| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
psemil Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010 Mesaje: 888
|
Trimis: 07 Noi 2011 10:53 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Nebuloasa Rosette |
|
|
|
Dupa 3 saptamani de teste nefarsite cu noul corector (ASA Keller reducer 0.73x) am reusit in sfarsit un reglaj rezonabil.
Am ridicat oglinda mai sus cu 30mm, colimarea mai buna ca niciodata (arata perfect la f4,5 insa insuficienta la f3,3 dupa cum se vede in poza) si am inlocuit prelungitorul stramb de la teleskop-service (care venise impreuna cu corectorul) si inelul T...
Inca nu l-am testat suficient (nici nopti bune nu am avut de cand am identificat problema cu prelungitorul) pentru a ma putea pronunta in privinta corectiei insa e surprinzator de luminos... De 1,9 ori mai luminos decat la f4,5, de 2,25 decat la f5, si de 5 ori mai luminos decat la f7,5 (telescoape cu rap focale pe care intr-un fel sau altul am pus mana). http://en.wikipedia.org/wiki/F-number
Gata cu povestile: Newton 8'', ASA Keller corector/reducer, Eq6 Pro, Canon 500Da,TS OAG. Exp -52x3,5' , iso 800 - total 3h Temperatura 2 grade Transparenta 5/10, Seeing 2/10. Seeingul a fost atat de slab incat la jupiter nu se vedea nici o banda... Ghidajul OAG a fost pe masura seeingului cu RMS intre 0,51 - 0,75
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
816.16 kb |
| Vizualizat: |
de 4580 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3714
|
Trimis: 07 Noi 2011 11:27 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Da arata excelent , felicitari . cum ti se pare ghidajul nou fara luneta? mai fuge ceva?
|
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6997
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 07 Noi 2011 11:45 Download mesaj |
|
|
|
Arata bine bine. Colimarea e intradevar grea la f asa scurt. Cu ce ai facut-o?
_________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
psemil Membru

|
Trimis: 07 Noi 2011 16:14 Download mesaj |
|
|
|
Am amanat OAG mult din cauza luminii ce pica pe prisma. Cu MPCC inteleg ca este destul de greu sa gasesti o stea de ghidaj + ca este aproape imposibil sa il pozitionezi la 55 de mm de senzor. OAG are 9mm+un prag de 3 mm al OAG + adaptor M48-M42 + 45mm dslr distanta creste la 57-60mm (in fuctie de adaptor). Corectorul ASA are un back focus de 65mm deci am avut 10mm mai mult de jonglat cu adaptoarele + de 2 ori mai multa lumina (am avut 8 stele pe camera de ghidaj OAG !!!! )
Cat despre drift am avut 3 pixeli diferenta in coltul stanga jos in 4 ore de foto - prisma era in coltul dreapta sus. Deci cred ca nu voi mai avea in configuratia actuala lunetade ghidaj...
Cat despre colimare.. capacel gautrit, chesire, laser + in final test de stea. Bariletul nou al oglinzii primare este momentan prea greu si tubul flexeaza... si strica colimarea pe parcursul noptii pe masura ce tubul isi schimba pozitia.
|
|
| Sus |
|
 |
Vlad Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008 Mesaje: 691
|
Trimis: 07 Noi 2011 16:16 Download mesaj |
|
|
|
Bravo, f frumos!
repet si eu intrebarea de mai sus: cum ai facut colimarea?
reductorul, este si corector?
|
|
| Sus |
|
 |
ratiubogdan Membru

Data inscrierii: 06 Mar 2011 Mesaje: 42
|
Trimis: 07 Noi 2011 20:23 Download mesaj |
|
|
|
Foarte frumoasa imaginea.
Vineri am incercat si eu sa observ vizual aceasta nebuloasa, dar nu am reusit sa vad decat roiul deschis asociat ei.
Vizual se vedea ceva cand ai facut poza?
|
|
| Sus |
|
 |
Vlad Membru

|
Trimis: 07 Noi 2011 20:47 Download mesaj |
|
|
|
| NU, vizual din cate stiu eu nu se vede absolut nimic (in afara roiului asociat)
|
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 07 Noi 2011 21:06 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: Nebuloasa Rosette |
|
|
|
| psemil a scris: | Gata cu povestile: Newton 8'', ASA Keller corector/reducer, Eq6 Pro, Canon 500Da,TS OAG. Exp -52x3,5' , iso 800 - total 3h Temperatura 2 grade Transparenta 5/10, Seeing 2/10. Seeingul a fost atat de slab incat la jupiter nu se vedea nici o banda... Ghidajul OAG a fost pe masura seeingului cu RMS intre 0,51 - 0,75  |
Cand am dat click pe imagine cat pe ce sa ma sperii: ce cauta mai Ivan Eder pe forumul asta romanesc ? noroc ca ai pus numele autorului in coltul din dreapta jos
Felicitari ! esti foarte ambitios, ceea ce e bine. De cealalta calitate a ta insa ma tem - perfectionismul; tare cred ca o sa tot alergi dupa tot felul de scule si tunning-uri si nu vei fi niciodata satisfacut...
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
| Sus |
|
 |
psemil Membru

|
Trimis: 07 Noi 2011 21:33 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc tuturor
Vlad - Da reducatorul este si corector.
Bogdan - Cat despre observarea vizzuala a nebuloasei. uite un citat de pe wikipedia.
| Citat: | | The cluster of stars is visible in binoculars and quite well seen in small telescopes while the nebula itself is more difficult to spot visually and requires a telescope with a low magnification. A dark site is a must to see it. Photographically the Rosette Nebula is easier to record and it is the only way to record the red color which is not seen visually. |
http://en.wikipedia.org/wiki/Rosette_Nebula
Si acest link - la jumatatea paginii sunt grafice cu sensibilitatea ccd si ochiului.
http://starizona.com/acb/ccd/advtheorycolor.aspx
Laurentiu - m-am gandit la un moment dat la un Corector Wynne ... O corectie excelenta (un vis)... nu era cu mult mai scump decat acesta, insa impunea noi modificari telescopului. Eu vroiam un raport focal fooarte luminos. Deci corectotul Wynne impunea un focuser de 3 '', o oglinda noua la f 3,8, tub nou... pana la urma un telescop complet nou... iar eu abia il terminasem pe acesta. Daca as fi cumparat din start un astrograf ar fi fost mai simplu. Insa m-a prins treptat si nu am crezut ca voi ajunge pana aici.
|
|
| Sus |
|
 |
Vlad Membru

|
Trimis: 07 Noi 2011 21:49 Download mesaj |
|
|
|
| Cu ce camera ai facut ghidajul?
|
|
| Sus |
|
 |
psemil Membru

|
|
| Sus |
|
 |
Vlad Membru

|
Trimis: 07 Noi 2011 22:45 Download mesaj |
|
|
|
Mersi!
Am aceeasi camera si m-am gandit de multe ori la un OAG, dar nu eram sigur daca camera este suficient de sensibila. Inteleg deci ca nu ai avut probleme sa gasesti o stea. De cat erau expunerile? 1 secunda sau 0.5s?
|
|
| Sus |
|
 |
psemil Membru

|
|
| Sus |
|
 |
ratiubogdan Membru

Data inscrierii: 06 Mar 2011 Mesaje: 42
|
Trimis: 08 Noi 2011 00:43 Download mesaj |
|
|
|
Citisem si eu pe wikipedia ca nu prea se vede, dar pe un site unde se compara diferitele filtre, scrie asa despre Rosette:
NGC 2237-9 "ROSETTE NEBULA" (diffuse nebula in Monoceros).
DEEP-SKY: (2) Some increase in contrast, but nebula is still more of a diffuse haze around the central star cluster with hints of irregularity.
UHC: (5) Noticable increase in contrast, with more outer nebulosity visible and some irregular light and dark structure being visible. Nebula was visible when UHC was held up to unaided eye!
OIII: (5) Higher contrast than with UHC, with more dark irregular detail throughout the region, but not quite as much nebulosity visible as in UHC.
H-BETA: (1) Very faint glow around the star cluster, not much better than without a filter (but much dimmer).
RECOMMENDATION FOR ROSETTE NEBULA: UHC/OIII (near tie).
sursa: http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1520
Si daca omul zice ca se vede si cu ochiul liber, am incercat si eu cu un filtru UHC dar degeaba
|
|
| Sus |
|
 |
psemil Membru

|
|
| Sus |
|
 |