Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233877 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
ALEXIOAN Membru

Data inscrierii: 05 Apr 2009 Mesaje: 58
|
Trimis: 28 Iun 2012 09:19 Download mesaj |
Titlul subiectului: reglaj telescop |
|
|
|
Va salut! Cine poate sa-mi explice cum pot regla oglinda unui telescop vechi Maksutov.Trebuie sa am anumite dispozitive sau prin incercari succesive? |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9694
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 28 Iun 2012 09:41 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Cel mai la îndemână dispozitiv este o canistră de film foto la care ai decupat fundul și ai făcut în capac o gaură mică, fix în centru, de maxim 2mm. Pui telescopul pe o masă, fix și canistra în focuser. Te uiți prin gaură și trebuie să vezi cercuri concentrice produse de reflexiile pe secundară ale primarei, tubului de perforație, reflexiile pe primară ale secundarei, etc. Învârți pe rând de șuruburile de colimare și observi care cercuri se mișcă. Când toate cercurile sunt concentrice atunci telescopul este colimat. În fața tubului, la o distanță egală cu focala pui un carton cu o gaură, aliniată cu axa optică și repeți procedura. Este dificil pentru că nu poți mișca șuruburile de la distanță, dar mă gândesc că nu are cum să foarte decolimat și ai doar puțin de șurubărit. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 28 Iun 2012 10:21 Download mesaj |
|
|
|
Trebuie să dai mai multe indicii: maksutov-ul este sistem Gregory sau Rumak?
Presupunem că meniscul divergent nu a fost mișcat din celula sa.
Pentru primul caz, (secundara este șlefuită pe placa corectoare divergentă și apoi aluminizată) poți colima doar primara.
Te depărtezi de tubul optic fiind situat pe axa lui, la o distanță de 1-1,5F (F- focala telescopului) și privind spre telescop trebuie să vezi discul oglinzii secundare (meniscul aluminizat) proiectat concentric peste imaginea ei furnizată de primară. Dacă cele două imagini nu sunt concentrice reglezi din suruburile de colimare ale primarei. Te vei plimba puțin dacă nu ai un amic să te ajute. Verifici apoi cu căpăcelul perforat al canistrei foto (vezi mesjul lui Erwin), apoi reglajul fin îl faci pe testul pe stea. _________________ mihai |
|
Sus |
|
 |
ALEXIOAN Membru

Data inscrierii: 05 Apr 2009 Mesaje: 58
|
Trimis: 28 Iun 2012 10:30 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc ptr raspuns. Voi incerca procedura.Ar trebui sa fiti platiti ptr raspunsurile astea! Am luat de placere un Mak rusesc de prin anii 60 dar este complet dereglat. Oricum se vede ca e o piesa bine facuta!
Mai incerc o intrebare>la un EQ 5 mi s-a stricat display-ul la pozitioner. Ce recomandati sa cumpar alta unitate pozitioner sau sa cumpar un program Ursa Minor si sa-l ghidez de pe laptop?Amandoua variantele sunt scumpe. |
|
Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 28 Iun 2012 11:28 Download mesaj |
|
|
|
Ar fi interesant dacă ai pune poza mak-ului și ai da niște caracteristici (D,F) _________________ mihai |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9694
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 28 Iun 2012 11:36 Download mesaj |
|
|
|
Si al meu este tot rusesc, teleobiectiv foto la origine, modificat pentru astro vizual. Nu am avut deloc suport la oglinda primară și a trebuit să fac unul de la zero, inclusiv colimarea. Caută topicul la ATM. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|