Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
BMB Membru

Data inscrierii: 03 Sep 2009 Mesaje: 696
Motto: Romania e frumoasa ..pacat ca e populata. Localitate: Magurele
|
Trimis: 25 Ian 2013 00:02 Download mesaj |
Titlul subiectului: ASI120MM - First Light |
|
|
|
Acum o luna jumatate (cred) am vandut "my old-trusted camera" DBK 41 AU02.AS. Asta pentru ca vroiam sa trec la un senzor mai sensibil, mono.
Cam in perioada respectiva vorbisem si cu "mak" de aici de pe Forum care mi-a atras atentia asupra unei noi camere pe numele ei poetic "ASI120MM".
Cum vremea si vremurile nu mi-au permis sa o testez aproape o luna de zile de la sosirea coletului, m-am "razbunat" pe starea latenta de hibernare intr-ale astrofotografiei lunare/planetare si am decis acum cateva zile sa scot micul Maksutov de 90mm sa fac un prim-"first light".
Rezultatele le puteti gasi aici:
http://maximusphotography.wordpress.com/20...arie-2013/
Azi-noapte am reusit si un al doilea "first-light", de data aceasta cu C-11-ele, insa tot pe un seeing slab.
Rezultatele aferente si alte cateva impresii le gasiti aici:
http://maximusphotography.wordpress.com/20...arie-2013/
"Colac peste pupaza", ASI120MM pare a fi un adevarat concurent in sectorul camerelor pentru astrofotografie planetara/lunara ieftine.
Una dintre imaginile realizate cu C-11-ele este atasata la acest mesaj.
Cer senin si fara turbulenta,
Max
Descriere: |
|
Marime fisier: |
793.46 kb |
Vizualizat: |
de 2231 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11252
|
Trimis: 25 Ian 2013 01:22 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Intr-adevar pare promitatoare.
|
|
Sus |
|
 |
SiaS Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2012 Mesaje: 27
|
Trimis: 25 Ian 2013 05:20 Download mesaj |
|
|
|
Cu siguranta este o poza foarte reusita si clara, detaliile au iesit foarte bine. Felicitari pentru poza.
_________________ Skywatcher 130/900 eq2, Binoclu 7x40 |
|
Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1216
|
Trimis: 25 Ian 2013 10:07 Download mesaj |
|
|
|
Cum te impaci cu dimensiunea pixelilor?
|
|
Sus |
|
 |
BMB Membru

|
Trimis: 25 Ian 2013 11:34 Download mesaj |
|
|
|
Mersi SiaS.
Mak, factorul de amplificare fata de vechea camera, datorat dimensiunilor pixelilor "noii" camere, este destul de util pentru Luna. La Jupiter e relativ ok. Insa nu pot sa spun ca e un factor foarte important, domeniul de amplificari de care dispun fiind destul de mare, si asta pentru ca utilizez un Barlow Hyperion variabil. Ce ma surprinde e ca zgomotul de imagine e foarte mic.
Max
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11252
|
Trimis: 25 Ian 2013 11:56 Download mesaj |
|
|
|
Cu ce compari zgomotul? Asta am observat si eu, pe suprafetele plate apare totul foarte uniform, curat. Acum depinde si ce gain ai folosit.
|
|
Sus |
|
 |
BMB Membru

|
Trimis: 25 Ian 2013 12:12 Download mesaj |
|
|
|
Valy, comparatia pot sa o fac numai cu vechea camera DBK 41 (chip color) si cu DFK 21 (tot color) la gain asemanator, si asta din imaginile vechi. Tot la un numar apropiat de cadre. In focarul telescopului C 11 foloseam si DBK 41 tot la gain minim sau aproape minim, numai timpul de expunere era diferit.
Plus ca cei ce produc senzorul se lauda ca zgomotul la ASI120MM este complet aleator si deci la final mult mai uniform (scrie pe site pe undeva).
|
|
Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1216
|
Trimis: 25 Ian 2013 15:47 Download mesaj |
|
|
|
Dupa "calculelele" mele, ls DBK iti trebuia f/16 pentru sampling corect, iar acum f/13. Probabil ca inainte foloseai barlow-ul la 2X, iar acum o sa-l folosesti la 1,5X. Gresesc?
Cu zgomotul e bine ca e gaussian, deci poti scapa usor de el. La CCD-uri e mai greu ca e zgomot cu tipar fix (n-am gasit alta rima la "fixed pattern noise").
Sa mai pui si pe aici poze sa vedem si noi ce poate camera...
|
|
Sus |
|
 |
BMB Membru

|
Trimis: 25 Ian 2013 16:33 Download mesaj |
|
|
|
Mak, zgomotul e cam cum zici, insa la imaginile in focar nu folosesc (evident) barlow, insa la cele cu barlow tot pe undeva pe la 2-2.5x il folosesc si acum (imi place marirea mult mult mult ).
O sa postez in continuare cand vremurile or sa permita.
Am facut si acum la amplif mare insa vantul si seeing-ul nu mi-au permis prea multe, dovada ca Registaxul 5, 6 nu prea au reusit sa le faca fata.
Max
|
|
Sus |
|
 |
|