Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233896 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 03 Oct 2006 10:22 Download mesaj |
Titlul subiectului: Montura in potcoava |
|
|
|
Dragi fete si baieti, v-ati tot conversat pe-aici despre diverse EQ. Vreau sa va spun ca inca nu am vazut una care sa nu vibreze. Ba poate mint, am vazut la un moment dat un Vixen foarte teapan dar care costa evident o gramada si era foarte greu. In rest toate se scutura si nu ma refer la foto ci la observatii vizuale. Imediat ce pui mana pe instrument ca sa-ncerci sa reglezi focalizarea (de ex.) incepe sa tremure si trebuie sa astepti pana se linisteste ca sa vezi rezultatul. Daca la instrumente mici vibratiile sunt mai suportabile, de la 25 cm incolo devin inacceptabile. Tavi a recurs acum cativa ani cand a facut telescopul de 28 cm la o montura in potcoava pe care o vedeti aici:
http://www.astronomy.ro/forum/files/telescop_solar_698.jpg
In imagine e la momentul asta un telescop de 25 cm. Nu va speriati prea tare ca nu are tubul de aur ci e acoperit cu o folie reflectorizanta . Telescopul de 38 cm e inca in montura dobson Potcoava a fost facuta din textolit gros, postamentul din bare de fier, role de la un copiator vechi stricat, motoras tot de-acolo iar controlerul facut dupa o schema de pe net. Potcoava telescopului de 38 cm o sa o facem din rasina. Daca la piesele optice se poate obiecta ca "n-am sticla, n-am abrazivi, n-am aparate de masura" etc. la aceasta montura sunt necesare materiale care se gasesc si un pic de mestesugarie. |
|
Sus |
|
 |
florin_astro Membru

Data inscrierii: 01 Oct 2006 Mesaje: 261
|
Trimis: 03 Oct 2006 12:18 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Foarte interesant modelul de montura in potcoava. Eu folosesc pentru un telescop truss de 254 mm o platforma ecuatoriala cu sectoare nordice verticale de constructie proprie. La sistemul cu potcoava nu aveti probleme cu vibratiile? Cum se descurca la capitolul tracking?
Si cat e de usor de transportat? |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 03 Oct 2006 12:53 Download mesaj |
|
|
|
Ce e aia "platforma ecuatoriala cu sectoare nordice verticale"?
Potcoavele sunt cele mai stabile structuri. Vibratii sunt ca la orice sistem mecanic dar sunt acceptabile. Trackingul se face prin frictiune si pentruca sistemul a fost facut demult, "dupa ureche", cand nu existau inca programe de proiectare pe calculator, e un pic dezechilibrat si trebuie corectat cu tot felul de contra-greutati. Urmatoarea montura e proiectata pe calculator si va fi mult inbunatatita. Probabil ca va avea tracking pe melc. Nu, nu prea e usor de transportat deoarece e destul de greu. Nu poti sa elimini greutatea fara sa strici stabilitatea In orice caz nu avem parghii lungi si greutati ca la EQ. |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3625
|
Trimis: 03 Oct 2006 13:10 Download mesaj |
|
|
|
Cu vibratiile nu sunt probleme (dar depinde cu ce marire te uiti sau fotografiezi ) chiar la mariri de 300-400x dupa o lovire,apasare aplicata tubului , imaginea se stabilizeaza in 1-2s. Sigur daca circula masini grele
vibreza tot terenul ,se produc unde ca pe suprafata apei si se misca tot
impreuna cu cladirea.
Montura este foarte grea 70-80kg, dar se demonteaza usor.
Trackingul e bun daca sistemul este echilibrat (transmisia este prin frictiune cu rola din cauciuc rigid, recuperata din copiator )
Ma gandesc pe viitor ca potcoava sa fie actionata melcat ,destul de greu
de facut (bani seriosi la diametru potcoavei 60-100cm pt un telescop de 300mm). Comanda motorului este asigurata de un quart la 20 Mh apoi
un divizor programabil de unde pot varia foarte fin frecventa.
Acum 10 ani cind am facut montura nu avem calculator si programe
de proiectare , acum este Pro Eng, si Katia cu care se fac minuni. |
|
Sus |
|
 |
florin_astro Membru

Data inscrierii: 01 Oct 2006 Mesaje: 261
|
Trimis: 03 Oct 2006 13:51 Download mesaj |
|
|
|
Detalii despre platforma ecuatoriala cu sectoare nordice verticale http://www.equatorialplatforms.com/.
Eu am construit modelul compact din lemn http://www.astroclubul.org/mures/Galeria/p...latii.html .
Vizual se comporta foarte bine, obiectul ramane in centrul reticulului ocularului mult timp (asta depinde bineinteles si de cat de bine e orientata in pol). Fotografic se comporta excelent pentru 15secunde (cat poate modelul meu de camera), stelele sunt punctiforme in imagine.
Dezavantajul e ca poate urmari miscarea sferei ceresti timp limitat de doar 45 de minute, dupa care trebuie resetatata (adusa din nou in pozitia de tracking). Urmarirea sferei ceresti se face cu ajutorul unui motoras pas cu pas comandat cu o schema foarte usoara pe care am gasit-o pe net. De transportat e foarte usor, la fel ca si telescopul truss.
Cred totusi ca pentru un telescop in statie fixa o montura in potcoava e mai indicata pentru astrofoto. Avantajele sunt lesne de inteles. |
|
Sus |
|
 |
Katta Membru

Data inscrierii: 12 Ian 2005 Mesaje: 145
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|