Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236760 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2884 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Stefan Protesi Sefter |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 01 Dec 2009 13:37 Download mesaj |
Titlul subiectului: Constructie newtonian cu focala scurta |
|
|
|
Buna ziua .
Am inceput constructia telescopului newtonian pe montura Dobson.
Prezint acum montura pentru oglinda principala, pe care o executam din platbanda de aluminiu, nituita.
Suportul nu este inca gata, dar va prezint primele fotografii ale lui.
Prinderea oglinzii o voi face in 6 puncte. |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 02 Dec 2009 12:22 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Ceea ce conteaza la suportul oglinzii principale este, in primul rand, rigiditatea. Daca nu e destul de rigid, s-a dus pe apa sambetei colimarea (iar la un telescop cu f/d mic colimarea buna este esentiala).
Atentie mare, asadar, la acest aspect. Ai putea incerca sa folosesti, acolo unde e posibil, de ex. profile patrate (teava patrata) care sunt rigide prin natura lor.
Imi permit sa-ti sugerez citirea unui topic in care am prezentat reconstructia telescopului meu de 200 mm ( http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...mp;start=0 ), poate gasesti pe acolo unele informatii utile. _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 02 Dec 2009 14:55 Download mesaj |
Titlul subiectului: Va multumesc pentru sugestii |
|
|
|
Da, asa este. Va multumesc pentru sugestii.
Platbanda de aluminu pe care o folosesc are 3 mm grosime.
Aceasta este doar partea de sus a monturii (adica partea in care va fi prinsa oglinda, cu 6 cleme ).
Mai urmeaza sa construiesc partea de jos, care va consta dintr-o platforma din tabla (un disc ) de care va fi prins acest "chenar ", cu 3 suruburi si cu arcuri (cele 3 suruburi cu piulita cu cap fluture ).
Am incercat sa o indoi cu mana si este rigida.
De alte materiale nu dispun, dar din ce a iesit pana acum, va spun ca este suficient de rigida.
Pe masura ce constructia avanseaza, voi posta noi imagini. |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 02 Dec 2009 18:25 Download mesaj |
Titlul subiectului: Eclise |
|
|
|
Am montat eclisele de prindere a oglinzii pe montura. Intre aceste eclise si oglinda voi pune niste bucati de piele pentru a nu zgaria oglinda.
In imaginea de jos, se vede un sablon din carton cu care lucrez, pentru a nu zgaria oglinda la teste. |
|
Sus |
|
 |
florin_astro Membru

Data inscrierii: 01 Oct 2006 Mesaje: 261
|
Trimis: 02 Dec 2009 19:09 Download mesaj |
|
|
|
Salut Teo,
Cele 6 puncte de sprijin ale oglinzii sunt cele de pe marginea inelului de aluminiu? |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 02 Dec 2009 19:16 Download mesaj |
Titlul subiectului: Salut Florin |
|
|
|
Salut Florin. Nu, punctele de sprijin sunt situate posterior. Cele sase eclise asigura doar prinderea oglinzii pentru ca aceasta sa nu cada din suport.
Si pentru a exemplifica cum va arata aceasta montura, atasez aici o imagine in care s-au folosit doar 4 eclise (oglinda din imagine fiind mai mica in diametru ).
Daca te referi la punctele de pe posteriorul acestui chenar, da, ele sunt 6 , pe margine, dar voi mai stabili cel putin unul in mijloc. Asta chiar urmeaza sa vad.
Daca ai o sugestie, o accept cu placere si sunt deschis la noi sfaturi.
Pana la urma este interesul meu sa imi iasa cat mai bine telescopul si sa invat ceva din asta.
Ultima modificare efectuata de catre Teo la 03 Dec 2009 00:40, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
marius78 Membru exclus

Data inscrierii: 04 Mar 2009 Mesaje: 682
Motto: Un prost nu spune lucruri inteligente dar un om inteligent spune multe prostii. Localitate: Prahova
|
Trimis: 02 Dec 2009 19:53 Download mesaj |
|
|
|
TEO. Incearca sa realizezi un barilet normal cu 6 puncte de sprijin ,suportul indicat de tine este bun ptr oglinzi mici dar la un 200 nu este tocmai indicat ,nu ai sa poti prinde fara joc pe margine fara sa flexezi oglinda .
Multa bafta. _________________ Refractor Meade 60/700
Refractor ''home made'' 80/900
Binoclu Militar 10x50 |
|
Sus |
|
 |
danto1313 Membru

Data inscrierii: 27 Mai 2007 Mesaje: 352
|
|
Sus |
|
 |
danto1313 Membru

Data inscrierii: 27 Mai 2007 Mesaje: 352
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 02 Dec 2009 23:27 Download mesaj |
|
|
|
Teo, ai grija ca cele 6 puncte nu se amplaseaza la intamplare pe orice diametru al oglinzii si nici nu poti adauga puncte dupa bunul plac. Ele trebie precis calculate, in functie de mai multe variabile printre care grosimea oglinzii, tipul de sticla folosit. Altfel surafata optica o sa fie deformata. Asa cum a mentionat si danto, descarca programul Plop, care o sa-ti calculeze pozitia pe suprafata oglinzii intr-un sistem de coordonate incat sa poti pastra deformarea suprafetei optice in limite admisibile. Inteleg ca ai o oglinda "rapida" si asta o face cu atat mai sensibila.
Spor! _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9662
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 02 Dec 2009 23:42 Download mesaj |
|
|
|
Teo
mai demultisor am pus o suma de linkuri ,mai ales de ATM ,la
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...mp;start=0
Pe urma m-am oprit,nu are rost,daca fiecare vrea ''sa descopere cum se pune coada la pruna'',asa sa fie
La adresa indicata,gasesti sugestiile lui Tom Krajci pentru barillete pe 6 puncte;si alte configuratii,poti sa folosesti 4 puncte ,sau 5 ,de exemplu.
Succes,Mircea |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 03 Dec 2009 00:50 Download mesaj |
Titlul subiectului: Va multumesc |
|
|
|
Va multumesc tuturor pentru indrumari !
Acum urmeaza sa trec la treaba  |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 03 Dec 2009 01:20 Download mesaj |
|
|
|
Observ totusi, din toate linkurile pe care mi le-ati trimis, ca oglinzile respective sunt lipite (asa cred ) de punctele de sprijin. Gresesc eu oare ?
Adica nu observ acele cleme (eclise ) de prindere pe margine.
Dupa ce stabilesc punctele de sprijin posterior, banuiesc ca daca nu voi lipi oglinda cu silicon de acele puncte, va trebui totusi sa o prind cu ceva cleme pe margine, nu ?
Deci la montura mea, va trebui sa ii construiesc un fel de fund din tabla groasa sau din profile de aluminiu pe care sa stabilesc apoi cele 3- 6 puncte de sprijin. Dar totusi, sus, cum prind oglinda sa nu cada si sa fie presata pe acele puncte de sprijin ? Este buna ideea cu cele 6 cleme distribuite in forma de hexagon pe margine ? Sau va trebui sa renunt la ele si sa lipesc oglinda cu silicon sau cu altceva pe viitoarele puncte de sprijin ? |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 03 Dec 2009 01:37 Download mesaj |
|
|
|
Privind monturile pe care mi le-ati trimis, mi-am adus aminte si de montura prezentata de Matei Alexescu in cartea " Laboratorul astrofizicianului amator ". Aici vad o combinatie intre mecanismul de prindere cu cleme marginale si acele puncte de sprijin situate posterior (in cazul lui, 9 puncte de sprijin ).
Cred ca o sa merg pe o varianta asemanatoare ( si cred ca voi folosi 9 sau 6 puncte ) , deoarece pare mai sigura si mai comoda metoda cu cleme marginale, decat sa lipesc oglinda de punctele de sprijin cu silicon sau cu altceva. |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 03 Dec 2009 02:46 Download mesaj |
|
|
|
In general lipiturile si optica nu fac casa buna. Orice lipire inseamna stres indus in sticla. Deci varianta cu clemele e cea mai indicata dar si ele sa asigure doar ca nu joaca oglinda nicidecum stranse fortat pe sticla. _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|