Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
M33_05-08-04.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236324
Numar de utilizatori inregistrati: 2874
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Off axis guider - home made

Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 13 Dec 2012 20:37 Download mesaj
Titlul subiectului: Off axis guider - home made
Raspunde cu citat (quote)

Am deschis acest topic intrucat vreau sa trec intr-o faza noua a astrofotografiei - folosirea unui OAG. Dar nu vreau sa dau bani pe el ci vreau sa-l construiesc singur. Mi se pare extrem de supraevaluat pe piata si sunt convins ca il pot face in parametrii mai buni decat unul cumparat.
Acum am si cu ce sa-l fac si dupa Anul Nou am sa ma apuc efectiv de constructie. Pana atunci am sa incep sa-l proiectez si sa comand prisma de la o firma de optica de undeva de afara.
Am sa va tin la curent cu evolutia proiectului.
Sus
saiph
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007

Motto: Sky is not the limit, it's the target

MesajTrimis: 13 Dec 2012 22:34 Download mesaj
Titlul subiectului: Re:

Am vrut sa-mi fac si eu un OAG, acu' vreo 1-2 ani si am ramas cu componentele neasamblate - mi-a facut strungarul filetul SCT cu 1mm mai mic. Am incercat sa-l refac/repar la alt strungar si mi-a cerut un pret cam prohibitiv. Daca ai avea posibilitatea, as dori sa intru si eu pe fir, sa reiau de unde am ramas Smile Daca vrei, iti dau eu prisma - am luat mai multe de pe SurplusShed, la vremea respectiva.

Am dat o cautare acum, sa vad cine se mai ocupa de strungarie prin oras - vad ca mai sunt cativa, singura chestie e ca trebuie putina munca de prospectiune: stabilit contactul, intrebat de preturi, vizitat locatia, facuta o piesa de proba. Nu stiu insa care mai sunt valabile, la ritmul in care se tot desfiinteaza afacerile la noi in tara....

http://www.eanuntul.biz/cautari-anunturi/a...-bucuresti

Sus
auriga
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 13 Dec 2012 22:41 Download mesaj
Titlul subiectului: Re:

o imagine de care am dat recent cu un oag facut custom. aparatul e un ... 450D deghizat Smile
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/att...8-oag4.jpg
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 13 Dec 2012 23:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ce fel de prisme ai mai exact?
Eu m-am orientat aici:
http://www.knightoptical.com/php/browseCat...mp;catClr=
Sunt de calitate buna, slefuite la precizie optica buna, cu ipotenuza aluminizata si oglinda protejata. Inca nu am stabilit dimensiunile prismei fiindca nu stiu ce procent din fluxul de lumina poate fi obturat de prisma fara sa impieteze prea mult asupra imaginii de pe senzorul principal.
Avand un astrograf (acum, in principiu-dar nu se stie ce urmeaza) care are o secundara mare, pierderea de lumina este din start mai mare decat la un newtonian proiectat pentru vizual in special. Mai prospectez.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 15 Dec 2012 00:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Spor la treaba.
Intreb din pura curiozitate:daca tot folosesti prisma aluminizata,de ce nu e buna o oglinda plana?
Mircea

Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 15 Dec 2012 01:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu as putea sa raspund in clipa asta cu un argument tehnic. Nici nu m-am gandit la varianta asta. Probabil ca "pentru ca asa se face". Exista cred argumente in favoarea solutiei astea dar nu m-am gandit la ele. Mi-am exprimat deocamdata intentia de a face acest dispozitiv urmand ca sa ma documentez bine inainte de a incepe lucrul efectivv
Voi incepe cu realizarea unui proiect - prima data in ciorna pe hartie, apoi voi incerca sa-l pun in SolidWorks ca sa vad mai bine cum interactioneaza si cum arata ansamblul si apoi o sa incep lucrul efectiv folosind noile achizitii pe care vi le-am aratat - strungul si freza.
Nu stiu cat o sa-mi ia, nu mi-am propus o limita de timp intrucat - cel putin in ultima vreme - am fost atat de ocupat in viata profesionala incat nu am mai avut timp de astronomie decat "platonic", urmarind forumurile si facand planuri de viitor.
Sus
achy1978
Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta?

MesajTrimis: 15 Dec 2012 10:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea Pteancu a scris:
Spor la treaba.
Intreb din pura curiozitate:daca tot folosesti prisma aluminizata,de ce nu e buna o oglinda plana?
Mircea

Probabil pentru ca ar fi mai complicat sistemul de aliniere pe axa optica si ar ocupa spatiu prea mare in interiorul OAG-ului, ceea ce ar conduce la o obstructie mai mare in fata senzorului.... in rest cred ca solutia ar fi mai buna decat cu prisma optica.

In sistemul cu prisma, traseul optic se realizeaza pe cele doua catete ale prismei, iar una dintre catete poate fi lipita direct pe tubul care trimite conul de lumina direct catre camera de ghidaj, astfel incat partea aluminizata a prismei nu participa cu nimic in traseul optic, pentru ca va fi pozitionata spre senzorul camerei......

Eu aici vad o problema si sunt convins ca voi avea dreptate.... la obiectele luminoase (ex. Pleiade), partea aluminizata va introduce o minunatie de reflexii, asa ca mai bine caut prisme tratate antireflex.

Spor la treaba!

Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 15 Dec 2012 12:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011

MesajTrimis: 15 Dec 2012 14:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Comparativ cu luneta de ghidaj care poate fi orientata separat de tubul optic banuiesc ca la OAG trebuie ridicata problema stelei de ghidaj. In cazul unui DSO oare cum se rezolva problema la OAG daca nu se dispune de o astfel de stea in campul vizual disponibil ?
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 15 Dec 2012 15:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011

MesajTrimis: 15 Dec 2012 17:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Solutia OAG prezinta principalul avantaj de eliminare a flexurii diferentiale ce apare la ghidarea al 2-lea telescop. Dupa aceea se pot enumera ca avantaje reducerea greutatii sau costurile cu un al 2-lea instrument.
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 15 Dec 2012 17:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aveti dreptate cu totii.
Am gasit undeva o solutie de OAG prin care se poate regla oglinda (prisma) astfel incat sa poti lua in vizor ORICE stea din campul optic, indiferent unde ar fi ea pozitionata. Problema stelelor de ghidaj slabe este astfel aproape rezolvata.
Problema flexurii este cea mai importanta si cea pe care vreau sa o rezolv.
La fel de importanta este reducerea greutatii ansamblului optic pe montura, ca sa cresc precizia ghidajului.
Si nu in ultimul rand, vreau sa vand TOATE telescoapele pe care le am, inclusiv luneta de ghidaj, (daca acest experiment ATM va fi un succes) ca sa-mi iau un telescop nou pentru observatorul in lucru.
Acum stiu de ce am nevoie si probabil ca va fi ultimul upgrade pentru o luuuunga perioada de timp.
Sus
Alexandru Savin
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011

MesajTrimis: 15 Dec 2012 19:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

anul trecut am inceput sa proiectez si sa execut un OAG dar din lipsa de timp nu l-am finalizat.
la mine concluzia a fost pe dos ca a ta Smile Am preferat sa cumpar decat sa pierd timp si bani cu teste. (am un Orion OAG).
in al 2-lea rand am vazut ca folosesti SolidWorks, da-mi o adresa de mail si-ti trimit ce proiectasem eu. Macar ca si solutie constructiva eu cred ca e de folos.

Alex.
Sus
mflorian
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2011

MesajTrimis: 15 Dec 2012 20:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cu OAG m-am jucat, dar este cam dificil de găsit o stea de ghidaj. Uneori chiar imposibil. În schimb, soluția on-axis guider mi-a atras atenția, mai ales ca proiect debricolaj. Nu știu cît de eficientă este soluția, comparativ cu cea calsică, dar pare tentantă: http://orlygoingthirty.blogspot.sg/2012/10...uider.html
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 15 Dec 2012 21:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si cu solutia asta daca in centru n-ai stea de ghidaj tot aia e. Sau se misca senzorul/camera de ghidaj stanga-dreapta ca sa gasesti totusi una?
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact