Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Orion_si_Sirius_19-02-2006_.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233893
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Celestron FirstScope

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Daniel Tom
Membru
Membru

Data inscrierii: 18 Oct 2011

MesajTrimis: 20 Oct 2011 10:59 Download mesaj
Titlul subiectului: Celestron FirstScope
Raspunde cu citat (quote)

Salutare, numele meu e Daniel. De ceva vreme m-a prins și pe mine microbul acesta venit dintre stele și ma tot bătea gându' sa îmi iau și eu un telescop. Fiind mai restrâns la buget, am hotărât sa îmi iau ceva mic, ieftin, portabil și intre timp sa îmi pun bani deoparte pentru ceva mai serios. Asa ca mi-am luat un FirstScope. Aseară am hotărât sa îl scot puțin pe balcon. L-am scos cu câteva ore înainte sa se "așeze" la frig si neavând foarte mult timp l-am îndreptat spre Jupiter cu ocularul de 20mm. Se vedea foarte mic, se distingeau slab sateliții. Am schimbat ocularul cu cel de 4mm și de data asta s-a văzut mai bine, mai mare puțin, cu 3 sateliți clar vizibili. Mai dețin și un binoclu 8x30 prin care mi se părea ca vad Jupiter mai mare ca prin telescop Very Happy. Totuși nu asta era problema. Planeta se vedea în culori diferite și ieșind dintr-o parte ușor niște raze, nereușind sa focalizez perfect. Ma gândesc ca trebuie colimat (lucru ce nu știu sa fac) sau ma gândesc ca poate cu alte oculare se va vedea mai bine. Întrebarea mea e dacă merita sa cumpăr alte oculare pe lângă cele standard la acest telescop, dacă vor avea un efect mai bun. Pentru ca momentan portabilitatea e necesara, iar acest telescop e mic și foarte portabil. Mi-ar plăcea sa îl folosesc și sa învăț astronomia cu el. Maine merg la tara pentru câteva zile și acolo am posibilitatea sa îl testez fără poluarea luminoasa din oraș. Vom vedea cum se comporta. Am scris deja un roman. Toate cele bune.
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 20 Oct 2011 11:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut !

Sa inteleg ca este vorba despre un telescop Newton pe montura Dobson, in miniatura.

Probabil ceva in genul asta : http://www.youtube.com/watch?v=emApDWiKW_4

Poti incerca sa ii faci o colimare in prima faza. Nu se merita sa investesti acum in oculare mai scumpe deoarece spuneai ca nu stai tocmai bine cu finantele.
Mai bine pastreaza banii pentru un instrument mai "serios" despre care spuneai ca doresti sa vina pe viitor.
Fara un ocular de colimare, care costa destul, o sa iti fie putin mai greu, dar poti incerca in felul urmator.

Scoti ocularul din focuser si in locul lui pui un dop gaurit in centru. Gaura din dop sa aiba cam 1-2 mm diametru si o faci cu un ac incins.
Acest dop gaurit va functiona oarecum ca si un ocular de colimare mai rudimentar.
Acum privind prin gaura mica de 1 mm, roteste de suruburile de reglaj ale oglinzii principale pana cand in centrul ei vei vedea (perfect centrata) imaginea oglinzii secundare. Apoi rotesti fin astfel incat in centrul oglinzii secundare (si principale) sa se vada gaura facuta de tine in dop.
Cand toate sunt aliniate, ai o colimare cat de cat bunicica.
Daca este cazul, si ai si suruburi de reglaj la oglinda secundara, se pot si acestea regla astfel incat imaginea oglinzii secundare sa apara ca un cerc perfect centrat in mijlocul primarei.
Ocularele nu stiu ce marca sunt si nici ce tip constructiv, dar este posibil ca si ele sa poarte o parte din vina. Vezi cum apar imaginile dupa colimare.

Succes !
Sus
Daniel Tom
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Oct 2011 15:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mulțumesc de sfaturi. Da, este exact acel telescop din video. Aștept cerul senin și sper sa reușesc sa găsesc și alte obiecte inafara de Luna și Jupiter. Inca o întrebare: cum as putea improviza un finder? Mi-e cam greu sa îndrept telescopul direct spre obiect și sa il găsesc asa cu ochiu liber. Sunt chiar noob în chestiile astea, doar ce am citit aici și pe alte site-uri. Mai am de învățat lucrurile și practic acum, nu doar teoretic. Very Happy
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Oct 2011 18:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pana sa improvizezi un finder, va fi relativ usor sa procedezi in felul urmator.

Fiind un instrument scurt si micut, uita-te de-a lungul lui, si pe langa el, asa cum fac vanatorii cand privesc de-a lungul tevii de la pusca si indreapta-l spre obiectul pe care doresti sa il vezi.
Foloseste ocularul cel mai slab, adica acela cu focala cea mai lunga si campul cel mai mare.
In acest fel, instrumentul in sine va deveni un fel de cautator.
Dupa ce ai gasit obiectul de cercetat, schimbi ocularul cu unul mai puternic, fara sa misti instrumentul si asta sa o faci relativ rapid pentru ca Pamantul se invarte destul de repede si imaginea iti va iesi din campul vizual.

Ulterior, poti folosi o teva din pastic de 1-2 cm diametru si lunga de 3-5 cm pe care sa o prinzi cu scoci sau lipici deasupra instrumentului cat mai aproape de partea din fata si paralel cu el.
Va functiona ca un "tel" si o "catare" de la pusca. Sau cum erau instrumentele din epoca pretelescopica, alidadele cu pinule.
Mica teava din plastic va trebui sa fie perfect paralela cu axa optica a telescopului.
Sus
Daniel Tom
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Oct 2011 21:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Got it. Mii de beri si cer senin!
Jabba the Hutt
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Aug 2011

Motto: Lex et ordo

MesajTrimis: 21 Oct 2011 09:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am un telescop identic si mersi mult Dan ca ai confirmat ca se vede binisor Jupiter. Pana acum n-am incercat sa-l privesc, dar ma bucur ca se va vedea cand il voi privi.
Sus
Daniel Tom
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Oct 2011 13:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am mai cautat și pe alte forumuri și multi spuneau ca ocularele care vin împreuna cu telescopul la cumpărare sunt de calitate proasta și sfătuiau cei cu telescop dinastia sa cumpere alte oculare. Unii ziceau ca după ce și-au luat alte oculare de calitate mai buna nu și-au mai recunoscut telescopul. E adevărat ca nu e un telescop performant și nu poți avea așteptări mari de la el, dar se poate și mai bine cu oculare de calitate.
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

MesajTrimis: 21 Oct 2011 14:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sint convins ca, chiar si telescopul tau micut, daca-i bine colimat, iti poate oferi imagini bune cu oculare potrivite. Vezi ca sint la "Vinde" oculare la mana a 2-a foarte bune si pe care le vei putea folosi si cu un eventual viitor telescop...
Sus
Jabba the Hutt
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Oct 2011 10:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Este evident ca acest telescop nu este de o calitate foarte buna. Am avut cateva experiente neplacute cu el, dar trebuie sa spun ca am vazut cateva obiecte deep sky cu el, cum ar fi galaxii, roiuri deschise si roiuri globulare.
Sus
Daniel Tom
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Oct 2011 00:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tinand cont de pretul pe care il are, eu zic ca acest telescop isi face treaba. Curand doresc sa achizitionez pentru el un Barlow Omni 2x si un ocular Plossl Omni 6mm. Am inteles ca aceste doua accesorii vor scoate ce e mai bun din acest telescop. Pentru mine portabilitatea inseamna foarte mult, deoarece nu am o masina cu care sa transport un telescop mai greu de cate ori merg la casa de la tara. Acest telescop e foarte usor de transportat. Fiind foarte noob in observatii, mai am muuulte de vazut cu el pana ce sa am pretentia la ceva mai mare. Locuiesc la bloc, balconul e orientat in curtea din spate si sunt ceva copaci pe acolo. Nu prea vad mare lucru. Azi am incercat sa caut M31. Am reusit sa o gasesc cu binoclul iesind jumatate pe geamul de la balcon deoarece era desupra si balconul are un mic acoperis pentru ploaie. Vroiam sa vad cum se vede prin telescop dar nu puteam, asa ca l-am luat in mana si am iesit cu el in mana jumatate afara din balcon si cu ocularul de 20mm am reusit dupa vreo 2 minute sa gasesc M31, orientandu-ma dupa o antena parabolica de deasupra Very Happy. Chiar daca cu ocularul de 20mm ce a venit impreuna cu telescopul nu a fost mare diferenta fata de binoclu, am fost bucuros. Cu cel de 4mm nu am reusit nicicum. Oricum, imi place acest telescop. Very Happy
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Oct 2011 00:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daniel Tom a scris:
Chiar daca cu ocularul de 20mm ce a venit impreuna cu telescopul nu a fost mare diferenta fata de binoclu, am fost bucuros. Cu cel de 4mm nu am reusit nicicum.Very Happy

La M 31 din Andromeda nu ai nevoie de putere mare de marire, ci de luminozitate mare.

Daca folosesti ocularul de 4 mm nu o vei vedea mai bine, ci din contra, mult mai intunecoasa.

Solutia pentru ca nebuloasele sa le vezi mai bine ar fi un instrument cu apertura mai mare.

Daca folosesti acest telescop, atunci utilizeaza ocularul cu focala cea mai mare pe care il ai in dotare. Iti va oferi imagini mai luminoase, in ciuda faptului ca apropie mai putin.

Succes !
Sus
Jabba the Hutt
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Oct 2011 09:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu am reusit sa vad M31 prin o luneta cautatoare micuta. Dar nu inteleg de ce cu un grosisment mare se vede mai intunecos, dat fiind faptul ca formula pt. magnitudinea limita e m=2,1+2,5logApertura+2,5logGrosisment deci, teoretic, cu cat creste grosismentul, cu atat e mai luminoasa imaginea. Ma lamureste cineva?
Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

MesajTrimis: 27 Oct 2011 10:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Formula cu magnitudinea limita se refera strict la magnitudinea unei surse punctuale de lumina, deci a stelelor. Magnitudinea limita creste cu grosismentul nu din cauza ca imaginea devine mai luminoasa ci din cauza ca maresti imaginea si devin vizibile mai multe detalii. Daca iei o fotografie cu un camp de stele si o maresti ai sa vezi ca apar vizibile stele pe care nu le distingi la un "zoom" mai mic. Desi te uiti la aceeasi imagine. Si exista o limita bineinteles, peste care oricat ai mari, nu vezi nimic in plus...

Cu obiectele nebuloase, cum sint si galaxiile, treaba sta oleaca altfel. Magnitudinea lor este o magnitudine totala, ca si cum toata lumina emisa de suprafata obiectului ar fi concentrata intr-un punct. Pe masura ce maresti mai mult, lumina emisa acopera o suprafata aparenta mai mare, deci imaginea devine mai difuza, iar daca nu mai acopera tot campul vizual ai si mai putin lumina "prinsa" in ocular.
Sus
Daniel Tom
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Oct 2011 11:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

O mica intrebare: In specificatiile tehnice ale acestui telescop (FirstScope) se spune ca marirea teoretica maxima e de 140x. Eu ma gandeam sa ii iau un Barlow 2x si un ocular de 6mm sau de 4mm. Daca il iau de 4mm, cu Barlow, as ajunge la o marire de 150x, mai mae ca cea teoretica maxima. Intrebarea mea e: se va vedea prost cu cel de 4mm din cauza ca a depasit marirea maxima? In cazul asta sa imi cumpar acoularul de 6mm. Va multumesc.
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 27 Oct 2011 20:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Diferența e nesemnificativă iar "limita" este una orientativă, atât timp cât ocularele sunt de bună calitate. Turbulența va influența mult comportamentul instrumentului și uneori nici cu cel de 6mm nu vei putea vedea mai multe detalii. Mai depinde și de antrenament, de ochii tăi și de vibrațiile monturii/trepiedului. Uneori în condiții bune poți forța mult această "limită" fără probleme, spre exemplu în cazul observațiilor de stele duble.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - incepatori

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact