Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1204
|
Trimis: 08 Mar 2012 21:56 Download mesaj |
Titlul subiectului: Marte si Saturn |
|
|
|
Dupa cateva prelucrari la 2 filmulete de aseara imaginea de mai jos a iesit multumitoare. Dar vor urma si altele, probabil ca sunt cadre si mai bune prin filmulete.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
78.33 kb |
Vizualizat: |
de 5716 ori |

|
|
44.1 kb |
de 5688 ori |

|
_________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5156
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
|
Sus |
|
 |
bebe27082 Membru

Data inscrierii: 04 Mar 2012 Mesaje: 11
|
Trimis: 08 Mar 2012 22:18 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Cred ca nu mai au rost felicitarile!
De curiozitate, cat costa aparatura folosita?
|
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2117
|
Trimis: 08 Mar 2012 22:19 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Marte si Saturn |
|
|
|
Au iesit foarte bine.
Am fost si eu prezent acolo .Pot spune ca Saturn arata aproape ca in foto in ocular, n-am vazut niciodata atat de bine diviziunea Cassini. Marte arata aproape la fel de bine doar fara contrastul din poza.
focala nativa a instrumentului 4000mm + barlow 2x zeiss + un ocular zoom Hyperion (nu cea mai fericita alegere...) plus un neodymium Moon&Skyglow.
Seeingul era mediu spre prost in momentul achizitiei.
|
|
Sus |
|
 |
bebe27082 Membru

|
Trimis: 08 Mar 2012 23:00 Download mesaj |
|
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=QU3IG7vcnBM
De ce printr-un telescop de 5'' se pot produce astrofotografii la planete, comparabile ca print-unul de 16'', daca conditiile atmosferice sunt identice ?
Tine numai de prelucrare?
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 09 Mar 2012 00:09 Download mesaj |
|
|
|
Arata foarte bine poza cu Marte.
Din pacate, instrumentele mari, de 12-16 inch nu sunt accesibile amatorilor de rand din cauza preturilor prohibitive.
Apoi mai ai nevoie de o camera buna, un cer curat si in sfarsit de o prelucrare corespunzatoare.
Felicitari pentru fotografie !
Poate postati si filmuletul original cu Marte, undeva pe Youtube sa avem si noi senzatia ca privim prin instrumentul de 16 inch.
|
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

|
Trimis: 09 Mar 2012 00:26 Download mesaj |
|
|
|
Inca o poza din alt filmulet. Cred ca asta e cam cea mai buna, cadrele brute par a fi cele mai reusite.
Se poate si un filmulet pe youtube, de indata ce imi dau seama cum fac dintr-un fisier de 8 gb ceva de cateva sute de mb.
PS1: Da, aceea este camera.
PS2: Instrumentele mari si bune aduc rezolutie, deci detalii. Preturile nu se discuta, telescoapele bune si mari costa.
|
85.22 kb |
de 5571 ori |

|
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Ultima modificare efectuata de catre horatius la 09 Mar 2012 00:50, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
bebe27082 Membru

|
Trimis: 09 Mar 2012 00:48 Download mesaj |
|
|
|
Si pana la urma, care este raspunsul? E clar ca instrumentul de 16'' da o rezolutie mai buna, dar de ce rezultatele sunt atat de apropiate? Am vazut anumite fotografii facute de amatori (prin instrumente modeste), care le concurau pe cele facute de Hubble. Este doar prelucrarea?
|
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

|
Trimis: 09 Mar 2012 01:01 Download mesaj |
|
|
|
Fotografia planetara depinde cel mai mult de seeing, influenteaza cel mai puternic imaginile. Poti sa ai si Hubble in spatele casei daca seeingul e de 2 lei, tot imagini ca un telescop mic ai. De aceea e pus Hubble in spatiu. Si din acest motiv nu se pot compara imaginile planetare, pentru ca nu sunt facute in conditii similare de seeing. Amatorii fac poze cand pot, doar vreo 2-3 cauta zone cu seeing bun special sa faca poze. Din prelucrare se mai pot scoate detalii ingropate in imagini pe care ochiul nu le vede. Dar daca ai cadre bune din start poti face poze planetare bune, fara multa prelucrare sau imagini extraordinare cu prelucrare multa.
STARMAX Astronomie
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
Sus |
|
 |
bebe27082 Membru

|
Trimis: 09 Mar 2012 01:24 Download mesaj |
|
|
|
Stiu ca la astrofotografia planetara si la astrofoto in general, conteaza foarte mult conditiile atmosferice, de aceea am si specificat la prima intrebare, cazul cu Hubble l-am dat pentru ca este extrem (Hubble, apertura 2.4m, pe orbita - Newton 8'', 80km atmosfera, vantul slab moderat...gheata la mal )
Dar daca alaturam 2 telescoape, acelasi seeing, sa zicem (ca in exemplul de la primul post) unul de 5'' si unul de 16'', diferentele vor fi mari sau neglijabile? Normal ca 16''= rezolutie mai buna, dar cu mult mai buna sau tine mai mult de tehnica de fotosopat (ca acum multi folosesc cuvantul acesta)?
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5156
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 09 Mar 2012 02:03 Download mesaj |
|
|
|
Stacking-ul poate ameliora destul de mult rezolutia pierduta din cauza seeing-ului.
Desigur, in cel mai fericit caz, pana la limita rezolutiei optice a instrumentului.
Este ceea ce s-ar putea numi optica adaptiva a saracului.
|
|
Sus |
|
 |
UFO Membru exclus

Data inscrierii: 11 Ian 2012 Mesaje: 1049
|
Trimis: 09 Mar 2012 09:25 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 09 Mar 2012 12:08 Download mesaj |
|
|
|
Marte a iesit exceptional ceea ce atesta un seeing favorabil, un telescop aclimatizat si colimat corespunzator precum si o procesare a imaginii de buna calitate. Cam astea sunt conditiile de baza pentru a obtine astfel de imagini.
Felicitari Horatius !
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 09 Mar 2012 12:50 Download mesaj |
|
|
|
Mi-am permis sa ma joc si eu putin cu poza domnului Horatius.
Sper sa nu fie cu suparare. Stiu cata munca si investitii presupune realizarea unei astfel de fotografii.
M-am straduit insa, sa evidentiez ceva mai multe detalii.
Iata ce a iesit :
|
|
Sus |
|
 |
emilf Membru

Data inscrierii: 11 Mai 2010 Mesaje: 812
|
Trimis: 09 Mar 2012 13:15 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari si din partea mea, Horatius!
Postezi relativ rar cite o fotografie, dar arata superb toate.
Succes in continuare!
_________________ The only thing necesary for the triumph of evil is for good men to do nothing. -Edmund Burke- |
|
Sus |
|
 |
|