Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 03 Iun 2011 01:26 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
zoth a scris: |
Te referi la scaderea coeficientului x prin folosirea ocularului negativ in combinatie cu lentila simpla obiectiv? |
Da. Desi gresisem abordarea. Adica ma gindeam ca eu pot tolera ceva "culoare", chiar daca spoturile teoretice ale obiectivului par ingrozitoare (sa nu uitam ca distributia spectrala/luminoasa nu e uniforma in acea placinta). Deci, in loc sa rezulte o curatare prin intermediul ocularului Galilei "optimizat", ar fi interesant de stiut daca putem scurta focala obiectivului lunetei, dar noua imagine sa echivaleze (sa-i acord acelasi calificativ- buna) cu cea oferita la x=1.5 si un ocular obisnuit, din lentile convergente.
In definitiv, eu nu caut performanta absoluta de la asemenea deschideri minuscule... farmecul observatiilor prin aceste design-uri primare, istorice, sta in alta parte. Insa nu am cum sa evit tentativa de comparare a posibilitatilor acestor lunete primitive cu diverse optiuni din paleta larga de oferte comerciale actuale.
Citat: | Din pacate nu mai retin cum ai definit coeficientul x, stiu ca l-am vazut pe undeva dar nu mai stiu unde.
Poti sa dai un link unde il gasim? |
x=N/D; unde N=F/D.
Sau altfel spus: impunindu-ne valoarea x, aflam raportul focal necesar pentru ca la diverse diametre ale pupilei de intrare sa percepem identic halourile de aberatie cromatica raportate la discul Airy (acelasi raport strehl), deci N=x*D
Scaderea x-ului, aduce cu sine marirea aberatiei de sfericitate a obiectivului... aberatie care e posibil sa depasasca pragul neglijabilitatii, deci si aceasta va trebui corectata din ocular (dupa cum spuneati mai sus).
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5927
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Iun 2011 12:44 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc.
Vad ca relatia coeficientului x este identica cu relatia Sidgwik- Conrady care exprima echivalentul aberatiei cromatice in obiectivele acromate cu deosebirea ca acolo marimile sunt exprimate in inch:
Ca=(f/D)(1/D)
relatii pe care le-am postat prin 2006-2007 in topicul "Relatii utile" si pe care le-am adaptat la exprimarea in mm prin introducerea constantei K=25.4:
Ca=(f/D)(K/D)
Sigur, chiar daca relatiile sunt identice, ele exprima lucruri oarecum diferite, coeficientul "x" arata tolerabilitatea ochiului fata de cromatismul unui obiectiv simplu neacromatizat raportata la discul principal de difractie, pe cand "Ca" arata tolerabilitatea ochiului fata de spectrul rezidual ramas in urma acromatizarii raportat evident tot la discul principal de difractie.
Valorile vor fi deci complet diferite in cele doua cazuri dar analogia lor ramane interesanta.
Da, am inteles abordarea in ceea ce priveste scaderea coeficientului "x", la fel mi-o imaginam si eu.
Sunt de acord ca nu trebuie cautata performanta absoluta cand vorbim de lentile simple si nu am avut in intentie sa stirbesc din farmecul observatiilor ce se pot face prin ele, era doar un mod de a spune ca este posibila o noua revenire pe subiect avand la baza cunostintele acumulate in acest interval urias de timp.
Deasemeni nu vreau sa deturnez nici tema de baza ce se discuta pe acest fir, motiv pentru care interventiile mele se vor opri aici.
Mult spor!
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11300
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 29 Aug 2011 12:41 Download mesaj |
|
|
|
Artefacte de procesare (probabil dupa reducerea de zgomot).
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 29 Aug 2011 12:42 Download mesaj |
|
|
|
Nu e de la procesare.
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 29 Aug 2011 14:35 Download mesaj |
|
|
|
Turbulente atmosferice sau instrumentale... Asa presupun...
Probabil era solul prea incins in locul in care s-a facut fotografia si se ridicau curenti termici de convectie.
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 01 Sep 2011 13:22 Download mesaj |
|
|
|
Ma gandeam sa trag seara un Jupiter dar cand am vazut poza aia deja ma pregateam sa strang jucariile. Insa mi-am adus aminte ca inainte cu un minut tocmai trecuse cel din poza, cred ca de la el sunt valurile alea.
Turbulente de la intrument? Poate doar daca fierbi ciorba in tub. Iar atmosfera in mod normal nu are turbulente asa de puternice, cred.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
90.04 kb |
Vizualizat: |
de 6739 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 28 Noi 2011 18:38 Download mesaj |
|
|
|
Vin si eu cu o fotografie terestra facuta astazi la niste porumbei pe o antena, realizata prin noua mea luneta acromata de 120/600 mm.
In ciuda unui F/d = 5 si a aberatiilor cromatice cu care "non-refractoristii" nu sunt obisnuiti, imaginile sunt suprinzator de clare la aproximativ 100 X.
Am folosit proiectie afocala print-un ocular de 6 mm , poza luata cu aparatul Canon EOS 400 D.
Mai jos prezint aceeasi imagine alb-negru pentru a evidentia mai mult claritatea imaginilor.
|
|
Sus |
|
 |
Cristi M. Membru

Data inscrierii: 21 Iun 2007 Mesaje: 273
|
Trimis: 04 Dec 2011 21:08 Download mesaj |
|
|
|
Vin si eu cu niste poze terestre, realizate prin noul SC Meade 8'' f/10 - un model de telescop mai vechi .
Imaginile sunt facute cu un Canon 50D.
Pana acum pare cel mai bun telescop pe care l-am avut, insa vorba unui amic, daca e sa ma raportez la observatiile astronomice, vizual vorbind, nu am observat mari diferente intre telescoapele folosite de astronomii nostri amatori. Cel mai mare telescop prin care am privit pana acum a fost un Dobson de 16'' pe un cer foarte bun. Nu am observat detalii semnificativ mai multe fata de un Dob de 8" prezent atunci.
Imaginea normala prin 50mm |
|
571.64 kb |
de 6332 ori |

|
|
270.12 kb |
de 6328 ori |

|
|
386.57 kb |
de 6328 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Catalin Enache Membru

Data inscrierii: 25 Noi 2009 Mesaje: 127
Motto: Bunul simt nu face bani ,dar face toti banii Localitate: Arges
|
Trimis: 04 Dec 2011 21:27 Download mesaj |
|
|
|
Si eu am facut observatii prin diferite instrumente de la 10 cm D pana la 40 cm D .De la 20 cm pana la 40 cm diferenta vizuala nu este foarte mare ,fotografic se simte diferenta .Deci fratilor trebuie sa ne facem telescoape de peste 50,60 cm in diametru ca sa putem vedea ceva mai mult.Sunt curios daca d-l Stanescu a reusit sa traga un ochi prin oglinda de 50 cm realizata de dansu.
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 04 Dec 2011 22:26 Download mesaj |
|
|
|
Cristi, felicitari pentru noua achizitie! Chiar as fi curios sa trag o privire cand vrei sa mergi la observatii daca nu te deranjeaza .
Cred ca diferenta s-ar vedea si mai bine pe cer negru dar si cu filtre speciale. L-a aperturi mai mari ar trebui sa se faca simtita diferenta.
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Cristi M. Membru

Data inscrierii: 21 Iun 2007 Mesaje: 273
|
Trimis: 04 Dec 2011 22:42 Download mesaj |
|
|
|
Merci neox. Cu prima ocazie cand mai ies la observatii am sa te anunt. Mi-ar face placere sa fim mai multi.
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5927
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 08 Ian 2012 23:40 Download mesaj |
|
|
|
Mircea Pteancu a scris: | In timpul zilei se pot face si alte observatii,nu doar de pete solare.
Eu cred ca am putea incerca :
-observarea planetelor mari ,cum ar fi Jupiter,Saturn,Venus
-observatii selenare
-observarea stelelor de mv1 si chiar mv2 ... |
Am gasit ceva care suna interesant:
http://sky.velp.info/daystars.php
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 24 Mar 2012 23:58 Download mesaj |
|
|
|
Stiu ca o iau razna si ca n-are legatura cu astronomia. Veti zice ca a'nebunit lupu. Iar.
Totusi ma tineam de mult sa vad cum se comporta o lentila macro (Raynox dcr 250 in cazul asta) la luneta. Ma asteptam sa focuseze mai departe dar cu un tub de extensie montat focusa la ~10 cm, era deja montat tubul de extensie, banui ca daca il scot poate focuseaza pe la ~20cm. E cam greu de urmarit insecte prin gradina, eu m-am chinuit vreo 15 min sa prind o floare in ghiveci. Dof-ul e foarte ingust, ~0.1mm.
Cateva exemple mai jos:
Resize din intreg cadrul, ramurica unei frunzulite in lumina soarelui |
|
168.04 kb |
de 5742 ori |

|
Resize din intreg cadrul - ruleta |
|
169.46 kb |
de 5742 ori |

|
|
352.03 kb |
de 5742 ori |

|
Device-ul montat. Totusi la poze l-am tinut in mana chiar in fata obiectivului lunetei. Acum e montat doar pt. poza de album. |
|
253.31 kb |
de 5742 ori |

|
Ultima modificare efectuata de catre valy la 25 Mar 2012 01:03, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5171
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 25 Mar 2012 00:37 Download mesaj |
|
|