Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
rupes_recta2.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234762
Numar de utilizatori inregistrati: 2851
Cel mai nou utilizator inregistrat: Empedocles85
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

M13 si M53 din Bucuresti

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
iuli72an
Membru
Membru

Data inscrierii: 14 Apr 2012

Motto: When anything else fails, HamRadio!

MesajTrimis: 10 Iun 2012 13:09 Download mesaj
Titlul subiectului: M13 si M53 din Bucuresti
Raspunde cu citat (quote)

Salutari,

Avand in vedere ca abia ieri am primit si eu ocularul de 32mm, aseara am putut observa (impreuna cu nevasta) cu Mak-ul meu de 127mm, din Bucuresti Smile, alte cateva doua noi obiecte Messier, ce vor fi trecute in lista "seen":
- M13 (Hercules)
- M53 (in timp ce cautam M3)
Toate, erau destul de aproape de Zenit, la ora observatiilor.

Chiar daca ocularul de 32mm m-a ajutat sa le gasesc cu mai mare usurinta, contrastul m-a ajutat enorm cu ocularul de 10mm (cel standard). Evident ca nu a fost o cine stie ce senzatie, insa m-am putut delecta timp de cateva minute bune, cu aceste obiecte.
Singurul lucru care m-a impresionat a fost faptul ca am putut remarca cateva detalii ale lui M13 cu ocularul 6mm UWA, dupa minute bune de observat continuu cu acest ocular. Chiar si cu cel de 10mm dupa o adaptare indelungata a ochiului, am putut remarca doar cateva zeci din setelele mai luminoase aflate in centrul la M13. Ma gandesc ca un ocular 10mm UWA, n-ar strica la casa omului, ca sa il inlocuiesc pe cel standard.

Totusi recunosc, un motor RA, m-ar fi ajutat mult mai mult.

Sunt curios cum se vad multe alte obiecte din afara Bucurestiului, eventual la peste 1000m altitudine (evident cu cer senin)!

Pana la alte vesti, "Cer senin si Doamne ajuta!

Skywatcher Mak 127/1500 EQ3-2 (Black Diamond), Skywatcher 150/750 (Black Diamond) GoTo SynScan, Binoclu 10x25, Oculare: 6,10,12,25,26,32mm, filtru lunar (verde - noname), filtru solar Baader, DSLR Nikon D60 (cu remote control) si adaptor T2, WebCam uEye.
Sus
Enceladus
Membru
Membru

Data inscrierii: 26 Iul 2011

MesajTrimis: 10 Iun 2012 15:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari pt. observatie.Un motoras R.A. ti-ar prinde bine cand observi cu un ocular puternic iar, pana cand ai ocazia sa iesi din Bucuresti ia-ti un filtru LPR (Anti-poluare luminoasa) Smile
Sus
iuli72an
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Iun 2012 17:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc Enceladus pentru atentie, mesaj si urare si mai ales pentru sugestia cu filtrul LPR.

Vre-o idee de filtru bun, care sa fie pana in 150 RON?

Skywatcher Mak 127/1500 EQ3-2 (Black Diamond), Skywatcher 150/750 (Black Diamond) GoTo SynScan, Binoclu 10x25, Oculare: 6,10,12,25,26,32mm, filtru lunar (verde - noname), filtru solar Baader, DSLR Nikon D60 (cu remote control) si adaptor T2, WebCam uEye.
Sus
Enceladus
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Iun 2012 20:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu stiu unul care sa fie pana in 150 ron dar ca sa iti ajunga banii lasa motorasul pe altadata...eu o sa imi iau mai intai motorul pt. ca nu stau la oras, ma deranjeaza doar un stalp Wink
Sus
iuli72an
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Iun 2012 20:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sunt curios care este calitate acestui filtu: http://astromagazin.ro/catalog/filtru-omeg...-1420.html

Evetual daca ar mai putea veni careva cu vre-o idee.

Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 10 Iun 2012 21:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

http://www.skywatcher.ro/Educatie/Intrebari/accesorii.htm#7. Filtre de banda ingusta si de reducere a poluarii luminoase. Ce sunt si la ce ajuta

Un filtru de reducere a poluarii luminoase poate fi un UHC, daca vrei sa observi nebuloase. Sau un filtru bazat pe neodymium cum e Moon&SkyGlow Neodymium de la Baader daca vrei o crestere generala a contrastului indiferent de obiect. Filtrul Neodymium are cel mai vizibil efect la planete, imaginea fiind mai sharp. Filtrul taie si sodiul, lumina emisa de multe din becurile de iluminat public, cele cu lumina galbena.

Din pacate insa la 150 lei nu poti lua decat o imitatie de filtru, cu sticla fara o calitate deosebita (ex. l/1... l/2 cum am gasit la multe filtre gso, de unde provine si omegonul respectiv), reflexii parazite, si izolarea unei benzi mult prea larga pentru ce ar trebui sa faca filtrul respectiv de unde si diferentele de imagine fata de un filtru bun. Iti recomand si tie si tuturor ce mai citesc pe aici sa alegeti filtre de calitate. Efectele pe care le au filtrele in general sunt subtile, asa ca un filtru impropriu nu face mai nimic si mai si distruge imaginea. Inca filtrele chinezesti nu se compara cu filtrele realizate de producatorii europeni si americani, Baader, Astronomik, Astrodon, Custom Scientific.

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
iuli72an
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Iun 2012 09:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pai si atunci ramane intre Filtru Neodynium si UHC-S de 1,25".
Care este cel mai indicat in conditiile date?
Multi cred ca o sa spuna "ala mai scump", insa sper sa existe motive intemeiate.

Sus
Enceladus
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Iun 2012 14:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cred ca cal UHC...nu m-am uitat la preturi, sper ca e mai ieftin Wink
Sus
MrMxyzptlk
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mai 2012

MesajTrimis: 11 Iun 2012 15:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Uite, aici este un review excelent cu obiectele deep sky si o explicatie directa la unele obiecte, care descrie efectul filtrelor folosite:

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1520
Sus
iuli72an
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Iun 2012 16:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc mult MrMxyzptlk.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - incepatori

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact