Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m31abfinalklein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233971
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Montura EQ6, tunning, precizie

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
auriga
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 16 Mai 2012 02:17 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

tocmai am dezasamblat complet axa declinatiei monturii (N)EQ6, alba, productie 2011 cred. Contrar tuturialelor de pe net, arata destul de bine lubrifiata, curata si usor de desfacut, nu am intampinat nici o problema. Vazelina desi nu in exces pare de calitate, semitransparenta. Rulmentii sunt toti JESA si par foarte ok, am cumparat degeaba SKF-uri. M-am apucat sa lubrifiez mai mult un rulment 6008 dar am observat ca se invarte mai greu decat ceilalti doi cu vazelina originala. Am mai uns ce se mai putea unge, am montat totul la loc si i-am dat cateva ture la slew rate 9, totul ok.
Insa nu am observat o miscare cu mult mai usoara a axei de declinatie, cred ca vazelina pe care am folosit-o este mai vascoasa decat cea originala. As fi interesat cine a facut schimbul ce tip exact de vazelina a folosit, eventual de unde as putea-o achizitiona. Multumesc!
Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 16 Mai 2012 02:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am luat aceeasi teapa, de doua ori, cautand diverse vaseline "performance". Tipul exact nu ti-l pot spune, dar ultima oara am pus o vaselina cu/pe baza de calciu. E alba la culoare si are consistenta si vascozitatea unei creme hidratante pentru dame (mai subtire un pic decat cea originala, suna asemanator cu ce aveam si eu in montura). Luata din bricostore raionul auto, e o cutie de plastic de 2-300g.

Daca masori PE pe seeing rezonabil sunt foarte curios de rezultate, in special daca ai schimbat si 608 de la melc si pe cei conici.
Sus
achy1978
Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta?

MesajTrimis: 16 Mai 2012 06:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca o sa te uiti mai bine, ai sa vezi ca pe axa DEC nu exista zone de frictiune metal-metal cu blocajele stranse. Acolo miscarea se bazeaza doar pe cei doi rulmenti, iar ceea ce poti imbunatati, este sa schimbi vaselina le cel conic (presupun ca celalalt rulment este OK).

La RA este putin diferit .... acolo exista o zona de frecare metal-metal!

Sus
auriga
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Mai 2012 08:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, pe axa declinatiei sunt 4 rulmenti in total (in afara de cei doi mici 608 2RSH de la melc), mai exact 3 rulmenti (6008 2RSH), si unul conic 30206 J2/Q. Eu am avut si trei saibe de plastic/teflon transparent. Am sa redesfac si am sa schimb vazelina cu ceva putin mai fluid. Am inceput cu declinatia fiind mai usoara, desi se misca aproximativ bine si inainte, problema este RA-ul ce se intepeneste in unele pozitii si de aici rezulta echilibrare proasta mai tot timpul.
Nu am schimbat nici un rulment pe declinatie, dar daca tot i-am cumparat am sa-i schimb
Sus
achy1978
Membru
Membru

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta?

MesajTrimis: 16 Mai 2012 10:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

4 rulmeti? ..... eu din cate imi aduc aminte erau doar 3 - 2 (6008 2RSH) + 1 conic. Este posibil ca modelul acesta mai nou sa aiba 4 .... desi nu vad unde ar mai pute fi pus ?!?
Sus
auriga
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Mai 2012 11:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

100% sunt 4, scrie si in orice tutorial, de ex. aici http://www.astro-baby.com/EQ6-Supertune/EQ...0Guide.php . 3 x 6008 pe axa + cel conic 30206 J2/Q
am pozele acasa.. doi vin introdusi in coroana si unul sta in locasul din montura, plus cel conic in celalalt capat, poate nu l-ai scos pe cel din montura (http://www.astro-baby.com/EQ6%20rebuild%20guide/dec-027.jpg)
Sus
achy1978
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Mai 2012 13:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Scuze, ai dreptate ..... am uitat ca in coroana sunt 2 (aveam impresia ca e doar 1)
Sus
Vlad
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008

MesajTrimis: 16 Mai 2012 13:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Doi 6008 de obicei stau in coroana si unul spre extremul axului. E usor sa nu vezi unul din cei doi pentru de obicei sunt "intepeniti" in roata dintata si nu ies cand extragi axul.

Ca fapt divers, profitand ca ese un topic despre tunning montura EQ6, va mai detaliezi niste modificari pe care le face un grup de aici, dedicat imbunatatirii acestei monturi.
Schimbat bara de greutati cu una mai groasa (si mai lunga
Schimbat carcasa AR cu una mai robusta (si trecut pe curele)

Inlocuit cei 3 rulmenti 6008 cu un 6008+un 16008 + cilindru metalic+doi rulmenti conici.. In acest fel, axul poate fi strans foarte tare fara sa se blocheze. ideal ar fi schimbat toti 6008 cu niste rulmenti angulari, dar sunt foarte scumpi. Solutia de mai sus (schema aici: http://z1300clubdefrance.pagesperso-orange.fr/A5/EQ6mod.jpg) merge destul de bine.

