Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
14august_0408.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 243044
Numar de utilizatori inregistrati: 2839
Cel mai nou utilizator inregistrat: StickmanHook
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1789 la data de Joi Aug 27, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Cassegrain clasic 200 F/15

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 12, 13, 14
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 05 Aug 2012 20:33 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

1. Erwin a taiat 2x2cm de scoci, gros de 1mm, cred ca are destul loc sa preia deformarea data de suport.

2. Alaltaseara erau momente cand luna se vedea in valuri, imaginile erau dublate chiar triplate. Asta la 4400/17mm=230x. In prealabil suflasem cu ventilatorul in el cateva ore, banui ca era aclimatizat.
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 05 Aug 2012 21:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

1, sa speram ca ai dreptate ... cu toate ca ce am invatat si eu de la altii mai experimentati decat mine suna cam asa: elementele active, in special oglinzile, nu se lipesc. Exista totusi cazuri speciale cand este necesara lipirea oglinzilor dar aceasta se face numai atunci cand astigmatismul introdus nu conteaza. Si in aceste cazuri se lipesc numai oglinzi din sticla obisnuita pe suport de otel. Daca oglinda e din pyrex atunci nu mai merge nici otelul ...

2. eu am perceput o diferenta intre 125x cu imposibilitate de focus si 230x cu momente de imagine dublata/triplata, banui ca aclimatizarea nu era suficienta in cazul lui Erwin.

valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Aug 2012 21:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

1. E, nu e chiar one way ticket. Daca nu merge o dezlipesti. Insa si eu aveam initial reticente exact ca ale tale, dar Octavian Stanescu o are lipita tot asa si zice ca e ok, dar sa vedem si la -10'C, ca am inteles ca la cald e ok.

2. Daca nu stiam ca e in focus (ca pana atunci era ok) probabil si eu as fi avut senzatia ca nu e focusat, iar la 130x probabil senzatiaera si mai pronuntata.
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 05 Aug 2012 22:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

1.vrei sa zici ca OS are secundara lipita pe suport de aluminiu???
in cazul asta asteptam iarna ...

2.alaltaseara m-am uitat si eu, in 60mm primul inel de difractie pulsa usor (acea senzatie de rotatie a inelului). in 100mm erau momente in care inelul se diviza in 3...5 segmente dupa care revenea. Erwin trebuie sa vada cum arata figura de difractie in telescopul lui.

valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Aug 2012 22:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

1. Defapt eu o am dar n-a ajuns ... inca Smile
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 06 Aug 2012 00:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Oho, ce de lume pe topicul meu! Mulțumesc din nou! Very Happy

1. De la Tavi Stănescu știu și eu de această bandă. Suportul lui este tot din aluminiu dacă nu mă înșel. La mine este o placă de 4mm grosime fixată cu șuruburi M4 și distanțată cu arculețe de altă placă tot de 4mm. Fixarea oglinzii este pe mijloc cum spune Valy, o bucată de 20x20 aproximativ. Dacă vor apărea probleme pot s-o dezlipest și să pun un disc nou din textolit, dar la fel de gros. Însă toate celelalte piese ale suportului, inclusiv brațele spiderului sunt din aluminiu.

2. N-am înțeles la ce vă referiți. Eu am făcut testele cum am spus, la Lună și pentru că atât poziția în balconul închis e incomodă cât și spațiul redus de cer printre frunzele copacilor nu mi-a permis mai multe. După ce am reglat grosier punctul de focalizare mișcând inelul de susținere a spiderului în tub nu mai aveam cine știe ce colimare. Acum poziția stabilită și inelul fixat cu șuruburi laterale de tub urmează o nouă colimare și un nou reglaj de focalizare. Abia pe urmă pot trece la chestiuni de finețe, test pe stea, discuri de difracție și altele.

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Aug 2012 11:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

La ce etaj stai?
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 06 Aug 2012 13:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

La 1. Când deschid geamul parcă sunt în pădure... arțarii au crescut până la et. 4. De două ori am chemat să taie crengile că băteau în geam... Smile
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Aug 2012 11:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ma uitam pe pozele de pe CN dar te intreb aici: http://imageshack.us/photo/my-images/210/img2012dv.jpg/
Focuserul este fixat pe placa suport a oglinzii, e colimabil? Cum se comporta focuserul respectiv, e solid?
Cele trei brate pe care sta oglinda sunt prinse in suruburi? Cum stau relativ fix ca sa nu aiba jocuri si totusi sa fie si mobile?
O merita oare investitia intr-un focuser mai bun fata de asa ceva http://www.teleskop-express.de/shop/produc...nians.html ?

Multumesc.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 23 Aug 2012 14:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Calul de dar nu se caută la dinți. Am primit cadou acest focuser scurt, proiectat inițial pentru newtonian, talpa am înlocuit-o cu acea bucșă gri închis făcută la strung și care e fixată direct pe tripodul pe care stă oglinda. Colimabilă este doar bucșa cu tubul de perforație. La utilizarea diagonalei de 2" și a ocularelor grele ca Hyperion am focusat grosier din șurubul diferențial al secundarei astfel ca tubul focuserului să stea cât mai aproape de poziția închis unde nu apare flexiunea. Desigur, un focuser dedicat pentru sistemele cassegrain (SC, MAK etc) este recomandabil. Corpul trebuie să fie destul de lung ca să permită cursa completă a tubului portocular în interiorul lui. Deoarece sistemul clasic pe care îl avem noi nu este bătut în cuie în ce privește distanța dintre oglinzi, planul focal poate fi mutat lejer mai în spate și cu 100mm dacă e necesar, fără ca răspunsul instrumentului să se deterioreze.

Cele trei brațe sunt prinse cu șuruburi radial pe tripod, între șaibe de alamă, strânse cu bun simț astfel că se pot roti fără joc. Le-am asigurat contra desfacerii turnând polietilenă cu un pistol de lipit în niște găuri perpendicular pe șuruburi. Greutatea oglinzii le așează pe o generatoare iar clemele de fixare laterală pe cant au fost fixate ulterior ca să împiedice orice translație. Am pus niște plăcuțe din lexan, cauciucul siliconic galben ce se vede mai sus în imagini s-a dovedit prea moale și oglinda se deplasa de la centru. După ce am montat brațele pe tripod am șlefuit pe șmirghel fin pus pe un geam fațetele pe care stă oglinda, astfel ca suprafața de contact să fie în același plan. Eventualele diferențe sunt preluate de șaibele din pâslă lipite pe cele 6 fațete de contact cu oglinda.

Trebuie să adaug că lipirea cu bandă TESA a secundarei n-a adus niciun prejudiciu imaginii până la -4 grade cât a fost vinerea trecută dimineața când am privit Jupiter.

Sus
alex1209
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2012

MesajTrimis: 25 Aug 2012 19:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dl Erwin, cum ati prins piesele acele de aluminiu, de la bariletul principalei, piesele pe care se sprijin principala. Pur si simplu cu cate un surub? Asa cum am vazut in poze? Surubul este infiletat in aluminiu?
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 25 Aug 2012 19:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da. Suruburile radiale sunt pe post de axe pentru cele 3 brațe. Placa este dintr-un aliaj de aluminiu care se folosește și la bărci și vase, rezistă la coroziune foarte bine. Sper... Cool
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 26 Aug 2012 12:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ieri am făcut din carton negru mat o fustă pentru secundară, tronconică, pe care am lipit-o cu bandă izolatoare. Am înfășurat cartonul întâi pe un disc din textolit identic cu oglinda, am prins cu elastic apoi cu ață înfășurată strâns și la urmă am pus banda, astfel ca banda să nu se lipească decât de carton. Pe urmă am tras forțat fusta pe oglinda secundară de la cassegrain.

Azi noapte am fost la Dragșina la Andrei (Kepler) unde am pus cass-ul pe EQ6 și am făcut teste cu camera lui Canon 550D. Temperatura afară a fost caniculară. Am reușit să colimăm pe stea, deplasarea secundarei fiind destul de mică față de cea de la munte, primara nu s-a decolimat după transportul cu mașina pe drum forestier și apoi peste 350 Km până acasă. S-a decolimat însă din cauză că banda TESA la temperatura de afară este moale și din cauza greutății proprii oglinda se înclină foarte puțin dar vizibil la poze. La primul obiect vizat, M57 nu am sesizat problema asta fiind aproape la zenit, dar când am trecut la Jupiter stelele au devenit ușor alungite. Vizual nu se observă deloc iar la munte temperatura de afară a fost redusă, seara la începerea sesiunii erau sub 20 grade scăzând până la -4 minim. Nu am observat nicio deteriorare a formei stelare nici în focus nici în extra sau intra focal. Concluzia este cumva contrarie celor bănuite de Zoth:
- se poate folosi banda dublu adezivă TESA, este foarte bună, nu apare astigmatism la temperaturi mici dar se decolimează la temperaturi mari.

Probabil că dacă aș fi pus trei bucățele de bandă la 120 grade suprafața fiind mai mare ar fi preluat mai bine greutatea oglinzii și nu s-ar lăsa în poziții diferite ale telescopului, în special la ecuatorială când telescopul se și rotește față de verticala locului.

Tavi Stănescu, când mi-a arătat banda mi-a arătat 2 tipuri, cea pe care a folosit-o el este mai subțire, mai compactă și transparentă, dar a zis că și aceasta pe care am folosit-o eu este bună. Până una alta am să revin la cleme. Vreau să perfecționez și mecanismul de translație care a căpătat joc în utilizare și poate contribui la decolimare.

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 04 Sep 2012 10:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am schimbat pătrățelul de bandă dublu-adezivă din mijlocul secundarei cu 6 pătrățele mici rezultate din tăierea benzii în 2 părți pe lungime și lățime dispuse în cerc pe marginea suportului, acum secundara nu mai mișcă deloc dar banda este suficient de elastică să nu tragă de oglindă. Urmează mai multe teste, numai să permită cerul. Vizual se comportă foarte bine, l-am colimat pe stea și am observat Luna la 320X însă turbulența era mare.

Imaginea discului de difracție arată destul de bine însă pentru o colimare mai facilă a primarei va trebui să umblu un pic la sistemul cu șuruburi diferențiale pentru a scoate jocul existent, eventual cu niște arcuri care să țină filetele pe un singur flanc în cursul operației.

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 12, 13, 14

Download topic
Pagina 14 din 14

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact