Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Conjunctie_Venus-Jupiter-Spica_7-09-2005.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236302
Numar de utilizatori inregistrati: 2874
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Solutie pt ghidare?

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
saiph
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007

Motto: Sky is not the limit, it's the target

MesajTrimis: 20 Noi 2012 19:33 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

valy a scris:

Apropos, daca reusesti sa scoti combinatia de mai sus la juma de pret (sina + inele) ma bag si eu, dar sa fie din dural, parca textolit e cam riscant, nu se rupe? Eu vreau sa pun tubul de 8", deci cam 8kg pe un brat, pe celalat ar fi cam 3kg.

Nici eu nu am pus C8-ul, mi se pare cam riscant. O fi el compozit, materialul talpicii, dar la 6-7kg cat are OTA+camera, concentrate pe un patratel de material, cred ca mai sigur e duralul.

Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 20 Noi 2012 19:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu am pus intrebarea tocmai pentru ca nu sunt lamurit. Asa aparent, nu ar trebui sa fie nicio diferenta. Dar nu sunt sigur. Sa vina unul care stie geometrie in spatiu foarte bine, sa ne lamureasca.
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 20 Noi 2012 19:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca nu e pusa in pol si ghidezi pe o stea centrata fix in centrul cadrului, apare rotatia spre marginile campului pozat. Daca steaua de ghid e descentrata sau in afara campului, stelele din poza apar miscate (star trails). Deformate apar cum zice auriga, din cauza de erori periodice, nisip prin rulmenti/roti dintate.
Daca e pusa in pol perfect ramane doar ce zice auriga, adica erorile periodice.
In realitate probabil ca nici o montura nu e pusa perfect in pol, deci ghidarea rezolva ambele cazuri.

Nu ramane decat sa facem un mic calcul simplu in functie de focala, de descentrarea fata de pol, de descentrarea dintre telescopul principal fata de cel de urmarire, de pixel size si de timp de expunere, e posibil sa nu se observe prea mult aceste imperfectiuni ale trackingului. Sa vina unul care stie matematica astonomica foarte bine, sa ne lamureasca Smile.
Sus
saiph
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 20 Noi 2012 20:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
Daca nu e pusa in pol si ghidezi pe o stea centrata fix in centrul cadrului, apare rotatia spre marginile campului pozat. Daca steaua de ghid e descentrata sau in afara campului, stelele din poza apar miscate (star trails). Deformate apar cum zice auriga, din cauza de erori periodice, nisip prin rulmenti/roti dintate.
Daca e pusa in pol perfect ramane doar ce zice auriga, adica erorile periodice.
In realitate probabil ca nici o montura nu e pusa perfect in pol, deci ghidarea rezolva ambele cazuri.
.

Ok, hai sa punem problema la modul urmator: consideram ca plecam de la ipoteza unei puneri in pol perfecte, care permit expuneri de... sa zicem 5-6 minute, la o focala de 300mm, cu niste motoare ale caror turatii/viteze nu variaza cu temperatura, eventualele jocuri din angrenaj sau flexuri in monturi/prinderi au fost preluate, iar bateria nu cedeaza in mijlocul expunerii Smile

Deci raman de corectat doar miscarile aparent haotice ale axului melcului, ca urmare a frecarii flancurilor dintilor si a abaterii de la concentricitate si cilindricitate a axelor/arborilor si rulmentilor. Cu alte cuvinte, exact numai treaba ghidajului. No trails, no drift, no rotation. Iar instrumentul de ghidare se poate orienta numai in plan ecuatorial.

D.p.d.v. practic, solutia e foarte fezabila, mai ales ca ar scuti acele inele, la care eu unul nu doresc sa apelez, data fiind configuratia setupului ales. D.p.d.v. teoretic, cred ca cel mai usor ne-am lamuri cu o simulare, dar... nu stiu in ce soft sa o fac Very HappyVery Happy Asa ca, pana la urma, cred ca o sa trec direct la fapte si in cel mai scurt timp am sa incerc sa revin cu un review al ghidajului cu pucul rotativ.

Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 20 Noi 2012 22:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ideea ghidajului este tocmai de a corecta erorile impredictibilie si erorile la care nu este fezabil a fi corectate mecanic.

Corectiile trebuie facute, in mai mica sau mai mare masura, pe amandoua axele.
De exemplu, poti sa ai o mecanica perfecta daca ai flexura gravitationala.
Si ai. Flexura, nu mecanica perfecta ...
Iar aceasta flexura se modifica in functie de orientarea telescopului.

Un alt aspect important este rigidizarea instrumentului de ghiaj fata de cel principal.
Altfel pierzi coerenta ghidarii.

Pe de alta parte, trebuie sa calculezi rezolutia unghiulara ca sa vezi ce precizie chiar ai nevoie.
E un pic aiurea sa te dai de ceasul mortii sa reduci eroarea de la 2 arcsecunde la 1 daca tu ai pe imaginea principala o rezolutie de 10 arcsecunde ...
Deci, cand pecizezi lungimea focala mai trebuie sa precizezi si dimensiunea pixelului, altfel n-are sens.
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 20 Noi 2012 22:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

M-am lamurit. Chiar daca luneta ghid nu e pe aceeasi directie, daca montura e pusa bine in pol nu apar diferente de miscare.
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 20 Noi 2012 22:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Rezolutia cea mai mare pentru urmarirea miscarii aparente a cerului este in plan ecuatorial.
Dar, in principiu, nu ai nevoie de o asemenea rezolutie doar daca rezolutia instrumentului de ghidaj este mult mai slaba decat al celui principal iar celelalte erori sunt neglijabile. In schimb se complica solutia.

Daca folosesti o stea de ghidaj mult indepartata pe RA, atunci se reduce eficienta corectiei DEC deoarece planurile imaginilor (si axele) nu mai corespund.
In caz extrem, puse la 90 de grade, o eroare pe DEC va aparea ca o rotatie a campului pe intrumentul de ghidaj.

Teoretic, daca se cunosc diferentele de axe, un program sofisticat poate corela aceste transformari geometrice. Dar nu stiu daca este implementat acest lucru in programele de ghidaj pentru amatori.
Emil Kolbert ar trebui sa stie mai bine ...
Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 20 Noi 2012 22:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

dragos.n a scris:
M-am lamurit. Chiar daca luneta ghid nu e pe aceeasi directie, daca montura e pusa bine in pol nu apar diferente de miscare.

In realitate, toate instrumentele au flexura. Apoi mai intervine si refractia atmosferica in pozitia polului si miscarea aparenta a stelelor la rata siderala, plus diferentele fata de miscarea stelei de ghidaj.

Ce spui tu e valabil doar cu niste ipoteze simplificatoare care nu prea se sustin in practica.
Sus
dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Noi 2012 23:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pe mine ma interesa din punct de vedere geometric, adica absolut. Cu flexurile si celelalte ma lupt la un telescop, dar voiam sa fiu sigur ca nu apar si alte probleme in afara celor mecanice.
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 21 Noi 2012 08:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pai, apare refractia, chiar daca modelezi si/sau corectezi flexura (*). Uite: Polar alignment, refraction and the King tracking rate.

Daca tot ce vrei e sa faci niste trigonometrie sferica, e ok. Daca chiar vrei sa ghidezi pe o stea in alta parte pe cer, e mai complicat.

(*) software ca T-point modeleaza (partial analitic, partial empiric) problemele de aliniere mecanica si variatiile lor cu pozitia (flexura). Ba chiar inglobeaza si refractia, din necesitate - pleaca de la pozitiile aparente ale stelelor. Dar asta e valabil in general doar pentru pozitionare, nu si pentru ghidaj.
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 21 Noi 2012 11:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dar daca eroarea de urmarire este sub rezolutia la nivel de pixel, n-ar fi asa mare problema.
Sus
saiph
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 21 Noi 2012 12:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
Dar daca eroarea de urmarire este sub rezolutia la nivel de pixel, n-ar fi asa mare problema.

Apropo de pixel size, ca am vazut o referire facuta mai devreme:

nobody a scris:
(...)cand pecizezi lungimea focala mai trebuie sa precizezi si dimensiunea pixelului, altfel n-are sens.

- pai este pixelul de APS-C (Canon); ala, cat o avea, habar n-am. Stiu ca la SPC900NC, de exemplu e 5.6microni. La dSLR-uri cat e?

Uite, baiatu' asta zice ca 5.5:

http://petavoxel.wordpress.com/2010/01/21/pixel-math/

Asa o fi?

Sus
saiph
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 21 Noi 2012 12:18 Download mesaj
Titlul subiectului: Re:

Revin cu ceva ce am gasit pe alt forum:

Nenea asta zice ca a mers sa ghideze cu SPC900, prin 80mm, deci cu un instrument de ghidare cu 2cm mai mic in diametru decat cel pe care intentionez sa folosesc; si poate folosi stele de ghid pana la +6m.v.

Luke a scris:

I disagree. My only guide cam is an unmodded SPC900. I use it attached to an ST80 guide scope and PHD Guiding. Works a treat.

True, you can't guide on faint stars, but I can guide on stars down to about mag 6 which is fine with the wide field of the ST80. There will always be a star of that magnitude somewhere nearby.

Luke, Mid-Norfolk, UK"

http://stargazerslounge.com/topic/75022-spc900nc-guide-camera/

ST80-ul are 400mm (F/5), iar Apex102-ul redus ajunge la 585mm (<F/6), deci nu vad de ce n-ar fi macar o stea acesibila in camp, cu o foarte mica rotire/cautare in plan ecuatorial, de numai cateva minute/grade..?

Idea

Sus
saiph
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 16 Ian 2013 17:55 Download mesaj

Revin cu un mic update la topicul acesta.

Se pare ca i-a preocupat si pe amicii nostri de peste ocean, mai acu ceva timp si au pus aici concluziile lor.

Am conectat si testat unitatea GPUSB la montura si primeste semnale corect de la PHD.
Urmeaza ca in perioada urmatoare sa ia nastere si pucul rotativ.

Revin cat de curand, cand am noutati/rezultate concrete.

Cer senin!

Sus
saiph
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 05 Mar 2013 13:57 Download mesaj

Salutare.

Revin cu inca un update si cu o problema, la care as dori sa gasesc o rezolvare.

Am testat aseara setupul pt ghidare, compus din urmatoarele:
- EQ5, dual axis drive, ST4, GPUSB, PHD, SPC900NC nemodificat + Apex102 redus cu un FR 0.5x, EOS400D Tair300/4.5 (sau oricare din lentilele prime 50, 135, 200, 300 sau 600mm), toate astea pe home-made dual saddle + pantofi de dovetail Vixen.

Totul functioneaza perfect, luat separat, pe componente (montura, motoarele, controllerul, unitatea GPUSB (preia si da comenzi, la ghidare manuala), camera, cablurile, softul (vede camera, desi telescopul zice ca nu poate sa-l vada), parametri zic ca sunt corect setati - am sa revin cu un screenshot cu ei, n-am fost inspirat, pe frigul ala sa mai copiez si ecranul). Dar cand actionez functia/butonul de ghidare, nu se intampla nimic. Merge (cica) o secunda sau doua, dupa care se opreste singur. Cand ii dau sa ruleze bucla pentru reglare focus imi urmareste steaua de ghid, ia imagini la 0.2s (aceeasi rata setata si din parametri camerei), dar nu ma prind ce mai trebuie sa-i fac.

Ce as putea sa fac sa-l conving sa ghideze? Ce nu fac bine?

As aprecia tare mult orice feedback de la cei care au mai intampinat o problema similara.

Cer senin!

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 2 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact