Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
011.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233896
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Dark, flat, bias, etc..ce inseamna?

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 26 Sep 2011 13:20 Download mesaj
Titlul subiectului: Dark, flat, bias, etc..ce inseamna?
Raspunde cu citat (quote)

Ma tot invart in jurul catorva termeni si ma intreb ce inseamna, la ce folosesc. Parca n-am identificat o definitie mai pt. incepatori, deci care se pricepe poate sa detalieze putin termenii? Ce inseamna, cum se obtin respectivele cadre, in ce conditii, la ce folosesc? Ma refer la dark, bias, flat, etc.
Multumesc.
Sus
achy1978
Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta?

MesajTrimis: 26 Sep 2011 14:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cadrele dark se realizeaza in conditii similare de temperatura si expunere cu cadrele luminanta, insa cu capacul pus si realizeaza o harta a pixelilor morti de pe senzor (reci sa u fierbinti), care ulterior se scad din luminanta.

Cadrele flat se realizeaza in aceleasi conditii de geometrie optica cu a cadrelor luminanta pe un fundal neutru (cerul senin, o panza alba) uniform luminat, expunerea fiind setata astfel incat sa poti evidentia eventualele particule de praf de pe senzor/optica sau de ce nu o eventuala vignetare. Si acestea se vor scadea din luminanta.

Atentie: Daca cadrele flat au expunere mai lunga, atunci trebuie si ele corectate cu cadre dark.

Cadrele bias se realizeaza cu capacul pus la cel mai mic timp de expunere admis de senzor. Are rolul de a elimina zgomotul senzorului. Si acestea se scad din light.

Sper sa fie de folos!

Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 26 Sep 2011 15:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 26 Sep 2011 15:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cred ca m-am luminat.
In plus:
- ordinea ar fi un cadru light, unul dark, unul bias, dupa care repeti
- flat de obicei s-ar face o singura data ca nu apar vignetari in plus sau praf nou pe senzor

Nu prea am inteles fraza "Atentie: Daca cadrele flat au expunere mai lunga, atunci trebuie si ele corectate cu cadre dark." Flat faci pe lumina, deci timpi relativ scurti (ex. 1/100) pe cand dark se face cu durata mare (~zeci de secunde).
Pt. flaturi conteaza ca fundalul sa fie alb? Adica daca e albastru, gri sau alb pur dar in toate cazurile apare vignetarea si praful ca punte mai negre e vreo diferenta? Stie softul sa normalizeze flaturile?

O alta intrebare colaterala: din comoditate eu las aparatul sa faca el un dark, dupa expunerea propriuzisa: nu mai trebuie sa acopar elementul frontal si nici sa cronometrez expunerea. La sfarsit face el operatia de scadere dintre light si dark. Are relevanta daca o face el sau fac eu separat un cadru si procesarea ulterior in soft?

ursamajor cel putin dark-ul ar fi util la hot pixels, nu stiu la zgomotul de "fond", cat de util ar fi un noise reduction ulterior din soft vs. dark.
Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 26 Sep 2011 16:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Valoarea unui pixel asa cum il gasesti in poza e ceva de genul: bias (+ zgomot) + dark current (+ zgomot) + flat gain * semnal (+ zgomot). Scopul calibrarii e sa elimini cat mai mult din astea, sa-ti ramana "doar" semnalul. De componentele +zgomot se scapa mediind mai multe cadre de acelasi tip. De aici poti sa deduci ca daca faci un singur dark, cum e cel facut de aparat, componenta +zgomot a dark-ului se va adauga la semnal. De aia se fac mai multe dark-uri, nu unul singur.

Flat-urile nu pot fi intotdeauna asa scurte, poti sa ai un obturator lent (1/10-1/2 secunde) si care nu asigura iluminare uniforma la timpi scurti => flat-uri de 10-15 secunde. *In orice caz* ca sa poti aplica corect flat-ul, trebuie sa scazi din el cel putin bias-ul. Flat-urile in mod normal se normalizeaza la medie/mediana per culoare, asa ca nu ar trebui sa conteze foarte mult culoarea. Totusi, trebuie sa fie relativ neutra, ca sa ai suficient semnal in flat-uri pe toate canalele (approx 1/3-2/3 din histograma). Tot pentru partea cu +zgomot, se fac mai multe flat-uri si se mediaza.

De hot pixels nu o sa scapi complet scazand dark-uri, pentru ca la timpi lungi in general pixelii cu pricina sunt complet saturati (cand scazi dark-ul ramane un punct negru in loc). Pentru asta se face o procesare cosmetica in care pixelii lipsa sunt inlocuiti cu valori invecinate. Harta pixelilor hot se obtine bineinteles dintr-un dark similar ca durata.

Nu are sens sa te complici cu bias-uri intr-o faza initiala. Tine cont ca un cadru dark obtinut de camera include si bias-ul.
Poti deci sa faci doar (light - dark) / (flat - flat dark), cu dark de aceeasi durata ca light si flat dark cu aceeasi durata ca flat-urile.

Nu in ultimul rand, trebuie sa tii cont ca toate componentele, dar in principal curentul de intuneric (se dubleaza la fiecare 6-7 grade C) sunt dependente de temperatura, deci trebuie facute in conditii similare.

Ce inseamna sa te plictisesti la birou, uite cat am scris.
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 26 Sep 2011 18:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Un articol bun despre problema se gaseste in revista Pagini astronomice de pe martie 2010, scris de Emil:

http://www.astrocluj.ro/Revista/Pagini_astro_mar2010.pdf

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
achy1978
Membru
Membru

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta?

MesajTrimis: 27 Sep 2011 04:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
Cred ca m-am luminat.
......... Nu prea am inteles fraza "Atentie: Daca cadrele flat au expunere mai lunga, atunci trebuie si ele corectate cu cadre dark." Flat faci pe lumina, deci timpi relativ scurti (ex. 1/100) pe cand dark se face cu durata mare (~zeci de secunde).
Pt. flaturi conteaza ca fundalul sa fie alb? Adica daca e albastru, gri sau alb pur dar in toate cazurile apare vignetarea si praful ca punte mai negre e vreo diferenta? Stie softul sa normalizeze flaturile?

..........................

Pentru flat-uri nu este obligatoriu ca fundalul sa fie alb, ci neutru si uniform iluminat. Asa cum spunea si cmatei, pentru flaturi obtinute la timpi de expunere mari, o sa apara din nou pixeli morti pe care trebuie sa ii scazi din nou (la fel ca pentru luminanta)

Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 27 Sep 2011 16:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Intrebare (mai ales pentru cei care folosesc DSLR): flat-urile trebuie sa fie facute la acelasi ISO cu light-urile sau putem alege si un ISO mai mic ? (asa mi-a recomandat un prieten).
Sus
achy1978
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Sep 2011 07:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Flat-ul are rolul de a elimina impuritatile de pe CCD/optica sau vignetarea asa ca nu are relevanta sensibilitatea sau timpul de expunere. Conditia fundamentala este pastrarea geometriei senzorului in telescop. In mod normal, daca pe parcursul unei nopti refaci focalizarea de mai multe ori, atunci inainte de a umbla la focuser trebuie facut flat-ul.
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 28 Sep 2011 10:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

eu am facut doar flat artificial cu Pixinsight si cred ca merge foarte bine , dark fac acasa pe timp de zi cu ajutorul frigiderului urmarind pe Exif temperatura cadrelor light .
am strans deja o colectie ce o folosesc la nevoie daca se portrivesc .
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - incepatori

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum