Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235301 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2859 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
alex1209 Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2012 Mesaje: 616
|
Trimis: 23 Mai 2013 20:15 Download mesaj |
Titlul subiectului: Cum colimez o luneta? |
|
|
|
Stiti foarte bine luneta mea homemade, asa ca nu am multe de zis. I-am schimbat focala lunetei adaugand diagonala de 90 de grade obiectov-oglinda-ocular, apoi dupa ceva timp am facut-o inapoi obiectiv-ocular stiind ca ii scade din capacitatea optica acea oglinda. Mare diferenta nu este, nici nu imi dau seama, in fine. Acum, am adaugat diagonala si mi-au aparut niste difuzii ale imaginii, apoi dispareau ca prin minune . Deci in primul rand eu vreau sa aliniez obiectivul diagonala si ocularul cat de cat bine.
Ce sistem de colimare sa fac? |
|
Sus |
|
 |
Michel Ardan Membru

Data inscrierii: 19 Apr 2013 Mesaje: 211
Motto: Sunt răspunzător pentru ceea ce scriu și nu pentru ceea ce înțelegi tu. Localitate: bucuresci
|
Trimis: 24 Mai 2013 00:44 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2920
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 24 Mai 2013 10:48 Download mesaj |
|
|
|
Michel Ardan a scris: | Citat: | Stiti foarte bine luneta mea homemade |
Eu nu o știu. Poate sunt singurul ?
Atașează câteva poze. |
Si chiar daca ai sti-o, ce importanta ar avea? Cate lunete ai mai colimat tu? In afara de teorie si cautari pe internet, unde excelezi, practica ta tinde catre zero.
Daca nu cunosti luneta baiatului, cauta pe forum si ai sa gasesti destule poze. La vremea respectiva ne-a zapacit cu intrebarile si nehotararile lui. Acum e un ATM-ist in toata regula.
In alta ordine de idei, nu monopoliza toate sectiunile forumului unde numele tau a devenit (din nou) omniprezent. Niste interventii mai ponderate si mai pline de substanta ti-ar prinde bine si tie si noua.
LE: Am primit un mesaj de la un alt membru al forumului exact in ideea exprimata mai sus. Sunt multe persoane care incep sa devina iritate de omniprezenta ta si care cer masuri preventive.
Daca nu te potolesti, probabil ca vei sfarsi din nou sa fi dat afara de pe forum cu suturi in fund. Pastreaza o limita rezonabila a postarilor si fa-o doar cand ai ceva de spus. Ceva important si util. |
|
Sus |
|
 |
Michel Ardan Membru

Motto: Sunt răspunzător pentru ceea ce scriu și nu pentru ceea ce înțelegi tu. Localitate: bucuresci
|
Trimis: 24 Mai 2013 15:11 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2920
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 24 Mai 2013 17:39 Download mesaj |
|
|
|
Michel Ardan a scris: |
@jimao22 Dacă nu îți place și nu consideri util ce postez, asta nu înseamnă că toți cred la fel. |
Din pacate parearea ta despre tine este mult prea buna. Este tipic pentru persoanele instabile psihic, care cred din acest motiv ca sunt persecutate de marea majoritate, in timp ce ei sunt nemaipomeniti.
Am avut o astfel de persoana angajata la mine si stiu exact ce vorbesc, am avut ocazia sa studiez destul de mult timp genul asta de comportament.
Trebuie sa intelegi un lucru: nu tot ce postezi tu e prost sau fara valoare. Nicidecum. Dar tentatia ta de a cadea in derizoriu prin postari fara sens si innecarea forumului cu posturi de genul asta face ca nu numai eu ci si multi alti co-forumisti sa devina iritati de tine.
Incearca sa extragi din ce ti-am spus aici mesajul pozitiv si constructiv, nimic mai mult. Raspunsul tau anterior nu imi prea da sperante in sensul asta, dar evident ca in cazul asta o sa-ti asumi singur consecintele. |
|
Sus |
|
 |
alex1209 Membru

|
|
Sus |
|
 |
mircear Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005 Mesaje: 426
|
Trimis: 24 Mai 2013 18:34 Download mesaj |
|
|
|
IMO in primul rand ar fi bine sa verifici cu un colimator laser alinierea elementelor mecanice. Asta dupa ce esti sigur ca dispozitivul de colimare e aliniat bine.
Ar trebui sa descrii mai in detaliu si/sau sa vii cu imagini ale defectelor optice pe care le sesizezi.
Metode de colimare pot fi suficiente, daca insa nu poti identifica tipul de eroare nu iti poti da seama - si nici noi - de une ai putea sa incepi.
P.S. M-am uitat mai atent la imaginile incluse in discutiile pe care le-ai mentionat. Poate nu vad eu bine, dar ansamblul focalizatorului e prins de tub cu banda adeziva? Daca da, poti ignora ceea ce am scris mai sus, pana cand iti vei concepe si instala un sistem de fixare rigid. Si eventual reglabil.
Ultima modificare efectuata de catre mircear la 24 Mai 2013 19:59, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
Michel Ardan Membru

|
Trimis: 24 Mai 2013 19:49 Download mesaj |
|
|
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9733
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 24 Mai 2013 19:59 Download mesaj |
|
|
|
Încearcă întâi să privești un bec de iluminat aflat la distanță foarte mare, >1 km dacă se poate, il folosești ca stea artificială, într-o seară liniștită când nu este turbulență mare la sol. Dacă defocalizezi ușor ar trebui să vezi inelele de difracție și să ajustezi poziția pieselor pe tub astfel încât să obții inele concentrice, fără raze laterale. Ar fi ideal dacă ai avea șuruburi de colimare push-pull dar nu este neapărat obligatoriu la o lunetă simplă. Din poze se vede că ai tub din carton și piesele sunt lipite cu bandă, posibil să fi pierdut alinierea inițială. Desfaci banda și reasamblezi cu grijă să fie toate aliniate. Verifică și focuserul să aibe tubul bine centrat. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
alex1209 Membru

|
Trimis: 07 Iun 2013 23:47 Download mesaj |
|
|
|
Am rezolvat luneta. Am dat obiectivul jos si l-am pus bine, intamplator, din prima. Am din nou imagini foarte bune si contrast bun.
Cer senin
Alex |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|