Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2919
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 27 Aug 2012 20:23 Download mesaj |
Titlul subiectului: Masca Bahtinov sau Carey cu fire |
|
|
|
Salut,
Aduc in atentia voastra o chestie foarte interesanta pe care am gasit-o rasfoind internetul.
E vorba de masca Bahtinov (sau Carey - la alegere) facuta din fire, puse ca si o urzeala de razboi de tesut, avand desigur inclinatiile corespunzatoare.
De ce e buna?
Fiindca atunci cand se face focusarea folosind o masca, dar printr-un filtru H-alpha de exemplu, cantitatea de lumina ce trece prin filtru este foarte mica si este foarte greu de urmarit pozitia corecta a razelor.
Pentru a putea face focalizarea intr-o astfel de situatie, trebuie lasati timpi de expunere mari (1) intre care sa faceti reglajul focuserului (pierdere mare de timp) sau se mareste cantitatea de lumina ce trece prin masca (2), adica o faci cu fire, asa cum va spuneam mai devreme.
Pozele sunt concludente, sper.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
93.33 kb |
Vizualizat: |
de 13508 ori |

|
Diferenta intre o masca Bahtinov decupata si una cu fire - se vede diferenta de luminozitate si mai ales claritate. |
|
139.52 kb |
de 13508 ori |

|
|
226.16 kb |
de 13508 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 28 Aug 2012 09:41 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
_________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 28 Aug 2012 11:37 Download mesaj |
|
|
|
Masca asta nu e facuta de mine, doar am pus pozele gasite pe net. Am sa fac si eu una fiindca m-am lovit de problema asta. Ideea este grozava si am vrut sa vi-o arat si voua.
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 28 Aug 2012 11:38 Download mesaj |
|
|
|
[ de sters - am postat de doua ori din greseala ]
|
|
Sus |
|
 |
sabin fota Membru de onoare

Data inscrierii: 09 Iul 2008 Mesaje: 747
Motto: Nihil Sine Deo Localitate: Drobeta Turnu Severin
|
Trimis: 28 Aug 2012 16:19 Download mesaj |
|
|
|
http://sevenastronomy.blogspot.ro/2011/04/masca-bahtinov.html
pentru refractor de 90 mm |
|
603.26 kb |
de 13424 ori |

|
|
116.94 kb |
de 13397 ori |

|
_________________ http://sabinfota.ro
Ultima modificare efectuata de catre sabin fota la 28 Aug 2012 19:13, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 28 Aug 2012 17:31 Download mesaj |
|
|
|
Salut Sabin,
Poza ta de pe blog arata foarte clar ce vroiam sa spun. Acolo este o expunere la Vega de 30", ca sa iasa asa de clara.
Eu am avut urmatoarea situatie: am facut niste expuneri la Elephnat Trunk Nebula (unde mai imi trebuie niste expuneri pana sa vi le arat). Expunerile le-am facut in narrow-band. Ca sa refac focusarea intre expuneri sau intre filtre, m-am dus la cea mai apropiata stea mare din Cefeu - Alderamin (cu magnitudinea in jur de 2.5 ) ca sa focalizez cu Bahtinov. Ca sa vad cat de cat ceva, trebuia sa fac expuneri de 20-30'' la bin 2 sau 3. Dupa ce vedeam cum sta treaba, miscam de focuser si faceam alta expunere - si uite asa pierdeam si 10 minute pretioase ca sa refocusez.
Ma gandesc, vazand pozele, ca sistemul cu fire aduce un plus substantial de fotoni si permite astfel timpi de expunere semnificativ micsorati si imagini pentru focalizare mult imbunatatite.
Este o problema reala cu care m-am confruntat, i-am gasit solutia, vi-am aratat-o si voua si o sa aplic rezolvarea gasita musai.
Cand o sa am un pic de timp sa lucrez la ea o sa va arat si rezultatele mele personale.
|
|
Sus |
|
 |
sabin fota Membru de onoare

Data inscrierii: 09 Iul 2008 Mesaje: 747
Motto: Nihil Sine Deo Localitate: Drobeta Turnu Severin
|
Trimis: 28 Aug 2012 19:04 Download mesaj |
|
|
|
Cristi, este obligatorie masca, vezi ca in articolul de pe blog am un link catre un programel care iti calculeaza dimensiunile mastii in functie de optica ta
fa-ti una cat mai repede ca este nepretuita, si altceva daca ai posibilitatea de live-view, dai un zoom mare pe stea si se vad spik-urile de la masca, asta ca sa nu mai pierzi timpul cu expunerile
spor!
LE: cred si eu ca aia cu fire este mai permisiva, fa-ti una cu fire
_________________ http://sabinfota.ro |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 28 Aug 2012 20:38 Download mesaj |
|
|
|
Pai am deja masca Bahtinov, Sabine, si pentru refractor si am avut si pentru reflector. Acum nu-mi mai trebuie la reflector fiindca am motofocus cu SELETEK si fac focalizarea automat cu MaximDL (o sa incep si cu FocusMax cat de curand).
Ideea era sa-mi mai fac una cu fire, ideea mi se pare exceptionala.
Si in alta ordine de idei, la CCD nu exista "live-view" ca sa focusezi altfel decat cum va spusei.
@ursamajor - dupa ce mi-o fac pe cea cu fire, daca vrei, ti-o dau tie pe cea pe care o am acum. E pentru tub de 80 diametru. Probabil ca sa se potriveasca perfect pe luneta ta, ar trebui sa faci o reductie dintr-un material usor. Daca imi iese bine cea cu fire si vrei una d-asta "custom made" , atunci trebuie sa scoti ceva parale din buzunar.
Ultima modificare efectuata de catre jimao22 la 28 Aug 2012 20:41, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 28 Aug 2012 20:40 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
_________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
Sus |
|
 |
mflorian Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2011 Mesaje: 473
|
Trimis: 28 Aug 2012 21:18 Download mesaj |
|
|
|
jimao22 a scris: | Masca asta nu e facuta de mine, doar am pus pozele gasite pe net. Am sa fac si eu una fiindca m-am lovit de problema asta. Ideea este grozava si am vrut sa vi-o arat si voua. | Și eu mi-am făcut o mască după șablonul generat aici: http://astrojargon.net/MaskGenerator.aspx
Este funcțională, dar, așa cum spuneai și tu, pentru stele cu magnitudine ceva mai mică, reglajul este destul de pretențios. Așa că merită încercată și varianta cu fire.
_________________ Celestron C8 SGT XLT Advanced GOTO
Nikon D7000 |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 03 Sep 2012 16:27 Download mesaj |
|
|
|
M-am apucat de mastile cu fire (voi face doua - si una Bahtinov si una Carey).
Ca sa iasa ceva impecabil, am procedat in felul urmator:
- am facut proiectul mastii intr-un program de grafica 2D
- am folosit desenul ca sa-l "printez" la cutter-plotter pe un film autoadeziv (masca de sablare)
- urmeaza sa lipesc mastile astfel create pe o tabla de aluminiu, ca sa am in primul si in primul rand pozitia exacta pentru gaurile prin care vor trece firele. Firele utilizate vor fi nylon de pescuit, cu grosimea de maxim 1 mm (diametrul gaurilor din tabla).
Mastile sunt ambele facute pentru luneta de 80mm si distanta intre fire este de 3mm (pe verticala intre firele orizontale la Bahtinov).
Pun deocamdata desenele si realizarea practica a mastilor care vor fi lipite pe tabla de aluminiu. Pe masura ce inaintez, va arat si celelalte faze ale constructiei.
|
106.13 kb |
de 13303 ori |

|
|
110.8 kb |
de 13303 ori |

|
|
50.65 kb |
de 13303 ori |

|
|
47.66 kb |
de 13303 ori |

|
|
58.98 kb |
de 13303 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 03 Sep 2012 23:56 Download mesaj |
|
|
|
Am luat o foaie de aluminiu de 0.8 mm de la Bricostore si am lipit mastile pe ea, am punctat in locurile precise date de sablon si am gaurit cu un spiral de 1,5mm, dupa care am scos masca si folia protectoare de pe tabla de aluminiu si am rectificat gaurile cu un spiral mai mare pe ambele fete ale tablei.
Problema o sa fie cand o sa trebuiasca sa decupez inelul la interior, fara sa-l deformez sau stric. Dupa decupajul interior se va face cel exterior care e simplu, se face cu o foarfeca de tabla.
|
43.71 kb |
de 13271 ori |

|
|
38.87 kb |
de 13271 ori |

|
|
40.94 kb |
de 13271 ori |

|
|
30.08 kb |
de 13271 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5171
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 04 Sep 2012 00:16 Download mesaj |
|
|
|
Am gasit ideea, mi-a placut si am pastrat pozele.
Daca ma puneai sa gasesc din nou pagina unde am gasit asta, nu as mai fi stiut. Am spus insa tot timpul ca pozele de la inceput nu-mi apartin si in topic vreau sa prezint varianta mea, asa ca asta fac. Daca ai venit tu cu completarea, foarte bine.
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5171
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
|
Sus |
|