Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
sunspotter_14-s.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236595
Numar de utilizatori inregistrati: 2880
Cel mai nou utilizator inregistrat: alex7
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Phocylides si Nasmyth

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
victor Lupu
Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Oct 2010

Motto: Light is darkest most fear

MesajTrimis: 06 Dec 2010 23:54 Download mesaj
Titlul subiectului: Phocylides si Nasmyth
Raspunde cu citat (quote)

Phocylides si Nasmyth cu celestron 8 inch 20mmplossl,2x barlow,sony cx 105 camera si registax
daca aveti si voi cele doua cratere undeva ,aratati sa vada si ochii mei,sa vad daca ma faceti sa plang Laughing http://astrofotografieluna.blogspot.com

18 112010 13b.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  36.61 kb
 Vizualizat:  de 8752 ori

18 112010 13b.jpg

Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Mai 2010

Motto: nihil sine...telescop...

MesajTrimis: 07 Dec 2010 00:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Buna seara!
Eu nu le am, dar desi locuiesc in Bucuresti, tot voi prinde ceva cer senin si, cu tehnica pe care o stiu + accesoriile pe care le am la indemana s-ar putea sa va storc cateva lacrimi... Wink
Nu vreau sa va supar, dar astrofotografia se practica simultan cu studiul tehnicilor specifice fiecarui tip separat; acest studiu trebuie sa fie insotit de matematica si fizica specifice modului de lucru al senzorului foto, caracteristicilor si defectelor lanturilor optice folosite in industria instrumentelor astronomice, precum si- mai ales - de teoria spatiului frecventelor aplicata la transformarile Fourier pentru aplicarea corecta a metodei numita convolutie sau deconvolutie etc. Vreau sa va alarmez putin pentru ca am observat ca refuzati, aproape cu obstinatie, sugestiile membrilor mai experimentati de pe forum.
Poate ca din pasiune, nu aveti rabdarea necesara studiului insotit de practica; sunteti interesat de "zumare", dar trebuie si ceva calitate- veti fi mai bucuros de rezultatele eforturilor d-voastra. Eu m-am chinuit vreo 2 saptamani sa inteleg un mecanism de obtinere a unui kernel de convolutie bidimensional si aceasta teorie ocupa o pagina si trei sferturi dintr-o carte pe care am dat aproape un sfert din salariu... Si acum ma bucur sa aplic imediat sugestiile primite chiar de la persoane mai putin experimentate ca mine si nu mi-e rusine cu aceasta atitudine.
D.p.d.v. al grosismentului poza este superba, dar ati sacrificat luminozitatea ei si ati pierdut astfel multe detalii. Mai este ceva vignetting, dar ramane la latitudinea dumneavoastra metoda de procesare a imaginilor... Poate va trimit o poza cu Clavius la grosisment de 1200x direct pe mobil daca-mi lasati numarul, iar poza o consider nereusita din cauza ca a fost facuta printr-un strat subtire de nori; pe forum mi-e rusine s-o postez pentru ca m-am lacomit la grosisment fara a pune accent pe calitate... Chiar, vrea cineva sa o si postez?!
Sus
Dan Vasiliu
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2009

Motto: SI SEDES NON IS

MesajTrimis: 07 Dec 2010 00:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sigur e poza ta? Laughing Daca ii mai dai putina lumina e OK. Poti sa o prelucrezi si altfel (e Luna!). Registax nu cred ca este cea mai potrivita alegere. La Luna poti folosi si un cadru - pozat profi. Wink
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Dec 2010 00:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

@DanQuasar714, m-ai pierdut. Laughing Eu incercam sa recomand metode mult mai simple. E si ca tine. Wink
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Dec 2010 01:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu, nu vreau sa ma laud, vreau sa conving ca se cere sacrificiu de timp si efort intelectual pentru a avea rezultate bune; eu invat de-mi sar capacele pentru ca mi se pare uimitor sa scot in evidenta lucruri care nu se vad cu ochiul nici chiar prin telescop- si inca am rezultate slabe... Vreau sa-l conving pe d-l Lupu ca va fi mult mai fericit daca imbina studiul personal cu practica si sugestiile oferite de alti membri... Very Happy
Sus
victor Lupu
Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Oct 2010

Motto: Light is darkest most fear

MesajTrimis: 07 Dec 2010 07:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

DanQuasar714 a scris:
Buna seara!
Eu nu le am, dar desi locuiesc in Bucuresti, tot voi prinde ceva cer senin si, cu tehnica pe care o stiu + accesoriile pe care le am la indemana s-ar putea sa va storc cateva lacrimi... Wink
Nu vreau sa va supar, dar astrofotografia se practica simultan cu studiul tehnicilor specifice fiecarui tip separat; acest studiu trebuie sa fie insotit de matematica si fizica specifice modului de lucru al senzorului foto, caracteristicilor si defectelor lanturilor optice folosite in industria instrumentelor astronomice, precum si- mai ales - de teoria spatiului frecventelor aplicata la transformarile Fourier pentru aplicarea corecta a metodei numita convolutie sau deconvolutie etc. Vreau sa va alarmez putin pentru ca am observat ca refuzati, aproape cu obstinatie, sugestiile membrilor mai experimentati de pe forum.
Poate ca din pasiune, nu aveti rabdarea necesara studiului insotit de practica; sunteti interesat de "zumare", dar trebuie si ceva calitate- veti fi mai bucuros de rezultatele eforturilor d-voastra. Eu m-am chinuit vreo 2 saptamani sa inteleg un mecanism de obtinere a unui kernel de convolutie bidimensional si aceasta teorie ocupa o pagina si trei sferturi dintr-o carte pe care am dat aproape un sfert din salariu... Si acum ma bucur sa aplic imediat sugestiile primite chiar de la persoane mai putin experimentate ca mine si nu mi-e rusine cu aceasta atitudine.
D.p.d.v. al grosismentului poza este superba, dar ati sacrificat luminozitatea ei si ati pierdut astfel multe detalii. Mai este ceva vignetting, dar ramane la latitudinea dumneavoastra metoda de procesare a imaginilor... Poate va trimit o poza cu Clavius la grosisment de 1200x direct pe mobil daca-mi lasati numarul, iar poza o consider nereusita din cauza ca a fost facuta printr-un strat subtire de nori; pe forum mi-e rusine s-o postez pentru ca m-am lacomit la grosisment fara a pune accent pe calitate... Chiar, vrea cineva sa o si postez?!

Este interesant ce ati scris d-le DanQuasar,de aceea ma bucur ca exista sectiunea asta AstroFoto - incepatori sa pot pune poze mai proaste iar de la forum am invatat ceva din raspunsurile voastre.cea mai mare problema pe care o am este ca nu am o montuta GO TO sa-mi stea telescopul fixat pe ceva fara sa mi-l intreaca rotatia Pamantului.Asa as fi putut introduce in registax fisiere mult mai mari sa fac o poza superba,dar cu Luna fugind nu pot face mare lucru,dar ma straduiesc.Nu ma descurc in discutii academice dar cum am mai zis,astrofoto incepatori e cea mai buna solutie pt invatare

Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Dec 2010 10:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Montura are motoarele obisnuite pas cu pas?-motor de ascensie (RA) si pt. declinatie (DEC). Acestea sunt suficiente pentru fotografierea sau filmarea Lunii.
Pentru a scapa de vignetare, foloseste adaptoare de 2 inch; afla lungimea diagonalei cipului foto- ea este echivalentul unei distante focale cu care poti calcula grosismentul. La grosismente f. mari este intr-adevar necesar kit-ul de GO TO.
In RegiSTAX, daca ai varianta 5.1, incearca optiunea "gradient 2" la tab-ul "quality settings" din eticheta "Align".
In functie de adaptoarele folosite, sunt diferite formule care dau grosismentul camerei cuplata la telescop.
Sus
Dan Vasiliu
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Dec 2010 10:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
afla lungimea diagonalei cipului foto- ea este echivalentul unei distante focale cu care poti calcula grosismentul

Se poate detalia?

Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007

MesajTrimis: 07 Dec 2010 10:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Dan
1200x grosiment? Modestule! Laughing Ar fi interesant de vazut, pacat de nori

@ Vlad Lupu
Go-To nu are treaba cu mentinerea obiectului in ocular, daca deviatiile sunt mari eu as verifica IN PRIMUL RAND precizia punerii in pol, in al doilea rand as verifica daca montura este trecuta de pe viteza siderala pe viteza lunara.
La imaginea postata sunt necesare prelucrari de contrast si luminozitate insa cu atentie pentru a nu duce la efectul de dinti de ferestrau al histogramei rezultand pierdere de dinamica.
Imaginea este destul de zgomotoasa cred ca nu au fost folosite un numar suficient de cadre si/sau calitatea imaginilor brute nu este destul de buna.
Parca totusi pentru fotografii lunare as recomanda un webcam...

Numai bine
Emil
Sus
psemil
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010

MesajTrimis: 07 Dec 2010 22:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu vad o ameliorare a calitatii pozelor lui @Victor Lupu. Fata de primele poze postate, acum se vede un plus. Mai este mult de lucru (mai ales la partea de procesare) insa e bine sa fii optimist. Cu perseverenta rezultatele vor veni.

Eu nu am vechime in ale astrofotografiei si sunt inca foarte departe de a fii un astrofotograf amator bun. Imi amintesc foarte bine ca in urma cu doar cateva luni eram disperat in a observa un oarecare succes in zecile de poze pe care le faceam. Primele poze pe care am facut-o Lunii a fost la un grosisment 200+. -Detalii zoom ful HD- Cool Vroiam rezultate pentru a-mi ridica moralul in fata unui mare necunoscut -UNIVERSUL. La mine hopul a fost prima galaxie gasita (nu aveam GOTO si abia invatam constelatile) si apoi am inceput sa fiu mai optimist si mai rabdator

Trebuie sa recunosc asa cum spune si Dan diferenta a facut-o studiul in biblioteca. Cam 90% din munca in orice domeniul se face acolo.
Sunt etape pe care toti trebuie sa le parcurgem cu totii....

PS: Victor, Emil are dreptate verifica alinierea la pol-aceasta e problema. Fara nu o sa iasa nimic (au fost nopti in care pierdeam 2 ore pentru o aliniere buna- de fapt acele nopti erau cele mai de succes in rezultate)
Sus
Dan Stanciu
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Dec 2010 22:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pt. Dan Vasiliu:
diagonala cip-ului este similara diametrului pupilei de iesire a ocularului. Din asemanarea unor triunghiuri dreptunghice stim ca se poate calcula grosismentul telescopului ca F/f. La fel, D/d, d fiind diametrul pupilei de iesire a ocularului, D este apertura obiectivului telescopului. Diagonala cip-ului- Dcip poate aproxima diametrul pupilei de iesire. Deci G=D/Dcip. Daca cineva este mai pretentios, poate inlocui in formula diagonala cip-ului cu latimea lui. Se poate verifica empiric comparand o poza prime focus, iar cealalta cu ochiul liber printr-un ocular cu f=diagonala cip-ului.
In cartea tehnica a aparatului sunt date lungimea si latimea cip-ului sau doar una din dimensiuni si formatul senzorului: 3/2 sau 4/3. Pentru L si l se aplica teorema lui Pitagora... mi-e sete de berea care ma asteapta in congelator Laughing
Sus
CristiB
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008

MesajTrimis: 07 Dec 2010 22:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Problema cea mai presanta pe care o vad eu e luminozitatea fotografiilor.
Sus
Dan Stanciu
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Dec 2010 22:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Poza cu Clavius la 1200x nu o mai am pe notebook; o mai caut pe un bat de memorie. Deocamdata o am pe mobil, dar si-a pierdut nu stiu cum, formatul. Am trimis-o unui elev si, desi a primit-o, nu i se afiseaza. Se vede doar la mine si este recunoscuta avand formatul "file". Nu m-am mai lovit de o asemenea problema... Poate este bine sa intreb un inginer de sisteme.
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 08 Dec 2010 00:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu cumva i-ai sters extensia .jpg (sau care-o fi) din numele fisierului ?
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 08 Dec 2010 14:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

DanQuasar714 a scris:
Pt. Dan Vasiliu:
diagonala cip-ului este similara diametrului pupilei de iesire a ocularului. Din asemanarea unor triunghiuri dreptunghice stim ca se poate calcula grosismentul telescopului ca F/f. La fel, D/d, d fiind diametrul pupilei de iesire a ocularului, D este apertura obiectivului telescopului. Diagonala cip-ului- Dcip poate aproxima diametrul pupilei de iesire. Deci G=D/Dcip. Daca cineva este mai pretentios, poate inlocui in formula diagonala cip-ului cu latimea lui. Se poate verifica empiric comparand o poza prime focus, iar cealalta cu ochiul liber printr-un ocular cu f=diagonala cip-ului.
In cartea tehnica a aparatului sunt date lungimea si latimea cip-ului sau doar una din dimensiuni si formatul senzorului: 3/2 sau 4/3. Pentru L si l se aplica teorema lui Pitagora... mi-e sete de berea care ma asteapta in congelator Laughing

Ceva nu-i in regula. Trecand peste faptul ca in astrofoto nu prea se foloseste notiunea de grosisment, e ciudat ca in calculele facute de tine nu apare nicaieri distanta focala a instrumentului si nici nr. de pixeli ai chip-ului. Eu cred ca si aceste 2 dimensiuni conteaza daca vrem sa calculam "marirea" Smile

De fapt, ce ar trebui sa rezulte din calcule este marimea obiectului exprimata in pixeli care, asa cum se cunoaste, se calculeaza in functie de focala.

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - incepatori Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact