Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
mercur_soare_20191111_150018_162.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233971
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

SH1-89 si first light la OAG

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 06 Iul 2014 19:12 Download mesaj
Titlul subiectului: SH1-89 si first light la OAG
Raspunde cu citat (quote)

Alalta-seara a avut loc o premiera pe care o asteptam demult - fotografie stelara cu off-axis-guider.
Am intarziat asa de mult cu acest lucru desi aveam OAG-ul luat din iarna, fiindca nu aveam inca o camera de ghidaj sensibila (acum am - QHY5II-L mono) si nu aveam inca o piesa de adaptare intre camera de ghidaj si OAG (am facut-o pe strung sambata trecuta).
Am montat ansamblul OAG-Roata_Filtre-Camera_ghidaj-Camera_principala avand grija sa am la inceput cu aproximatie distante egale intre prisma si cei doi senzori. Am pus ansamblul pe telescop intr-o pozitie diferita de ce aveam pana acum fiindca motorul focuserului statea in calea camerei de ghidaj la focalizare si am dat primul LIGHT. Focalizat intai pe o stea puternica (Vega) cu camera principala si apoi focalizat usor camera secundara pana am ajuns si cu ea in focus.
Prima observatie a fost ca indiferent de campul stelar luat in vizor, cu configuratia asta INTOTDEAUNA am in campul camerei de ghidaj 6-7 stele la alegere pe care sa ghidez.
Si fiindca am vrut sa testez set-up-ul in conditii "dure", am ales o tinta relativ dificila, SH1-89 din Cygnus , o nebuloasa planetara mai putin cunoscuta.
Am facut 8 expuneri in H-alpha a cate 1800 de secunde fiecare si rezultatul (la nivelul cifrelor deocamdata) m-a impresionat profund. MaximDL mi-a masurat FWHM-ul si rotunjimea stelelor la 2.10 respectiv 0.05 (!!), cateva din cadre avand FWHM-ul si 1.80. Practic, stelele sunt PERFECT rotunde pe tot campul, exact cum vezi in tutorialele de astrofoto de pe net.
Ca si exemplu, NGC6888 pe care am prezentat-o intr-un topic separat, avea FWHM-ul si roundness-ul 3.10 respectiv 0.25...0.35, functie de timpul de expunere (300...900 sec).
Prezenta poza reprezinta si o alta premiera pentru mine in sensul ca am inceput sa fac primii pasi in folosirea PixInsight. Sper sa reusesc in sfarsit sa prelucrez cum se cuvine achizitiile RGB facute de-a lungul ultimului semestru, neprocesate inca din lipsa de cunostiinte in acest sens.

Ha 8x1800s_pi_1 [1600x1200].jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  179.77 kb
 Vizualizat:  de 6262 ori

Ha 8x1800s_pi_1 [1600x1200].jpg

Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008

MesajTrimis: 15 Iul 2014 03:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ooo...da! Mi se pare ca incepe o noua era pt tine.

Folosesti MN-ul?
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 15 Iul 2014 07:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, pana acum doar MN-ul. Am sa pun si luneta in functiune in scurt timp, pentru niste poze de camp larg, mai ales ca am acum si un reducator-corector de focala de la Sabin.

Dar ca sa exemplific inca odata cat de frumos merge acum tot set-up-ul meu cu OAG, am sa pun aici si un rezultat mai mult decat partial la Bubble nebula (pe care o reiau cam in fiecare vara, fiindca imi place tare mult si vad la ea evolutia mea in timp).
Atasat sunt 2 (DOUA !!) expuneri a cate 900 secunde fiecare, luate ieri seara, pe LUNA PLINA, la care am aplicat ca si procesare doar DIGITAL DEVELOPMENT din MaximDL. D-abia astept sa vad finalul, cand o sa combin mai multe expuneri si o sa adaug si OIII si SII.

NGC7635_rapida 2x900s ha.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  228.13 kb
 Vizualizat:  de 6154 ori

NGC7635_rapida 2x900s ha.jpg

Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Ian 2013

MesajTrimis: 15 Iul 2014 07:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

jimao22 a scris:
Da, pana acum doar MN-ul. Am sa pun si luneta in functiune in scurt timp, pentru niste poze de camp larg, mai ales ca am acum si un reducator-corector de focala de la Sabin.

Dar ca sa exemplific inca odata cat de frumos merge acum tot set-up-ul meu cu OAG, am sa pun aici si un rezultat mai mult decat partial la Bubble nebula (pe care o reiau cam in fiecare vara, fiindca imi place tare mult si vad la ea evolutia mea in timp).
Atasat sunt 2 (DOUA !!) expuneri a cate 900 secunde fiecare, luate ieri seara, pe LUNA PLINA, la care am aplicat ca si procesare doar DIGITAL DEVELOPMENT din MaximDL. D-abia astept sa vad finalul, cand o sa combin mai multe expuneri si o sa adaug si OIII si SII.

De ce stelele stralucitoare din imagine au ca un fel de "pata" in centru ? Cumva sunt supra-saturate Rolling Eyes Noobie question

Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 15 Iul 2014 08:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Procyon a scris:

De ce stelele stralucitoare din imagine au ca un fel de "pata" in centru ? Cumva sunt supra-saturate Rolling Eyes Noobie question

Postprocesare, se vede si efectul de "ringing".

Arata bine pt 2x900s! Dar le vei arunca o data ce vei vedea cum arata aceleasi expuneri fara Luna pe cer Smile Astept poza RGB.
Sus
Vlad
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008

MesajTrimis: 15 Iul 2014 11:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

F Frumos, cred ca vei incepe sa scoti niste rezultate extraordinare cu setup-ul acesta.

iti urez ore si ore pe fiecare obiect!
Sus
sabin fota
Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 09 Iul 2008

Motto: Nihil Sine Deo

MesajTrimis: 15 Iul 2014 13:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Wink hai ca incepi sa ne impresionezi Smile
Succes!

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 03 Aug 2014 22:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am reusit sa termin si expunerile la SH1-89 ca sa-i dau un pic de culoare in obraji si pe buze.
Probabil ca pentru ceva detalii in plus trebuie un telescop un pic mai mare / niste timpi de expunere mai lungi si/sau un stack impresionant de imagini individuale, lucru pe care nu vreau sa-l experimentez chiar acum.
Deocamdata sunt multumit cu ce a iesit. Poate voi relua alta data tinta asta, cu mai mult spor.
Am adaugat deci 6x1800s OIII ca sa iasa ce a iesit.

Ha_OIII-OIII_dbe_BN-ST.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  228.78 kb
 Vizualizat:  de 5958 ori

Ha_OIII-OIII_dbe_BN-ST.jpg

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 05 Aug 2014 09:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

O observatie interesanta am facut-o cu ocazia procesarii in Pix. La alinierea cadrelor pentra a suprapune stelele, Pix numara si calculeaza numarul de stele din cadrele respective. La aceasta poza, a detectat un numar record de 2200 de stele (probabil a numarat si unele foarte slabe, care sunt putin vizibile). Asta inseamna ca in acest mic cadru de aproximativ 30x40 minute de arc sunt vizibile 1/3 din numarul de stele pe care un om cu vederea normala le vede intr-o noapte senina cu ochiul liber (aproximativ 6000 de stele).
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

MesajTrimis: 05 Aug 2014 10:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

@jimao: sunt curios, ai renuntat la StarTools in favoarea lui PixInsight? intr-o vreme descriai multe proceduri si prelucrari in StarTools, da rin ultima vreme nu te-am prea "auzit" vorbind de softul asta, doar de PI Ce te-a determinat sa schimbi macazul? Asta e offtopic da nu am gasit alt topic relevant ptr discutie.
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Aug 2014 10:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

off-topic: nu poti vorbi de cate stele ai prins in narrow-band! Smile indreapta telescopul spre Milky way si trage 1-2 minute in luminanta...
frumoasa imagine, zgomot zero - sigur mai merge "trasa".
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 05 Aug 2014 11:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Despre softuri:
- fiecare are plusurile lui si minusurile. StarTools este foarte tare la scoaterea zgomotului, la evidentierea detaliilor fine si merge mult de tot automat, fara sa te lase sa gresesti prin supraprocesare (am mai avut totusi si astfel de probleme). PixInsight este diferit. Daca inveti rutinele, devine chiar usor de folosit, prin reproductibilitatea procedurilor, lucru greu de facut in StarTools daca nu ai o experienta de procesare enorma.
Momentan folosesc un "melange" din ambele softuri in procesare, plus ca la sfarsit verific in PS histograma si daca e nevoie, mai fac niste mici ajustari pe ici pe colo.

@auriga
Am tras de ea, nu mai pot scoate semnal din nebuloasa, decat prin adaugarea sensibila de cadre peste ce am acum. Doar ca acum vreau sa folosesc la maxim timpul pe care il am ca sa mai prind cateva obiecte la care ma gandesc de mult.
Apropo, nu ai un filtru H-beta CCD de imprumut pentru cateva saptamani?

Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Aug 2014 11:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

nu am h-beta din pacate. pe 1.25" pt. ccd am doar un H-alpha 35nm si un SII 8nm ambele Baader.
Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

MesajTrimis: 05 Aug 2014 12:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

jimao22 a scris:
La aceasta poza, a detectat un numar record de 2200 de stele (probabil a numarat si unele foarte slabe, care sunt putin vizibile). Asta inseamna ca in acest mic cadru de aproximativ 30x40 minute de arc sunt vizibile 1/3 din numarul de stele pe care un om cu vederea normala le vede intr-o noapte senina cu ochiul liber (aproximativ 6000 de stele).

UniMap-ul lui larrylart a detectat 3311 surse de lumina, iar magnitudinea limita ajunge pe la 20.6... Shocked

SH1-89_jimao22.jpg
 Descriere:
Prelucrare cu UniMap
 Marime fisier:  99.32 kb
 Vizualizat:  de 5846 ori

SH1-89_jimao22.jpg

Sus
auriga
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Aug 2014 23:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

mag. 20.6 in narrowband? pai atunci cat ar veni nefiltrat?
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - avansati

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum