Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
victor Lupu Membru

Data inscrierii: 24 Oct 2010 Mesaje: 199
Motto: Light is darkest most fear Localitate: Baia Mare
|
|
Sus |
|
 |
Dan Stanciu Membru

Data inscrierii: 06 Mai 2010 Mesaje: 219
Motto: nihil sine...telescop... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 07 Dec 2010 00:48 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Buna seara!
Eu nu le am, dar desi locuiesc in Bucuresti, tot voi prinde ceva cer senin si, cu tehnica pe care o stiu + accesoriile pe care le am la indemana s-ar putea sa va storc cateva lacrimi...
Nu vreau sa va supar, dar astrofotografia se practica simultan cu studiul tehnicilor specifice fiecarui tip separat; acest studiu trebuie sa fie insotit de matematica si fizica specifice modului de lucru al senzorului foto, caracteristicilor si defectelor lanturilor optice folosite in industria instrumentelor astronomice, precum si- mai ales - de teoria spatiului frecventelor aplicata la transformarile Fourier pentru aplicarea corecta a metodei numita convolutie sau deconvolutie etc. Vreau sa va alarmez putin pentru ca am observat ca refuzati, aproape cu obstinatie, sugestiile membrilor mai experimentati de pe forum.
Poate ca din pasiune, nu aveti rabdarea necesara studiului insotit de practica; sunteti interesat de "zumare", dar trebuie si ceva calitate- veti fi mai bucuros de rezultatele eforturilor d-voastra. Eu m-am chinuit vreo 2 saptamani sa inteleg un mecanism de obtinere a unui kernel de convolutie bidimensional si aceasta teorie ocupa o pagina si trei sferturi dintr-o carte pe care am dat aproape un sfert din salariu... Si acum ma bucur sa aplic imediat sugestiile primite chiar de la persoane mai putin experimentate ca mine si nu mi-e rusine cu aceasta atitudine.
D.p.d.v. al grosismentului poza este superba, dar ati sacrificat luminozitatea ei si ati pierdut astfel multe detalii. Mai este ceva vignetting, dar ramane la latitudinea dumneavoastra metoda de procesare a imaginilor... Poate va trimit o poza cu Clavius la grosisment de 1200x direct pe mobil daca-mi lasati numarul, iar poza o consider nereusita din cauza ca a fost facuta printr-un strat subtire de nori; pe forum mi-e rusine s-o postez pentru ca m-am lacomit la grosisment fara a pune accent pe calitate... Chiar, vrea cineva sa o si postez?!
|
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2009 Mesaje: 971
Motto: SI SEDES NON IS Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 07 Dec 2010 00:52 Download mesaj |
|
|
|
Sigur e poza ta? Daca ii mai dai putina lumina e OK. Poti sa o prelucrezi si altfel (e Luna!). Registax nu cred ca este cea mai potrivita alegere. La Luna poti folosi si un cadru - pozat profi.
_________________ CER SENIN ! |
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 07 Dec 2010 00:56 Download mesaj |
|
|
|
@DanQuasar714, m-ai pierdut. Eu incercam sa recomand metode mult mai simple. E si ca tine.
|
Sus |
|
 |
Dan Stanciu Membru

|
Trimis: 07 Dec 2010 01:04 Download mesaj |
|
|
|
Nu, nu vreau sa ma laud, vreau sa conving ca se cere sacrificiu de timp si efort intelectual pentru a avea rezultate bune; eu invat de-mi sar capacele pentru ca mi se pare uimitor sa scot in evidenta lucruri care nu se vad cu ochiul nici chiar prin telescop- si inca am rezultate slabe... Vreau sa-l conving pe d-l Lupu ca va fi mult mai fericit daca imbina studiul personal cu practica si sugestiile oferite de alti membri...
|
|
Sus |
|
 |
victor Lupu Membru

Data inscrierii: 24 Oct 2010 Mesaje: 199
Motto: Light is darkest most fear Localitate: Baia Mare
|
Trimis: 07 Dec 2010 07:35 Download mesaj |
|
|
|
DanQuasar714 a scris: | Buna seara!
Eu nu le am, dar desi locuiesc in Bucuresti, tot voi prinde ceva cer senin si, cu tehnica pe care o stiu + accesoriile pe care le am la indemana s-ar putea sa va storc cateva lacrimi...
Nu vreau sa va supar, dar astrofotografia se practica simultan cu studiul tehnicilor specifice fiecarui tip separat; acest studiu trebuie sa fie insotit de matematica si fizica specifice modului de lucru al senzorului foto, caracteristicilor si defectelor lanturilor optice folosite in industria instrumentelor astronomice, precum si- mai ales - de teoria spatiului frecventelor aplicata la transformarile Fourier pentru aplicarea corecta a metodei numita convolutie sau deconvolutie etc. Vreau sa va alarmez putin pentru ca am observat ca refuzati, aproape cu obstinatie, sugestiile membrilor mai experimentati de pe forum.
Poate ca din pasiune, nu aveti rabdarea necesara studiului insotit de practica; sunteti interesat de "zumare", dar trebuie si ceva calitate- veti fi mai bucuros de rezultatele eforturilor d-voastra. Eu m-am chinuit vreo 2 saptamani sa inteleg un mecanism de obtinere a unui kernel de convolutie bidimensional si aceasta teorie ocupa o pagina si trei sferturi dintr-o carte pe care am dat aproape un sfert din salariu... Si acum ma bucur sa aplic imediat sugestiile primite chiar de la persoane mai putin experimentate ca mine si nu mi-e rusine cu aceasta atitudine.
D.p.d.v. al grosismentului poza este superba, dar ati sacrificat luminozitatea ei si ati pierdut astfel multe detalii. Mai este ceva vignetting, dar ramane la latitudinea dumneavoastra metoda de procesare a imaginilor... Poate va trimit o poza cu Clavius la grosisment de 1200x direct pe mobil daca-mi lasati numarul, iar poza o consider nereusita din cauza ca a fost facuta printr-un strat subtire de nori; pe forum mi-e rusine s-o postez pentru ca m-am lacomit la grosisment fara a pune accent pe calitate... Chiar, vrea cineva sa o si postez?! |
Este interesant ce ati scris d-le DanQuasar,de aceea ma bucur ca exista sectiunea asta AstroFoto - incepatori sa pot pune poze mai proaste iar de la forum am invatat ceva din raspunsurile voastre.cea mai mare problema pe care o am este ca nu am o montuta GO TO sa-mi stea telescopul fixat pe ceva fara sa mi-l intreaca rotatia Pamantului.Asa as fi putut introduce in registax fisiere mult mai mari sa fac o poza superba,dar cu Luna fugind nu pot face mare lucru,dar ma straduiesc.Nu ma descurc in discutii academice dar cum am mai zis,astrofoto incepatori e cea mai buna solutie pt invatare
_________________ http://astrofotografieluna.blogspot.com |
|
Sus |
|
 |
Dan Stanciu Membru

|
Trimis: 07 Dec 2010 10:14 Download mesaj |
|
|
|
Montura are motoarele obisnuite pas cu pas?-motor de ascensie (RA) si pt. declinatie (DEC). Acestea sunt suficiente pentru fotografierea sau filmarea Lunii.
Pentru a scapa de vignetare, foloseste adaptoare de 2 inch; afla lungimea diagonalei cipului foto- ea este echivalentul unei distante focale cu care poti calcula grosismentul. La grosismente f. mari este intr-adevar necesar kit-ul de GO TO.
In RegiSTAX, daca ai varianta 5.1, incearca optiunea "gradient 2" la tab-ul "quality settings" din eticheta "Align".
In functie de adaptoarele folosite, sunt diferite formule care dau grosismentul camerei cuplata la telescop.
|
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 07 Dec 2010 10:18 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | afla lungimea diagonalei cipului foto- ea este echivalentul unei distante focale cu care poti calcula grosismentul |
Se poate detalia?
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 07 Dec 2010 10:32 Download mesaj |
|
|
|
@Dan
1200x grosiment? Modestule! Ar fi interesant de vazut, pacat de nori
@ Vlad Lupu
Go-To nu are treaba cu mentinerea obiectului in ocular, daca deviatiile sunt mari eu as verifica IN PRIMUL RAND precizia punerii in pol, in al doilea rand as verifica daca montura este trecuta de pe viteza siderala pe viteza lunara.
La imaginea postata sunt necesare prelucrari de contrast si luminozitate insa cu atentie pentru a nu duce la efectul de dinti de ferestrau al histogramei rezultand pierdere de dinamica.
Imaginea este destul de zgomotoasa cred ca nu au fost folosite un numar suficient de cadre si/sau calitatea imaginilor brute nu este destul de buna.
Parca totusi pentru fotografii lunare as recomanda un webcam...
Numai bine
Emil
|
|
Sus |
|
 |
psemil Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010 Mesaje: 888
|
Trimis: 07 Dec 2010 22:03 Download mesaj |
|
|
|
Eu vad o ameliorare a calitatii pozelor lui @Victor Lupu. Fata de primele poze postate, acum se vede un plus. Mai este mult de lucru (mai ales la partea de procesare) insa e bine sa fii optimist. Cu perseverenta rezultatele vor veni.
Eu nu am vechime in ale astrofotografiei si sunt inca foarte departe de a fii un astrofotograf amator bun. Imi amintesc foarte bine ca in urma cu doar cateva luni eram disperat in a observa un oarecare succes in zecile de poze pe care le faceam. Primele poze pe care am facut-o Lunii a fost la un grosisment 200+. -Detalii zoom ful HD- Vroiam rezultate pentru a-mi ridica moralul in fata unui mare necunoscut -UNIVERSUL. La mine hopul a fost prima galaxie gasita (nu aveam GOTO si abia invatam constelatile) si apoi am inceput sa fiu mai optimist si mai rabdator
Trebuie sa recunosc asa cum spune si Dan diferenta a facut-o studiul in biblioteca. Cam 90% din munca in orice domeniul se face acolo.
Sunt etape pe care toti trebuie sa le parcurgem cu totii....
PS: Victor, Emil are dreptate verifica alinierea la pol-aceasta e problema. Fara nu o sa iasa nimic (au fost nopti in care pierdeam 2 ore pentru o aliniere buna- de fapt acele nopti erau cele mai de succes in rezultate)
|
|
Sus |
|
 |
Dan Stanciu Membru

|
Trimis: 07 Dec 2010 22:10 Download mesaj |
|
|
|
Pt. Dan Vasiliu:
diagonala cip-ului este similara diametrului pupilei de iesire a ocularului. Din asemanarea unor triunghiuri dreptunghice stim ca se poate calcula grosismentul telescopului ca F/f. La fel, D/d, d fiind diametrul pupilei de iesire a ocularului, D este apertura obiectivului telescopului. Diagonala cip-ului- Dcip poate aproxima diametrul pupilei de iesire. Deci G=D/Dcip. Daca cineva este mai pretentios, poate inlocui in formula diagonala cip-ului cu latimea lui. Se poate verifica empiric comparand o poza prime focus, iar cealalta cu ochiul liber printr-un ocular cu f=diagonala cip-ului.
In cartea tehnica a aparatului sunt date lungimea si latimea cip-ului sau doar una din dimensiuni si formatul senzorului: 3/2 sau 4/3. Pentru L si l se aplica teorema lui Pitagora... mi-e sete de berea care ma asteapta in congelator
|
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008 Mesaje: 1885
|
Trimis: 07 Dec 2010 22:11 Download mesaj |
|
|
|
Problema cea mai presanta pe care o vad eu e luminozitatea fotografiilor.
|
|
Sus |
|
 |
Dan Stanciu Membru

|
Trimis: 07 Dec 2010 22:17 Download mesaj |
|
|
|
Poza cu Clavius la 1200x nu o mai am pe notebook; o mai caut pe un bat de memorie. Deocamdata o am pe mobil, dar si-a pierdut nu stiu cum, formatul. Am trimis-o unui elev si, desi a primit-o, nu i se afiseaza. Se vede doar la mine si este recunoscuta avand formatul "file". Nu m-am mai lovit de o asemenea problema... Poate este bine sa intreb un inginer de sisteme.
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5207
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 08 Dec 2010 00:55 Download mesaj |
|
|
|
Nu cumva i-ai sters extensia .jpg (sau care-o fi) din numele fisierului ?
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 08 Dec 2010 14:00 Download mesaj |
|
|
|
DanQuasar714 a scris: | Pt. Dan Vasiliu:
diagonala cip-ului este similara diametrului pupilei de iesire a ocularului. Din asemanarea unor triunghiuri dreptunghice stim ca se poate calcula grosismentul telescopului ca F/f. La fel, D/d, d fiind diametrul pupilei de iesire a ocularului, D este apertura obiectivului telescopului. Diagonala cip-ului- Dcip poate aproxima diametrul pupilei de iesire. Deci G=D/Dcip. Daca cineva este mai pretentios, poate inlocui in formula diagonala cip-ului cu latimea lui. Se poate verifica empiric comparand o poza prime focus, iar cealalta cu ochiul liber printr-un ocular cu f=diagonala cip-ului.
In cartea tehnica a aparatului sunt date lungimea si latimea cip-ului sau doar una din dimensiuni si formatul senzorului: 3/2 sau 4/3. Pentru L si l se aplica teorema lui Pitagora... mi-e sete de berea care ma asteapta in congelator  |
Ceva nu-i in regula. Trecand peste faptul ca in astrofoto nu prea se foloseste notiunea de grosisment, e ciudat ca in calculele facute de tine nu apare nicaieri distanta focala a instrumentului si nici nr. de pixeli ai chip-ului. Eu cred ca si aceste 2 dimensiuni conteaza daca vrem sa calculam "marirea"
De fapt, ce ar trebui sa rezulte din calcule este marimea obiectului exprimata in pixeli care, asa cum se cunoaste, se calculeaza in functie de focala.
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
|