Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
M27_05-07-08.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236233
Numar de utilizatori inregistrati: 2872
Cel mai nou utilizator inregistrat: Romero Gumendo
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Aventurile lunetei Carton 60/800 mm - Japan

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
UFO
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 11 Ian 2012

MesajTrimis: 29 Feb 2012 13:56 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 29 Feb 2012 14:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

M-am tot uitat si eu pe imaginea postata dar nu am vazut niciun detaliu exprimat clar care sa justifice folosirea unui astfel de grosisment.
Nu vreau sa va stric entuziasmul dar cred ca imagini cu definitie buna in care se pot distinge detalii clar se intampla pentru obiectivul asta numai pana in maxim 180-200x.
Sper sa nu fie cu suparare ...

Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 29 Feb 2012 15:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 29 Feb 2012 15:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

zoth a scris:
M-am tot uitat si eu pe imaginea postata dar nu am vazut niciun detaliu exprimat clar care sa justifice folosirea unui astfel de grosisment.
Nu vreau sa va stric entuziasmul dar cred ca imagini cu definitie buna in care se pot distinge detalii clar se intampla pentru obiectivul asta numai pana in maxim 180-200x.
Sper sa nu fie cu suparare ...

Sigur ca da. Exact asta am observat si eu in practica.

Puterea de 200 X ar fi maximul la care obtin imagini frumoase si bine definite prin acest obiectiv.

Oricum testele la 400 X si 600 X au fost facute, utilizand o oglinda diagonala relativ ieftina, un Barlow acromat de calitate medie ( Meade telenegative 3 X ) plus Barlow-ul nr. 2 inclus din fabrica in ocularele de 6 si 4 mm "Planetary", iar in fata lunetei aveam crengi de copaci si turbulenta extrema de la aerul cald care iesea din casa.
Imaginea prin 2 lentile Barlow, o diagonala nu chiar de top si apoi prin sticla ocularului iar la urma prin lentilele camerei...plus crengile de copac si turbulenta.... dau multe efecte nedorite.
Exceptand acesti factori, sigur ca in realitate, imaginile cele mai frumoase se obtin pana la 200 X .

Din pacate, chiar si la 200 X intra in calcul si Barlow-ul inclus din farbrica in ocularul de 4 mm Planetary. Daca as utiliza un ocular ortoscopic de 4 mm, cu siguranta imaginile ar fi si mai bune la 200 X.

Aceste teste le-am facut insa doar din pura curiozitate. Smile
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Feb 2012 17:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tocmai am iesit la Luna cu luneta Carton dar fiind ziua, nu am avut contraste mari, deci nu am putut mari mult.

Am mers pana la 200 X ( vizual ) iar detaliile sunt incredibil de frumoase, dar foarte sterse datorita luminii cerului.

Va trebui sa astept pana mai tarziu, sa se intunece sa mai trag si niste cadre la putere mai mare.
Asta daca nu vor fi nori.

Cand voi putea, voi face si filmulete.

Aceste cadre sunt trase la 32 X prin ocularul Super Plossl de 25 mm. Zoom-ul real este putin mai mare deoarece am dat putin zoom si din obiectivul aparatului foto pentru a putea incadra cat mai bine imaginea in ocular. Probabil real este pe la 35-40 X.

Iata primele cadre :
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 29 Feb 2012 21:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Observarea Lunii si a planetelor pe cerul de zi pretinde o diafragmare extrem de riguroasa a intrumentului.
Daca este afectat contrastul unei imagini care altfel pare a fi buna,e semn ca lipsesc diafragme .
Stiu acest lucru de la un coleg de pe 60mmtelescopeclub care face frecvent observatii planetare pe cerul de zi cu telescoape de pana la 250mm diametru.
Mircea

Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Feb 2012 22:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aveti dreptate, dar oricat de mult si corect am diafragma un instrument, tot nu putem vedea Luna atat de bine ca in timpul noptii ( la puteri mari ). Fondul luminos al atmosferei terestre scade enorm de mult contrastul in timpul zilei, fata de noapte cand se vede excelent. Nu mai vorbim de contrastul slabut si turbulentele puternice prezente in timpul zilei la planete ( cum ar fi la observarea lui Venus ).

Niciodata si cu niciun instrument ( inclusiv luneta de 120 mm sau Dobsonianul de 200 mm ) nu am reusit sa vad frumos Luna in timpul zilei, decat pana la 30-50 X.