Va las niste imagini cu o eq6 a unui prieten , care a trecut prin toate modificarile de mai sus.
http://lanuitdorion.blogspot.com.es/2012/0...ntura.html
Eroarea periodica este de vreo +-5", si curbe f fine. Daca schimba si melcul cu unul mai bun, cred ca ar putea cobori la +-3", ceea ce ar pune venerabila EQ6 la nivelul AP Match1
Sus
auriga
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Iul 2012 09:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am inlocuit rulmentii de la melc, am reglat melcul pe coroana, reuns cu vaselina teflonica, reglate rotile dintate. sarcina max. 9kg, si montura tot nu merge cum vreau, rms-ul la ghidaj este in jur de 0.2 si curba de eroare periodica nu arata deloc constanta. daca ghidez "relaxat" cu min. mo. pe la 0.3 corectiile sunt rare (5-10-15 secunde) semn ca montura e bine pusa in pol). daca ghidez agresiv min mo. pe la 0.15-0.2 corectiile sunt dese, dar rms-ul ramane tot in jurul valorii de 0.2.

care este secretul in a obtine rms 0.1? sper ca nu o alta montura Very Happy pt. ca am vazut pe forum ca se poate!

atasez si PecPrep de la un log recent.

eq6a1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  177.57 kb
 Vizualizat:  de 6040 ori

eq6a1.jpg

eq6a2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  164.81 kb

eq6a2.jpg

eq6a3.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  167.55 kb

eq6a3.jpg

Sus
Vlad
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Iul 2012 10:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Se poate chiar 0.01 - vazut de mine, si inca cu un tub newton de de 25f4.
nu exista nici un secret, trebuie sa cheltuiesti bani.
In afara de rulmenti, inlocuiesti si melcul si eventual coroana; inlocuit rulmentii mari de pe axe cu unii de contact angular care se pot strange bine;
curele nu ar strica, la fel si o bara de greutati mai zdravana si insurubata caci cea normala e cam subreda.
la toatr astea mai adauga mult timp investit in reglaje de finete fara de care nu faci nimic.
te-o costa vreo 5-600 de euro si o aduci la un pe sub 8, dar oare nerita? daca
tie iti merge bine asa, ce rost are?
am mai dat inainte exemplul asta
http://astro.tonimancera.com/
m ontura asta are vreo 6" pe si merge de ibicei la un tms de o.o3-0.04.
dupa cum vezi si-a inceput viata ca o eq6 neagra, fara goto- printre cele mai vechi.
Sus
auriga
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Iul 2012 10:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

pai eu zic ca merita, pt. ca acum cu narrowband la 10 min obtin cadre cu FWHM de 2.5-3" iar cu filtru L in general peste 3" si nu prea imi convine.

Poti sa-mi sugerezi de unde sa cumpar melc + coroana si necesarele pt. tuning pe curele?
Oare nu merita facute la CNC la noi? am acces la un CNC foarte bun, dar nu foarte ieftin.
Sus
Vlad
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Iul 2012 10:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca esti sigur ca le poti face bine, ok
Altfel de cumparat, poti cumpara de la Aeroquest machining.
eu cred ca ar trebui sa-ti mearga bine si fara toate astea. eu am luat doar melcul si curele. In combinatie insa cu OAG-ul, merge struna si la 20 de minute
Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 12 Noi 2013 20:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cautand cu totul altceva, am dat peste solutia asta pentru transformarea pe curele:

http://www.beltingonline.com/eq6-telescope...-kit-12220

La 64 lire nu e chiar ieftin, dar e plug-and-play fara strungari autohtoni si pastreaza raportul initial asa incat merge si cu synscan in continuare.
Sus
Vlad
Membru
Membru

MesajTrimis: 12 Noi 2013 20:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sunt aceleasi ca in orice alta modificare, numai ca cineva cu intiativa s-a gandit sa le aranjeze intr-un pachet, modificate la strungar si cu supra-pretul de rigoare
Sus
Vlad
Membru
Membru

MesajTrimis: 12 Noi 2013 20:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sunt aceleasi ca in orice alta modificare, numai ca cineva cu intiativa s-a gandit sa le aranjeze intr-un pachet, modificate la strungar si cu supra-pretul de rigoare
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Urmatoare

Download topic
Pagina 6 din 7

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact