Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234010 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2732
|
Trimis: 13 Mai 2023 11:12 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Ai dreptate "valy", intotdeauna se poate mai bine.
Pentru unele tinte (de dimensiuni mari sau invizibile in timpul capturii) aleg o stea (mai luminoasa sau cu denumire inregistrata) ca sa fie in centrul imaginii (reticul dat de softul de captura). Uneori steaua nu este chiar in centrul tintei. Pentru alte tinte (cand nu am avut la dispozitie aceste stele), mi-am notat coordonatele date de controlerul monturii ca sa centrez montura cand trec de meridian sau pentru alta zi de captura. Nu am facut inca "plate solving", nu stiu cat de bine centreaza tinta in FOV si uneori vreau sa intre in camp si o tinta secundara.
**Cred ca voi incerca sa fac si varianta HOO pentru aceasta poza, desi nu-mi place deloc sa lucrez din nou cu stiva OIII.
_________________ Marius |
|
Sus |
|
 |
romh Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2023 Mesaje: 245
Motto: Dupa suisuri urmeaza coborasuri
|
Trimis: 13 Mai 2023 14:15 Download mesaj |
|
|
|
Am tinut in maina carti scrise in anii 60-70 cu poze alb negru apoi in anii 2000 cand am auzit de astrofotografi amatori si pozele hubble de pe situl nasa. Dar poze ca aici nu tin minte sa fi vazut in toti acesti ani. Inca nu stiu daca e vorba de rezolutie sau combinatia de culori si forme dar ceva le face diferite.
_________________ Mak 70, binoclu 2x54
Ochiul drept |
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 13 Mai 2023 14:56 Download mesaj |
|
|
|
Mulumesc.
Hai ca am facut-o si pe cea HOO -combinatia pura, fara amestec de H si O in verde sau albastru, facuta in faza liniara cu LiniarFit pe oxigen. Fara LF, sau cu LF pe hidrogen, poza este numai cu tonalitati de rosu, semnalul fiind mult mai puternic pe Ha. De fapt, asa ar iesi poza facuta cu o camera color, fara filtre duale de banda ingusta si artificii de procesare.
Problema cu halo-urile s-a dublat, fiind introdusa si pe canalul verde si pe cel albastru. Nu mi-am batut capul prea mult cu poza (imi place mai mult varianta SHO). Probabil ar iesi mai bine cu verde sintetic, ceva asemanator cu SHO, dar o sa incerc aceasta varianta numai dupa ce voi reface captura la OIII.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
752.95 kb |
Vizualizat: |
de 2020 ori |

|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11253
|
Trimis: 13 Mai 2023 18:45 Download mesaj |
|
|
|
romh a scris: | Inca nu stiu daca e vorba de rezolutie sau combinatia de culori si forme dar ceva le face diferite. | Probabil combinatia observator+seeing+instrument+rabdare+timp expunere+pricepere+talent+...
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 16 Mai 2023 12:53 Download mesaj |
|
|
|
"Blast from the past", M45 capturata in noiembrie 2018, cu ASI294MC( expunere 4h51m). De atunci nu am mai vizitat-o, dar merita sa-i mai adaug 5-10 ore, ca sa se vada mai bine nebulozitatea din fundal si sa mai reduc din zgomotul stivei.
Am lucrat pe stiva facuta atunci, cu DSS. Nu mai am cadrele pentru calibrare ca sa refac stiva in PI.
Pentru comparatie, pozele vechi sunt aici: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=182700#182700
Este si o poza facuta cu Canon, una din ultimele facute cu DSLR-ul.
|
859.32 kb |
de 1974 ori |

|
_________________ Marius
Ultima modificare efectuata de catre dmtr69 la 16 Mai 2023 14:16, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 16 Mai 2023 13:39 Download mesaj |
|
|
|
Imi plac stelele, sunt delicioase! (de incadrare promit sa nu mai zic nimic )
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 16 Mai 2023 14:08 Download mesaj |
|
|
|
Merci. Nu ma supar cand imi zice cineva ce se poate imbunatati. Si in acest caz, ar fi mers cu nebuloasa un pic mai jos. Centrarea am facut-o la fel ca la Canon, dar acesta are senzorul mai mare, asa ca s-a incadrat mai bine. Pentru ASI294, tinta asta este aproape prea mare la focala de 380mm (la fel si M31), s-ar vedea mai bine daca ar fi inconjurata de o portiune de fundal.
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 16 Mai 2023 14:11 Download mesaj |
|
|
|
Acum inteleg dece unii cauta focale cat mai mici, dece exista intrumente astrofoto de focale "ridicole" gen 130mm, 180mm, dece exista focal reducere sau senzori FF. Se mai poate incerca mozaic, dar efortul se multiplica ametitor.
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 17 Mai 2023 14:27 Download mesaj |
|
|
|
Reprocesarea roiului globular M13, captura din 2021. Imaginea originala a fost LRGB, dar am constatat ca utilizarea luminantei duce la pierderea culorii la multe stele din nucleu (stele saturate sau in prag de saturare, inca din stadiul liniar). Asa ca am folosit doar cadrele RGB (mai putin clare fata de luminanta), cate 40 minute fiecare canal.
Poza veche: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=207106#207106
|
884.21 kb |
de 1923 ori |

|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
|
Sus |
|
 |
romh Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2023 Mesaje: 245
Motto: Dupa suisuri urmeaza coborasuri
|
Trimis: 18 Mai 2023 18:11 Download mesaj |
|
|
|
M13 arata foarte diferit de bulgarele difuz din binoclu. Si cele doua stele la fel se pare ca sunt de clase diferite. Spor in continuare.
_________________ Mak 70, binoclu 2x54
Ochiul drept |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2914
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 20 Mai 2023 00:33 Download mesaj |
|
|
|
Semnificativa modificarea in bine a prelucrarii de la M78. Ce algoritm ai folosit pentru asta? Am vazut cateva noi metode (pe care nu le-am experimentat inca, din lipsa de timp, pentru imagini luate cu camere OSC.
Bravo! Perseverenta si munca serioasa duce la rezultate.
_________________ https://astrodata.wordpress.com/ |
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 20 Mai 2023 08:40 Download mesaj |
|
|
|
Merci Cristi. Nu am folosit metode speciale pentru OSC, pentru ca nu a fost cazul, captura fiind facuta doar cu filtru IDAS LPS, pe post de L-IRC. Unii fac separarea canalelor cand folosesc filtre dubla banda ingusta (ca L-enhance), apoi fac procesarea ca in cazul camerelor monocrome. Asta ajuta in special la nebuloase de emisie, cu diferente mari ale semnalului pe canale.
In acest caz (nu exista un algoritm universal aplicabil la fiecare poza) am separat nebuloasa de stele (SXT) si am intins-o cat mi-a permis SNR-ul stivei (zgomotoasa chiar daca au fost 10 ore expunere, probabil din cauza ca multe cadre au fost afectate de Luna, iar fundalul este "prafos" ), separat am intins poza cu stele pana cand acestea au avut o intensitate acceptabila, le-am extras si le-am combinat cu poza starless.
Desigur, in faza liniara, se elimina gradientul (DBE), se recupereza din detalii cu deconvolutie (eu prefer BXT) si se mai reduce din zgomot daca este nevoie (am folosit NXT).
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 21 Mai 2023 15:16 Download mesaj |
|
|
|
O reprocesare a unei capturi facute in 2020, IC 434, cu nebuloasele Horsehead si Flame( cu camera color ASI294MC). Am procesat stiva care continea toate cadrele (112x3m), facuta in DSS, desi doar vreo 55 erau mai clare, dar am vrut sa am zgomotul mai redus. Nu am facut adaos de Ha, nu aveam suficiente cadre si nu erau prea clare (am facut in 2021 aceasta combinatie dar a fost cam zgomotoasa tocmai din cauza numarului redus de cadre).
Alnitak a avut o aura enorma, dar am mai diminuat-o in procesare, asa ca acum se vede mai bine companioana Alnitak B (exista si a treia descoperita mai recent, Ab).
Poza veche: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=193004#193004
|
890.01 kb |
de 1811 ori |

|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|