Deja de la 80-100 X in sus, scade contrastul mult de tot.
Cu cat instrumentul este mai mic in diametru si crestem puterea de marire, cu atat Luna paleste mai mult in timpul zilei.

Cu cat instrumentul este mai mare in diametru si puterea de marire mai mica, cu atat Luna se vede mai bine ziua, capatand stralucire si contrast pe fondul albastru si luminos al cerului.

Cel putin asta am constatat eu de-a lungul timpului cand am privit-o in timpul zilei prin diferite instrumente.
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 29 Feb 2012 23:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Se poate si mai bine , Teo.
Imaginile tale sunt inecate in lumina zilei, dupa cum vad eu.

Luneta mea de 60mm are 8 diafragme numai in spatiul intrafocal , departate la 2 cm intre ele, asta fara sa iau in calcul tubul tronconic al obiectivului , care se comporta ca o groaza de diafragme foarte apropiate.
Diafragma din planul focal nu are mai mult de 13-14 mm diametru. Cu toate astea , nu am vignetat deloc conul luminos.
Parasolarul are aproape 8 cm diam. si 13 cm lungime. Ma gandesc serios sa-i trag si lui vreo 10-15 diafragme de 65-70 mm diametru.
Mai ales ca o folosesc si ziua.

catalin.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 01 Mar 2012 01:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cataline, e suficient sa pui velur negru in zona din fata primei diafragme si in parasolar. Am constatat ca e o zona critica, daca scapi de reflexiile alea scapi de cea mai mare parte din lumina parazita.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Mar 2012 02:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

La mine am observat reflexii parazite pe tubul focuserului. E cam lucios. Acolo se inunda de lumina.
In rest, pana la el, cele doua diafragme isi fac treaba bine.
O sa captusesc tubul interior al focuserului cu velur negru.
Sus
UFO
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 01 Mar 2012 09:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 01 Mar 2012 10:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Teo a scris:
La mine am observat reflexii parazite pe tubul focuserului. E cam lucios. Acolo se inunda de lumina.
In rest, pana la el, cele doua diafragme isi fac treaba bine.
O sa captusesc tubul interior al focuserului cu velur negru.

Dupa experienta mea , tubul port ocular la lunete trebuie sa fie cat mai larg cu putinta.
Cine a nascocit focuserul de 3 inch a stiut bine ce face. Mai ales de cand au aparut ocularele astea monstruoase.
Dar eu nu as pune velur in focuser , sub nici o forma.

catalin.
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Mar 2012 12:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu va trebui sa rezolv cumva problema cu focuserul deoarece sclipeste tare pe interior.
Desi e vopsit in negru, sclipeste si e plin de lumna pe pereti.

Oricum, poate se va rezolva cand ii voi pune un focuser metalic.

Daca tot vor aparea aceste reflexii nedorite la nivelul lui, ii voi aplica o vopsea negru-mat.

In ceea ce priveste parasolarul nu am observat reflexii parazite, dar pot incerca provizoriu sa il captusesc cu un material mat si inchis la culoare, fara ca acesta sa ramana definitiv acolo.
Asta asa, doar de teste.

In rest, in tubul lunetei nu am observat lumina parazita. Cele doua diafragme isi fac treaba destul de bine.
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 01 Mar 2012 12:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am avut si eu probleme cu tubul focuserului lucios la o luneta de 70mm.
Excesul de vaselina pus de chinez pe cremaliera a migrat spre capatul tubului, a intrat in el si in vopseaua mata de pe interior. Daca as fi inlaturat surplusul de vaselina cu diluant s-ar fi dus si vopseaua asa ca am rezolvat problema prin montarea unei mici diafragme la intrarea tubului.

Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Mar 2012 12:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Oricum in timp voi inlocui acest focuser din plastic cu unul metalic asa ca sper sa rezolv si problema cu reflexiile de la nivelul lui.

In ceea ce priveste imaginea Lunii la ocular, nu mi-a parut mai stearsa sau mai inundata de lumina decat prin celelalte instrumente pe care le am.

Mai atasez o poza pe care am facut-o tot ieri tinand aparatul mai aproape de ocular si fara zoom.

Poate ca a intrat lumina parazita si pe langa obiectivul aparatului foto.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Urmatoare

Download topic
Pagina 11 din 12

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact