Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234634 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2847 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Andrei7766 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
starbuck Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011 Mesaje: 1111
|
Trimis: 20 Aug 2012 01:04 Download mesaj |
Titlul subiectului: RFT Black Lantern |
|
|
|
Continuand seria ATM propusa pentru acest an am finalizat in sfarsit miniRFT-ul botezat Black Lantern mentionat cu ocazia prezentarii lui Erwin cu Steam Locomotive si caruia impreuna cu dl. Pteancu as dori inca o data sa le multumesc pentru sugestii si incurajari !
Asadar ce avem aici:
Specificatii de RFT (Rich Field Telescope):
- lentila de 70mm provenita de la binoclul BTC 15x70 pe care a trebuit sa-l reincarnez in urma unui accident nu tocmai nefericit avand in vedere reutilizarea opticii;
- raport focal F: 4.7;
- tubul optic provenit de la un pilon de iluminat gradina din Praktiker. Desi initial cromat m-am gandit sa-i las totusi lui Erwin obladuirea zeului Chrome de care s-a bucurat atat de mult atat la luneta cat si la Cass-ul sau. Am preferat sa-l vopsesc in acelasi negru mat ca si montura pipe Starbuck prezentata in urma cu o luna;
- ocular Apex de 28mm pe 2" care asigura in urma raportului focal de 4.7 un exit pupil de 7mm intrunind astfel specificatiile RFT. Am preferat ocular pe 2" datorita campului vizual mai mare si care necesita corecturi mai mici ale zonei periferice a campului vizual. Tot aici as dori sa mentionez eye-relief-ul extrem de generos de aproximativ 3cm care imi permite vizualizarea si cu ochelari;
- focuser-ul de tip slide este improvizat dintr-un racord de presiune de 2 toli si nu a necesitat o atentie speciala din partea mea deoarece lungimea tubului optic a fost proiectata special pentru ocularul de 28mm. In cel mai bun caz dispun totusi de o cursa de 5cm, suficienti pentru focalizare.
In caz de nevoie pot folosi prelungitorul de 2" de la newtonian, eventual impreuna si cu adaptorul de la 2" la 1.25" pentru alte oculare de 1.25;
- baffling-ul este asigurat de niste reductii succesive de la 70mm la 60mm si apoi la 50mm din niste tuburi de plastic vopsite tot negru mat care in final sustin focuser-ul;
- inelele au fost improvizate din coliere de burlan de scurgere (Dedeman);
In urma primelor observatii deja realizate am constatat in urma acestei configuratii o iluminare constanta pe raza intregului camp vizual iar cand l-am orientat la zenit in directia Caii Lactee care acum strabate triunghiul de vara (Vega, Deneb si Altair) o densitate de stele care m-a tinut cu gatul in extensie minute in sir pana am realizat ca si respiratia este importanta ! Am totusi norocul sa locuiesc intr-o zona periferica cu stalpi stradali defecti care in noptile fara Luna imi ofera un cer aproape ca la tara ! Apropo de Luna, cu exceptia primului patrar este imposibil de observat normal din cauza luminii captate prin acest RFT !
Legat de articolul prezentat de dl. Pteancu in care se mentiona faptul ca o densitate maxima de stele s-a obtinut cu o apertura de 60mm pot spune ca la 70mm rezultatul este chiar mai bun decat cel obtinut cu acelasi ocular pe newtonian-ul de 150mm F/5 !
Cu aceasta ocazie dispunand si de o a 2-a lentila identica cu prima cred ca voi duplica aceasta constructie pentru a obtine unul dintre cele mai atractive binocluri de camp larg. O alta optiune ar fi un cautator foarte bun pentru autoguiding in acest caz fiind necesar si un reticul iluminat.
Dupa cum spunea regretatul Florian Pittis la Teleenciclopedia: "Dar toate acestea...in episodul viitor !"
Descriere: |
|
Marime fisier: |
895.32 kb |
Vizualizat: |
de 2260 ori |

|
|
850.21 kb |
de 2260 ori |

|
|
886.09 kb |
de 2260 ori |

|
|
898.03 kb |
de 2255 ori |

|
|
892.35 kb |
de 2255 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9716
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 20 Aug 2012 09:11 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Jos pălăria, domnule! Mă bucur că proiectele ATM au devenit o constantă pe forum!
Al meu obiectiv e ceva mai scurt de F/4 și se observă coma și curbura câmpului la margine cu oculare plossl sau kelner din dotare, încă nu am un ocular wide potrivit pentru așa focală scurtă. Se pare că prisma pe care am folosit-o înrăutățește răspunsul obiectivului și mi s-a recomandat să pun în loc o oglindă, am să încerc asta în viitorul apropiat. Este mai confortabil la observații având o diagonală.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
starbuck Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011 Mesaje: 1111
|
Trimis: 20 Aug 2012 09:48 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Multumesc !
Si eu m-am gandit la o diagonala dar asta deja tine de optimizari iar erorile de curbura de pe margini au fost unul din motivele principale pentru care am ales ocular pe 2". La 28mm este permis un camp mai larg pe 2" iar corectiile necesare sunt mai putine si astfel nu se observa nici o eroare de curbura. Asta spre deosebire de ocularul initial de la binoclu unde distorsiunile ocupau spre margine cam o treime din camp.
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|