ISO 1600 si ISO 100 la aceeasi expunere de 8 secunde, aducand imaginea cu ISO 100 la aceeasi luminozitate ca si cea la ISO 1600 si imaginea la ISO 100 arata chiar mai rau decat cea la ISO 1600, fiind mai zgomotoasa, cu dinamica mai mica, saturatie mai mica, contrar fata de ce credeam inainte, insa mai clara.

Nu stiam ca camerele CCD au zgomot de citire mai mare si ca nu sunt prea potrivite la capturi planetare. Si camera Point Grey Chameleon pe care o folosesc des la capturi planetare, tocmai senzor CCD are, Sony ICX445. Cu toate astea se descurca bine la planete.
Senzor CCD au si camerele Philips Toucam si Celestron NexImage, dar cu aceste camere am scos performante mediocre din cauza conexiunii USB 1 care limiteaza drastic calitatea capturilor la fps mai mare de 10 cadre pe sec., desi ajung pana pe la 60 fps si in intervalul 5-10 fps unde scot imagini bune calitativ sunt tare "lente" comparativ cu Point Grey.

In ceea ce priveste astrofotografia DSO , ma voi axa pe ISO 400-800, mai rar 1600 (la comete unde exp= <60s din cauza miscarii lor rapide pe cer) si expuneri intre 60s si 360s (1-6 min.), in functie de tinta , de zona pe cer si de transparenta cerului, caci poluarea luminoasa limiteaza expunerea maxima pentru a obtine o histograma corecta. Si in ultima vreme a cam crescut poluarea luminoasa si pe aici unde locuiesc, in nordul Brailei.

Multumesc tuturor pentru sfaturi si informatii utile. Smile

IMG_1375b.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  778.7 kb
 Vizualizat:  de 2620 ori

IMG_1375b.jpg

Untitled-1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  900.97 kb

Untitled-1.jpg

IMG_1379.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  548.37 kb

IMG_1379.JPG

Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50.
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 19 Noi 2023 18:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mai trebuie avut in vedere ca zgomotul, daca e aleator, se elimina misto prin simpla mediere, cu cat ai mai multe cadre cu atat mai bine, si ISO mare chiar asta iti permite, in aceeasi unitate de timp T poti capta mai multe cadre.
Sus
iulian90
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Noi 2023 00:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, asa este, zgomotul se paote elimina prin mediere daca e aleator, cu atat mai bine cu cat mai multe cadre,insa la ISO mare daca se mentine aceeasi expunere ca la ISO mic histograma creste mai mult, caz in care exista riscul supraexpunerii la tinte luminoase, dar se mentine si SNR-ul la valori convenabile sau chiar creste, sau daca micsorezi expunerea ca sa mentii aceeasi histograma ca si la ISO mic, scade SNR-ul si creste zgomotul aparent care se elimina mai greu la procesare, mai ales cand ai de a face cu o tinta slab luminoasa inecata in poluare luminoasa si gradienti care la randul lor accentueaza zgomotul dupa procesul de substractie. Plus ca scade si dinamica. De aceea cam evit sa folosesc cel mai ridicat ISO al camerei Canon; 1600 si folosesc cel mai des ISO 800.

In seara asta am mai avut cer senin, dar am ales o alta tinta; galaxia M 33 din constelatia Triunghiul, iar Pleiadele le-am lasat pentru data viitoare cand trece Luna, caci acum a ajuns la 50% si polueaza destul de serios cerul, iar la Pleiade nebuloasele de reflexie sunt greu de scos in evidenta.
Am facut cam 32 cadre de 4 minute expunere ,dar la ISO 800, iar in totalul cadrelor numai 27 au fost bune, restul fiind afectate de trecerea unor nori prin dreptul tintei.

Aveam de gand sa strang 4 ore de expuneri insa vremea mi-a scurtat sesiunea astrofoto, trimitand nori ce au acoperit destul de rapid cerul si m-am multumit cu aproape 2 ore.
Dar la fel ca si in cazul Pleiadelor, pot strange altadata mai multe cadre pentru a mari numarul total de cadre pentru stacking si rezultatul va iesi si mai fain decat cel din seara asta, care la randul lui este mai bun decat rezultatele anterioare obtinute cu vechiul setup. Smile

m33 27x240s-iso800.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  641.94 kb
 Vizualizat:  de 2544 ori

m33 27x240s-iso800.jpg

Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50.
Sus
iulian90
Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Noi 2023 21:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salutare tuturor. Prezint variante reprocesate si imbunatatite ale imaginilor cu M 45 si M 33. Din pacate vremea si tranzitul Lunii pe cerul de noapte nu mi-a mai permis sa mai strang cadre pentru ambele tinte. Dar si cu putinele cadre care le-am strans pana acum am reusit cumva sa mai scot ceva semnal si sa mai reduc din zgomot, fara sa fortez limitele.
Sper sa mai prind cateva nopti cu cer senin dupa trecerea Lunii, ca sa pot strange suficiente cadre pentru M 45 si M 33 si poate si pentru alte tinte. Pana atunci imi "ascut" abilitatile in procesare si mai perfectionez echipamentul astrofoto . Smile

m33test3.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  473.78 kb
 Vizualizat:  de 2229 ori

m33test3.jpg

m45test3.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  593.59 kb
 Vizualizat:  de 2229 ori

m45test3.jpg

Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 01 Dec 2023 09:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Foarte bine Iulian! Aduna fotonii! Pentru amatorii de DSO, Luna este inamicul principal, dar este periodic si predictibil. Mai ales pentru poze color, de banda larga. Cu seeingul este loterie.
Spor!

Membru
Membru

MesajTrimis: 02 Dec 2023 16:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc frumos. Smile Da, Luna dar si iluminatul cu LED din ultima vreme a devenit inamicul astrofotografiei.
In prezent cerul a inceput sa fie afectat de poluare luminoasa si spre E , N-E, dinspre noul Pod suspendat de peste Dunare de la Braila si drumurile aferente de acces, puternic iluminate cu LED-uri, iar cand va fi terminat si Drumul Express Braila-Galati si tronsonul de legatura cu soseaua de centura a Brailei si partea nord-vestica a cerului care era mai ferita inainte, va fi afectata de poluare luminoasa. Tot mai multe lampi , cu spectru tot mai larg si mai greu de combatut cu filtre si mai multa poluare luminoasa. Asta-i "viitorul" spre care ne indreptam se pare.

Sus
mihai_mail_ro
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Iun 2012

MesajTrimis: 20 Dec 2023 18:55 Download mesaj
Titlul subiectului: teste EAA

Aseara am inceput sa fac teste EAA (expuneri cu stacking pe la 1-2 minute, fara postprocesare) cu urmatoarele:
- teleobiectiv Pentax-A* SMC 300mm f4
- filtru SvBony SV220 (similar cu L-extreme dual band 7 nm)
- camera SvBony SV705 (IMX585 uncooled)
- iOptron AZ Mount Pro
Ideea de EAA este de a obtine imagini cat mai rapid cu SharpCap fara postprocesare (stacking live cu frame-uri de 5-10 sec).
Camera si montura au fost conectate la distanta, cu cabluri USB si RJ45 de 10 m, din casa.
Inca sunt la partea de invatare a interfetei SharpCap, mai am de lucrat la reducerea zgomotului si imbunatatirea detaliilor dar, desi era luna aprox. 50%, am reusit sa vad cateva nebuloase in scurt timp pe ecran (10-20 sec). Montura era conectata la Stellarium pe Windows 11.

Atasez cateva imagini cu observatia ca nu am incercat sa reglez paleta RGB, m-am concentrat mai mult sa pot sa obtin imagine in timp cat mai scurt pe ecran

Soul neb 1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  385.4 kb
 Vizualizat:  de 2039 ori

Soul neb 1.jpg

Heart neb 2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  490.04 kb

Heart neb 2.jpg

california neb.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  349.42 kb

california neb.jpg

M42.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  137.23 kb

M42.jpg

HH and flame.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  835.8 kb

HH and flame.jpg

Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 20 Dec 2023 19:18 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: teste EAA

Deci imaginile sunt prin filtru de 7nm? Ai ceva semnal acolo, dar pare ca focusul nu e chiar ok, cel putin la ultima.

mihai_mail_ro a scris:
teleobiectiv Pentax-A* SMC 300mm f4
Interesant obiectiv, am inteles ca e destul de sharp.
Sus
mihai_mail_ro
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Dec 2023 19:23 Download mesaj
Titlul subiectului: eaa

Da, filtrul este dual band Ha si OIII cu banda de 7nm
Am sesizat si eu ca s-a schimbat focusul in timp dar nu am mai iesit sa reglez obiectivul. Ciudat ca miscarea de focalizare la acest obiectiv este destul de fina deci concluzia ar fi ca scaderea temperaturii a dus la defocalizarea in timp.
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 20 Dec 2023 19:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Super! 585-ul este un senzor grozav (am si eu ASI585). Foarte bun pentru DSO cu expuneri relativ scurte (30-60s), dar se poate incerca si cu expuneri mai lungi. Cand folosesti filtre NB trebuie sa cresti expunerea, altfel imaginile sunt prea intunecate si zgomotoase, stivele pot fi dificil de facut (stele putine si mici). Sezonul rece ajuta sa tina senzorul cu un zgomot mai mic(tot o sa fie cu 15-20 grade peste mediu).
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 20 Dec 2023 21:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mie-mi plac asa pixelate cu zgomot, parca-s mai vii decat o manjeala plastica de NR.
Sus
mihai_mail_ro
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Ian 2024 11:45 Download mesaj
Titlul subiectului: nv si eaa

Buna dimineata.
Aseara am incercat sa fac primele teste de night vision la care am conectat o camera (IMX585) cu Sharpcap.
Teste (facute in casa la caldura) din Bucuresti, in zona Giulesti vizibilitate S-SE. Prin NV se vedea cu zgomot, filtru Ha 3.5 nm (Baader CMOS). Telescop 100mm f7.4 redus la aprox 2.5 (reducator de SCT 0.63 plus sistem afocal 1:2).
Avantajul combinarii NV cu Sharpcap este stackingul care reduce semnificativ zgomotul (NV cu filtru 3.5 nm este aproape de limita de amplificare a tubului pe care il am eu). Daca folosesc 7nm Ha nu am contrastul necesar pt nebuloase din zona cu poluare luminoasa de oras.
Toate capturile sunt cu stacking intre 15 si 60 secunde (core-ul M42 este evident supraexpus).

rosette nebula, horse head si flame nebula, california nebula, ngc 1893, christmas tree, flaming star nebula, lowel's nebula, seagull nebula, orion nebula

(nu reusesc sa adaug pozele dupa text, cand includ atasament se sterge textul de mai sus asa ca le adaug separat)
Sus
mihai_mail_ro
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Ian 2024 11:48 Download mesaj
Titlul subiectului: poze

poze

rosette ngc2244_00001_WithDisplayStretch.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  384.41 kb
 Vizualizat:  de 1899 ori

rosette ngc2244_00001_WithDisplayStretch.jpg

horse head and flame neb Stack_177frames_105s_WithDisplayStretch.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  227.74 kb

horse head and flame neb Stack_177frames_105s_WithDisplayStretch.jpg

california neb_00001_WithDisplayStretch.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  399.99 kb

california neb_00001_WithDisplayStretch.jpg

ngc1893 Stack_98frames_50s_WithDisplayStretch.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  375.17 kb

christmas tree cluster_00001_WithDisplayStretch.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  390.93 kb

christmas tree cluster_00001_WithDisplayStretch.jpg

flaming star Stack_142frames_73s_WithDisplayStretch.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  350.64 kb

flaming star Stack_142frames_73s_WithDisplayStretch.jpg

lower's n_00001_WithDisplayStretch.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  352.75 kb

lower's n_00001_WithDisplayStretch.jpg

seagull neb Stack_55frames_28s.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  385.78 kb

seagull neb Stack_55frames_28s.jpg

m42 Stack_39frames_58s.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  325.13 kb

m42 Stack_39frames_58s.jpg

Descriere:
 Marime fisier:  375.17 kb

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - incepatori Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 14, 15, 16  Urmatoare

Download topic
Pagina 8 din 16

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact