Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2920
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 13 Dec 2012 20:37 Download mesaj |
Titlul subiectului: Off axis guider - home made |
|
|
|
Am deschis acest topic intrucat vreau sa trec intr-o faza noua a astrofotografiei - folosirea unui OAG. Dar nu vreau sa dau bani pe el ci vreau sa-l construiesc singur. Mi se pare extrem de supraevaluat pe piata si sunt convins ca il pot face in parametrii mai buni decat unul cumparat.
Acum am si cu ce sa-l fac si dupa Anul Nou am sa ma apuc efectiv de constructie. Pana atunci am sa incep sa-l proiectez si sa comand prisma de la o firma de optica de undeva de afara.
Am sa va tin la curent cu evolutia proiectului. |
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 13 Dec 2012 22:34 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
Am vrut sa-mi fac si eu un OAG, acu' vreo 1-2 ani si am ramas cu componentele neasamblate - mi-a facut strungarul filetul SCT cu 1mm mai mic. Am incercat sa-l refac/repar la alt strungar si mi-a cerut un pret cam prohibitiv. Daca ai avea posibilitatea, as dori sa intru si eu pe fir, sa reiau de unde am ramas Daca vrei, iti dau eu prisma - am luat mai multe de pe SurplusShed, la vremea respectiva.
Am dat o cautare acum, sa vad cine se mai ocupa de strungarie prin oras - vad ca mai sunt cativa, singura chestie e ca trebuie putina munca de prospectiune: stabilit contactul, intrebat de preturi, vizitat locatia, facuta o piesa de proba. Nu stiu insa care mai sunt valabile, la ritmul in care se tot desfiinteaza afacerile la noi in tara....
http://www.eanuntul.biz/cautari-anunturi/a...-bucuresti _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2141
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 13 Dec 2012 23:59 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Ce fel de prisme ai mai exact?
Eu m-am orientat aici:
http://www.knightoptical.com/php/browseCat...mp;catClr=
Sunt de calitate buna, slefuite la precizie optica buna, cu ipotenuza aluminizata si oglinda protejata. Inca nu am stabilit dimensiunile prismei fiindca nu stiu ce procent din fluxul de lumina poate fi obturat de prisma fara sa impieteze prea mult asupra imaginii de pe senzorul principal.
Avand un astrograf (acum, in principiu-dar nu se stie ce urmeaza) care are o secundara mare, pierderea de lumina este din start mai mare decat la un newtonian proiectat pentru vizual in special. Mai prospectez. |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9619
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 15 Dec 2012 01:15 Download mesaj |
|
|
|
Nu as putea sa raspund in clipa asta cu un argument tehnic. Nici nu m-am gandit la varianta asta. Probabil ca "pentru ca asa se face". Exista cred argumente in favoarea solutiei astea dar nu m-am gandit la ele. Mi-am exprimat deocamdata intentia de a face acest dispozitiv urmand ca sa ma documentez bine inainte de a incepe lucrul efectivv
Voi incepe cu realizarea unui proiect - prima data in ciorna pe hartie, apoi voi incerca sa-l pun in SolidWorks ca sa vad mai bine cum interactioneaza si cum arata ansamblul si apoi o sa incep lucrul efectiv folosind noile achizitii pe care vi le-am aratat - strungul si freza.
Nu stiu cat o sa-mi ia, nu mi-am propus o limita de timp intrucat - cel putin in ultima vreme - am fost atat de ocupat in viata profesionala incat nu am mai avut timp de astronomie decat "platonic", urmarind forumurile si facand planuri de viitor. |
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 15 Dec 2012 10:00 Download mesaj |
|
|
|
Mircea Pteancu a scris: | Spor la treaba.
Intreb din pura curiozitate:daca tot folosesti prisma aluminizata,de ce nu e buna o oglinda plana?
Mircea |
Probabil pentru ca ar fi mai complicat sistemul de aliniere pe axa optica si ar ocupa spatiu prea mare in interiorul OAG-ului, ceea ce ar conduce la o obstructie mai mare in fata senzorului.... in rest cred ca solutia ar fi mai buna decat cu prisma optica.
In sistemul cu prisma, traseul optic se realizeaza pe cele doua catete ale prismei, iar una dintre catete poate fi lipita direct pe tubul care trimite conul de lumina direct catre camera de ghidaj, astfel incat partea aluminizata a prismei nu participa cu nimic in traseul optic, pentru ca va fi pozitionata spre senzorul camerei......
Eu aici vad o problema si sunt convins ca voi avea dreptate.... la obiectele luminoase (ex. Pleiade), partea aluminizata va introduce o minunatie de reflexii, asa ca mai bine caut prisme tratate antireflex.
Spor la treaba! _________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 15 Dec 2012 12:26 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
Sus |
|
 |
starbuck Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011 Mesaje: 1111
|
Trimis: 15 Dec 2012 14:42 Download mesaj |
|
|
|
Comparativ cu luneta de ghidaj care poate fi orientata separat de tubul optic banuiesc ca la OAG trebuie ridicata problema stelei de ghidaj. In cazul unui DSO oare cum se rezolva problema la OAG daca nu se dispune de o astfel de stea in campul vizual disponibil ? |
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 15 Dec 2012 15:18 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
Sus |
|
 |
Alexandru Savin Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011 Mesaje: 480
|
Trimis: 15 Dec 2012 17:07 Download mesaj |
|
|
|
Solutia OAG prezinta principalul avantaj de eliminare a flexurii diferentiale ce apare la ghidarea al 2-lea telescop. Dupa aceea se pot enumera ca avantaje reducerea greutatii sau costurile cu un al 2-lea instrument. |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 15 Dec 2012 17:57 Download mesaj |
|
|
|
Aveti dreptate cu totii.
Am gasit undeva o solutie de OAG prin care se poate regla oglinda (prisma) astfel incat sa poti lua in vizor ORICE stea din campul optic, indiferent unde ar fi ea pozitionata. Problema stelelor de ghidaj slabe este astfel aproape rezolvata.
Problema flexurii este cea mai importanta si cea pe care vreau sa o rezolv.
La fel de importanta este reducerea greutatii ansamblului optic pe montura, ca sa cresc precizia ghidajului.
Si nu in ultimul rand, vreau sa vand TOATE telescoapele pe care le am, inclusiv luneta de ghidaj, (daca acest experiment ATM va fi un succes) ca sa-mi iau un telescop nou pentru observatorul in lucru.
Acum stiu de ce am nevoie si probabil ca va fi ultimul upgrade pentru o luuuunga perioada de timp. |
|
Sus |
|
 |
Alexandru Savin Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011 Mesaje: 480
|
Trimis: 15 Dec 2012 19:37 Download mesaj |
|
|
|
anul trecut am inceput sa proiectez si sa execut un OAG dar din lipsa de timp nu l-am finalizat.
la mine concluzia a fost pe dos ca a ta Am preferat sa cumpar decat sa pierd timp si bani cu teste. (am un Orion OAG).
in al 2-lea rand am vazut ca folosesti SolidWorks, da-mi o adresa de mail si-ti trimit ce proiectasem eu. Macar ca si solutie constructiva eu cred ca e de folos.
Alex. |
|
Sus |
|
 |
mflorian Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2011 Mesaje: 473
|
Trimis: 15 Dec 2012 20:55 Download mesaj |
|
|
|
Cu OAG m-am jucat, dar este cam dificil de găsit o stea de ghidaj. Uneori chiar imposibil. În schimb, soluția on-axis guider mi-a atras atenția, mai ales ca proiect debricolaj. Nu știu cît de eficientă este soluția, comparativ cu cea calsică, dar pare tentantă: http://orlygoingthirty.blogspot.sg/2012/10...uider.html _________________ Celestron C8 SGT XLT Advanced GOTO
Nikon D7000 |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11387
|
Trimis: 15 Dec 2012 21:17 Download mesaj |
|
|
|
Si cu solutia asta daca in centru n-ai stea de ghidaj tot aia e. Sau se misca senzorul/camera de ghidaj stanga-dreapta ca sa gasesti totusi una? |
|
Sus |
|
 |
|