Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
14august_0139.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235884
Numar de utilizatori inregistrati: 2869
Cel mai nou utilizator inregistrat: Alexandru Marc
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Truss Serrurier

Du-te la pagina 1, 2, 3 ... 15, 16, 17  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 19 Mar 2012 14:46 Download mesaj
Titlul subiectului: Truss Serrurier
Raspunde cu citat (quote)

Am gasit niste poze frumoase: http://www.pbase.com/rolfolsen/10_inch_ser..._newtonian

Din cate observ bazele au acelasi diametru, sectiunea din mijloc are diametru mai mare
Intrebarile ar fi cam asa:
- cum calculez proportia dintre distanta primara-sectiunea mijloc respectiv secundara-sectiunea din mijloc? Proportional doar cu greutatea celor doua extremitati? Sa includ si barele in ecuatie?
- cat de larga (ca diametru) sa fie sectiunea din mijloc fata de capete? Trebuie sa fie mai larga sau poate fi de acelasi diametru? Cu cat e mai larga banui ca e si mai stabila dar ocupa si mai mult loc, barele sunt mai lungi, etc.
- cele doua "jumatati" poti fi facute din bare de grosime diferita? Adica cea cu primara ca e mai grea sa o fac din bare mai groase, cea cu secundara mult mai usoara sa fie din bare mai subtiri?

Materialele ar fi tuburi din fibra de carbon, bazele ar fi cercuri/discuri taiate din placi de fibra de carbon. O fi fiabila o astfel de contructie pt. un cass? Nu discut de pret.

Ma gandesc ca ar trebui sa iasa ceva zvelt cam ca in pozele astea http://www.astronomy.ro/orion-up-un-telescop-hibrid_1357.html

Multumesc.
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 19 Mar 2012 16:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

- Din cat stiu eu faptul ca inelul intermediar este ceva mai mare, da un plus de stabilitate sistemului. Insa in primul exemplu dat de tine, acest inel e de fapt un patrat, pentru simplitatea constructiei unui patrat. Eu insa nu as merge pe ideea asta, ci as confectiona un inel care are ceva carne, adica o diferenta intre diametrul interior si cel exterior al acestui inel, pentru a evita eventuale flexari.

- De obicei, acest inel se pune in centrul de greutate al telescopului. Asta cu atat mai mult cu cat sistemul serrurier e folosit de obicei la telescoape mari, unde diferenta introdusa de accesoriile montate in focuser este minora. Pentru un telescop mai mic, eu as monta acest inel ceva mai in fata in raport cu centrul de greutate, adica mai spre inelul secundarei, si as pune o sina lunga care sa lege inelul intermediar de cel primar, pentru a putea monta telescopul in montura in diferite puncte, in functie de centrul de greutate obtinut cu diverse accesorii.

- Este adevarat ca celula secundarei este mai usoara, cand nu are accesorii montate pe ea. Dar daca pui in focuser un corector, o roata de filtre, si o camera ceva mai teapana, diferenta fata de primara nu va mai fi asa mare la un telescop mai mic. In plus, tevile dinspre secundara pot fi mai lungi, asa ca eu iti recumand sa pui acelasi tip de tevi. E adevarat ca diferenta de pret, daca folosesti fibra de carbon, e semnificativa de la o grosime la alta.

Pe de alta parte mai e un aspect. Nu stiu de unde vrei sa iei aceasta teava de carbon, si ce dimensiuni, mai exact cat e carnea tevii, dar eu nu as merge pe acest material, decat dupa ce as testa teava la flexare, Asta pentru la elementele din fibra de carbon pe care le-am vazut pana acum, si care nu aveau ceva grosime a materialului, flexau destul. Daca nu gasesti tevi cu carne de cel putin 2mm, ti-as recomanda fibra de sticla. E suficient de rigida, si chiar daca are coeficientul de dilatatie mai mare decat al carbonului, este totusi cam la jumatate fata de aluminiu.

Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Mar 2012 17:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc.

Le iau pe rand:
- Ma gandeam ca inelul sa fie facut din mai multe cadre patrare puse unul langa altul, ca un senvis de care sa leg placa ce se monteaza pe montura, ca aici http://www.pbase.com/rolfolsen/image/134140228 Exista carbon sectiune patrata pentru asta. Flexari nu cred ca apar ca le opreste trusul.

- Pai daca unesc inelul central cu cel al primarei nu se pierde tot farmecul serurrier? Adica aici ideea e sa falfaie liber ambele capete, sustinerea pe montura sa fie exclusiv legata de inelul central, care trebuie sa fie mai solid. Sina de montare o sa fie mai lunga pentru a centra in functie de greutatea pusa in focuser.

- Fiind cass, nu am accesorii la secundara, daca vor fi ele vor fi in spatele primarei (camera video (CCD-ul) e oricum mica si usoara, DSL-ul e mai greu dar il folosesc mai rar).

- Asta cu materialele e intr-adevar un aspect important. De exemplu aici: http://www.sierra.ro/Materiale-compozite-c210c.html
Solicitarile nu vor fi chiar asa de mari, secundara e mica, singurica si usoara la un capat, primara si focuserul ce mai atarna, dar probabil ca vor avea ~4kg deci nu foarte mult, oricum la capatul asta truss-ul e scurt deci rigiditatea creste. Oricum fortele vor fi forte de compresie/intindere, unde carbonul sta destul de bine, mai putin de indoire.
Uite aici o dicutie avuta cu danto, a facut el niste masuratori: www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=833...t=90#84740
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 19 Mar 2012 18:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, fiind cass, accesoriile sunt pe spate. Am uitat ca nu e newton - eu am un unul in cap, si doctoru a zis ca nu poate sa mi-l scoata.

Mie nu prea-mi plac tuburile alea de la Sierra. Imi par firave. Cat despre solicitari, eu nu as fi asa sigur ca ai doar compresie si intindere. Stiu cazuri de proprietari de telescoape truss care se plang de flexura. E adevarat, ca la telescoape mari. Acum nu stiu cat de mare vrei tu, poate la un 150mm merge.

Cat despre inelul central, nu as merge pe solutia asta, ci pe una mai solida, mai ales daca vrei sa folosesti tuburile alea de carbon de la Sierra. Iar farmecul serrurier, pe mine ma lasa total indiferent. Important e sa fie teapan. Mai ales ca presupun ca il faci pentru foto. Dar e alegerea ta.

Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Mar 2012 18:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Asta cu flexura intr-adevar trebuie studiata, dar la centru un cadru din 3-4 bare patrate unul langa altul, stranse bine si rigidizate imi pare (ochiometric) destul de solid. Ce solutie ar fi mai solida pt. cadrul central?
Din fericire (pentru atunci) nu am facut in facultate rezistenta materialelor, auzisem ca era crancen la examen. Acum parca regret. Poate chestionez niste soft specializat sau prietenii de la Contructii. Apropos exista un soft ce poate desena si/sau simula astfel de forte?

Deocamdata nu decid nimic, stau si iau notite.

Ajung si la materiale, surse de fibra de carbon, magazine, etc. Am gasit prin UK niste firme, or mai fi pe aici prin Europa si altele.
Alea de la sierra parca au 2mm in pulpa, destul de groase, 2cm diam. Mi se pare destul. E drept n-am pus mana pe niciuna dar le fac eu o vizita intr-o zi.

La cei cu newton problema e putin diferita:
- poate nu erau serrurier ci truss dintr-o bucata, mai lunga, newtonul in sine e mai lung, poate nu erau 8 bare ci 4-6, depinde.
- la newton ai ceva greutate sus, pe langa secundara mai grea (e oval), ai focuser si ocular. Tragi de el cand il misti.
- poate aveau bare din Al

Cand m-am referit la "farmecul serrurier" m-am referit tocmai la principiul ca cele doua sectiuni atarna si se patreaza aliniate. Daca pun bara intre inelul central si cel din spate nu se mai intampla asta si se pierde ideea de serrurirer.

dragos.n a scris:
Acum nu stiu cat de mare vrei tu, poate la un 150mm merge.

Mai pune aproape inca pe atat si cam asta e. Lungimea totala va fi ~1m.
Sus
danto1313
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Mai 2007

MesajTrimis: 19 Mar 2012 18:53 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Truss Serrurier

valy a scris:
Am gasit niste poze frumoase: http://www.pbase.com/rolfolsen/10_inch_ser..._newtonian

- cat de larga (ca diametru) sa fie sectiunea din mijloc fata de capete? Trebuie sa fie mai larga sau poate fi de acelasi diametru? Cu cat e mai larga banui ca e si mai stabila dar ocupa si mai mult loc, barele sunt mai lungi, etc.

.

Sectiunea din mijloc poate fi egala cu celelalte si de obicei asa si este.Daca e patrata,prinderea elementelor truss-ului facandu-se pe colturi,da impresia ca este mai mare.
http://www.astronomy.ro/forum/files/d_k_864.jpg

In ce priveste "farmecul serrurier" vezi aici:http://www.planewave.com/files/images/products/w_500/cdk20_pic.jpg
Sectiunea centrala plasata in centrul de greutate este cazul ideal si se preteaza foarte bine la montura in furca.Pentru cazul montarii pe ecuatoriala centrul de greutate e bine sa fie aproximativ la jumatatea distantei dintre sectiunea principalei si cea centrala.Prinderea pe montura se face cu sina iar sina uneste cele doua sectiuni.Altfel pot aparea "bitiieli" Smile .

Ultima modificare efectuata de catre danto1313 la 19 Mar 2012 19:10, modificat de 1 data in total
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Mar 2012 18:57 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Truss Serrurier

Ochiul (si geometria) imi zice ca chiar e mai mare: daca ai calcula distanta dintre 2 puncte de prindere opuse ar trebui sa fie mai mare la patrat si mai mica la cercuri. Dar depinde ce intelegi prin "egala".

Ma bucur ca ai intervenit, si acum ma minunez uitandu-ma la ce ai facut, mi-ai facut pofta. L-ai probat, cum se comporta?
Sus
danto1313
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Mar 2012 19:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si ochiul si geometria zic bine.Interiorul patratului la mine este de 20cm,interiorul octogonului(masurat intre 2 laturi opuse)este de 20 cm.La asta m-am referit.

Am uitat sa-ti zic parerea mea in legatura cu teava patrata de carbon.Eu am evitat-o pentru ca apar diverse probleme:ai nevoie de inserturi la imbinari sau intarituri suplimentare sau stai doar in lipiturile cu epoxy.La fel si pentru prinderile tijelor.

Ultima modificare efectuata de catre danto1313 la 19 Mar 2012 19:27, modificat de 1 data in total
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Mar 2012 19:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

In cazul asta sectiunea centrala plus cea de la primara formeaza un monolit, iar secundara e de capul ei. Probabil solutia asta se aplica la primare rapide/sisteme scurte, cu secundara mica, iar designul serrurier la newtoane lungi unde greutatea la secundara era mai mare.
Astrografele astea au primara f/2-3 deci ssiteme scurte si rigidizarea e buna la secundara datorita trusului scurt redus si mai mult de faptul ca o parte din lungime e acoperita de partea centrala plus primara.
Eu nu am nici newton lung dar nici f/3, e undeva la mijloc.
Drept sa spun si eu prefer varianta asta gen PlaneWave, pare mai simpla.
Sus
danto1313
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Mar 2012 19:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Monolitul asta nu-i chiar asa monolit si tu mai ai niste scopuri pentru care vrei truss,sa fie usor,sa ajungi rapid la un echilibru termic,sa arate bine Smile,etc..Va trebui ,pentru a compensa diferentele de dilatare intre sina de aluminiu si tevile de carbon, sa ai la unul dintre capetele sinei niste gauri alungite,pentru a nu introduce in structura truss eforturi date de dilatarea sinei.
Sus
Emil
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007

MesajTrimis: 19 Mar 2012 20:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

LOL,
habar nu am daca te va ajuta cu ceva insa iti triimt o poza cu instrumentul de la planewave.... poate iti da ceva idei, nu se stie...
oricum idea imi place, eu personal as dubla inelul circular central, nu ma intreba din ce cauza insa am asa un sentiment in burta Smile

CDK17a2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  288.57 kb
 Vizualizat:  de 11058 ori

CDK17a2.jpg

Sus
danto1313
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Mar 2012 21:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Fara a aprofunda foarte mult situatia, din punct de vedere static, cred ca o prindere asimetrica pe un inel central insuficient de lat,poate induce in structura torsiuni mult mai deranjante decat situatia in care,sa zicem,structura serrurier nu lucreaza asa cum a fost conceputa si prinderea pe montura se face cu o sina care leaga cele doua sectiuni inferioare.
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Mar 2012 22:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Emil si eu as dubla inelul. Defapt gandul meu initial era de inele din discuri de carbon suprapuse, distantate putin unul de altul ca sa creeze o structura mai greu de indoit, ma rigida. Nu-mi dau seama daca e suficient sa rigidizez doar inelul central sau pe toate. In principiu un inel rigid combinat cu tuburile de carbon insensibile la alungire/compresie induc implicit o structura rigida in general.

Danto cred ca tind spre ideea de a cupla cele doua inele prin placa de prindere pe montura. Chiar m-as gandi ca sina sa fie tot din carbon, platbanda, o cioplesc in forma de sectiune trapezoidala sa se pupe cu sina de la eq5.
Probabil la final, la cata fibra de carbon se aduna, ajung sa-mi iau un C14 Smile

Ultima modificare efectuata valy la 19 Mar 2012 22:20, modificat de 2 ori in total
Sus
danto1313
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Mar 2012 22:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Valy,spuneai ceva de niste prieteni la constructii.Ei ar putea sa-ti faca o analiza a structurii si a diverselor parti (ex.celula primarei) prin Metoda Analizei Elementelor Finite.Sigur lucreaza cu programe specializate pentru asa ceva.
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Mar 2012 22:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Defapt Instalatii, nu neaparat Constructii. O sa vad, desi i-am intrebat la un mom. dat de ceva de design 3d si nu au lucrat. Dar cine stie...
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina 1, 2, 3 ... 15, 16, 17  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 17

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact