Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Umbre_in_noapte.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235626
Numar de utilizatori inregistrati: 2865
Cel mai nou utilizator inregistrat: George B.
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Construcție trepied

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 16 Oct 2011 01:58 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@ Mihai Dinu, sunt trei probleme la montura ta. Prima ai descoperit-o singur. Aceea a greutatii. Chiar daca greutatea unui ansamblu de sustinere a unui telescop este un plus pentru stabilitate, totusi o montura de amatori trebuie sa fie utilizabila in niste conditii date. Inclusiv transportabila daca este nevoie.

A doua mare problema este grosimea axelor. Daca o sa te uiti pe site-urile fabricantilor de monturi, vei vedea ca incepand de la o dimensiune incolo, adica acolo unde au de a face cu clienti pretentiosi si buni cunoscatori, ei specifica un parametru foarte important. Grosimea axelor. Cu cat o axa e facuta dintr-un tub cu diametru mai mare, cu atat sunt mai putin prezente vibratiile. Si chiar daca sunt prezente, sunt mai slabe si la frecvente mai putin deranjante. Iar monturile foarte mari, se fac pe con, nu pe teava, tocmai din acelasi motiv. Si tot din acelasi motiv, axele nu se fac din bare. De aceea iti dau dreptate, ca aceasta montura este un esec, dar nu total, pentru ca poate fi o treapta spre conceptia uneia mult mai buna.

A treia problema este structura. Placi prinse intre ele cu suruburi la distante destul de mari. La mana poate sa para foarte solida. In practica, vei constata ca aceasta formula nu impiedica flexari invizibile cu ochiul liber, dar observabile la puteri mari si la foto.

Oricum, exercitiul tau nu este in van, si munca depusa merita apreciata. Iar materialele consumate, cel putin unele, cum ar fi rulmenti, o sa le poti folosi la un viitor proiect.

Scuza-ma ca nu ti-am spus astea de la inceput, dar nici nu am urmarit topicul, iar pe de alta parte, am constatat de-a lungul vietii, ca daca ii spui cuiva ca ce vrea sa faca e gresit, raspunsul, in peste 90% din cazuri e negativ.

Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Iul 2008

MesajTrimis: 19 Oct 2011 22:10 Download mesaj
Titlul subiectului: Construție trepied

Având în vedere cele constatate de mine și sfaturile voastre, vă mulțumesc pentru asta, și având greutatea excesivă ( efectiv simți coloana nasol când o cari pe scări) m-am decis să folosesc numai hubul și flanșele de sus ca și montură alt-azimutală și să pun picioare de DurAl. Am anticipat asta și pot să spun că nu a fost deloc o surpriză. Am făcut construcția cu axele așa pentru că a fost mai mult pe degeaba și a trebuit să fac compromisuri. Știu foarte bine că trebuie să fie portabilă, ușor manevabilă și pentru telescoape mari, diametre mari de axe. Asta e, calul de dar nu se caută la dinți. În continuare pentru monuta alt-azimutală îmi iau un newton de 150 mm parabolizată sky-watcher. Poze de jos poate fi exemplificativă. La aceea pun picioare de dur-al.

articulatie_189.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  59.74 kb
 Vizualizat:  de 1971 ori

articulatie_189.jpg

Sus
Mihai F. Dinu
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Iul 2008

MesajTrimis: 06 Noi 2011 20:06 Download mesaj
Titlul subiectului: Salut

Acum rezultatele finale. Cred că a meritat. Rămâne să îmi dau seama cum să prin aparatul foto compact Canon și să prind cer senin.

telescop+trepied3.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  73.64 kb
 Vizualizat:  de 1892 ori

telescop+trepied3.JPG

trepied+telescop.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  35.93 kb

trepied+telescop.JPG

trepied+telescop2.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  59.32 kb

trepied+telescop2.JPG

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4

Download topic
Pagina 4 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact