Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
moon_25042015mica.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241647
Numar de utilizatori inregistrati: 2933
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Alte observatii pe timp de zi?

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 24, 25, 26  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii pe timp de zi

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 29 Iun 2012 14:38 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

De obicei se afla la o inaltime de 10-11km fata de sol, distanta in linie dreapta e mai greu de calculat, la ochi erau cam 30-60' in cazul celor doua poze. Poti calcula unghiul: focala 600mm, chip 3.69 mm x 2.77 mm, pixel 5.6um, cadrul este intreg, fara crop sau resize.
Sus
UFO
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 11 Ian 2012

MesajTrimis: 30 Iun 2012 03:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Iul 2012 11:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu mi se par neverosimili acei 18km. De obicei zboara pe ruta la 11km, +- cateva sute de metri, or ajunge si la 14 dar n-am vazut, eu ma iau dupa http://www.radarvirtuel.com/?lat=44.095475...amp;zoom=7 zice multe, inclusiv altitudinea.
Mai conteaza si ca nu eram fix sub el ci le prind dintr-o parte.

Interesante ultimile doua linkuri.
Sus
Incepator
Membru
Membru

Data inscrierii: 28 Iun 2012

MesajTrimis: 15 Aug 2012 10:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

pt. ca e inorat as vrea sa -mi confirm pe observatii terestre ca telescopul e bine colimat
( dupa efectuarea colimariii noaptea pe polaris cu inelele de difractie si ocular de 6mm am plecat multumit ; nu am avut prea mult timp apoi din cauza norilor si a frigului)

deci: dimineata 8.30 LT indicatorii de seeing de pe meteoblu pt. Cluj la valori 3 si 4 ( dupa mine se vedea bine) vant calm, la o distanta de 1000m ( masurat cu google earth), ocular 6 mm, telescopul din dotare SCT 127/1250, se vedea cristal un "horn" de centrala termica de apartament cu tiraj fortat. Grilajul circular de evacuare aer cred ca e facut din profile nu mai graose de 3-4 mm.

De aici as putea spune ca un obiect de 3mm la 1000m se vede la un unghi de 1.7 x exp (-4) grade adica dupa formulele de pe net am o rezolutie de 0.6 arcsec ?
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 15 Aug 2012 13:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut Incepator

Si da si nu...
Obiectele lineare observate pe timp de zi dau rezultate diferite fata de testele nocturne pe stele.
La stele de aceeasi magnitudine telescopul tau trebuie sa separe stele separate prin cel putin 0,9 secunde de arc,daca instrumentul este aproape perfect,daca este bine colimat si daca seeingul
are mila de robii sai Very Happy.
De altfel si pe cerul de noapte detaliile cvasi-lineare gen diviziunea Cassini conduc la rezultate diferite de testul stelar.

SCT-ul tau de cinci toli cred ca este raritate ,daca nu exemplar unic, in RO.Ar fi interesante niste poze la topicul ,,ce instrumente de observatie aveti''.

Prin cele de mai sus nu am vrut sa spun ca testele in lumina de zi,testele pe mire ,nu sunt interesante,ci dimpotriva.
Voi citi cu interes noile tale experimente.
Succes,Mircea

Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Aug 2012 00:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ce poti face cu un filtru solar? Poze cu timp lung pe timp de zi. Cu filtrul Baader foto am obtinut cam 30sec la iso 200 si f/8, cu unul vizual (deci mai opac) poti ajunge la timpi mai lungi ca sa iasa norii mai pufosi.

IMGP5181.jpg
 Descriere:
Pentax k100d, 21mm, f/8, iso 200, 30sec, baader foto
 Marime fisier:  191.4 kb
 Vizualizat:  de 7321 ori

IMGP5181.jpg

Sus
MrMxyzptlk
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mai 2012

MesajTrimis: 08 Sep 2012 11:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Astazi (8.9.2012) am facut niste observatii la Soare (cu filtru desigur) si Luna, insa, deoarece Jupiter se afla extraordinar de aproape de Luna (este in aceeasi field of view cu Luna in cautator, Luna aflandu-se exact la marginea FoV-ului insa in totalitate in FoV) am gasit cu usurinta Jupiter. Este prima mea planeta in timp de zii. Din cauza turbulentelor atmosferice nu m-am putut sa folosesc de marirea de 250x (ocular 6mm + barlow 2x), insa se vedea superb la 125x(ocular 6mm) si la 150x(ocular 10mm + barlow 2x). Deoarece Luna se mai afla sus cca o ora jumate - doua cine nu a avut ocazia pentru a vedea o planeta pe timp de zii recomand sa incerce azi, Jupiter fiind usor de gasit.
SkyWatcher 150/750 EQ6-R; Oculare: Gold Line 6mm, Celestron Omni 32mm, 10mm, 25mm, GSO SuperView 30mm pe 2"; Filtre: Green #58A, ND 0.6, O-III Castell, Solar. CLS CCD; Barlow 2x, 3x; Canon 1100Da
Sus
MrMxyzptlk
Membru
Membru

MesajTrimis: 12 Sep 2012 11:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Observatii pe timp de zii 12.09.2012
Si azi m-am decis sa fac niste observatii la Luna, Venus si Soare. Am inceput cu Luna, si repede am realizat ca desii, cu ochii, aprent era un seeing bun, cu telescopul seeingul era considerabil mai slab (ceva indicat si de meteoblue). Luna prezinta detalii slabe si putine. Oricum ideea era sa gasesc Venus, si vizual, cu putin ajutor de la Stellarium, stiam unde este pozitionat Venus fata de Luna. Asa ca dupa cca 1 minut de cautare am gasit planeta Venus, se vedea clar ca o stea stralucitoare deja la marire de 30x (in cautator nu am vazut-o), deci poate fii gasit relativ usor. Faza se vede clar, nu se vad alte detalii, presupun ca aici si seeingul este de vina. La Soare am observat petele, se vad extraordinar de clar un grup mare si o pata singuratica separat .

SkyWatcher 150/750 EQ6-R; Oculare: Gold Line 6mm, Celestron Omni 32mm, 10mm, 25mm, GSO SuperView 30mm pe 2"; Filtre: Green #58A, ND 0.6, O-III Castell, Solar. CLS CCD; Barlow 2x, 3x; Canon 1100Da
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 12 Sep 2012 21:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Azi Miercuri 12 Septembrie ,dimineata ,incepand de la ora 7:10 TLR,am putut observa VOL,timp de vreo 20 de minute ,un obiect presupus a fi Venus .
Planeta a fost vizibila cu ochiul liber in pofida faptului ca ,pe la ora 7:30,ma aflam in bataia directa a razelor Soarelui,aflat mult deasupra orizontului.
Pentru cei interesati,mai multe detalii aici:

http://observoergosum.blogspot.ro/2012/09/...light.html

Mircea

Sus
UFO
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 11 Ian 2012

MesajTrimis: 12 Sep 2012 23:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Sus
MrMxyzptlk
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Sep 2012 08:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dupa ce am citit postul lui Mircea, am facut si eu observatii la Venus in timp de zii cu ochiul l iber. Pot sa spun: 7:10 se vede perfect, 7:40 se vede perfect, 8:30 se vede perfect, 8:50 (acum) inca se mai vede. Deci Venus in acest moment este vizibil cu ochiul liber, este putin mai sus de Luna, la cca 5-6 distante lunare.Sunt curios pana la ce ora se va vedea, insa cred ca in curand dispare ...
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 13 Sep 2012 09:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 23 Sep 2012 14:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ca sa raspund la intrebare,VOL este o prescurtare de la ''vizibil cu ochiul liber''.

Felicitari lui MrMxyzptlk pentru observatii,ne poti spune te rog cat timp ai mai reusit sa vezi pe Venus pe cerul de zi?

ursamajor
Am auzit mai multe relatari despre acel ''nenea'' din Busteni.Esti mai bogat cu o amintire frumoasa!

Mircea

Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 23 Sep 2012 14:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 23 Sep 2012 14:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aseara ,pe la trei sferturi la opt ,savuram o cafea impreuna cu sotia mea.
La un moment dat,sotia imi atrage atentia ca vede ceva ciudat pe cerul estic.
Dand intelegator din cap dar cu un aer superior (''deh,non-astronomii astia vad ciudatenii peste tot ''mi-am zis eu) ,m-am intors si eu cu fata spre Rasarit.Acolo se vedea o banda de culoare roz ,paralela cu orizontul si dedesubtul careia se vedea o zona de un albastru intunecat,paralela si ea cu orizontul.
Urmatorul sfert de ora l-am petrecut urmarind orizontul estic.Am observat cum banda roz s-a deplasat spre altitudini mai mari in timp ce banda de un albastru intunecat,dintre ea si orizont ,devenea mai lata,adica mai inalta.
Si dintr-odata mi-am dat seama ca fenomenul pe care-l urmaream era fenomenul de Optica Atmosferica denumit de catre astronomii epocii victoriene drept ''Belt of Venus'' sau ''Venus's Girdle'' adica ''Centura lui Venus '' sau ''Braul lui Venus''.
Pana aseara aveam despre acest fenomen doar cunostinte livresti si ,desi am privit de nenumarate ori cerul in amurg,nu l-am remarcat.
Este impresionant cand iti dai seama ca zona colorata in albastru intunecat este de fapt umbra Pamantului,natura de corp ceresc a planetei noastre transformandu-se din abstractiune intr-o realitate foarte concreta.
Ii sunt recunoscator sotiei pentru ca mi-a atras atentia asupra fenomenului si prin aceasta m-a ajutat sa observ efectiv ''Braul lui Venus''.

Iata cateva linkuri.Fenomenul observat de noi s-a asemanat cel mai mult cu cel fotografiat pe situl lui Jeremy Perez:

http://apod.nasa.gov/apod/ap060723.html

http://www.space.com/16016-belt-of-venus-sky-photo.html

http://www.perezmedia.net/beltofvenus/archives/000283.html

Spor la observatii si...atentie la non-astronomii care uneori ne pot da lectii ,Mircea

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii pe timp de zi Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 24, 25, 26  Urmatoare

Download topic
Pagina 15 din 26

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact